Vietnam idag för 40 år sedan


DN skriver 28/1 under vinjetten ”40 år sedan Vietnamkriget” under rubriken ”Traumat påverkar USA:s politik än idag” att ”Idag är det 40 år sedan fredsavtalet om Vietnam skrives under i Paris”. Men sedan dröjde det drygt 2 år innan den nationella befrielserörelsen FNL besegrat USA-imperialisterna och deras marionettregim. Och FN har aldrig behandlat USA:s angreppskrig i Sydostasien som medförde 1-3 miljoner dödade.

Ja det var till stor glädje för världens folk och freden i världen att förlorade USA sitt minst 15 år långvariga brutala angreppskrig i Sydostasien våren 1975. Först hade USA alltmer stött Frankrike i dess ansträngningar att behålla sina kolonier i ”Franska Indokina”. Mot slutet betalade USA 80 % av Frankrikes krigskostnader. USA:s statsledning diskuterade på allvar om man skulle sätta in kärnvapen. Under ledning av befrielserörelsen Viet Minh och Ho Chi Minh besegrades fransmännen. Jag minns än idag rapporterna från Dien Bien Phu på radion då jag gick i småskolan. Det var visst några stackars franska militärer som angreps av hemska kommunister.

USA skrev aldrig under Geneveöverenskommelsen och saboterade de fria val som skulle äga rum. Detta är mycket väl belagt. President Eisenhower skriver i sina memoarer att hans rådgivare sa att Ho Chi Minh skulle få minst 80 % av rösterna.

Man kunde på olika sätt etablera en marionettregim i södra Vietnam. Den nationella befrielserörelsen FNL bildades 20 december 1960. Bilderna i DN då Sköld Peter Matthis och Åsa Hallström brutalt greps på Hötorget juni 1965 minns jag väl – de läste medicin liksom jag, som alltmer börjat intressera mig för Vietnam. 1965 började också de första FNL-grupperna sin verksamhet i Sverige. Jag minns så väl en solig lördag i september 1965 i Uppsala universitet, då det var ”teach-in” (seminarium) om Vietnam. Där stod Magdalena Rinaldo med plakatet ”Stöd FNL”. Mitt eget solidaritetsarbete började ett år senare då jag var ute med henne och andra och samlade in pengar till FNL.

De förenade FNL-grupperna (DFFG) blev nog Europas främsta solidaritetsorganisation med FNL i Vietnam och med befrielserörelserna i Laos och Kambodja. Det var en fantastisk politisk skolning, och den kanske mest meningsfulla perioden i mitt och andras liv. Ulf Karlström, DFFG:s ordförande under den svåra perioden 1968-70, har hedrat denna blogg med några gästinlägg.

Vad gör nu Obama?

31 maj i år skrev president Obama under ett dokument ”Till 50-årsminnet av Vietnamkriget”, ett evenemang som ska pågår mellan 2012 och 2025 och leds av USA:s försvarsdepartement. I ett tal några dagar senare inför soldater på Memorial Day sa han att Vietnamkriget var en nationell skam. Han tänkte då inte på de miljontals människor som dödades, på de hundratusentals människor som skadats av Agent Orange eller på masskarer, som den i Song My eller att USA fällde mer bomber över Indokina än vad som fälldes i andra världskriget. (Dessa uppgifter kommer närmast från utmärkta Monthly Review).

Nej, den nationella skammen var att trupperna inte fick ett bra mottagande då de kom tillbaka, sa den misstänkte krigsförbrytaren Obama. Vidare gavs besked om att man ska högtidlighålla varje slag och de USA-soldater som deltog där. Han nämnde att inställningen till kriget var delad i USA, uttalade sig givetvis inte positivt om den allt starkare antikrigsrörelsen i USA. Nej dagens mål var att ena alla amerikaner för att högtidlighålla kriget och allt det goda det förde med sig enligt Obama. Falskeligen sa Obama:” All too often it is forgotten that you, our troops in Vietnam won every major battle you fought in”.

I den nya boken ”Kill anything which moves” av Nick Turse kan man läsa ”Nästan alla av oss har blivit indoktrinerade med uppfattningen att massakern på oskyldiga, försvarslösa kvinnor, barn och åldringar i byn My Lai var ett undantag av löjtnant William Calley och han män i marinkåren. Amerikanska tjänstemän föreföll upprörda över massakern. I sin noggrant dokumenterade bok beskriver Turse hur Calley’ s massakern i My Lai var en del av en avsiktlig politik av död och förstörelse som iscensatt och tolereras av den amerikanska regeringen.

Detta är ett försök av Obama och USA-imperialisterna att skriva om historien, att tränga bort fakta om det värsta kriget efter andra världskriget och det mest impopulära kriget i USA:s hisoria. Kriget medförde en temporär försvagning av USA och en tveksamhet till nya stora krigsäventyr under omkring 15 år fram till Sovjetunionens fall. Men även under denna ”svaghetsperiod” var USA inblandad i ett stort antal militära operationer. Bara i Latinamerika:
-1981: Nicaragua. USA bygger upp Contras militära styrka i Honduras. 1982 sker det första stora contrasangreppet inne i Nicaragua
– 1983: Grenada. USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i landet,
– 1986: Haiti – Baby Doc störtas och USA fortsätter att styra
– 1989: Panama. USA invaderar landet varvid minst 4000 civila offer krävs.

Bekämpa USA-imperialismen!
Låt oss åter resa den parollen. Det är ännu viktigare idag!


intressant.se, , , , , , , , , , , , , ,

Kill anything which moves SKP-bloggen 29/1 SvD Monthly Review DN 8/9DN 2SvD Expressen Aftonbladet SvD 7/9 Aftonbladet Expressen 7/9
SvT 7/9
DN 6/9 ,
Occupy Wall Street 4/9 ,SvD 6/9 , Expressen 6/9 , Aftonbladet 6/9 , SvT 6/9 , Sveriges Radio 6/9 , DN 2/9 , Aftonbladet 2/9 , SvD 2/9 ,
Observer

  8 comments for “Vietnam idag för 40 år sedan

 1. Alfons
  28 januari, 2013 at 21:27

  klart att Obama säger att soldaternas mottagande hemma var en skam, tror du någon i USA bryr sig om några utlänningar som dödades i ett krig mellan dom och USA för 40 år sedan?
  tror du någon svensk tänkte på de som dödades i 30-åriga kriget 40 år efter det?:)

 2. 28 januari, 2013 at 21:58

  Jag tror nog ingenting. Om han haft litet omtanke om sina medmänniskor och haft förmåga att något erkänna ett väldigt misstag hade han kunnat säga något om de skador som Vietnamkriget medfört för andra. Men president Obama är tydligen inte intresserad av sådant. När USA:s trupper ”officiellt” lämnade Irak (några tusen är kvar jämte legoknektar) för drygt ett år sedan hade han kunnat säga något om allt dödande och allt elände kriget fört med sig för befolkningen. Inte ett ord om detta från Obama.
  Han verkar vara en kallhamrad person, som våra media inte vågar kritisera eller avslöja, en person som jag hoppas att de flesta snart känner berättigad avsky för.

 3. Astrid Boman
  29 januari, 2013 at 10:06

  Dina blogginlägg är verkligen upplysande. Jag önskar att fler kunde skriva på samma sätt. Jag har delat det här inlägget på facebook med hopp om att några tar till sig sanningen och vidgar sitt tänk.

 4. 29 januari, 2013 at 10:18

  Tack så mycket! Ja, det är nog ganska viktigt för förståelsen av dagens situation att känna till dagens situation. Det finns förstås likheter mellan Vietnamkriget och dagens krig i Irak, Afghanistan, Syrien etc där USA är involverat.

 5. Christian
  29 januari, 2013 at 22:22

  Tycker det är intressant att det finns så många likheter mellan situationen i Vietnamn och Syrien. I Sydvietnam hade man precis som nu i Syrien en regim som var allt annat än demokratiskt. Regimen i Sydvietnamn fick militärt stöd av USA och den Syriska regimen får i sin tur militärt stöd av Iran och Hizbollah. Motståndsrörelsen i Syrien har till stora delar ingen demokratisk agenda utav vill utropa en islamistisk diktatur på samma sätt som FNL ville och senare också skapade en kommunistisk enpartistat.

  • Erik Jonsson
   31 januari, 2013 at 02:06

   Jovisst man hitta likheter i många saker om man kämpar lite. Att USAs extrema wahhabiter som de tränat, beväpnat och nu leder på slagfältet skulle likna FNL är en mycket dålig jämförelse. FNL hade stort folkligt stöd och stod mot supermakten precis som Syriens regering nu gör fast det är dubbelt så tuff situation eftersom de har ett helt mordiskt gäng med imperialistmakter emot sig plus att de är omringade av USAs klientstater som där islamistkrigarna drillas och beväpnas. Syrien är ett litet svagt land som attackeras av styrkor som backas upp av världens rikaste länder. Islamistkrigarna har svagt folkligt stöd och det är därför de hela tiden kräver intervention och mer vapen. Gjorde FNL det? Krävde intervention? FNL var en nationalistisk enhetsfront. USA-alliansen och FSA är tillsammans den mest fruktansvärda och bakåtsträvande kraft som finns på jorden. Tillsammans är de ett nyliberalt wahhabistiskt massmordsmaskineri som varje klok människa måste bekämpa.

 6. Leif Elinder
  29 januari, 2013 at 23:20

  Om Vietnamkriget:

  Kolla

  ”Kill Anything That Moves” av Nick Turse

  http://www.democracynow.org/2013/1/15/kill_anything_that_moves_new_book

Comments are closed.