Fascismen återuppväcktDagens gästbloggare är Ulla Johansson från Göteborg, som är pensionär, författare och debattör. Hon har medverkat i böckerna “Mona Elsa Ulla“, “Främmande besök“, “Kvinnor i butik, kvinnor på fabrik“ och givit ut boken “Flyktigt förbi“ 1998. Hennes senaste böcker är ”Valets pris” 2008 och ”Frånstulna framtidens samhälle” 2009.

”Den 26/7 läste jag ett par korta texter i Dagens Nyheter och i Expressen som meddelade att Anders Breivik från fängelset sänder ut brev till högerextremister. Ber dem om hjälp att ”fortsätta kampen”. Enligt hans försvarsadvokat använder han åtta-tio timmar om dagen för brevskrivandet. Han planerar även att skriva tre böcker som på olika sätt handlar om hans ideologi. Och avser att bilda ett nätverk utanför fängelsemurarna. Ett nätverk för högerextremister.

Även en fånge har vissa rättigheter. Bland annat att skriva och sända brev. Men jag undrar nu: om en ”knarkkung” använde sin tid i fängelset till att brevledes hålla kontakt med sina medhjälpare och uppmuntra dem i deras verksamhet – skulle dessa brev tillåtas? Knappast.
Frågan blir här: är våldsbenägen högerextremism mer ”brevtillåten”? Och i så fall varför? Juridiken försvarar sig väl med att det är en ideologi Breiviks brev handlar om. Inte brottsliga affärer. – Men hat mot en folkgrupp?

Efter kriget (sista världskriget) reste många unga människor ut i Europa för att hjälpa till med återuppbyggnaden. Jag har varit engagerad i järnvägsbygge i Bulgarien och i Warszawa jobbat med att arbeta rent ruinernas tegelstenar för återanvändning. Bott någon månad i det då svårt krigshärjade Warszawa. – Överallt i Östeuropa såg vi jättelika paroller textade på husväggar, murar och till och med bergsidor: död åt fascismen. Och vi såg med egna ögon vad nazisterna ”skänkt” Europa. Ruinstäder. Misär. Miljontals döda.

Inte kunde vi de åren föreställa oss att fascism (högerextremism) åter skulle vakna i de länder – hela Europa – vi reste genom. En omöjlig tanke den gången. Nu återser vi den mörka ideologin över hela kontinenten. Alla länder har sin andel av rasistiska (högerextrema) politiska partier. De försöker på en del håll vara någotsånär putsade – ytligt sett. Som i Frankrike.

Som i Sverige. Brutalare – som i Ungern. Ett land med en ”fascistisk tradition”. Alla dessa rörelser har bytt ut förföljelsen av judar mot hatet mot muslimer och romer. Använder idag samma hatfyllda myter och lögner mot muslimerna som trettiotalets nazister använde mot judarna. Att denna nya propaganda så helt liknar den på trettiotalet tycks få i det ”offentliga samtalet” – media och debattörer – inse.

Trettiotalets tyska nazism föddes ur det årtiondets arbetslöshet och misär. Det är väl idag även borgerliga historiker klara över. – Italiens och Spaniens fascism hade därtill andra politiska komponenter.

Europa befinner sig idag i en svår ekonomisk kris. Som genererat hög arbetslöshet. Där arbetslösa och utblottade människor söker en förklaring till den situation de drivits in i. Enkla förklaringar mest lätta att ta till sig och den enklaste blir att skylla på invandrarna. Som ”tar ifrån oss jobben”. Den vägen undgår politiker och företagsägare-kapitalägare kritik. Och ingen ifrågasätter så det ekonomiska systemet.
Något oerhört ondskefullt marscherar den vägen på nytt in i Europa. Detta återuppväckta hat mot ”främmande” folkgrupper. Nu mot romer, mot muslimer. Historien upprepar sig. Vi speglar oss i trettiotalet. – Och i fängelset i Oslo skriver Anders Breivik brev. Den ”liberala” eliten i våra länder inser uppenbarligen inte allvaret kring detta. Eller är möjligen lättade över att muslimerna får ta emot illviljan. Skulden.
Den ekonomiska strukturen (kapitalismen, som vi nu enligt eliten skall kalla ”marknaden”) driver med sina kriser och åtföljande arbetslöshet och misär obönhörligt fram högerextremism och i slutändan fascism. Den utvecklingen är inbyggd i strukturen som sådan.
Således bör vi ifrågasätta det nuvarande ekonomiska systemet. Som drar oss ned i avgrunden. Ersätta det med ekonomisk demokrati. Men – i motsats till trettiotalet – finns idag inga (eller mycket få) rörelser som driver den frågan.”


i , , , , , , , , , , , , ,

SvT DN Breivik kommer ut SvD Proletären FIB-Kulturfront


2 svar till “Fascismen återuppväckt”

  1. Bra Ulla!
    Precis så är det. Om Anders Breivik tillåts medverka till skapandet och/eller organiserandet av en högerextrem organisation, som nog har honom som sin nye führer, ligger världen synnerligen dåligt till.
    Kanske skriver Breivik en bok i fängelset som blir en ny Mein Kampf med allt vad det kan föra med sig…

  2. Själv håller jag inte riktigt med om att Breiviks eventuella brevskrivande är så problematiskt. Vi ska ju inte inbilla oss att dom och fastställt straff kommer att innebära något slags slutkapitel i historien. Breivik kommer inte att upphöra spela en roll inom extremhögern bara för att han låses in och hålls relativt isolerad.

    Just nu har högerextremisterna fullt sjå med att ta avstånd från Brevik, eller åtminstone distansera sig från hans brott. Men detta lär inte vara särskilt länge till. Snart kommer många, via sociala medier och annat, att börja tala om terroristen som ”legend”, ”förebild” och kanske rentav ”martyr”. Hans inflytande på extrema rörelser och idéer blir knappast mindre bara av att försöka hindra honom från att hålla kontakten med dessa.

    Tvärtom vore kanske total öppenhet det bästa. Låt Breivik skriva förvirrade brev till förvirrade åsiktsfränder. Desto tydligare blir ju sammanhanget för alla dem som försöker inbilla sig själva och andra att han var något sorts undantag.