Visselblåsar-förföljaren Obama förkortar Chelsea Mannings straff

President Obama förkortar nu Chelsea Mannings straff. Bra – särskilt som det kommer från den president som har USA-rekord i förföljelse av visselblåsare.


Julian Assange uppger nu att han är villig att utlämnas till USA, om Sverige häver sitt åtal. Kanske alltför troskyldigt.

Den då manligen soldaten Bradley Manning har bytt kön till Chelsea Manning

En bakgrund nedan.

I augusti 2013 sedan dömdes Bradley Manning till 35 års fängelse, medan åklagaren och USA:s regering, ville ge Bradley Manning 150 års fängelse för att han givit Wikileaks material som avslöjat USA:s krigsförbrytelser och diverse annan information som medborgare bör känna till i ett demokratiskt land. Manning har själv förklarat sig skyldig till 10 av 22 åtalspunkter. Han har frikänts från anklagelsen att ha hjälpt fienden, men döms på de flesta andra åtalspunkterna. Redan för mer än ett år sedan, före rättegången, sa president Obama att Manning är skyldig.

Domaren hade också ”lämplig” bakgrund – hon är överste (hög titel) i USA:s armé. ”Domen är en varning till alla visslare”, skriver Reportrar utan gränser. ”Det är ett hot mot framtidens undersökande journalistik, vars källor kan försvinna”. Enligt DN och andra massmedia innebär domen att ”Risken har ökat för Julian Assange att bli åtalad i USA enligt Wikileaks-grundarens advokat Michael Ratner i Washington Post. Assange skulle kunna ställas inför rätta som medskyldig, säger Ratner till tidningen.”

Vad är värst: Mannings ”spioneri”/sökande efter uppgifter om USA:s krigsbrott eller Obamas/USA:s spioneri på människor, regeringar och ”allierade” i världen?
Obama New Big Brother eua-espionam-o-mundo

Nedan utdrag ur bloggartikel 1/6 2015.

>Obama tystar visselblåsare 30 gånger mer än alla USA-presidenter tillsammans


Obama tystar visselblåsare 30 gånger mer än alla USA-presidenter tillsammans
”Obama Has Sentenced Whistleblowers to 31 Times the Jail Time of All Prior U.S. Presidents COMBINED”.
Och Obama är utan tvekan mer fientlig mot pressen än någon president i USA:s historia historia. Obama-administrationen har åtalats fler whistleblowers än alla andra presidenter tillsammans. Denna administration kan också visa fram mycket längre fängelsestraff mot uppgiftslämnare än tidigare presidenter.
Obama hök untitled
Rådgivaren vid American Civil Liberties Union (ACLU) Gabe Rottman noterade i oktober 2012 ”Obama-administrationen har säkrat 526 månaders fängelsetid för nationella säkerhets-visselblåsare, jämfört med endast 24 månader totalt fängelse för alla andra presidenter efter den amerikanska revolutionen 1776.
Detta var i oktober, då Obama hade kastat visselblåsare i fängelse under 22 gånger längre tid än alla andra presidenter tillsammans.”

Därefter dömdes i januari 2013 visselblåsaren Barrett Brown till 63 månaders fängelse. Och i början av maj dömdes uppgiftslämnaren från CIA ,Jeffrey Sterling, till 42 månaders fängelse. Och Jeremy Hammond – anses av många som en visselblåsare – dömdes av Obama till 120 månader i fängelse. Så nu är vi upp till 751 månader, vilket är 31 gånger mer tid för visselblåsare som utmätts av Obama än alla andra presidenter tillsammans.

Men även den siffran underskattar Obama-administrationens insatser mot uppgiftslämnare. Om Edward Snowden eller Julian Assange någonsin fångas, kommer USA:s regering att söka mycket långa strafftider. Och regeringen försökte få långa fängelsestraff för Thomas Drake och William Binney, visselblåsare på hög nivå i NSA – och kom med falska bevis – men Drake och Binney var tillräckligt skickliga och kunde bevisa att regeringen ljög.
1984 images

Stjärnreportrar säger också att Obama-administrationen är mer fientligt eller negativt inställd till den fria pressen – som sprider visselblåsarnas uppgifter – än någon annan president i historien.

Faktum är att Obama-administrationen behandlar reportrar som brottslingar … eller terrorister:
◾Obama har jagat topp-reportrar. Justitiedepartementet kallade James Rosen, chef för Fox News i Washington för en ”kriminell konspiratör” och under många år hotade man att åtala den Pulitzer-prisvinnande New York Times-journalisten James Risen
◾Obama-administrationen spionerade också på Risen, Rosen, Associated Press, CBS reporter Cheryl Atkinson och andra medier.
◾In själva verket berättar topp-visselblåsare på NSA för Washingtons blogg att NSA har spionerat på reportrar i över ett decennium för att hindra dem att avslöja olagliga statliga program.
◾Pentagon smutskastade reportrar på USA Today, sedan de undersökte olaglig Pentagon-propaganda.
◾Reporterar som skrev om Occupy Wall Streets protester greps.
◾ USA:s regering medger att journalister kan bli föremål för undersökning på basis av lagar för terroristbekämpning. Till exempel, sedan Pulitzer Prize vinnande journalisten Chris Hedges, journalisten Naomi Wolf, Pentagon Papers visselblåsare Daniel Ellsberg och andra stämde regeringen för möjligheten enligt NDAA till internering av amerikaner på obestämd tid frågade domaren regeringens advokater fem gånger om journalister som Hedges kunde interneras på obestämd tid bara för att man intervjuat och sedan skrivit om skurkar. Regeringen vägrade att lova att journalister som Hedges inte kommer att kastas i fängelse under resten av sina liv utan rätt att prata med en domare.
◾I ett försök att skydda Bank of America från en hotade exposé över bankens förseelser från Wikileaks, bad justitiedepartementet Bank of America att en hyra en viss hårdför advokatbyrå för att sätta upp ett team för att ta ner Wikileaks.
◾The NSA och dess brittiska motsvarighet behandlar Wikileaks som en terroristorganisation, och går så långt som att märka dess anställda politiskt, och spionera på besökare till dess webbplats.

Bra, aktuell översikt om visselblåsare och artiklar om behandlingen av Assange och Snowden 2015 finns hos SWEDHR. (http://reports.swedhr.org/)

Mannings uttalande.
Enligt Washington Post gjorde Manning följande uttalande till president Obama efter domen ”Jag förstår att jag genom mitt agerande brutit mot lagen. Jag beklagar om mina handlingar skadar någon eller skadat USA, ”sades det i uttalandet. ”När jag valde att lämna ut sekretessbelagda uppgifter, gjorde jag det av kärlek till mitt land och en pliktkänsla till andra. Om Du avvisar min begäran om benådning, kommer jag avtjäna mitt straff i vetsnak om att man ibland måste betala ett högt pris för att leva i ett fritt samhälle. Jag kommer gärna betala det priset om det innebär att vi skulle kunna få ett land som verkligen har frihet.”

I Aftonbladet påminde Petter Larsson 2013 om att ”Videon Collateral Murder slog ned som en bomb. I ett slag var Wikileaks världsberömda. Och den amerikanska armén led ännu ett rejält propagandanederlag, när hela världen kunde se hur en amerikansk stridshelikopter mejade ner ett dussin civila i Irak, inklusive barn och personer som arbetade för nyhetsbyrån Reuters.”Straffas – för att berätta sanningen?” Nu fälldes Bradley Manning för att ha läckt videon och hundratusentals andra dokument. Han straffas för att har gjorde det snart sagt varje journalist och forskare, och en hel del politiker, påstår sig göra: han berättade sanningen. I militärdomstolen kallas det spionage.”
Frihetsgudinna gråter bild

WikiLeaks Julian Assange skrev tidigare :”Bradley Mannings avslöjanden har blottlagt krigsförbrytelser, inpirerat revolutioner och stärkt demokratiska reformer. Han är den personifierade visselblåsaren.Detta är den första spionrättegången någonsin mot en visselblåsare. Den skapar ett farligt prejudikat och visar på ”national security extremism”. Det är en kortsiktig dom som inte kan tolereras utan måste hävas. Det kan aldrig vara spionage att avslöja sann information för allmänheten.”

Bradley Manning arresterades 2011 då USA-myndigheter fått tips om att Manning var källan till den kvarts miljon hemligstämplade USA-dokument som WikiLeaks började publicera 2011.
DN skrev 8/10 2012 ”Endast 12 av 700 mejl anses vara av sådan natur att de inte ska lämnas över till försvaret. Mest känd är han för att ha läckt två videofilmer. En visar hur amerikanska Apachehelikoptrar mejar ner människor på en gata i Bagdad 2007. En annan film visar bombningarna 4 september 2009 av två tankbilar som talibanerna erövrat i Afghanistan. 140 människor dödades, varav 93 barn.”

Svenska Dagbladet skrev 20/10 2012 under rubriken ”Bradley Manning – förrädare och frihetshjälte” att ”Frågan som ställdes, om det inte är alla soldaters skyldighet att anmäla eller snarare att avslöja krigsbrott, hänger kvar. Eller är det så att den frågan inte har någon som helst betydelse i målet? Fastän det var folkrätten och moralen som faktiskt var Mannings bevekelsegrund.”

USA:s regering har hållit Bradley Manning inspärrad i mer än 1000 dagar. Han tillbringade över tio månader i isoleringscell, ett tillstånd som experter runtom i världen har kritiserat som plågsam. Juan Mendez, FN:s särskilda rapportör om tortyr och grym, omänsklig och förnedrande behandling, har upprepade gånger begärt och nekats ett möte med Manning för att bedöma hans kondition.

I målets inledning sa Manning ”Jag trodde att visningen av en video som visade övergrepp av USA i Afghanistan kunde få allmänheten, särskilt i USA, att börja diskutera hur den militära politiken och utrikespolitiken bedrivs i Irak och Afghanistan”. Detta kunde få samhället att ompröva behovet av att bemöta terrorism och samtidigt ingnorera situationen för de människor som vi möter varje dag. ”Han sa vidare att ”ingen i Wikileaks pressade mig att ge dem information. Beslutet att ge dokumenten till Wikileaks var mitt eget”.”

Den stora brittiska tidningen the Guardian har efter röstning bland läsare utsett Bradles Manning till årets person 2012, med 70 % av rösterna.

Bradley Manning har nominerats till Nobels fredspris för tredje gången, av bl.a. ett isländskt politiskt parti i alltinget och av piratpartierna i EU. Hans agerande visar att han är en värdig kandidat, oändligt överlägsen Nobels fredspristagare 2009 Barack Obama.

Nedan följer utdrag ur brevet till Nobelkommittén med motivering.
”Vi har den stora äran att nominera meninge Bradley Manning till Nobels fredspris 2013. Manning är en soldat i den amerikanska armén som anklagas för att släppt hundratusentals dokument till Wikileaks’ hemsida. De dokument som läckt ut pekar på en lång historia av korruption, krigsförbrytelser och en brist på respekt för suveränitet andra demokratiska nationer av USA:s regering i internationella affärer.” Nobel untitled

Dessa avslöjanden har underblåst manifestationer för demokrati runt om i världen, bland annat den demokratiska revolutionen i Tunisien. Enligt journalister stimulerade hans påståenden den demokratiska arabiska våren och har bidragit till att Obamas administration gått med på att dra tillbaka alla trupper från ockupationen i Irak.

De dokument som offentliggjorts av Wikileaks skulle aldrig ha undanhållits från allmänhetens insyn. Avslöjandena – inklusive videodokumentation av en incident där amerikanska soldater sköt ned nyhetsbyrån Reuters journalister i Irak – har bidragit till att stimulera en världsomfattande diskussion om USA:s engagemang utomlands, civila offer vid krig och vilka regler som ska gälla. Medborgare runtom i världen har en stor skuld till Wikileaks ”whistleblower”/avslöjare för att ha belyst dessa frågor. Vi uppmanar kommittén att tilldela detta prestigefyllda pris till Bradley Manning.

Hemlighetsmakeriet i USA har gått långt. Under de tre första åren av Irak-kriget hemligstämplade USA:s regering 40 miljoner dokument. Utan WikiLeaks avslöjanden skulle en massa förhållanden varit helt okända för det amerikanska folket, t.ex. hur USA-armén i Irak efter Abu Ghraib-avslöjandena lagt ut tortyren på entreprenad till den irakiska polisen och armén och att CIA har rekryterat en egen hemlig armé på 3 000 man i Afghanistan osv. Och så har vi Snowdens avslöjanden.

Genom domen 2013 har USA:s ledning de facto kraftfullt minskat den informations- och yttrandefrihet medborgarna ska ha i en demokrati. Vi har tidigare påvisat minskad demokrati på många områden i USA. Detta gynnar USA-elitens och statsledningen fortsatta aggressiva krigföring i strid mot all rätt, för att få än större kontroll över världens resurser och självständiga stater.

Vad är värst: Att starta illegala krig, använda tortyr, föra landets medborgare och världen bakom ljuset och undanhålla viktig information – eller att avslöja det? Vilken av kandidaterna Bradley Manning och Obama/EU som Alfred Nobel själv skulle ha förordat till Nobelpris är väl solklart!


i Andra om: , , ,, , , , , , , , ,

  1 comment for “Visselblåsar-förföljaren Obama förkortar Chelsea Mannings straff

  1. 18 januari, 2017 at 17:12

    Glada Nyheter. Då är det bara Assange och Snowden kvar som ska frikännas från att ha agerat samvetsenligt mot fascismen utförd av nyliberalerna på girigbukarnas order.

Comments are closed.