Pyromani – Sexuell njutning?


När det gäller språket så är det ofta intressant att peka på de ytterst små skillnaderna mellan svenska och norska. Att en brand är ”påsatt” stöder den tes jag driver i rubriken, pyromanen blev så himla pilsk att hon eller han drog ner byxorna.


Men det norrmännen menar
är förstås att branden är anlagd, det förstår förhoppningsvis alla. Men det hindrade givetvis inte undertecknad från att klippa in Dagbladet.no och deras förstasida. Jag såg förresten att en bloggare spekulerade i om dessa bränder var en gärning som al Qaida ligger bakom. Det är en vinkel som är ännu mer spekulativ än min egen, men jag kan i alla fall understyrka mitt påstående med en skärmdump. Dessutom finns det forskningsbelägg för att vissa pyromaner blir sexuellt upphetsade av sina egna gärningar.

Det må vara hur det vill med det, men att bränder i Kalifornien väcker stort uppseende här är knappast märkligt. Den mediala agendan styrs av stora västliga nyhetsmedier, och i och med det så styrs också de nordiska medierna och dess läsare, lyssnare och tittare.

Och en inte oviktig detalj, en bild på en rejäl brasa är alltid maffig, eller hur? Dbl1 SvD1 DN12 AB1 it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Bränder, Skogsbrand, Pyromani, Kalifornien, Sexualitet, Psykisk sjukdom, Bloggare, al qaida, Mediekritik, Politik[/tags]


2 svar till “Pyromani – Sexuell njutning?”

  1. Skulle vilja se hur många pyromaner som deltagit i den undersökningen? Men nog kan det kanske vara så att känslan av hänförelse och en eventuell befrielse från ångest inför lågornas styrka vara av något som liknar stark sexuell upphetsning.

    Här i Skåne vet alla vem det är som år efter år tänder på, men aldrig att han kan fällas. Hur många poliser som gång efter annan än möter snubben som kommer cyklandes från brottplatsen i gryningtimmen