Klarar vi ett strömavbrott?


Idag berättar en av kvällstidningarna att det nu är tio grader kallare än vad det brukar vara i slutet av november, något som säkerligen är helt korrekt, här i Haninge är det minus tolv grader just nu, en temperatur som hållit sig på samma nivå i flera dygn nu.

Ger man sig in i diskussioner om vad som är vad, om det bara är vädret eller om situationen är påverkad av en pågående klimatförändring, så dyker det upp allehanda knäppskallar som gör gällande att man har fel, och det alldeles oavsett vad man för fram för åsikt i frågan. Ibland kan jag få intrycket av att somliga inte tål att andra ens funderar över sakernas tillstånd, än mindre ifråga-
sätter uppgifter som andra anser vara självklara.

Själv bryr jag mig inte speciellt mycket om dessa filurer, för mig räcker det gott med att jag håller på att frysa rumpan av mig om jag är ute en längre stund. Inte heller behöver jag ägna några mer djupgående analyser kring orsakerna till kylan, det räcker med att anpassa kläderna till temperaturen så fungerar det att vara utomhus i alla fall.

Men jag kan inte låta bli att fundera på vad som skulle hända vid ett större strömavbrott, eller tänk om fjärrvärmeverket skulle råka ut för någon olycka. Ena stunden har alla medborgarna hyfsad inomhustemperatur, i nästa så saknar 75 procent av kommunens innevånare värme. Vad händer om femtio tusen människor blir utan centralvärme, rinnande vatten och elektricitet?

Vi har en krisberedskapsmyndighet, men har samhället resurser som är tillräckliga vid en så dramatisk situation? Ute på landet har man säkert ved så att man kan hålla den värsta kylan på avstånd i en vecka. Ett massivt strömavbrott som varar en tid kan man kanske klara utanför stor-
städer, men hur skulle det se ut i Stockholms-
trakten om kollektivtrafiken slutade fungera, om fjärrvärmen slogs ut och alla vattenledningarna frös sönder?

Man behöver knappast måla upp ett mardrömsscenario, alla inser nog att även tämligen marginella händelser kan påverka en region rätt så ordentligt. Det skulle vara intressant att veta vilken planering som finns på kommunal och regional nivå.

it , , , , , , , , ex ab123 svd12 dn1234 svt


12 svar till “Klarar vi ett strömavbrott?”

  1. Om 50.000, eller fler, blir utan både värme, el och vatten är det nästan katastrof. Det är dock extremt osannolikt, krävs nästan krig för det.

    Dock, vid strömavbrott, slutar många fjärrvärmeverk tillfälligt att fungera, tills man fått igång egen reservkraft, så det kan bli kallt några timmar.

    • Pumpsystemet ute på längre avstånd lägger oxo av. Men det stannar nog inte med det tyvärr. På landet klarar man sig oftast, men det gör vi inte i Fjollträsk. Det blir till att övernatta i gymnastiksalar om man inte har ngn släkting/vän som bor i ett hus som kan eldas med ved..

      Det är inte all fjärrvärme som kommer via kombinerade kraftverk som det i Hjorthagen.

    • Det är köldrekord för november ja, om det nu blev så kallt i november. Men onstag-torsdag, det är december det.
      Inget rekord där alltså. DN virrar till det som vanligt, och kan numera inte ens läsa en almanacka. Dessutom hävdar inte SMHI att det skall bli så kallt som -20, utan ”bara” -17.
      Även om temperaturen sjunkit till -25 idag så hade det inte varit något rekord eftersom det varit kallare tidigare. Däremot kan man säga att det var länge sedan det var så kallt.

  2. Är den nån mer än jag som funderar på om kylan kan ha nåt samband med oljeutsläppet i Mexikanska golfen? Det ligger ju ett enormt oljeberg på havsbotten efter läckan, som dödat allt liv på platsen. Vet vi hur det påverkar Golfströmmen? En liten ändring av riktningen skulle kunna betyda istid här? Det här är inte på nåt sätt fakta, bara min privata fundering, men ändå….

    • Amerikanska rymdstyrelsen Nasa har de senaste 18 åren noga övervakat Golfströmmen via satelliter m.m. Nasa har inte upptäckt några större avvikelser i Golfströmmen. Den enda skilllnaden de kunnat se, är att denna atlantström tenderar att bli något varmare.

  3. Det beror ju på vad man menar med ”klarar” och hur länge. Men visst lever vi i ett känsligt samhälle. Jag har sovit i ett ouppvärmt hus (precis innan det skulle renoveras, de flesta hyresgäster hade evakuerats, men inte jag) på vintern. Man fick sova med massor av kläder och flera täcken. Förmodligen får man gå med pälsmössa inomhus också…Det gör de väl i Sibirien? Men transporter, matförsörjning och företagsamhet. Tja, det skulle väl inte klara så många dagar.

  4. lagade packningen i fotogenköket igår, använde det när jag vallade skidorna inför ASAloppet
    och idag ser jag över ett elverk som jag inte hittar manual till
    kakelugnen är igång och energiverkets förbrukningsdiagram studeras, morgonduschen drar

  5. Om det blir totalstopp på el och värme i lägenheten, så packar jag bilen full med käk och drar ut till skärgårdstorpet. Sen är det bara att elda på i braskamin och vedspis. Ved finns alltid att få tag på…

  6. När vi har -20 grader i norr är det oftast vindstilla och låg luftfuktighet . Om det blir -20 i sthlm. med någon sekundmeters vind och relativ hög luftfuktighet. Då får ni nog dra på er långkalsongerna. Att våra tätorter är totalt oskyddade vi strömavbrott är en kalkylerad risk. Vårt samhälle är inte uppbyggt på att klara sådana kriser. När det har hänt och vi så småningom återgår till normal elförsörjning. Då får vi se makthavare i tv och tala om nya utredningar för att begrava frågan.