Stoppa mediedrevet mot Juholt


För varje dag som går blir det bara mer och mer tydligt att det mediedrev som pågår, som är de mest intensiva de senaste sextio åren, har andra drivkrafter än indignationen över att en socialdemokrat har begått några misstag.

Att ge sig in och diskutera vad olika eventuella misstag beror på, eller vad de har bestått av, är i nuläget meningslöst. Åklagarmyndigheten ska idag meddela om de avser öppna en förundersökning mot Håkan Juholt, och gör de det så bör han ställa sin plats till förfogande, gör de inte det så är det dags att börja ifrågasätta de krafter inom partiet och i media som skriker högst. Det enda kommunal-
råd som krävt Juholts avgång är Göran Perssons gamla kamrat i Katrineholm, men det nämns inte i media.

Att de borgerliga tidningarna har en agenda som siktar på att för gott sänka det social-
demokratiska arbetarepartiet är uppenbart, men är det verkligen massmedia som tillsätter och avsätter politiker i det här landet? Och är det så vi vill ha det i så fall? Att Aftonbladet på nyhets-
plats ropar på Juholts avgång beror på att tidningen är en borgerlig tidning, precis som de andra stora dagstidningarna. En chefredaktör för ledarsidan är inte chefredaktör för nyhetsdelen i tidningen. Att de andra borgerliga tidningarna jamar med är begripligt, där är det näst intill tjänstefel att inte kräva Juholts avgång.

Min egen uppfattning är fullständigt klar. För trots tjusningen med ett rejält drev så ska inte Juholt avgå med mindre än att han faktiskt har brutit mot lagar och regler. Om han har skrivit ett par felaktiga reseräkningar, av närmare femhundra räkningar, så är det visserligen tråkigt men det är ett problem som partiet kan hjälpa honom med om han får ytterligare en assistent, och det bör han få eftersom han förhoppningsvis är vår nästa statsminister.

Sedan må det vara insiktslöst att fortsätta att skicka in ett inbetalningskort till Riksdagen där inte hyreskostnaden är dividerad med två, men det misstaget har även andra gjort. Och ingenting tyder på att de regler som gäller är speciellt lätta att förstå. (forts nedan..)

Drevet mot Juholt har politiska övertoner, det är ett agerande för att diskvalificera Juholt från möjligheten att bli socialdemokratisk statsminister, och det är också en attack mot socialdemokratin. Orsaken är givetvis att Juholt verkar vara en riktig sosse, och inte någon ur partiets högerflygel som döper sina hundar efter liberala husgudar, eller säljer sina tjänster till företag med bas i olika skatteparadis.

Det är det som gör Juholt till en farlig person för högerflygeln inom socialdemokratin samt de borgerliga som de nyliberalt influerade Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna. Troligen en delorsak till att Kristdemokraternas Göran Hägglund har problem med media trots att han är genuint borgerlig. Man vill helt enkelt bli av med folk som har möjlighet att nå makten.

Det är många socialdemokrater som stått med ett blött finger i luften ett tag nu, tänk vad ont det ska göra när det blir avbitet…

it Andra om: , , , , , ab12 svt1 sr1 dn12 svd12 gp


59 svar till “Stoppa mediedrevet mot Juholt”

 1. Bra! Detta är ett verk av högavlönade journalister som gärna ser att deras marginalskatt sänks till noll. Man bör utreda medias roll när detta är klart, inget media kommer att få godkänt!

 2. Jag noterar att Tidens chefredaktör Daniel Suhonen, på dagens SvD Brännpunkt, vädrar de misstankar som exempelvis jag haft hela tiden: att drevet är riggat av partiets Stockholm-/högerfalang.

  Det är logiskt, det förklarar alla turer och det går att förstå mot bakgrund av de motsättningar som resulterade i själva valet av Juholt i våras. Men det är ändå viktigt att detta inte stannar vid välformulerade misstankar och rimliga konspirationsteorier. Drevets upprinnelse behöver utredas och blottläggas.

  Att de politiska motståndarna, eller de borgerligt styrda medierna, gärna tillfogar Socialdemokraterna svår skada är en sak. Men om man även inom partiet är beredd att göra det, bara för den interna maktkampens skull, då ligger dess kris på ett helt annat plan är partiledarens eventuellt svajande moral.

  Oavsett om Juholt tvingas avgå idag eller någon annan dag måste drevets upphovsmän spåras upp och handgripligen slängas ut ur partiet. De är i ordets alla etablerade bemärkelser FÖRRÄDARE!

  • Drevets upprinnelse behöver utredas och blottläggas.

   Ja och det behöver utredas ordentligt. Att Göran Persson är en av de skyldiga är uppenbart, sedan kan man nog hitta hyfsat många inblandade dessutom. TÄNK vad skoj det skulle vara om man kom över deras e-post… :-)

    • Man bör betänka att Socialdemokraterna är ett politiskt parti och inte en offentlig myndighet. Riksdagens tjäntemän må omfattas av meddelarfriheten men inte folk inom en partiorganisation.

     Det verkliga problemet är den eventuella efterbörden. Om Juholt tvingas avgå vidtar det oerhört svåra jobbet att hitta en ny ledare. Förutom alla de övriga svårigheterna med detta, hur ska partimedlemmarna förhålla sig till misstankar om att de nya kandidaterna kanske var inblandade i drevet som avsatte den förre ledaren?

     Ett parti där alla går och tittar snett på varandra kan inte rimligtvis uträtta mycket i svensk politik. Därför måste byken tvättas. Den här historien kan inte bara förpassas in i någon slags förlåtande glömska.

     • Han har VU:s fulla förtroende, åtminstone till söndag kväll :)

      Nu borde han nog ta och identifiera och knäcka högerflanken i partiet fort som f-n.

 3. Bra skrivet! Dom senaste dagarna har gjort det tydligt hur tillståndet är i landet. Det gäller att ha rätt åsikter om man ska kunna vara en del av det politiska eller den så kallade ”friheten”. Vad är det för demokrati när media är partisk? Vad är det för demokrati när näringslivet pumpar in pengar i moderaternas pr-kampanjer? Vad är det för demokrati när bara de som har råd kan ta del av den så kallade ”friheten” på ett riktigt sätt? Vi har en statsminister som visar sig alltmer drygare och arrogant för var dag som går. En välmående medelklass som skiter i om andra går på knäna så länge inte brottsligheten ökar osv. Media är en riktig sörja.

 4. Jag blir förbannad!
  Hur många har skrivit fel på sina reseräkningar?
  Troligtvis massor.
  Ändå är det inget mediadrev bakom dom, konstigt!
  Att inte förstå en räkning, är inget fel som man bör avgå för och jag tycker att alla ministrar ska ha en assistent som sköter det.

 5. Bra att du riktar strålkastarna mot media! Idag skrev hon att det var tragiskt hur det gick med (S), men tanten HATAR socialdemokrater, det är nåt som är allvarligt fel med journalister, de är borgerliga papegojor hela bunten!

  • Observera att Aftonbladet idag försöker köra med den gamla myten om ”rutinarbetande reporter” som råkade snubbla över ett avslöjande. Alla som är det allra minsta insatta i journalistisk verksamhet vet att det inte finns något sådant rutinarbete.

   Ingen kvällstidningsreporter har tid och resurser att gräva på måfå. Om man gör sig besväret att begära ut handlingar om någonting så är det för att man anar eller vet att det finns något i dem. Man har fått ett tips eller har hört ett rykte.

   Få om ens några nyheter kommer till av en slump.

 6. Hej,
  Att ”de borgerliga tidningarna har en agenda som siktar på att för gott sänka det socialdemokratiska arbetarepartiet” är inte uppenbart för mig. Jag är djupt förankrad ”borgare”/folkpartist och jag har en annan åsikt som jag tror mig dela med många borgerliga ledarsidor.

  Jag är överlag mycket nöjd med Alliansen och väldigt glad över att den socialdemokratiska makthegemonin är bruten. Samtidigt är det smärtsamt tydligt, vilket den borgerliga pressen skrivit mycket om, att Alliansen saknar idéer för vidareutveckling. Risken (inte hoppet) är att Alliansen vinner 2014 främst pga dåligt motstånd än tack vare egna idéer.

  Många delar de socialdemokratiska värderingarna och landet behöver en ideologiskt förankrad socialdemokrati med en kompetent ledning. Då erbjuds ett tuggmotstånd för regeringen som tvingar fram nytänk och förändring, alternativt regeringsskifte så småningom. För skifte är hälsosamt – jag tycker det vore förfärligt om vi skulle byta en makthegemoni mot en annan.

  Dessutom tror jag att en svag opposition ökar risken att SD blir ett parti på 10-15% i nästa val, med väljare som inte kan tänka sig Alliansen, men inte längre känner sig hemma hos S.

  SAP får välja sin egen ledare – det är inte min sak. Men tanken på Juholt som statsminister är oroande. Jag tycker helt enkelt inte han verkar tillräckligt kompetent. Och kompetenta statsministrar har varit ett signum för SAP tidigare, även om jag inte var något fan av GP.

  • Men tanken på Juholt som statsminister är oroande. Jag tycker helt enkelt inte han verkar tillräckligt kompetent.

   Jag förstår att du stör dig på att han förefaller ha hjärtat till vänster, det är väl oxo det som skapat panik inom alliansen…

   • Där förstår du fel – jag stör mig inte på folk för att de har andra åsikter eller värderingar. Panik inom alliansen? Om du menar regeringen, så har jag ingen aning om vad de tänker och känner. Om du menar Alliansens väljare och opinionsbildare, så har jag en helt annan bild än att det råder panik.

    • Där förstår du fel – jag stör mig inte på folk för att de har andra åsikter eller värderingar.

     Det säger du ?? :-)

     • Ja. Göran Greider är tex en opinionsbildare som jag uppskattar mycket, även om jag sällan delar hans åsikter. Han erbjuder ofta vad jag kallar ”tuggmotstånd” för Alliansen.

      Jag insåg för ett tag sedan att en av de saker jag uppskattar mest med GG är hans ton. Han angriper åsikter och politik, men inte personer och grupper.

  • Samtidigt är det smärtsamt tydligt, vilket den borgerliga pressen skrivit mycket om, att Alliansen saknar idéer för vidareutveckling.

   Kul invändning för en folkpartist. Inget annat svenskt parti har på så kort tid dumpat sina ideologiska värdegrunder. Att vara ”liberal” idag är ungefär tvärtemot vad det innebar för 10-15 år sedan. Med det utgångsläget tycker jag att man borde vara diskvalificerad från alla diskussioner om politiska idéer och visioner.

   Men inom Socialdemokraterna ska idéer alltid komma före subjektiva bedömningar av personliga egenskaper. Juholt är ingen perfekt människa, och förmodligen inte ”kompetent”. Men det som avgör om han skulle kunna bli en bra statsminister är inte det, utan om han förvaltar partiets politik på rätt sätt.

   • Jag förstår inte – är jag diskvalificerad från politiska idédiskussioner för att jag är folkpartist?

    Möjligen menar vi olika med ”kompetent”. Om vi släpper det för nu,så tycker jag också att en del av att vara en bra statsminister är att förvalta (och företräda) sitt partis/regeringsunderlags politik.

    Kanske missförstår jag dig, men om du skulle tycka att en statsminister inte ”förvaltar partiets politik på rätt sätt”, gör du då inte en subjektiv bedömning av den personen?

    • Jag förstår inte – är jag diskvalificerad från politiska idédiskussioner för att jag är folkpartist?

     Men det är väl närmast samma sak som att lämna Walk Over?

    • Jag förstår inte – är jag diskvalificerad från politiska idédiskussioner för att jag är folkpartist?

     Vi skulle åtminstone behöva reda ut en massa frågor innan vi påbörjar en sådan diskussion. Förr visste man ju ungefär vilka idéer, visioner och värderingar folkpartister hade. Idag har jag inte en susning längre.

     Förr ville Folkpartiet exempelvis stärka välfärdssamhället. Idag vill de istället vara svensk politiks värsta skattesänkarparti. Att kunna byta idé i en sådan vidd och omfattning tror åtminstone jag är ett bevis på att man egentligen föraktar idépolitik.

 7. Om Man har Widar ANdersson mot sig är man på rätt väg, det måste bli en devis inom socialdemokratin i framtiden för att hålla rätt kurs.

 8. Jag köper inte dina argument. Har du redan glömt Sven Otto Littorin, Borelius och Stegö som tvingades avgå pga liknande mediadrev som det Juholt nu upplever? Obetalda TV-avgifter är dessutom betydligt lägre summor än de 160.000 kr som Juholt fått utbetalt. Hans assistent har ju också bevisligen påpekat felaktigheten i dessa avdrag så ytterligare en assistent kommer ju knappast hjälpa.

  Sverige behöver en stark opposition men frågan är om Juholt verkligen är mannen att leda den. Den senaste tiden har gjort mig än mer osäker.

  • Har du redan glömt Sven Otto Littorin, Borelius och Stegö som tvingades avgå pga liknande mediadrev som det Juholt nu upplever?”

   Inget av de drev du nämner var tillnärmelsevis lika starka som det nuvarande. Och om inte Juholt begått något olagligt, tar du tillbaka din kommentar helt då?

   • Svårt att värdera och mäta. Antalet spaltmeter text? Det beror ju också på postens tyngd och ”misstagets” omfång som i det här fallet trots allt är omfattande. En S-ledare är ju faktiskt på många sätt en intressantare, och viktigare politiker än tex en Handelsminister i regeringen. Drevet mot Littorin var kanske inte ilka intensivt, men utdraget och mycket smutsigt. Och dessutom, visade det sig, baserat på falserade uppgifter.
    Jag menar bara att jag inte tror på din teori om en poltiskt styrt media ala Berlusconi utan tycker att svenska journalister granskar våra politker på ett så objektivt sätt som möjligt, höger som vänster.

    • Jag tror inte att svenska journalister har så gott anseende som du tycks tro. Men du kanske har bott utomlands länge eller nåt?

   • Vi får inte glömma de som inte behövde släppa sina poster vid regeringsbildningen 2006, kvinnorna fick gå, men männen där även Anders Borg ingick (svart barnflicka om jag inte missminner mig) behövde inte avgå. Här kommer mer ”snaskiga” affärer:

    Reidunn Laurèn kontokortsaffärer

    Per Unkels kontokortsaffärer

    Anders Borg använder studentbostad som rimligen i dagens situation för studenter borde tillfalla en student och har dessutom nyttjat svartarbetare.

    Ulf Kristersson ska ha roffat åt sig lägenhetskontrakt som egentligen skulle gått till sjuka och behövande.

    Fredrik Reinfeldt betalade familjens barnpiga 3500 kr/mån tydligen svart.

    Carl Bildt uppbär ersättning från riksdagen trots frånvaro och är möjligen skyldig till folkrättsbrott.

    Annie Lööf kör bjudbil och manipulerar med boendet

    Lars Erik Salminen utreds för bestickning

    Kristina Axèn Olin uppbär högt vederlag trots välavlönat nytt arbete

    Andreas Carlgren reagerar inte på att han har erhållit dubbel löneutbetalning

    William Petzäll konverterar till politisk vilde och uppbär förmåner till ett belopp på 2.5 miljoner utan att behöva göra ett smack.

    Sven-Otto Littorin hade en fejkexamen i sin CV förutom andra oegentligheter såsom ”möjligen sexköp”

    Johan Af Donner förskingrade 7.7 miljoner från Röda Korset och Cancerfonden med motiveringen att han hade dyra levnadsomkostnader.

  • Svårt att säga, men givetvis en sosse som skulle platsa i (M). Det här handlar mer om en kamp som gäller själva partiet.

 9. Ja det är dags att sätta P för denna dårskap. Bättre låta politiken handla om politik.

 10. Bra skrivet – av både dig här och Jinge ovan. Det som händer i media just nu är nu ett alldeles övertydligt angrepp på det vi trodde var ”demokrati”, den ska nu malas ner till oigenkännelighet. När media övergått från att spela sin viktiga roll i en demokrati som ”granskare” av olika makthavare till att i stället själva bli ”makthavare” – och därtill kanske på många sätt den viktigaste och mäktigaste ”makthavaren” – ja då har vi slutgiltigt passerat en gräns som vi trodde var oöverskridbar i vårt svenska samhälle. Varför inte försöka med någon sorts köpbojkott mot medias pappersupplagor? Kanske meningslöst, men vad finns att göra??

   • Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här. På samma sätt som en insändare i en tidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Och precis på samma sätt som i en tidning så innebär det ingen garanti för att det släpps fram. Men visst underlättar det om man följer några små enkla tips:

    1. En fungerande mejladress krävs.
    1b Alias ska bestå av ord, inte bara ett tecken.
    2. Osakliga personangrepp eller provocerande texter stryks.
    3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
    4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
    5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
    6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
    7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
    8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.

    9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

    Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så mejla mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarer för reklam. META-diskussioner raderas.

    Använder man falsk mejladress eller saboterar på annat sätt, t.ex. ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd e-postadress etc på nätet.

    / Jinge

    DET FETADE ÄR DET DU INTE FÖRSTOD. SKAPA EN EGEN BLOGG DÄR DU KAN TRAMSA SOM DU VILL!

 11. Här kan vi verkligen tala om att vara en vindflöjel. För bara 4 dagar sen (10 oktober) vara du själv en del i samma mediedrev och krävde Juholts avgång. Nu byter du huxflux åsikt och anser att det enbart är mediernas fel?
  Vore det inte klädsamt att åtminstone be om ursäkt för att du kanske uttalade dig något förhastat?

  • Inte fan. Jag är oxo ett offer för detta drev, jag precis som alla andra. Att be om ursäkt för att man påverkas av tidningar, Radio och TV känns inte aktuellt. Det är DE som ska be om ursäkt för att de dramatiserar en mindre händelse på andras bekostnad, och för att de vilseför sina läsare, tittare och lyssnare.

   Har du inte fattat det så har du inte fattat så mycket…

 12. Juholt med sambo har 2 boenden p.g.a. att Juholt sitter i riksdagen.
  Hade han inte suttit i riksdagen hade troligen han och hans sambo endast haft en bostad. Ska de då betala ett boende eller 1,5 boende eller 2 boenden?
  Rimligen borde de betala ett boende och skattebetalarna det extra boendet som riksdagsledamotsuppdraget kräver.
  Sen undrar jag vem som kom på den smarta idén att mitt under mediadrevet (2011-10-10) mot Juholt ändra reglerna på riksdagens hemsida?
  Felet juholt och sambo gjorde var väl att han och sambon inte var skrivna på samma adress? Skriver de sig båda i Oskarshamn så kommer Juholt även i fortsättningen kunna få hela boendekostnaden för lägenheten betald vilket ju är helt rimligt.
  Däremot borde riksdagen se till att ha rimliga och logiska regler för dubbla boendekostnader såsom t.ex. rimlig månadskostnad (vilket ju 7-8.000 kr som i Juholts fall enligt mej är helt rimligt….)
  Väntar med spänning på att Aftonbladet nu lägger ut samtliga riksdagsledamöters samtliga reseräkningar/hyrbilar/milersättningar m.m. på sin hemsida såsom de gjorde med Juholts…
  Pinsamt Aftonbladet – jag har efter detta ”drev” inget som helst förtroende kvar för Jan Helin m.fl.

  I övrigt instämmer jag helt med Jinge.

  • Med de lonelägen vi pratar om för riksdagsmännen som kollektiv tycker jag att det känns rätt rimligt att de själva bekostar sitt boende, inte sant ?

    • Man behöver ju i alla fall inte skaffa en bostad, den sådan har man normalt om man blir inröstad i riksdagen..

     • ”Med de lonelägen vi pratar om för riksdagsmännen som kollektiv tycker jag att det känns rätt rimligt att de själva bekostar sitt boende, inte sant ?”

      Nej bling bling det tycker jag inte alls.
      Varje riksdagsledamot som inte redan bor nära riksdagen har rätt till en övernattningslägenhet – så även Juholt.
      Juholt bekostar sitt boende i Oskarshamn.

      Sen spelar det nog ingen roll vad socialdemokratins partiledare än heter; han/hon skall krossas av alliansen och media till vilket pris som helst.
      Så jag är glad över att Juholt red ut stormen och vägrar krossas av ett hysteriskt mediadrev.
      Heja Juholt!

      • Jag tycker nog vi kan vara rätt överens om att samma regler som tillämpas för arbetskraften i stort bör gälla även riksdagsmännen.

       Ser faktiskt inte logiken i att dessa skulle omfattas av några specialregler, dom har tagit ett jobb (nåja) i riksdagen och hur f-n dom löser sitt boende är deras privatekonomiska ensak, dom kan ju alltid yrka avdrag via skatteverket eller nåt. Om Juholt envisas med att bo i Oskarshamn må det vara hans val, inte skattebetalarnas.

 13. Angående påståendet att det är folk på sossarnas högerflygel som försöker driva bort Juholt.

  Det var knappast högersossarna som hade synpunkter på Juholts skuggbugdet häromveckan. Hans och Waidelich förslag till skuggbudget hade ju kunnat platsa i vilken borgerligt lagd budget som helst.

  Jag tror det inte är svårare än att Juholt är en klassisk sossepamp som tagit med sig later från kommunala tiden. Han ångrar egentligen bara att han upptäcktes.

  Sedan, hur stoppar man ett mediadrev? Vi har fri press i Sverige.

   • Nej, jag menar precis det jag skriver. Yttrandefriheten är grundlagsskyddad. Vill AB publicera det som någon upplever vara lögnaktig smörja så har de en grundlagsskyddad rätt att göra det. Att ha synpunkter på det är att vara emot yttrandefrihet.

    Tycker man att AB är en borgerlig skräpblaska finns det bara två motmedel: Köp inte tidningen, gå inte in på deras site.

    Tycker man att Jan Helin förtalar Juholt så är det bara att anmäla Helin till JK.

    Om inga köper AB så kommer Helin att få sparken. Han kommer aldrig att få sparken för att han gör sitt jobb och publicerar artiklar.