Val och fusk i AfghanistanGunnar Jonsson i DN skrev 24/6 under rubriken ”Folket röstar inte för fusk” att ”Efter ett presidentval borde huvudfrågan vara vem som vann. I Afghanistan handlar det i stället alltmer om hur det gick till.” Förre utrikesministern Abdullah Abdullah fick 45 procent i första omgången mot tidigare finansministern Ashraf Ghanis 32 procent.” DN skriver också ”Valfusk i Afghanistan skulle inte vara något nytt. 2009 vann Hamid Karzai efter vad som såg ut som ett enda stort bedrägeri, och Abdullah hoppade av den andra omgången.”

Kanske har Ghani ha tagit hem den avgörande rundan 14/6. Abdullah anklagar valkommissionen för massivt fusk, bojkottar rösträkningsprocessen och anklagar ordföranden Zia ul-Haq Amarkhel som avgått för att ”skydda valprocessen” och säger att det skett frivilligt enligt Der Spiegel 23/6. Enligt Abdullah har valdeltagandet överskattats och han anser att det i vissa provinser avgetts fler röster än det finns registrerade väljare. På söndagen lämnade Abdullah in ljudinspelningar som sades visa Amarkhels manipulationer till förmån för motståndaren Ashraf Ghani. Detta kallar Amarkhel för en bluff som han nu synar genom att avgå enligt Nyhetsbanken.

Preliminärt resultat väntas 2/7, slutresultat 22/7 och den nye presidenten ska installeras 2/8.

Ghani är pashtun och en internationellt utbildad antropolog som arbetat i Världsbanken, har bott i USA 1978-91 och blev finansminister i övergångsregeringen 2002. År 2009 menade han att ”Afghanistan styrs av ett gäng plundrare där ministrar med små löner på något sätt har råd att bygga herrgårdar som kallas opiumpalats”. Han är känd för ett program som går ut på att ge pengar till byar för utveckling och som 2/3 av Afghanistans 20 000 byar anslutit sig till. Hans tidigare skarpa kritik av president Karzai har ersatts med lovord. Han är en stark förespråkare för säkerhetspakt med USA och menar kallt att ”Finansieringen av de afghanska säkerhetsstyrkorna kan inte ske utan hjälp från det internationella samfundet.”

(Bilden nedan visar Abdullah, Karzai och Ghani).

Afghanistan Abdullah, Karzai, Ghani

Det finns inga avgörande skillnader mellan de två toppkandidaterna i de stora frågorna om t.ex. de utländska truppernas fortsatta närvaro, men under ytan finns det skillnader och det förs helt säkert en kamp med väskor fulla av dollar och brutalt hot bakom kulisserna, menar Stefan Lindgren i Afghanistansolidaritet.

Abdullah Abdullah kommer från Norra Alliansen och var USA:s förstaval till utrikesminister efter invasionen 2001. För USA är det livsviktigt att få en ”pålitlig” president installerad innan de stora trupphemtagningarna sker.

Nato:s ockupationsarmé hade i april fortfarande drygt 50 000 soldater kvar i Afghanistan, varav USA står för 33 500 och Sverige 270 man, så något fritt val är det under inga förhållanden tal om.

Bakgrund
Mer än 12 år har gått
sedan USA:s orättfärdiga angrepp på Afghanistan. När Barack Obama blev president fanns det 32 000 amerikanska soldater i Afghanistan. Han ökade till över 100 000 soldater, plus entreprenörer och nu finns det 47.000 soldater Afghanistan är mer president Obamas krig än president Bush. Afghanistans president Hamid Karzai vill inte underteckna säkerhetspakten med USA och detta ska ske av den valde presidenten.

USA håller Afghanistan i fast grepp officiellt. (Utdrag från Nyhetsbrev 28/11 från Afghanistansolidaritet).
* ”Syftet med det bilaterala säkerhetsavtalet (BSA) november 2013 ”…stärka det långsiktiga strategiska samarbetet inom områden av ömsesidigt intresse inkluderande: främja fred, säkerhet och stabilitet, stärka statliga institutioner; stödja Afghanistans långsiktiga ekonomiska och sociala utveckling; uppmuntra regionalt samarbete…bekämpa terrorism…arbeta för att sätta upp en ny NATO-ledd styrka för att träna, vara rådgivare och stödja det afghanska nationella försvaret och säkerhetsstyrkorna (ANDSF)..;
Karzai och Obama images

* Från en avtalsversion 25/7 2013 har strukits ”Inget fängslande eller arresteringar skall göras i Afghanistan av USAs styrkor. USA skall inte genomsöka afghanska hem eller annan afghansk egendom”. Inte har det väl varit påtryckningar?* USA finansierar den afghanska armén med 4,1 miljarder dollar per år. Snacka om oberoende!
* …Afghanistans försvar och säkerhet skall baseras på försvarskapacitet och system enligt NATO-standard.

* Militärbaser: ”Genom avtalet kan USA:s styrkor utöva alla rättigheter och myndighet över de överenskomna baser och områden som är nödvändiga för USAs användning, operationer, försvar och kontroll inkluderande rätt att uppföra nya installationer.” Snacka om oberoende! Nio permanenta baser har nämnts, och där kan inrymmas strategiskt missilplacering. Rysslands sändebud till Afghanistan, Zamir Kabulov, sa i en intervju att de baser i Afghanistan som USA tänker hålla fast vid till minst 2024 skulle ”utöva ett allvarligt inflytande på hela den asiatiska regionen och bli ett kraftfullt fotfäste för varje storskalig militär operation”. USA har tidigare sagt att de skulle användas att träna Afghanistans militära ledning, som beräknas uppgå till 400 personer. ”Är inte 400 människor lite för att motivera nio militärbaser?” sade Kabulov.” Och infrastrukturen i militärbasen Shorabak med tre kilometer lång landningsbana döljs under jord.

* Straffimmunitet: ”USA skall ha exklusiv rätt att utöva jurisdiktion över medlemmar i USAs styrkor och dess civila del vad gäller all kriminella eller civila brott som begås på Afghanistans territorium.”
* Enligt Nyhetsbrevet ströks skrivningen ”Afghanska myndigheter skall ha jurisdiktion över medlemmar i USAs styrkor eller dess civila del vad gäller brott som begåtts i landet och som är straffbara enligt Afghanistans lag.” Snacka om oberoende!
* 10 000 – 15 000 USA-soldater ska vara kvar.
* Avtalet varar i 10 år

* Susan Rice, Obamas nationella säkerhetsrådgivare har bryskt avfärdat Karzais krav på frigivning av alla afghaner som hålls i Guantanamo och ett förbud för USA-trupper att tränga in i afghanska hem.
Afghanistanbok 6144720_omslaglit

Sverige hjälper till.
I den svenska regeringens proposition
2013/14:33 föreslås att Sverige bidrar med en väpnad styrka om högst 600 personer till utgången av december månad 2014, givet att det finns ett giltigt mandat för styrkan enligt beslut av Förenta nationernas säkerhetsråd. Det kan röra sig om en upptrappning eftersom det fanns 259 svenska militärer i Afghanistan i mitten av oktober. Beslut togs i riksdagen 16/12.
SlutsatsAfghanistan är en beroende, osjälvständig marionettstat till USA. Sverige sluter upp bakom USA-imperialisternas krig mot befolkningen i Afghanistan, ett av världens fattigaste länder, strategiskt beläget och rikt på olja, gas och mineraler!

USA ut ur Afghanistan nu!
Allt stöd till en fredlig lösning i Afghanistan!
Stöd till uppbyggnad av ett självständigt Afghanistan!
Pröva krigets ansvariga inför internationella domstolen ICC!
Tag hem de svenska trupperna nu!


i Andra om: , , , ,, , , , , , , ,

DN 24/6 Nyhetsbanken 24/6 Valrapport Nyhetsbanken Counterpunch Tom Hayden Nyhetsbanken 8/11 Avtalet Petitionen Afghanistansolidaritet Helsingborgs Dagblad 25/6 DN 25/6 Björnbrum 19/6 DN 20/6 Föreningen Afghanistansolidaritet Svenska Dagbladet 14/5 Youtube från Afghanistansolidaritet Pierre Gilly DN 14/5 DN 13/5 Svenska Afghanistankommittén Svenska Dagbladet 14/5 DN 24/3 SvD 25/3 AB 24/3 Helsingborgs Dagblad Röda Berget Svenska Dagbladet 14/5 SvD Brännpunkt 8/1 SvD Brännpunkt 10/1SvD Brännpunkt 11/1 DN Debatt 12/1 Aftonbladet 13/1 SvT 10/1 Sven Hirdman DN Debatt 12/1 SKP-bloggen 22/1 SvD 11/1 DN 4/10 DN 1/10 Blodig attack mot NATO i Afghanistan DN 21/8 DN 1/10 Drönare från USA dödarDN om kvinnor i KabulFIB-K om AfghanistanveckanSvD 1/10Expressen 1/10
Aftonbladet
Sveriges Radio
DN:s huvudledare 19/8 AB Guillou 19/8 SvD SvT Expressen


2 svar till “Val och fusk i Afghanistan”

  1. Vi hade ett möte hemma hos Ashraf Ghani i hans hus nära Darulman Road i september förra året. Efteråt sa de västerländska diplomaterna att han inte hade en chans att bli president. Men maktens vägar äro outgrundliga.