Världsberömde judiske dirigenten Barenboim ”Israels nya lag innebär tydlig apartheid”


Daniel Barenboim är en av världens främsta dirigenter och pianister. Jag har presenterat honom och hans insatser tidigare, och på allvar föreslagit att bör få Nobels fredspris.Nobels fredspris till Daniel Barenboim och hans orkester, stor fredsvän och musiker, som jag hörde igår! (29/4 2017)
D Barenboim 1 imagesCAAI1S4HDaniel Barenboim
År 1999 startade Daniel Barenboims sitt ”fredsprojekt” ”West-Eastern Divan Orchestra”, tillsammans med sin vän den framlidne palestinske intellektuelle giganten Edward Saïd, professor i USA och författaren till boken ”Orientalismen”. Tillsammans har de skrivit ”Parallels and Paradoxes: Explorations in Music and Society”.

Nedan följer en avkortad översatt artikel om Daniel Barenboims ställningstagande mot den nya aparteid-lagen i Israel. Pål Steigan

”Dirigenten Daniel Barenboim anser att den nya nationella lagen i Israel är en klar form av apartheid. här
Han skrev en artikel i den israeliska tidningen Haaretz den 22 juli där han kallade Israels nya lag om Israel som den judiska nationalstaten för en ”mycket tydlig form av apartheid”. Barenboim skrev att ”Idag skämms jag för att vara israel.” Haaretz

Lagen godkändes med 62 till 55 röster i Knesset, som har 120 delegater. Lagen ger företräde åt judar på alla sätt i Israel och utgör en betydande diskriminering av den palestinska minoriteten. I artikeln skriver Barenboim:
Barenboim med flera 170428West-Eastern Divan Orchestra vid föreställningen utanför Aix-en-Provence 17 augusti 2012, som jag avnjöt
«Vi har nu en lag som betraktar den arabiska befolkningen som andra klassens medborgare. Det är därför en mycket tydlig form av apartheid.
Jag tror inte att de judiska folket har överlevt i 20 århundraden, för det mesta genom förföljelse och varaktiga ändlösa grymheter, för att nu bli förtryckare och orsaka grymhet mot andra. Denna nya lag gör precis det. Det är därför jag skäms över att vara en israelisk idag. ”

 Barenboim har medborgarskap i Argentina, Israel, Palestina och Spanien. . Han är ledare för La Scala i Milano, Berlin State Opera och Staatskapelle Berlin.

Det är välkänt att Israel har diskriminerat palestinierna sedan staten etablerades 1948, men nu har detta fastställts i lag. Judar i många länder har fördömt den nya lagen, och även EU har kritiserat det.


9 svar till “Världsberömde judiske dirigenten Barenboim ”Israels nya lag innebär tydlig apartheid””

 1. #BDS4Israel & #Justice4Palestine to #StopIsraeliApartheid, Terror, Ethnic cleansing, Annexation of Palestine & fulfills UN resolutions #194 & #242!
  #BDS works well against apartheid in #Israel as it did in South Africa!
  Vorwärts und nicht vergessen … https://youtu.be/Wbot4iuMX-E

 2. Ordet ”apartheid” är, i min mening, en förskönande beskrivning av systematisk förintelse?

  Apartheid dödade visserligen totalt 69 människor vid Sharpvillemassakern, men Israel har faktiskt satt massakrer och undanträngningen av det palestinska folket i system, men även krig mot omgivande stater som också ockuperats i strid med FN:s resolution 242.

  Israels massakrer har inte getts några namn i svenska medier. Du kanske frågar dig varför? Jag tror att jag vet svaret. De som äger fulmedierna sympatiserar med stor sannolikhet med det sionistiska mördandet. Detta skiljer sig inte nämnvärt från nazismens mål om ökat Lebensraum och utrotningen av de andra underlägsna folken som inte anses vara utvalda.

  Förstå att dessa herrar även anser att svenskar, amerikaner, ryssar, svarta, gula, ateister och kristna är underlägsna dem, inte enbart palestinier eller muslimer!

 3. Det är intressant att se hur PK-media slingar sig. Ordet ”kontroversiellt” används generellt när lagen beskrivs. När den överhuvudtaget beskrivs mer detaljerad. Tänk om någon nu eller då det begav sig skulle ex vis beskrivit apartheidlagarna som ”kontroversiella”. Eller Hitlers Mein Kampf. I ordets mening var båda kontroversiella, eftersom det fanns folk som var för och folk som var emot.

  De enda klara orden jag läst i en dagstidning om vad lagen innebär och hur den bör karaktäriseras finns just i engelskspråkiga upplagan av Haaretz. Där det också varnas för att Israel och sionisterna löpt linan ut vad gäller att förlita sig på Holokaust som bärande argument för sina syften.

 4. Det som hänt är en formalisering av själva den sionistiska idéen om ”ett h em för … ” bli, bli, bli kakofonin alltsedan 1800-talet. Det finns inget mer rasistisk än att vifta med en stor lögn om att man är ”det utvalda folket” och inget värre än att legitimera mord av barn, kvinnor och civila samt rena rama markstöld med hänvisning till en fastighetsmäklare till gud. israel är en cancersvulst, punkt slut.

  Läs mer om denna vår tids största faran här

  https://www.globalresearch.ca/israeli-weapons-of-mass-destruction-a-threat-to-peace-israel-s-nuclear-arsenal/4365

 5. Det som hänt är en formalisering av själva den sionistiska idéen om ”ett h em för … ” bli, bli, bli kakofonin alltsedan 1800-talet. Det finns inget mer rasistisk än att vifta med en stor lögn om att man är ”det utvalda folket” och inget värre än att legitimera mord av barn, kvinnor och civila samt rena rama markstöld med hänvisning till en fastighetsmäklare till gud. israel är en cancersvulst, punkt slut.

  Läs mer om denna vår tids största fara här

  https://www.globalresearch.ca/israeli-weapons-of-mass-destruction-a-threat-to-peace-israel-s-nuclear-arsenal/4365

 6. Det enda argumenten som Israel har för att försvarar sina massaker på palestinier är förintelsen och antisemitism , Dessa två ord används så flitigt för att tvinga omvärlden att hålla käften . Israel fortsätter mörda , annektera palestinsk mark och har fått garantin från västvärlden att det inte blir några konsekvenser för deras handling .
  Svenska medier har alltid varit fientliga mot palestinierna och genom deras tystnad hjälper de Israel att avhumanisera palestinierna . Vissa liberaler tror att palestinierna förtjänar inte humanitet för att de ska ingripa .
  Som palestinier vågar jag säga att Israels anhängare ser på palestiniernas lidandet oväsentligt och deras blod är billig samt att palestiniernas fiende är deras och västvärlden vän .
  Svenska medier håller tyst och skamlös ignorerar de oskyldiga palestiniernas tragiska död .

 7. Israel är bildat i försvar mot muslimsk utrotning. Det finns ingen judisk utrotningspolitik, det finns en muslimsk utrotningspolitik. Israel är en judisk stat, men araber, vare sig kristna eller muslimer, kan leva där. Väsentligt bättre än hos Israels folkmordsbaserade grannar.