Dennis Lehane – Ett land i gryningen


Nu har jag slagit ihop Dennis Lehanes nya bok, Ett land i gryningen, och jag kan konstatera att det har varit en stor läsupplevelse. Det är en bok där handlingen utspelar sig i första världskrigets slutskede, i ett land där hemvändande soldater dagligen kommer med fartyg från andra sidan atlanten.

Några av dessa soldater har med sig Spanska Sjukan från Europa, den sjukdom som sägs vara samma sort som det vi kallar fågelinfluensa, H5N1. En av bokens huvudpersoner, polismannen Danny Coughlin går ombord på ett fartyg där ett flertal av passagerarna har drabbats av någon mystisk sjukdom så att man inte vill släppa iland dem i Boston. De förs ändå iland och placeras på en militärförläggning.

Samtidigt så träffar bokens andra huvudperson på dåtidens stora basebollidol, Babe Ruth, och de spelar en match mot varandras lag eftersom tåget som Ruth åker med har fått ett tillfälligt fel. Luther Lawrence är afroamerikan och det vita laget vinner eftersom de säger att himlen är lila eller grön. Oavsett hur bra de färgade spelarna spelar så är det de vita som dömer och sätter reglerna. Att de färgade i praktiken vinner förnekas, och det är en del av handlingen i boken, de vitas förtryck.

Det handlar om rasism, fattigdom, facklig kamp och jag antar att det inte är bara jag som hela tiden kommer att tänka på den pågående president-
valskampanjen i USA. Rasismen finns kvar, möjligen något nedtonad. Men jag skulle inte bli förvånad om något dramatiskt hände som ställer det mesta på huvudet.

För dramatiska saker händer i boken. Motsät-
tningar mellan vita och färgade präglar boken, samtidigt så är det en berättelse som innehåller precis allt. Jag kan inte komma på något som författaren inte har vävt in i berättelsen, och boken har givetvis blivit utomordentligt omfångsrik. 762 sidor gör att den är omöjlig att läsa i sängen utan att drabbas av allvarlig muskelvärk, tro mig, jag har försökt.

Läsaren får följa Luther Lawrence på hans flykt från ett antal kriminella upp till Boston. Väl där träffar han på polismannen Danny Coughlin och de blir vänner, något som var ytterst ovanligt i den tid boken skildrar. En färgad man som skulle ha sagt att han var ”amerikan” skulle sannolikt blivit lynchad direkt.

Boken är mycket välskriven och den har egentligen bara en nackdel, man vill sträckläsa den men det är omöjligt. Personerna är vältecknade och polis-
strejken i Boston 1919 är mycket dramatiskt skildrad, på det hela taget så handlar det om en bok som jag skulle ge fem stjärnor om jag hade den sortens betygskala.

De som inte har läst den kan skatta sig lyckliga, ni har en fin läsupplevelse framför er.

Författare Dennis Lehane, Ett land i gryningen, Albert Bonniers förlag, Översättare Ulf Gyllenbok, ISBN 9789100118402 it

Andra om: , , , , , ,

[tags]ISBN9789100118402, Ulf Gyllenbok, Dennis Lehane, Albert Bonniers förlag, Ett land i gryningen, Boktipset, Politik[/tags]