Rörelse i Mellanöstern


Idag väntas det bli stora demonstrationer i Iran, i vart fall så anser Expressen att de har uppgifter som tyder på det. Och det vore verkligen på tiden om iranierna kunde kasta ut sin diktatur på samma sätt som Tunisien och Egypten. En intressant detalj i sammanhanget är att den palestinska Quislingen Mahmoud Abbas låter ombilda regeringen, men det är bara ett försök att dra uppmärksamheten från det faktum att han själv är en diktator som är tillsatt av Israel och USA. För regeringsombildningen på Västbanken har ingenting med demokrati att göra.

Abdelaziz Bouteflika säger att undantagslagarna i Algeriet ska bort, något som tillkommit för att lugna den interna oppositionen och för att slippa skickas från landet, eller bli ihjälslagen av uppretade medborgare. Lyssnar man på nyheter i Radio och TV, samtidigt som man läser tidningarna, så får man lätt intrycket att den nuvarande utvecklingen även överraskar dem som är satta att bevaka det vi normalt kallar arabvärlden.

Ekot: ”Det väntas ske en rejäl ombildning i det palestinska styret i Ramallah på Västbanken idag, måndag. Palestinska källor säger till nyhetsbyrån Reuters att det är premiärministern Salam Fayyad och några andra personer inom president Mahmoud Abbas Fatah-rörelse som krävt en ombildning.”

Ekot berättar lite snusförnuftigt att Mahmoud Abbas försök att ombilda regeringen kommer sig av revolutionen i Tunisien och Egypten. En uppgift som inte förvånar någon som följer utvecklingen inom den palestinska myndigheten. Personligen är jag helt säker på att Abbas inte finns kvar i Palestina den första januari 2012, han kommer att straffas för att han låtit sig bli verktyg åt andra.

Jag själv och många med mig välkomnar utvecklingen mot demokrati i Mellanöstern, än så länge har det varit förhållandevis fredliga framsteg, men jag tror knappast att det kommer att stanna vid det. Tillräckligt många despoter har så mycket att förlora så att de kommer utnyttja militär och polis för att slå tillbaka alla tendenser till uppror. Vi ska inte bli förvånade om det pågående upproret snart drabbar Västbanken. Abbas har gått ut och sagt att de sedan lång tillbaka uppskjutna valen ska hållas i september, man riktigt känner lukten av desperation.

Själv förstår jag inte varför han reser iväg redan nu, oddsen är fortfarande hyfsade för att han ska lyckas ta sig till något land där han förvarar en del av sina blodspengar, men oddsen försämras för varje dag som går. Men jag tror att han, liksom många andra despoter, hoppas på att utvecklingen på den arabiska gatan bara är en ond dröm.

it , , , , , , ex12 ab1234 dn123 svd1234 svt123 gp1


4 svar till “Rörelse i Mellanöstern”

  1. Abbas kommer få det tufft, men problemet är ju bara om Hamas vinner även nästa val, pga terrorstämplingen i väst, vore bättre om ett annat parti än Hamas och Fatah vann, så kan Israel inte skylla blockaden av Gaza på att Hamas styr

    • Jag är förstås inte säker på att Hamas vinner ett val, men om de gör det så ska man komma ihåg att Hamasfolket inte är speciellt enat, många är pragmatiker och vet att man måste hitta en lösning som passar fler. Något annat parti som kan göra sig gällande i val finns inte för närvarande, det kommer att handla om Hamas och Fatah, och ju längre Abbas klamrar sig fast, ju troligare att Hamas får framgångar. Men desto längre tiden går så kommer betydelsen av detta att minska, man kommer inte kunna stänga in folket i Gaza speciellt länge till.

      Det Israel borde göra nu är att inleda faktiska (!) förhandlingar med palestinierna. Missar de den chansen så kommer det antagligen att kosta mer längre fram.

      • Dessutom så är det Israel som har skapat Hamas, och som oxo hela tiden slänger ved på brasan. Man kan ju med visst fog undra vad deras så omtalade underrättelsetjänst pysslar med…

  2. Revolutionen i Egypten har åter uppväckt av ett gemensamt öde för arabvärlden och som många trodde att den har gått förlorade
    Det som skedde i Egypten kommer säkert att reflektera om västbanken och Gaza med tanke på det stora geografiska närheten och de speciella förhållanden som var mellan Mubarak och Abbas

    Abbas är rädd för efterskalvet och är orolig för att bli störtad , Han har förlorat all förtroende efter wikileaks avslöjande som visade att han var redo att sälja hela Palestina och nu vill han ha ett nyval för att komma undan men de alla andra politiska partier har förkastat detta

    Detta verkar som en akt av desperation av en myndighet som har försvagats av sina misslyckande och skandaler