Fågelmatning – Dagens Bild


[column width=”49%” padding=”2%”]
I morse fick jag frågan om när nästa bild från fågel-
matningen skulle komma. Vid lunchtid svarade jag, sagt och gjort. Fundera gärna på vad bilden på talgoxen visar, är det en dubbelexponering eller någon annan effekt som gör att den ser lite underlig ut?

Blåmes
Blåmesbilden är tagen med blixt…

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Talgoxe
Talgoxe som just bestämt sig för att inte stanna kvar.

På många av bilderna ser det ut som om fåglarna tittar på fotografen, jag tror att jag ska visa några sådana bilder försedda med pratbubblor…

intressant Andra om: , , , , , , t
[/column]


8 svar till “Fågelmatning – Dagens Bild”

  1. Fina bilder! Talgoxen ser inte underlig ut och det är ingen dubbelexponering. En aning rörelseoskärpa på grund av din slutartid men effekten är fin. Man ser att något händer. Vill du undvika rörelseoskärpa bör du öppna upp bländaren eller använda högre ASA (snabbare film eller högre iso på digitalkamera) vilket ger dig möjlighet till kortare slutartider. De flesta objektiv är emellertid lite oskarpare med maximal bländaröppning. Använda stativ är också en fördel, men inte alltid så praktiskt. Om du håller kameran i handen, ställ dig stabilt med fötterna en bra bit isär, ta stöd med vänster överarms insida mot bröstet och andas ut djupt och tryck av och dina bilder blir skarpare.

    • Jag körde med ISO 3200 men tyvärr är bilden tagen genom treglasfönster som inte putsats sedan i våras. Nu har jag riggat så att jag kan montera kameran inne men ta bilder genom en springa i ett halvöppet fönster och styra det med fjärrkontrollen. Tyvärr så är det alldeles för blåsigt för att låta det vara öppet mer än en minut. Men det kommer fler bilder.. :)

    • Jag kan komma ännu närmare.. Dels kan jag krypa in mer med telegluggen, sedan kan jag dessutom använda macroläget. Då blir det ansiktsporträtt av blåmes.. :-P

  2. Min gröna talgboll har idag tagits över av en oerhört vacker hackspett! Han hänger upp och ner i bollen, hackar vilt i sig den. Bollen snurrar runt och slänger fram och tillbaka som en karusell med den glada hackspetten i. Annars konkurrerar gråsparv och talgoxe mest om bollen. Gråsparvarna har nu lärt sig hur man hänger i bollen av de sluga talgoxarna. Två gråsparvar på samma gång i den lilla bollen! På marken nedanför springer rödhaken och pickar i sig smulorna som fallit ner. Gråsparven tycks ha kommit tillbaka en aning i år. Många anser att gråsparven är utrotningshotad i vårt land. Visste ni förresten att 25% av världens alla däggdjur, 28% av alla reptiler och 33% av alla amfibier är på gränsen till utrotning? Det uppmärksammades av Al-Jazeera häromdagen.

    • Några gråsparvar har jag inte på mina talgbollar. Stor Hackspett, Nötväcka, Blåmes, Talgoxe är vanliga, men jag har aldrig sett gråsparv. Gråsiska hade jag i vintras, men jag tror inte de var på talgbollen.