FRA-lagen gäller

Men jag tror att den enda skillnaden består i att nu kan FRA öppet berätta om eventuella resultat av sitt spioneri mot vanligt folk. Jag är rätt säker på att det pågått länge i samma omfattning som det officiellt gör från idag.

Frågan är om vi kommer märka någon skillnad, anser myndigheterna att vissa verksamheter ska kontrolleras så har de inte låtit sig hindras av en lag. Själv utgår jag ifrån att man haft dessa möjligheter länge, samt att kryptering är menings-
lös om man verkligen vill att privat e-post ska vara just privat. Många har hävdat att t.ex. PGP är en säker krypteringsalgo-
ritm, men det tror jag inte ett ögonblick på.

Det amerikanska NSA har säkerligen lyckats med bedriften att hitta en möjlighet att dekryptera e-post där PGP använts, bland annat tyder det mer än årslånga avbrottet i försäljningen av programmet på det. Nu hävdar vissa att det är omöjligt och att PGP finns att få med öppen kod, men det är utomordentligt svårt att bevisa att det inte går att knäcka, de som hävdar den uppfattningen får gärna försöka det i kommentarerna, men utan en massa länkar till mer eller mindre obskyra hemsidor.

Myndigheterna anser att FRA behövs för att ha kontroll på befolkningen. Då man talar om möjligheter att avslöja terrorism

fra

så gör man gällande att presumtiva terrorister skulle vara så klumpiga att de diskuterade eventuella terrordåd via internet. Vi tar i och med införandet av FRA-lagen ett jättekliv mot Orwells 1984, snart blir det likadant i Sverige som det redan är i Storbritannien, TV-kameror i varje gathörn.

Det är det pris vi får betala eftersom vi låtit politiker besluta om sådant de inte borde få besluta om. Nu måste vi komma ihåg alla politiker som svek i omröstningen i Riksdagen.

intressant Andra om: , , , , , , , , svd dn ab t

  24 comments for “FRA-lagen gäller

 1. nature
  1 december, 2009 at 11:11

  Ett litet halmstrå att hålla sig i är att övervakning skall balanseras mot lagstiftningen, det vill säga lika i bägge ändar.

  Men först några allmänna reflektioner: Riksdagsledamöternas surfvanor övervakas inte (utav demokratiska skäl?). Likaså förblir de s.k. tsunamibanden (regeringskansliets mailtrafik) hemligstämplade; antagligen också av demokratiska skäl? Men medborgarnas mailtrafik skall få övervakas av FRA – via regeringskansliet. Lika så våra surfvanor, mobilsamtal samt vart vi ringer från våra fasta telefoner. Makt korrumperar och alla är inte lika inför lagen.

  Låt oss resonera på följande sätt angående övervakning och lagstiftning. Vi kommer att övervakas i allt högre; det i sig gör ju inte så mycket om lagstiftningen blir mildare i samma utsträckning eller hur? Eller att alla behandlas lika inför lagen.

  För är det bara några beslut bort så kommer SÄK, och den s.k. kallade vanliga polisen, också få tillgång till FRAs spaning i kabel. Och några terrorister kommer de ju inte att hitta. Så vad kommer de att leta efter då? Det bestämmer lagstiftning. Inga lagar – inga brottslingar och om det inte finns några brottslingar så finns det ju inget behov av övervakning. Eller hur!

  Mitt tips är att hålla ett vakande öga på div lobbygrupper dvs: polisen och politiker samt den borgligt styrda massmedia om vilka inbillade faror som vi måste skyddas ifrån. Att vi i Sverige lever i ett allt säkrare land: det kommer du GARANTERAT ALDRI

  • Anonym
   5 december, 2009 at 17:06

   Intressant, men fungerande mailadress krävs! / Jinge

 2. Pingback: Manne
  • Sniff
   1 december, 2009 at 13:19

   Hallåå det är inte borgarna som kokade denna övervakningssoppa. Bodströms våta dröm gick bara i uppfyllelse under dom! Sossar/kommunister är minst lika rädda för att folket en dag reser sig och gör en kort process med dom. ;-)
   Sedan kan man skälla på borgarpacket av andra anledningar.

   • Kurt
    1 december, 2009 at 18:07

    Ja, t ex att det är borgarna som har röstat igenom denna lag i riksdagen.

 3. Aewheros
  1 december, 2009 at 16:15

  Klart det går att knäcka men det finns inga genvägar. Kan man inte få tag på dekrypteringsnyckeln så går det åt mer datorkraft än som är rimligt att ens NSA har.

  • 1 december, 2009 at 18:20

   Tror du…

   • Christer W
    1 december, 2009 at 22:13

    Det är troligtvis lätt att blockera ut datorerna som används till deckryptring. Det är bara skriva en massa meningslösa ord och meningar och röra om dem lite och hacka dem i bokstavsgrupp er på fem, och sedan köra i dem i krypteringsprogram. Sedan skickar man dem till hött och mött, eftersom FRA,s prylar söker efter krypterade filer så lär de hitta dem och använda en hel del av sin kapacitet till att lösa fiktiva chiffret.
    Det kommer gå åt en jäkla massa tid till att begripa att det är ingenting.
    Det är inget nytt trick, den enda skillnaden är att det är så många fler som kan gör det i dag från sina hem. Förr krävdes det resursstarka institutioner som arbeta med det. Men som sagt, idag kan du och vem som helst göra det hemma. Är det tillräckligt många som gör det så packar säkerhetstjänsterna system i hop.

 4. Fokkjú
  1 december, 2009 at 17:23

  Förr kritiserade väststaterna östblocket för att vara polisstater men nu har de skapat polisstat i västländerna…
  FyFan…

  • josef
   1 december, 2009 at 23:10

   Exakt min tanke :)
   Sen tror jag att allt digitalt går att spåra och läsa antingen i mail-klienten, mail-servern, operativsystemen servern eller klienten körs på eller själva säkerhetsmjukvaran.

   Socialdemokraterna finns inte som ideologi längre , det är kapitalister och annat pack som har infiltrerat partiet för profiten samt den snabba karriären. Får gåshud när jag ser Göran Perssons bild (jag har sett bevisen sa han om 11 sept.) , Bodström och den långhåriga (parasiten Jan Emanuel)killen som tjänar pengar på utstötta ungdomar. Inte har jag glömt han som inte visste att fotbollspelarna fick svart betalt och giriga Laila F. som köpte loss sin hyreslägenhet för profiten.

 5. 1 december, 2009 at 21:10

  Signaturen nature skriver om bl.a. polisens lobbande med inbillade faror. Den uppfattningen bekräftade professorn vid Stockholms universitets kriminologiska institution, Janne Flyghed, när han undersökte vederhäftigheten i polisens hotbildsframställningar, vad gäller invasion av öststatsrelaterad brottslighet, för åren 1993 t.om. 1996.
  Han delade in rapporterna i fem kategorier. ”Vaga ogrundade påståenden”, ”Inga empiriska belägg”, ”Inga kontrollerbara källor”, ”Ingenting att jämföra med” och ”Ideal”. Ideal är klart och tydligt påstående som grundar sig på jämförbara, empiriska bevis och med angiven kontrollerbar källa.

  Av totalt 71 påståenden i 4 dokument var:
  13 av första kategorin,
  40 av andra,
  7 av tredje,
  2 av fjärde,
  0 av idealkategorin.

  Sex år senare gjorde en ny analys av tre nya hotbildsrapporter från åren 1998 t.om. 2000. Dessa handlade om illegala migranters resvägar i Europa. Resultatet var ”endast marginellt bättre”.

  Sedan kritiserar Janne Flyghed bl.a. media som okritiskt sprider denna dynga, och dyngspridaren Magnus Ranstorp.
  ”Ibland tycks antalet mediala framträdanden stå i omvänd proportion till vederhäftigheten.”

  Läs mer i boken ”Laglöst land – Terroristjakt och rättsäkerhet i Sverige”

  • nature
   2 december, 2009 at 10:37

   Polisen är en tung statlig byråkrati och som en sådan följer det: De tre heliga Pna: Plats (större lokaler) Pengar (Mer resurser) samt mer Personal. Dessa tre Pn flytts runt som schackpjäser och polisen säljer in sin hjälplöshet inför det allt grövre brottsligheten till de borgliga medierna. Sedan prioriterar Polisen den egna byråkratin, bakom skrivborden, och spinner vidare på rena lögner istället för att vara ute på gator och torg och lösa brott – precis som Magnus skriver.

   En liten anekdot. När jag gick mentalskötarutbildningen, i slutet av 80-talet, så ingick det ett s.k. studiebesök hos polisen. I deras största hörsal, på kungsholmen, så drog en van polisman sitt trötta föredrag. Han visade smaskiga bilder och föreläste om dåtidens värsta brottslingar. Det lustiga i kråksången var att jag då jobbade extra på rättsspyk vid Huddinge sjukhus; och där läser vi i personalen de intagnas journaler samt div utredningar från socialen, polis och åklagare. Internerna får inte ta någon medicin under utredningstiden då det görs en rättspsykiatrisk utredning och medicinerar man dem så försvinner ju symtom. Så jag satt alltså med ”sanningen” om dessa brottslingar. Det jag där fick höra från polisen var rena lögner och överdrifter samt felaktigheter – men det fungerade. Alla i salen ojade sig och tyckte synd om att polisen som inte har resurser eller personal och den lagstiftningen för att komma ut ”buset”. De framställde sig som helt hjälplösa.

   Suck

   • 2 december, 2009 at 10:42

    Det lustiga i kråksången var att jag då jobbade extra på rättsspyk vid Huddinge sjukhus;

    Då har vi gemensamma bekanta kanske. Ett antal av mina klienter har vistats på stället ifråga, och jag har varit där ett par gånger för att hälsa på dem. Där brukar finnas ett antal riktiga knäppgökar, dessutom folk som genom sitt handlande blivit ”kändisar”.

    • nature
     2 december, 2009 at 11:11

     Kanske det? Det var ett tag sedan. Jag kom dock tillbaka under 2000-talet fast då på avdelning ”älven” – lokalen brevid. Samma sak som rättspsyk fast för pojkar under 16 år.
     Visst, de riktigt, riktigt farliga typerna dyker alltid upp på rättspyk, för eller senare för en utredning. Smäller det där, så smäller det rejält. Tänk dej ett gäng samvetslösa samt farliga psykopater som gått drogade, i bland i år i sträck, som plötsligen inte bara blir frihetsberövade utan dessutom torrlagda, så inser ni nog var och en att miljön kan vara lite ”stingslig” i bland : -)

 6. sörmlänning
  1 december, 2009 at 21:18

  George Orwells bok: 1984, är rena profetian.
  Läsning för de yngre rekommenderas.

 7. B Mathias Johansson
  2 december, 2009 at 09:46

  Eftersom jag har kryptografi som hobby kanske mina reflektioner kan väcka ert intresse?
  För det första är de troligen som Jinge säger; Krypto baserade på osymmetri är brytbara. Orsaken till att man bör förutsätta detta är att det finns en känd matematiskt angreppsväg. Även att ingen officiellt har lyckats färdas längs den så måste man förutsätta att vinsten för den underrättelseorganisation som lyckas är så stor att den uppväger kostnaderna. Jag är dock övertygad om att INGEN stat som lyckats vågar använda den informationen de får fram direkt mot sina medborgar. De skulle nämligen innebära att de erkände att de lyckats och där med skulle deras strategiska övertag vara borta. Betänk också att ett sådant ”erkännande” skulle innebära stora störningar i banktransaktioner, passkontroll, WLAN säkerhet, möjlighet till hacker angrepp på satelliter etc. som alla använder den form av kryptografi. Ett indirekt utnyttjande av informationen mot en medborgare är naturligtvis möjlig.

  De finns faktiskt krypton som inte går att bryta med någon metod. Problemet med dessa är att man måste ha en säker kanal för nyckel (som är minst lika lång som meddelandet man tänker sända). Att utväxla en sådan nyckel går endast om man har en kurir som regelbundet färdas med den till tex. en ambassad eller om en agent får den med sig innan uppdraget. Nyckeln måste också skyddas mot avslöjande under tiden den används.

  De finns också metoder att låta de man krypterat bli så likt någon annan harmlös information (tex en bild) att de inte finns någon metod för tex. FRA att avslöja att information faktiskt har utväxlat.

  Om någon av läsarna (mot förmodan) verkligen behöver dessa extrema koder rekommenderas ISBN 1-55860-769-2 som en instegskurs (-;

  Sist men inte minst; om vi (som ni förutsätter) verkligen har fått en statsmakt som vi är så rädda för att vi måste börja gömma oss bakom krypto har vi ett långt värre problem än vår informationssäkerhet. Då är hela rättsäkerheten upphävd och vi bör utlysa generalstrejk och vidtaga andra extrema åtgärder för att skydda vår författning och våra mänskliga rättigheter. Men ärligt talat, tror ni verkligen att de är så illa?

  • 2 december, 2009 at 09:59

   En aspekt på detta är talet om att den nazistiske mördaren Hampus H hade krypterat hela sin hårddisk med PGP stod det i tidningarna. Men polisen lyckades likafullt plocka ut information därifrån. Nu behöver det ju inte vara sant, men jag tror att den sista delen är korrekt, polisen fick fram informationen. Att disken var krypterad med PGP stod i morgontidningarna då det begav sig.

   Sedan har jag personligen ingenting emot att polisen kan läsa vad jag tycker (läsa bloggen :-) och de allra flesta som arbetar med att spionera på folk är säkerligen rättskaffens, men vi vet inte vilka som sitter i regeringen om tio åt…

   • B Mathias Johansson
    2 december, 2009 at 10:38

    Ja det stämmer. Om man har hårddisken i sin hand har man också andra halvan av symmetri i sin hand om den som använt PGP inte vet så mycket om krypto! Vilket mördaren (tacknämligt) inte gjorde. Har man båda symmetrierna är enda kvarvarande skyddet lösenordet som skyddar symmetrin och de knäcker en vanlig PC på någon minut om lösenordet inte är extremt långt. Men all information FRA kan få från ett brev är ena halvan av symmetrin.

    Om du har en text på din HD som du vill skydda måste du ha andra halvan av symmetrin (väl)gömd i din bostad på ett microSD-kort. Välj dessutom ett långt bokcitat eller en dikt som lösenord. Är du riktigt nervös kan du skapa en volym i volymen där den första innehåller något lagom pinsamt (porrbilder?). Förekomsten av den inre volymen går inte att bevisa och där med kan du inte lagföras för trots mot domstol när polisen inte kan knäcka lösenordet (om de nu hittar microSD-kortet genom att skrämma dig).

    Men som jag påpekade tidigare; Jag är (lik som du) övertygad om att PGP är knäckt så använde inte PGP om du verkligen är i ett läge där du behöver skydd!

    • 2 december, 2009 at 10:53

     Nu är jag inte vare sig terrorist eller mördare så mitt behov av skyddad kommunikation är tämligen begränsat. Men OM sakernas tillstånd vore annorlunda så skulle jag under inga omständigheter välja nätet som kommunikationskanal, eller telefon eller mobilen.

     Skulle jag ändå ha ett behov av att utbyta hemliga mail så vore det antagligen lämpligt att välja ut ett par exemplar av en udda bok som sålt dåligt. Sedan kan man välja olika system för att pricka orden i den boken på ett förutbestämt sätt. Men då måste mottagaren ha samma bok. Man skulle lätt kunna randa ihop ett dataprogram som vet att den första siffergruppen (sidan) är XXX –19, Raden är XX +7, ordet är XX +3. Sedan kan man variera ett sådant system och byta efter varje ord så att det blir fan hopplöst att knäcka systemet utan kodnyckel.

     Vill man dessutom jävlas så kan man kryptera hela midevitten med ett bra krypto, och kryptera resultatet med PGP.. :-)

     Då får till och med NSA vissa bekymmer… :-)

     • B Mathias Johansson
      2 december, 2009 at 11:37

      Nätet är den bästa kanalen av all eftersom nätet kan överföra information mellan två agenter utan att avlyssnaren kan uppmärksamma att trafik har pågått. De flesta andra former av informationsutbyte lämnar olika former av spår (radiovågor, personförflyttningar etc.). Nätets enda uppgift är att förflytta information så inget av förflyttningen märks om sändaren och mottagaren är kunniga nog att gå vi en sk. ”omedveten part”. Nätet når också alla delar av jorden vilket din kurir förmodligen har stort besvär med. Telefon och mobil är sämre då de är kretskopplade nät och har färre knutpunkter samt trafiken består av företrädesvis tal. Men en bra scrambler låter dig föra ett (ofarlig) samtal medan den sänder ett meddelande i bakgrunden som linje brus.

      Använd aldrig den gamla hederliga bokkoden, den innehåller inte alltid tillräckligt stor mängd slump och är därför sårbar för analyser av olika slag. Dessutom skulle din metod få alla larm hos avlyssnaren att ljuda, din trafik är uppenbarligen skum med flera lager av krypto! Klart värdig en superdators uppmärksamhet (-;
      De är bättre att publicera en ny kattbild på din blog som gömmer information i de naturliga kamrerbruset och sedan kan de ”invigda” titta på den med lämplig dekoder och läsa din ”order” utan att FRA fattar att något har hänt, eller varför inte få den publicerad i Aftonbladets webupplaga :-D

      Men en sak kvarstår, om ni inte litar på att våra myndigheter styrs av sveriges befolkning har ni större problem än informationssäkerhet.

      • 2 december, 2009 at 11:51

       Använd aldrig den gamla hederliga bokkoden, den innehåller inte alltid tillräckligt stor mängd slump och är därför sårbar för analyser av olika slag. Dessutom skulle din metod få alla larm hos avlyssnaren att ljuda, din trafik är uppenbarligen skum med flera lager av krypto! Klart värdig en superdators uppmärksamhet (-;
       De är bättre att publicera en ny kattbild på din blog som gömmer information i de naturliga kamrerbruset och sedan kan de ”invigda” titta på den med lämplig dekoder och läsa din ”order” utan att FRA fattar att något har hänt, eller varför inte få den publicerad i Aftonbladets webupplaga :-D

       Fan. Nu kan jag inte använda kattbilderna längre när du skrivit om det… :-)

       Jag har faktiskt testat att gömma text inne i bilder. Det finns dessutom ett program för att göra just det, men en jpeg på 100k blir Megabytestor med en halv A4 text. Tänk den bild jag använder här, om den vore 850k, visst skulle det vara underligt?

  • nature
   2 december, 2009 at 11:03

   Man kan göra det lätt för sig och därför lura FRA på följande sätt:
   För att gömma en fil i en bild, t ex, behöver du ett packprogram som heter winrar. Först ska du leta fram de filer eller bilderna eller vad du nu vill gömma i din bild. Nu skapar du en mapp som heter te.x ”göm” med en kort sökväg till.
   Jag skapar den under C, och läger in några filer jag vill gömma. Och bilden som jag vill att filerna ska gömmas i den får heta ”org.jpg” packa nu ihop filerna som du vill gömma Nu kan du radera filerna som du just har RARat. Gå nu in på kör och skriv: ”cmd”. Skriv cd C:\göm
   Nu är du inne i mappen göm. Skriv nu copy /B org.jpg + göm.rar dold.jpg
   Där jag har skrivit dold.jpg skriver du vad du vill att den bilden som du har gömt filerna i ska heta. Nu har du fått en ny bild i mappen C:\göm dold.jpg i mitt fall. Om du nu öppnar bilden dold.jpg så kommer den att se ut som en helt vanlig bild. Men om du öppnar den med winrar får du fram filerna.
   klart slut.

   • 2 december, 2009 at 11:26

    För enkelt. Bildfilerna blir dessutom för stora.

   • B Mathias Johansson
    2 december, 2009 at 12:05

    Nej för jösse namn! Om ni skall leka den leken gör så här i stället;
    Alla bildfiler som är tagna med en digitalkamera (till skillnad från ritade på en dator) innehåller en viss (fulständigt slumpmässig) osäkerhet i sista digitala biten i de digitala 16 bitars ord som bygger upp en pixel. Denna osäkerhet kommer av CCD censorns konstruktion. Du kan ändra den biten efter behag utan att bilden ändrar sig.

    Om du direkt använde bitarna för ett meddelande skulle du dock förstöra slumpmässigheten och FRA:s dator skulle lägga en markering på bilden och göra en djupanalys. Nu är de dock så att vissa algorithmer som används för att komprimerar text (tex. LZH) lyckas genom att ta bort alla former av regelbundenhet. Matematiskt är regelbundenhet de samma som redundans och där med onödigt. MEN regelbundenhet är också motsatsen till slump! LZH omvandlar alltså regelbundenhet till slump. Och FRA:as dator kan givetvis inte skilja en form av slump från en annan!

    Byt således bitarna mot en LZH behandlat krypto (eller ett kryto som ger vit slump direkt)! Endast den som;
    A) Vet att något döljer sig i bilden.
    B) Har nyckeln att ordna och dekryptera bitarna.
    Kan nu påvisa och läsa meddelandet.

    Men allvarligt talat läs på om krypto de är faktiskt intresant även om man inte tror att man är under annfall av MiB

Comments are closed.