Charlie-Hebdo – inviterat och refuserat debattinlägg till SvT OpinionDen tredje februari fick jag mail från en redaktör på SVT Opinion ”Hej Anders, jag läste en intressant artikel om Charlie Hebdo och undrar om du vill skriva en debattartikel hos SVT Opinion. Dubbelmoralen kring Charlie Hebdo – hur ser du på efterspelet? Ring mig så kan vi prata mer.

Jag ringde redaktören som lockade med att man kan komma med i ”morgonsoffan”, sa att artikeln med ovanliga synpunkter kunde få igång debatten i ämnet, och jag lovade att skicka in en artikel på max 3000 tecken. Artikeln bygger på tidigare blogginlägg här, vilket redaktören tydligen läst. Fick dock inte uppgift för vilket hen fastnat för. Artikeln som jag skickade in 6/2 blev inte publicerad. Fick beskedet att ”Dina artiklar om Charlie Hebdo tillförde för lite nytt i debatten.” Kunde dock inte se liknande synpunkter som mina i andra inlägg på SvT Opinion. Se själv vid intresse.

* Ungefär 6 veckor har gått sedan dådet mot Charle-Hebdo. Jag tycker nog att artikeln kan passa här, även om den inte uppdaterats. Kan se klara förbättringsmöjligheter av artikeln, men publicerar den utan ändringar.

* Observera att jag inte direkt kritiserar SVT:s beslut, då jag nog saknar tillräckligt underlag för det?

Min av SVT refuserade artikel på Charlie-Hebdo
Den 11/1 skedde väldiga demonstrationer runtom i världen under parollerna ”NEJ till terror och JA till frihet”, en protest mot det avskyvärda dådet mot Charlie-Hebdo. Där deltog flera världsledare som fört en skoningslös politik påminner om dåden i Paris. Tyvärr finns skäl att resa frågan om hyckleri mitt i sunda protester.

USA:s brutalitet i Irak är känd bl.a. tack vare Wikileaks. USA visade sin syn på yttrandefrihet genom att döma avslöjaren Bradley Manning till långt fängelsestraff. Wikileaks Julian Assange sitter i en slags husarrest på Ecuadors ambassad i London och är på goda grunder rädd för att bli utlämnad till USA om han utlämnas till Sverige. Snowden som främjat demokratin genom sitt avslöjande av NSA:s väldiga övervakning riskerar långvarigt fängelsestraff.
Charlie Hebdo demonstration

Krigföringen av USA och andra i Mellanöstern under de senaste dryga 10 åren har slagit sönder stater och dödat hundratusentals människor, medan de hårda sanktionerna mot Irak under 1990-talet beräknas ha medför 500 000 dödsfall bland barn. Bör inte också detta kallas för terroristdåd? Denna brutala politik har haft stor betydelse för framväxt av grupper som al-Qaida, och IS som blomstrat under kriget mot terrorismen. Det ekonomiska och militära stödet till ”moderata rebeller” i Syrien har till stor del hamnat hos mer extrema grupper enligt olika rapporter. CIA tränade en gång al-Qaida och uppges ha tränat IS i Jordanien.

Massmedia sviker en granskande journalistik genom att tiga om detta.
*13 journalister dödades av Israels armé, dvs. fler än på Charlie-Hebdo.
* I Irak har drygt 300 journalister och mediaarbetare dödats mellan 2003 och 2011 efter USA:s angrepp.
* Drygt 150 journalister har dödats till följd av Syrien-kriget, en intervention av USA via allierade.
Vid Paris-demonstrationen deltog många statschefer som tyvärr bidragit till ökning av ofrihet, terrorism, brutalitet och orättvisor i världen. Bland deltagarna fanns:
• François Hollande har stött vapenleveranserna till rebeller i Syrien, vilket främjat IS
• Nicolas Sarkozy, en initiativtagare till kriget som ödelade Libyen.
• Angela Merkel, en stöttepelare till kuppregeringen i Kiev och de olagliga sanktionerna mot Ryssland.
• David Cameron ville angripa Syrien, men fick nöja sig med att stödja jihadisterna.
• Mariano Rajo införde drakoniska lagar som starkt begränsar demonstrationer och protester.
• USA:s justisminister, och senare utrikesminister Kerry, som representerar det land som skapat al-Qaida och indirekt IS, störtat fler demokratiskt valda politiker och bedrivit mångdubbelt fler krig än något land efter Andra världskriget.
• Benjamin Netanyahu, apartheidpolitikern och Gazas mördare.
• Petro Porosjenko, ”för var dödat soldat skall vi döda hundratals”, som leder krig i öst efter USA:s anvisning i stället för att söka fredlig lösning.

De omfattande protesterna mot illdådet i Paris och för yttrandefrihet och demokrati fläckas av sådana världsledare.
Massmedia som slår vakt om yttrandefrihet och demokrati måste också ta upp hyckleriet!


i Andra om:, , , , ,, , Syrien, , , , ,

Counterpunch Professors blog 25/2 SvD 11/1 Globalresearch 11/1 AL Lodenius 10/1 Le Figaro 10/1 Pål Steigan 11/1 New York Times – I am not Charlie Hanna Söderströms blogg Feministiskt initiativ Anna-Lena Lodenius Birger Schlaug I Birger Schlaug II Knut Lindelöfs blogg 7/1 Pål Steigans blogg 8/1 DN8/1 DN 7/1Expressen 7/1 Lenins tomb Le Figaro SvT 7/1 Joe Bidens medgivande M Chossudovsky New York Times 27/6 2013 New York Times 27/6 DN 26/6


8 svar till “Charlie-Hebdo – inviterat och refuserat debattinlägg till SvT Opinion”

 1. Bra skrivet! Det ironiska är att dessa varmare om yttrandefrihet valde att förtiga den. Voltaire lära ha sagt ”Vill du veta vem/vilka som har makten, så kolla på vem/vilka du INTE får kritisera”. Att din artikel inte blev publicerad bekräftar just det. Yttrandefrihet gäller endast för vissa ämnen. Charlie Hedbo var mästare på den leken – de häcklade muslimer och kristna, men låt bli att yttra sig vad gäller Israels avskyvärda handlingar och politik.

 2. Det var nog just kritiken mot Israel och USA som gjorde att den inte publicerades. Att bara andas att IS är ett resultat av en misslyckad strategi från USA:s och Israels sida kan man inte säga högt i debatten i Sverige utan att brännmärkas. Indikationerna på deras inblandning i IS är alltför starka för att negligeras. Sen har ju journalistiken i Sverige kört ner i diket ordentligt. Man har lämnat sitt uppdrag att granska makten, utan har blivit en del av den! Och vad värre är så hjälper man makten att vilseleda medborgarna med falska nyheter och detta beror på den förändrade ägarbild som media numera har i Sverige och de flesta andra länder i väst. Samma lögner pumpas ut i alla länder i en väl orkestrerad strategi. Inte ens påstått oberoende media som ETC ”vågar” skriva alltför obekväma sanningar, man är nog medvetna om priset för detta.

 3. Snubblade över ett inlägg på stora bloggen Newsvoice (http://newsvoice.se/2015/02/14/lars-bern-fd-styrelsemedlem-i-svd-medierna-styrs-av-journalisternas-och-makthavarnas-omsesidiga-beroendeforhallande/) av Lars Bern, känd profil i näringslivet.

  Denne säger bland annat ””Hela journalistkåren har gått från att vara en kritiskt granskande kår mot den politiska makten och istället blivit en megafon för den politisk makten. Det tror jag har att göra med en försvagning av mainstream media och det hänger samman med att det är en döende industri.”
  ”Den ena kvalificerade journalisten efter den andra som kan tänka självständigt [försvinner], så till slut blir det bara kvar ett gäng som fjäskar för politikerna för att få något att skriva om.”

  Han ger svenska mainstream medier lågt betyg. Medierna styrs av journalisternas och makthavarnas ömsesidiga beroendeförhållande…

  Tacksam för fakta som visar att bilden är oriktig.

 4. Våra politiker har blivit marionetter åt washington och vår media rapar upp samma Natolögner och krigshets.

  Hoppas de inte ljuger oss in i tredje världskriget bara.

  Gorbachev warns Ukraine could ignite World War III
  https://www.wsws.org/en/articles/2015/01/31/ukra-j31.html

  U.S. Ukraine Policy Could Spark World War 3; Putin Critic Urges West to Go Easy on Russians
  http://au.ibtimes.com/us-ukraine-policy-could-spark-world-war-3-putin-critic-urges-west-go-easy-russians-1397867

 5. Det är en helt följsam utveckling de senaste decennierna. Schibstedtägda Aftonbladets ”kultursidor” är numera ett avradikaliserat pseudovänster skämt jämfört med för 15 år sedan. Vad S beträffar så har man följt NATO i rygg, (något som Anna Lindh fick plikta sitt liv för) i ett flertal S ledarskiktsgenerationer. Intressant att läsa om hur NATOS ”nya” självbild/propaganda har iscensatts i Finland och Sverige, där målgruppen varit beslutsfattare, politiker och massmedia men framförallt ”militär korsbefruktning” och ömsesidigt ”samarbete” med starka politiska förtecken.

 6. Charlie Hebdo kom att nästan uteslutande handla om yttrandefriheten. Men ingenstans granskade media det scenario som presenterades för läsarna. Hade de gjort det hade det blivit tydligt för gemene man att pusselbitarna inte passade ihop. T ex ifrågasattes aldrig offentligt filmen som påstods visa avrättningen av polisen med ett skott mot huvudet på kort avstånd. Filmen fanns på Youtube och i den syntes tydligen att han inte blev skjuten i huvudet såsom nyhetsrapporteringen gjorde gällande. Det här är bara en liten detalj bland många som skaver.