Jag har fått fläskläpp

Somliga ler när de läser rubriken och tänker att det var på tiden. Det gör även jag eftersom jag fick boken med det namnet idag, den innehåller dessutom en personlig hälsning från författaren, satirtecknaren och konstnären Hans Lindström.

Jag vet att många av sidans besökare är mycket förtjusta i Hans Lindströms teckningar precis som jag. Tidigare hade jag en direktlänk till hans Hasses hemsida http://bonton.se och den ska jag lägga tillbaka idag. I vanliga fall besöker jag sidan 1-2 gånger varje vecka, och jag vet att många av denna bloggs besökare gör likadant. Albumet Fläskläpp är på 182 sidor och precis som vanligt så slår han åt alla håll. Någon tidning kallar honom för geni, och jag tycker det epitetet sitter som en keps.

Själv så föredrar jag 10-15 sidor om dagen och jag frågar mig hela tiden varifrån han får allt? Uppen-
barligen så har han sin personliga radarantenn påslagen dygnet runt. Våra politiker får sina fiskar varma, precis som många andra företeelser i samhället. Hans Lindström är en samhällskritiker av format och satirtecknandet är hans verktyg, och det finns inget område som är fredat från hans kommentarer. Religionstillhörighet spelar ingen roll, alla får på moppe. ICA-handlare har tidigare varit en drabbad grupp, de finns med nu också plus att de har fått sällskap av mördargrisar med H1N1, svin-
influensagrisar.

Personligen är jag övertygad om att det är Lindström själv som gett påven en fläskläpp, det kan inte vara annorlunda efter att man sett den lilla

turnerande gosskören från Vatikanen som pryder sidan fem i albumet.

i Andra om: , , , , , , , , t

[tags]Hans Lindström, Bonton, Satir, Politik, Humor, Teckningar, Samhällskritik, Svartsyn, Politik[/tags]

  5 comments for “Jag har fått fläskläpp

 1. mr Biz
  9 juli, 2009 at 20:32

  Började skriva på en hyllning till denne genialiske satirtecknare men det går liksom inte att sluta skriva så jag stryker allt och länkar till Transports läsvärda intervju med Lindström.

 2. 10 juli, 2009 at 05:51

  Ur artikeln: ”Men Lindström vill provocera och att läsarna reagerar – så länge de inte gör det i form av hot. Något som han utsattes för efter att DN publicerat en teckning där två personer, en svensk och en israelisk jude, står och samtalar med varandra framför den mur som Israel byggt mot det palestinska folket.
  Svensken säger: ”Jag tycker inte att man ska bygga murar mellan folk”. Israelen svarar: ”Djävla antisemit”.
  Vissa israeliska intressegrupper gillade inte det inklivet på världspolitikarenan och visade Lindström det i hotfyllda ordalag.”

  Tack för tipset mr Biz!

  Mycket bra artikel. Tror jag ska skriva särskilt om den.

 3. Anders
  10 juli, 2009 at 06:31

  Lindström är ett geni, helt klart!

 4. Mats E
  10 juli, 2009 at 07:18

  Ett ovanligt bitskt geni :-)

 5. mr Biz
  10 juli, 2009 at 12:12

  Ett citat från Lindströms hemsida som delvis förklarar hans unika begåvning är oxo värt att lyftas fram och begrunda — Hans egna förklaring:

  ”För att kunna teckna satirer på ett trovärdigt sätt måste man nog ha varit med om en del själv. Man måste ha sett livet från lite olika sidor.

  Först då får man överblick och distans, på samma gång.

  Först då förstår man att se det absurda och komiska, även i allvarliga och till och med djupt tragiska situationer.

  Först då skiter man i vördnaden för auktoriteter.”

  Så är det nog.. :-)

Comments are closed.