Världen kommer få betala för USA:s krig


Ekonomi är ett ämne som kan få vem som helst att somna fler gånger om. Ekonomer betraktas ofta som tokdårar som ingenting kan om någonting annat än – ekonomi.


Det är möjligen lite orättvist,
själv känner jag en ekonom som kan steppa, men han förklarar det med att alla ekonomer måste lära sig att steppa på grund av sitt yrkesval. Jag vet förstås inte om han skojar med mig, för ett har jag lärt mig och det är att ekonomer ofta är skojare.

En lustighet finns dock i medias rapportering av den finanskris som nu riskerar att drabba världen, och inte bara krisens hemland USA. Man säger att det är den amerikanska bolånekrisen som orsakar de tendenser till recession som vi nu kan se, men det är snarare en bortförklaring eller medveten desinformation. Den egentliga orsaken till den ekonomiska kris som nu håller på att sprida sig i världen är kriget i Irak.

Kriget kostar 1,17 miljarder Skr i timmen, ett komma sjutton miljarder kronor – per timme. Irakkriget fyller dessutom fem år idag, ett tveksamt jubileum. Kriget finansieras till stor del genom att sedelpressarna i USA går på högvarv, och de ständigt växande sedelbuntarna motsvaras inte av något reellt värde utan är egentligen ett slags lån från framtida inkomster. Dessutom så lånar USA i praktiken enorma summor utomlands, den amerikanska statsskulden växer i en explosionsartad takt.

Dollarn kostar idag under sex kronor, och bara på den korta tid jag haft Googleannonser så har den sjunkit med över femtio öre. Nu kan jag inte hävda att jag förlorat något på dollarkursen direkt, dessutom är mina små intäkter från dessa annonser så blygsamma att det ändå inte märks. Men hur kommer en allt svagare dollar påverka världsekonomin på längre sikt? Den förre riksbankschefen i USA, Alan Greenspan, har redan förslagit att USA ska handla olja med Euro eftersom han upplever Euron som den starkare valutan på sikt.

Ett antal oljeproducerande stater tycker samma sak. Men vad händer då med dollarn?

Man tror nu att inflationen kommer att öka i USA beroende på den räntesänkning som FED beslutade om igår. I tidningarna talas det om ytterligare räntesänkningar. Och, och det är viktigt, om dollarn ändå fortsätter att falla i värde så kommer alla centralbanker inklusive

vår egen riksbank att tvingas börja stödköpa dollar. Om det sker så kommer många miljarder av vårt nuvarande överskott att plöjas ner i dollar. Därmed gör vi många liberaler lyckliga. De ville att vi skulle gå med i kriget mot irakierna och blev grymt besvikna över att Göran Persson kände sig tveksam inför det. Men stödköper vi dollar så är vi i alla fall med och betalar för irakkriget.

Det är vad detta handlar om. USA bekrigar en nation för att ta kontroll över oljan och för att använda landet som militärbas, kriget kostar en massa pengar och därför sjunker idag dollarvärdet på ett dramatiskt sätt. USA vet nämligen att världens länder inte kommer att acceptera att dollarn blir likvärdig med vilken bananrepublik som helst, därför kommer alla länder som kan – att stödköpa dollar.

Fin matematik vad?

Nu kan liberaler hävda att dessa dollar finns kvar i riksbankens kassavalv när dollarn går upp, och visst, det är möjligt. Men rimligen borde Sveriges överskott användas till våra egna behov. T.ex. så behöver kollektivtrafiken byggas ut rejält på många håll, därefter bör man införa nolltaxa inom kollektivtrafiken, men dessvärre har vi fel regering för att detta ska ske. Reinfeldt åker till Kina idag för att prata miljö, tänk om han kunde tänkas göra det hemmavid också någon gång…

AB Dagbladet SvD1 Politiken DN123

Andra om , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]USA, Dollarn, FED, Räntan, Sedelpressar, Irak, Irakkriget, Bush, Greenspan, Olja, Militärbaser, Konjunktur, Recession, Depression, Politik[/tags]


12 svar till “Världen kommer få betala för USA:s krig”

 1. Ikväll går första delen av dokumentären ”Kriget om Petrodollarn” på arabiska aljazeera. I trailern säger en amerikansk sakkunnig:
  ”Tror ni att vi hade invaderat Irak om landets huvudproduktion bestod av rädisor? Nej! Vi invaderade Irak därför att vi ville ha deras olja och enbart deras olja!”

  Amerikanerna har konsumerat mest av världens tillgångar per capita så länge jag har funnits. Vår ekonomi består av att göda detta överviktiga monster. Vårt liv bygger på att förse dem med allt slit och släng. När de inte kan köpa längre, ja, då invaderar dem. Det handlar om Iraks olja idag. Imorgon kan det handla om vårt dricksvatten eller något annat som de anser sig behöva mer än alla andra, och mer berättigade till än alla andra.

  Det är det som folk inte förstår. Det är klart att man blir oroade när den överkonumerande, nummer ett sopproducerande amerikanen inte kan köpa… men det är nog meningen. Vi kanske ska titta lite runt och inse att det som amerikanerna lade i sina soptunnor är just det som svälten i världen beror på.

  Man hoppas att ekonomerna i världen inser att det finns andra att sälja till och samarbeta med. Världekonomin har varit sne och galen länge. Och det har vi talat om och studerat och diskuterat. Kanske bjuds tillfälle nu att rätta till all galenskap???

 2. Går pengarna ner i Blackwaters och Halliburtons ägares fickor så har man all anledning att oroa sig, givetvis mest de skattebetalare som står för pengen, och alla amerikaner som ser värdet på valutan sjunka i botten med en enorm inflation som följd.

  Det har redan börjat spekuleras om stödköp av dollar.

  Visst borde man resa dit nu när kursen är svag, men vänta en månad, då kanske dollarn är nere i fyra spänn…

 3. Som jag och några till har skrivit tidigare så är dollarraset ingen slump så klart. Planen är inte heller att rädda dollarn utan tvärtom enligt mig. Gemensam valuta (AMERO) och union (NAU) är den bakomliggande planen för USA, Kanada och Mexico. Samma plan som för övrigt gäller för Europa, Afrika och Asien.

 4. Det roliga är att du tror att liberaler är för krig, och för att statliga riksbanker ska försöka stimulera ekonomin genom stödköp av dollar. Det är självklart inte sant. Krig är den största kapitalförstöraren av alla mänskliga aktiviteter.

  Ta gärna en titt på vad liberaler tycker om federal reserves aktiviteter, du blir nog förvånad

 5. Rawia: ”Ikväll går första delen av dokumentären “Kriget om Petrodollarn” på arabiska aljazeera. I trailern säger en amerikansk sakkunnig:
  “Tror ni att vi hade invaderat Irak om landets huvudproduktion bestod av rädisor? Nej! Vi invaderade Irak därför att vi ville ha deras olja och enbart deras olja!””

  Självaste Alan Greenspan har i sin bok Turbulensens tid : utmaningar i en ny värld berättat hur man resonerade och hur han gav sitt amen till kriget. Självklart handlar det om oljan, säger Greenspan, det vet ju alla. Utom Gudmundson ska man kanske tillägga!

  Jonas: ”Jag tror för övrigt inte du behöver vara rädd för att vare sig riksbanken, ECB eller någon annan bank kommer stödköpa dollarn.”

  Det har skett i flera år redan. Vår riksbank har sedan 2004 sålt tiotals ton guld och köpt dollar istället. Med tanke på guldpriset har ökat från 400 $ per uns till 1000 $ per uns har vi förlorat åtskilliga miljarder på affären. Den europeiska centralbanken, ECB, har under samma tid sålt hundratals ton guld och köpt dollar i stället. Men visst, vi köper bara tid med stödköpen, men det är vi antagligen tvingade till att göra.

  Som det nämndes tidigare är USAs stora problem just handelsunderskott, men kriget har varit en katalysator och förvärrade situationen avsevärt.

 6. Sverige kommer att befinna sig i samma ekonomiska kris lagom till nästa val. De som tycker att piskan viner nu kan ju fundera på vad regeringen kan få för sig att göra i en djup lågkunjunktur.

 7. Jasså Halliburton har inte flyttat sitt högkvarter? Då inbillar sig CBS-news det då?

  ”Halliburton is opening its corporate headquarters in Dubai while maintaining a corporate office in Houston,”
  http://www.cbsnews.com/stories/2007/03/12/business/main2558620.shtml

  Det betyder med andra ord att högkvarteret flyttar till Dubai och kvar i Texas blir en liten filial! All information på Wiki är varken sant eller uppdaterat!

  Jag förstår att du vill ha en världsregering, då du tror att det kommer bli kanon, du kommer nog antagligen få det serverat som en lösning inom kort, problemet är bara att samma idioter som styr alla krig och all förödelse idag kommer att styra denna regering.. För att du skall kunna informera dig mer om detta så kan du söka på ”gränslös demokrati”. Professorer på Stockholms Universitet verkar tycka att det är en bra ide..

 8. Detta skrevs 2003 i affärsvärlden:
  ”Amerikanska myndigheter uppskattar kostnaden för ett krig i Irak till 50 miljarder dollar. Det skulle i så fall bli det billigaste större krig som USA hittills varit inblandat i. Men risken är stor att kostnaderna drar iväg.”

  Och det blev ett dyrare krig än väntat *dough*. Men sådans siffror tenderar att vara högt räknade från början då man inte räknar skapade arbetstillfällen för soldater, och det faktum att materiell köps av Amerikanska företag.

 9. Jonas: USA lider av stort handelsunderskott, stort budgetunderskott, hög belöningsgrad både hos institutioner och hos amerikaner i allmänhet, fastighetsvärden som bara har ökat under en lång tid och bildat en bostadsbubbla, bankerna bad folk om att få låna ut pengar (säkerhet? vem bryr sig om det när kvartalsrapporten är det enda som räknas och en fet bonus är i sikte). Man behöver inte vara geni för att inse vad det kommer leda till. Naturligtvis så har riksbanken också vetat om det med. Nej, guldutförsäljning är nåt man kommer överens vid möten som ex G7 som ex här:

  http://in.reuters.com/article/businessN-ews/idINIndia-31847320080209?sp=t

  Den fria marknaden är inte så fri som vissa tror. Googla på Plunge Protection Team så lär du dig hur USAs regering kan gå in och manipulera börsen vid behov, så som man har gjort den senaste veckan.