Hur dum får man bli?


Idag handlar en artikel i Aftonbladet om en kvinna som satt på arbetstid och bloggade och blev överraskad av att hennes arbetsgivare inte ville betala hennes lilla fritidsintresse.


AB:
”I sin blogg har hon skrivit om sina känslor, sitt liv och sitt jobb – utan att avslöja några namn. Däremot kallade hon sin chef för ”knaschefen” i bloggen. Därför får hon sparken, tror hon. – Hade jag bara fått en tillsägelse hade jag givetvis slutat blogga direkt. Mitt jobb är viktigast för mig.”

Kallar man dessutom chefen för olika öknamn så är det högst förståeligt att man bad henne att lämna arbetsplatsen. Jag förstår helt enkelt inte att människor kan vara så korkade att de tror att de kan få gnälla på chefen på betald arbetstid, och dessutom publicera skitpratet på internet. -> AB1 it

Bloggat: Krantz Chadie Pgrr Reflektera Madammakadamm Dagensskola Ornstedt Tomaskarls Karamelltanten

[tags]Internet, Bloggosfären, Bloggare, Arbetet, Sparken, Politik[/tags]


Andra om: , , , , ,



62 svar till “Hur dum får man bli?”

  1. @gruv.arb
    Det räcker inte med att arbetsgivaren har sagt åt henne! Att ens chefen har synpunkter en sak. De har alla chefer. Nej, en klantig och oerfaren chef detta. En skriftlig varning sedan uppsägan!

  2. Sakfrågan är enkel. Ska man använda arbetsgivarens utrustning till annat än vad den är avsedd för, dessutom på arbetstid, så måste arbetsgivaren samtycka till det.

  3. Sanna har fel. Har detta aldrig uttryckts klart och tydligt är praxis att den får användas på annat sätt.

    Finns AD-prejudikat så det räcker på den saken.

    Hade fortfarande inte gått med på uppsägning. Aldrig. Begriper inte hur Nature kan få till det?

  4. Nature, ditt pulver – hur är reglerna om man själper sitt företag, eller om man ger info till ett annat företag, eller tex om man går ut i tidnigen. Plötsligt gäller dina paragrafer inte längre. Sunt förnuft säger jag bara.

    El Arnoldo

  5. Okunnigheten kring LAS är milt uttryckt förvånande.
    @NuN
    1.) Arbetsgivaren måste skriftligen redogöra för vad orsaken är till uppsägan (varsla). Han får inte i efterhand ändra sin story eller lägga till komprometterande uppgifter efter behag mot den anställde. Utan vad som står i uppsägan är vad han tvingas bevisa in för domstol.

    2.) Har arbetsgivaren har känt till denna blogg i mer än två månader, utan att agera (skriftlig varning) så kan arbetsgivaren INTE använda det emot den anställde.

    Kära skrivbenter och anställda: Ni ska vara djävligt glada för att LAS finns!

  6. har ingen som helst inblick i ovan nämnda historia men vill hjärna svara på frågan in spe

    hur dum får man bli?

    man får bli hur dum som helst

  7. Nature…. OK så om man säljer företagshemligheter så gäller LAS? Om man jobbar på Volvo och tar en ny bil med sig hem varje dag så gäller LAS. Om en pilot flyger till Moskva med JAS…så gäller LAS.

    Du har LAS i huvudet, hon gjorde fel PUNKT och SLUT

  8. @NuN
    Svenska lagar gäller alltid i Sverige!
    Ogillar du LAS – flytta utomlands!

  9. Jag har stora erfarenheter av uppsägningar & LAS. Både som fackordförande och arbetsköpare.
    Och jag måste nog säga att Nature har helt rätt!
    Uppsägning får inte användas som hämnd för något som redan skett. Vederbörande skall alltså varnas innan han sägs upp.
    Undantag finns: Uppenbar stöld, misshandel, fylla, spioneri och liknande. I sådana fall gäller avsked på dagen och förhandling i efterhand.

    Jag kan tillägga att jag tycker reglerna är bra. Man är alltid som arbetsköpare i en starkare position än den anställde. Att säga upp uppenbart inkompetent personal har jag inte haft några problem med. Det handlar bara om att tala allvar med facket och förklara vad det handlar om.

  10. @Torsten
    Du har helt rätt! De som är emot LAS har inte fattat fördelarna! Här har två parter: arbetsgivare och fackförbunden som prossessat fram exakt hur den starkare makten skall regelras! Det är den enda lagstiftning som likar USAs lagstirfting, där parter prpssear fram lagarna. Hade SAF eller Svenskt Näringsliv med Almega i spetsen påverkar politikerna så hade det sett mycket sämre ut! LAS är en demokratiskt process; här har INTE politiker haft så stort inflytande som t ex i utbildningssektorn.

    Jag har själv tidvis haft anställda och tycker att arbetsgivare som klagar på LAS är slöa, obegåvade och lata! LAS är unik för Sverige. Ni arbetsgivare, använd fördelarna mad LAS när ni vill värva kompetens utomlands! LAS är attraktivt och omöjliggör för maktmissbrukarna att knäcka oskyldiga svaga människor!

  11. Det är väl just sånt här som facket brukar hjälpa folk med? Typ att ha kvar jobb trots att de sover eller surfar på arbetstid.