Hans Furuhagen, Bibeln och arkeologerna




Själv är jag intresserad av både historia, arkeologi och Mellanöstern, något som fått mig att läsa boken med stort intresse. Mina kunskaper om Bibeln och den historiska epok den berör är ytterst marginell. Jag har ingen bibel och har ännu mindre läst i en om man bortser från konfirmationen för femtio år sedan.

Hans Furuhagen berör i sin bok både bibeln, arkeologin och Mellan-
österns historia, och han är en effektiv och strukturerad berättare. Att det har funnits, och fortfarande finns, en politisk arkeologi vars syfte är att stärka nationalistiska strömningar, det visste jag redan. Det jag inte visste var att Solomons tempel knappast kan ha funnits, jag visste inte heller att ”kung David” förmodligen inte har varit kung utan snarare någon slags byhövding.

Nu är inte allt så entydigt, men det finns mycket av den historieskrivning som vi har fått oss till livs som inte stöds av nutida forskning, att räkna upp exempel på det skulle bara försätta mig själv i en situation där jag hela tiden tvingades återgå till boken och bläddra. Jag avstår därför men rekommenderar den till alla som från och till hör en historia som går ut på att den ena eller den andra religionen har en oavvislig rätt till Palestina, medans en annan sägs inte ha det.

Furuhagen behandlar så pass mytomspunna saker som förbundsarken, den skulle ju innehålla två stentavlor med Moses lag, bara det gör boken läsvärd i mina ögon. Exemplen på förfalskad historia och vinklade tolkningar finns i mångfald, när präster tolkar fornfynd så läser de givetvis in bekräftelser på sin egen tro i dessa oavsett om de är judiska, muslimer eller kristna. Islams religiösa profiler är de minst skyldiga, men så är det också den yngsta religionen i sammanhanget. Sådant som hände före Mohammed är inte speciellt viktigt.

Oavsett om man kallar Gud för Jahve eller Allah så är det en spännande och upplysande bok som bjuder på många aha-upplevelser även hos en religiöst obildad person som undertecknad. Alldeles oavsett vad man har för åsikter om Israel/Palestina eller Mellanöstern, oavsett om man tror på något överjordiskt sagoväsen så är den här boken värd att läsa. Gör det, den finns på ditt bibliotek.

Hans Furuhagen, Bibeln och arkeologerna, Natur & Kultur, ISBN 978-91-27-12227-7

it Andra om: , , , , , , , Läs gärna: annarkia 1 2 3 humanlabrat 1 lid soc osunt rödab 1 svpol varghjärta k&å


14 svar till “Hans Furuhagen, Bibeln och arkeologerna”

  1. Du skriver Jinge> Sådant som hände före Mohammed är inte speciellt viktigt<

    Jag tror att du har väldigt fel där. Muslimerna älskar profeterna som var före Muhamed. I den folkliga delen av Islam har exepelvis David väldigt hög status. Därför är de inte så intresserade av att bevisa att alla andra har fel och att bara Muhamed duger.

    Bra att du påminner oss föräldar om såna klenoder nu före sommaren. Om jag ska läsa en enda bok i sommar så blir det den här.

    • Muslimerna älskar profeterna som var före Muhamed.

      Men det fanns inga muslimer före Muhammed.

      ”Kung” David ??

      Har han funnits ?? :-)

      • Jo, då, för muslimerna har hela bunten funnit, Saleh, Yacob, David, Salomon, Noa, Josef, Ismael, Mosa, Isa(Jesus),etc… Man kallar allihop för Sayyidna, ”vår herre”, precis på samma sätt som man kallar Muhamed.

        • Jag tvivlar inte på att många av namnens förebilder har funnits, men det finns anledning att ifrågasätta en hel del av de sagoberättelser som gäller. När sedan Israel använder arkeologin som bevis på att palestinierna inte hör hemma i Palestina så borde du fundera lite eftersom jag vet varifrån du kommer..

          Jag undrar om det finns någon som helst belägg för att Moses har funnits..?

          • Det finns självklart inga belägg för att någon av dem funnit. Jag tror inte alls att deras förebilder har med dagens tolkningar att göra heller. Jag ville bara förklara varför muslimerna inte är så ivriga att ifrågasätta andras tro.

            Muslimerna tror att David var en profet. Inte en kung och definitivt INTE en sionistisk kung. Läser man biblen så hittar man där belägg för att anfadern till allihop var en invandrare i Palestina. Alltså, inte ens bibeln påstår annat än att judarna kommit långt bort ifrån, till Palestina, och att landet redan då var knökfullt med folk.

            • ”Jag ville bara förklara varför muslimerna inte är så ivriga att ifrågasätta andras tro.”

              Detta är en otroligt god inställning, det vore väldigt skönt om alla religioner kunde anamma den. Även ateister.

  2. bibeln är mycket läsvärd …men kanske ska barnen besparas de värsta folkmorden och våldsamheterna gud låter arrangera mot dom han inte gillar.
    och jag tror grannarna kommer att klaga om jag börjar elda upp en oxe som brännoffer för att behaga herren,3 mosebok 1:9, kanske han nöjer sig med ett par lammkorvar från nilssons slakteri som jag grillar vid stranden?
    Min dotter sade dessutom emot mig en gång och jag undrar om jag verkligen måste stena henne till döds vid den nya motorvägsinfarten, 5 mosebok 21:18-21, eller om jag lika gärna kan göra det hemma i trädgården?

    • Gamla testamentet är ruggigt men ärligare än det humana Nya. Det Nya påstår att Jesus redan har besökt jorden, medan Gamla, och dagens ortodoxa judar, menar att det har han ännu inte gjort. Med tanke på världens tillstånd är det inte svårt att räkna ut vilka som har rätt.

  3. Jag har precis läst ut boken.
    Om inte arkeologin använts för nationalistiska syften förr, så
    förstår jag det nu.
    Kan inte låta bli att nämna en annan ytterst läsvärd bok. Lasse Bergs Skymmningssång i Kalahari.
    Jag blev så lycklig av den! Många många frågor fick ett svar…

    • Om inte arkeologin använts för nationalistiska syften förr, så förstår jag det nu.

      Ja snacka om organiserat bedrägeri, allt för att lura omvärlden…

  4. Jo, jag har nyligen läst Hatte Furuhagens bok och fann den intressant och tankeväckande.
    Vill dessutom starkt rekommendera följande två: ”Dödahavsrullarnas hemlighet” av Michael Baigent o Richard Leigh, som visar taskspeleriet vid tolkningen av Dödahavsrullarna, där en grupp underställd Vatikanen vägrade lämna ut materialet till andra forskare.
    OCH,
    ”Den Jesus som aldrig funnits” av Roger Viklund. Ett mastodontverk på 600 sidor som metodiskt går igenom bibelns texter och jämför med annan mer el mindre samtida dokumentation.
    Och som Sara G sade, Lasse Berg – båda Kalahariböckerna är läsvärda och ger perspektiv på människans utveckling.

    • Jag sitter just och läser en bok om nordisk arkeologi som inte kommit ut än, jämrans vad spännande. Det handlar om 5000 f.kr, snacka om perspektiv.