På med byxorna


[column width=”49%” padding=”2%”]
Rimligtvis så borde idrottens dopingkontrollanter och de institutioner som betjänar dem kunna ta fram tester som gör att en idrottare bara behöver lämna en blodsdroppe eller två för kontrollens skull.


Ett stick i fingret borde räcka.
Plåstret kan tas av efter fem minuter och märket syns högst ett dygn. Nu påminner dopingkontrollen den som intagna på fängelser utsätts för. De har hamnat i den situationen därför att de har begått ett brott som renderat dem ett fängelsestraff, idrottare jag inte det. Det är säkerligen så att man vill spara pengar, det är lättare att hitta spår av olika preparat i urinen, och därför billigare. Men är man dopad så finns det också spår i blodet, och med tanke på omsättningen inom elitidrott så skulle en utgiftsökning knappast märkas. Dessutom är det förnedrande för alla inblandade parter, både för idrottaren och de kontrollanter som måste se på under provtagningen.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]charlotte kallaIkväll gäller det igen för Charlotte Kalla och Anna Haag, bägge dessa tjejer har kapacitet på medalj. Det blir tum- och tåhållning…

intressant Tags : , , , , , , ab dn svd t
[/column]


10 svar till “På med byxorna”

  1. Så lätt är det ju inte. Om det fanns ett enkelt sätt att stoppa all doping skulle man använda sig av det. Men fuskarna ligger kanske som bekant steget före. Man tar fram preparat som raderar spåren av doping. Det finns säkert en anledning till urinprovet WADA har nog koll på det där kan du va lugn över.

  2. Man tar ju både blod och urinprov. De flesta substanser bryts ju ned i levern och hamnar i urinen. Medan EPO och andra peptider, kan vara lättare att spåra i blodet.

    • Så är det, men det är oxo sant att man väljer urinprov därför att de är lättare att analysera. Det vore inga problem att fastställa testmetoder för de flesta preparat man letar efter om bara någon betalade för denna forskning. Huddinge sjukhus har ordentliga forskningsresurser, men man ser antagligen till priset i första hand. Alla dopingpreparat syns i blodprov bara man vet vad man ska leta efter.

  3. Jag är övertygad om att du har fel. Jag tror inte att man gör de här testerna så krångliga som möjligt bara för att det är kul. Och inte för att det blir ett par kronor billigare. De flesta preparat kanske täcks av blodprov. Men om man nöjer sig med de flesta kan man låta bli att testa. Då skulle alla välja metoden som inte går att spåra.

    Men jag gissar bara.

    • Problemet är att blodanalys på en massa nya preparat kräver att man tar fram nya metoder, metoder som dessutom ska certifieras. När det rör sig om doping så finns det normalt metaboliseringar som man kan titta efter, men VARJE variant måste man ta fram tester till. Det gör det dyrare än urintester, jag har inte några exakta nivåer men är man intresserad så kan man kontakta Huddinge sjukhus och fråga. Ett grundtips från min sida är att en sådan testvariant, som dessutom kan göras hyfsat mobil, kostar minst tio millar, kanske mer, kanske tom mycket mer.

  4. Om det är tio millar, eller kanske mycket, som du skriver… säg 100 miljoner, så är ju det fortfarande ingenting om man tänker på att bara invigningen gick loss på någon miljard.

    Hur som helst. Om det är en ekonomisk fråga blir jag verkligen mörkrädd. Varje dopad deltagare kostar väl en jävla massa miljoner i trashad goodwill…?

    Jag tror inte Kalla har något problem med att bli testad. Oavsett metod. Hon gör nog hellre det än ser sig besegrad av dopad konkurrent som besegrat systemet med falsk blåsa. Det är bara Aftonbladet som tycker att det är ”förnedrande”.

    • Nej det är Charlotte själv som sagt att hon tycker att det känns förnedrande. Och det är korrekt, sett till vad elitidrotten omsätter så är detta något som går att ordna. Idrottare ska inte behöva behandlas på samma sätt som kriminella.

      • Ett antal idrottare är ju kriminella, men det vet man ju inte förrän de har blivit avslöjade. Att det finns ett antal olika ”stickor” för att ta prov på narkomaner och vad de missbrukar betyder ju inte att det finns stickor som avslöjar alla dopingpreparaten.

        • Det är vad jag oxo hävdar, men jag skulle föredra att man satsade forskningen på blodanalys, ett stick i fingret.