Riksdagsledamöterna bör ta med sig badkläder


Flera stycken tidningar, och även andra medier, har berättat att omställningen mellan vinter- och sommartid skördar dödsoffer, bland annat så väntas trettio svenskar avlida på grund av hjärtinfarkt till följd av tidsomställningen.

Redan där bör man givetvis dra ett streck för detta bytesvansinne. Om en reform skördar trettio dödsoffer varje år, och politikerna inte ändrar sig, ja då lämnar ju Riksdagen carte blanche för att medborgarna på egen hand ta itu med detta missförhållande. Politikernas främsta uppgift är rimligen att värna om befolkningens väl och ve, gör de inte det så bör man givetvis se till att de lämnar Riksdagen. Jag skulle tro att en hel del också menar att de dessutom ska ta sig från Helgeandsholmen simmande.. :-P

DN: ”I morgon måste du infinna dig en timme tidigare på jobbet på grund av sommartiden som infördes i natt. Känns det stressigt? Den känslan är du inte ensam om.

De närmaste två veckorna kommer ungefär trettio svenskar att dö av hjärtinfarkt som en direkt följd av den stress som orsakas av bytet till sommartid.

Det visar forskning från Karolinska institutet. Visserligen kommer hjärtinfarkterna att minska med ungefär tio fall i oktober, när normaltiden kommer tillbaka och vi får sova en timme längre. Men summan är ändå att tjugo svenska liv offras för sommartidens skull.”

Nu kan man konstatera att dessa trettio individer har en hjärtstatus som när som helst kommer störta dem i fördärvet oaktat sommartiden, men faktum kvarstår, trettio extra dödsfall varje år kräver åtgärder. Annars bör riksdagspolitikerna nog ta med sig badkläderna i sina attackportföljer. Man kan ju dessutom konstatera att Mälarens vatten är strömt så här års, och framför allt, det är kallt.

Jodå, jag raljerar lite, men återgår vi inte till en situation där vi har samma tid hela året så kommer den här frågan växa. Det som skrivs i år kommer att styra medierapporteringen i slutet av mars år 2013 och då skulle jag tro att rätt många tycker att frågan om badkläder är mindre viktig om man säger så, i plurret med dem bara…

I DN:s lilla opinionsundersökning klickade jag på sommartid året runt, om vi genomför den förändringen och därmed sparar trettio människoliv så avgörs frågan direkt. Om politiker av olika grumliga skäl inte vill ändra sig så får vi plocka fram listor på nejsägarna till valet 2014 så att vi får fram folk som genomför folkviljan, och den är absolut att spara trettio liv och införa sommartid året runt. Basta.

it Andra om: , , , , , , dn1 svt sr ab svd


15 svar till “Riksdagsledamöterna bör ta med sig badkläder”

 1. Fast de som avlider av sommartidsbytet torde väl ändå vara personer som är för krassliga för att orka jobba till 75?

  • Det vore väl bättre att ha normaltid året runt.
   Ingen vinner något på en skev tid där klockan är ett mitt på dagen (solen står högst då med sommartid).
   Klockan skall vara ett instrument som talar om för oss vilken tid på dygnet det är, inte fungera som Skalmans mat-och-sov-klocka.

 2. Jinge framhåller ofta med rätta att vi ska se med skepsis på medias nyhetsrapportering. Borde inte denna besynnerliga dödsfallsepedimi bland morgontrötta svenskar även mötas av samma klentrogenhet?

  • Jo fast, man säger ju att det är en forskning på Karolinska som kommit fram till detta. Och visst vore det kul med badande riksdagsledamöter? :-P

 3. Om det nu stämmer att sommartiden kostar 30 dödsfall i hjärtinfarkt varje år, vad kostar då inte alla dessa resor till länder med annan tid? Jag menar blott, redan att åka till Finland (en timme före oss) eller till Storbritannien (en timme efter oss) skulle ju vara så påfrestande. Eller det kanske inte är samma personer som ligger i riskzonen för hjärtinfarkt och som gör sådana resor?

  Det finns många andra riskfaktorer för hjärtinfarkt, varav övervikt, stress och felaktiga kostvanor (inkl alkohol), samt rökning. Hur många infarkter orsakas av rökningen? Hur många orsakas av stress? Av övervikt? Av spånken?

  Karin Bojs på DN skriver normalt vettigt, men alltså … häromåret var hon klart för att alla skulle vaccinera sig mot influensa, med resultat att en del barn och ungdomar (har inte siffran nu) fick narkolepsi och ett livslångt lidande.

  Dessförinnan varnade hon om att man kunde få cancer av chips och stekt potatis.

  Nu är det förstås inte reportern som kommit fram till detta med hjärtinfarktsrisk vid omställning till sommartid, men det är hon och hennes redaktion som gör den nyhetsvärderingen att man skriva om det.

 4. Ursäkta den underliga svenskan, har lamning på gång och sover inte så mycket om nätterna.

  Ska vara ”… varav övervikt samt rökning ÄR NÅGRA”.

  Skriva ska vara skriver

 5. Jag är skeptisk till att kausalitet visats. Misstänker att uttrycket ”som en direkt följd” är ren och skär lögn. För knappast har man använt en direkt mätmetod. Om tidningarna inte slutar ljuga och forskarna inte lär sig statistik snart så skall huvuden rulla!

 6. Det enda jag vet är att det är besvärligt för bönderna men de får väl frk(?) Lööf ta hand om.

  Oss pensionärer och andra kan väl få en gratis ”app” som mäter benägenheten till hjärtsnyrp som därmed larmar ambulans via den intelligenta fånen som vet var vi är.

  Ja ja

 7. är inte döden väldigt överreklamerad, nu när vi har mediciner för både cancer och kan förlänga livet på Hiv+ med flera år.
  svensken lever i genomsnitt bara i 70 år. men svensken är ju ursprungligen en bonde och som är uppköpt livegen…dvs slav.