Usama bin Laden mördad


Nyhetsvärderingen i väst ter sig ibland lite underlig. Man kan fråga sig varför uppgifter som rimligen borde leda till ”Breaking News” och svarta rubriker – tigs ihjäl.


När nu Benazir Bhutto mördats
, något som är mindre överraskande än om hon fått leva vidare, så borde media ägna uppmärksamhet åt vad hon faktisk sade i olika intervjuer. Här i denna intervju med Aljazeeras David Frost nämner hon att – Usama bin Laden mördats av en Omar Sheikh, det sex minuter in i intervjun. För min egen del blir jag mest överraskad eftersom jag aldrig trott att Usama överlevt bombattackerna i Afghanistan.

Benazir Bhutto måste rimligen betraktas som en kvinna med stora kunskaper om Pakistan och de terrorister som verkar från landet, och man bör fråga sig om hon har någon anledning att lägga ut rökridåer. Som jag ser det så har hon inte det så när hon talar om att dessa terrorceller har medlemmar inom Pakistans militär så finns det extra anledning att begrunda vad hon säger.

Omedelbart efter mordet så tog ”al Qaida” på sig skulden offentligt sades det. Idag så förnekar samma ”al Qaida” att man hade något att göra med mordet. Enligt tidiga rapporter hade Benazir Bhutto skjutits med tre skott, senare uppgifter från regeringshåll hävdade att hon inte hade träffats av några skott utan hade dött av att hon slog huvudet i bilens taklucka. Idag visar tidningarna bilder som visar mynningsflammor riktade direkt mot henne.

Det finns utan tvekan anledning att kritisera media för brister i rapporteringen. Ska vi kunna lita på media så måste de absolut redovisa alla relevanta fakta och inte bara se till att skaffa sig sexiga rubriker till sina förstasidor och sina löpsedlar.

Varför i hela friden har de inte berättat om Benazir Bhutto och mordet på Usama bin Laden?

Är möjligen Benazir Bhuttos uppgifter ointressanta?

Själv fick jag reda på den här intervjuns förekomst via en av besökarna, Jan Viklund som har bloggen Ghanditoday, jag vet egentligen inte något om honom och hans blogg, men jag inser att uppgiften rimligen borde redovisas


6 minuter och tio sekunder in i intervjun talar Benazir Bhutto om mordet på Usama bin Laden

i svenska media. Så har inte skett och jag undrar varför.

Med det sagt så kommer jag givetvis återigen fråga mig vad Pervez Musharraf har för roll i mordet på Bhutto. Jag har tidigare nämnt att Bhutto var hans enda realistiska konkurrent om presidentposten i valet i januari, var det möjligen så att han medvetet såg till att hennes säkerhet var praktiskt taget obefintlig den aktuella dagen? Visste han om vad som skulle hända och när det skulle hända?

Om svenska tidningar och media inte vill berätta dessa fakta för att de säger sig inte vilja spekulera så är det ok för mig, men bör de inte upplysa om fakta? Och varför förtiger de att Usama bin Laden är mördad? Tycker de att det är helt ok att det sprids olika bandinspelningar som han sägs ha gjort varenda gång det är en inrikespolitisk kris i USA?

DN12 SvD12 Dagen1 SydSv Svensson

Andra om , , , , , , , ,

[tags] Pervez Musharraf, Benazir Bhutto, George W Bush, USA, Pakistan, Politik, Usama bin Laden, al Qaida, Desinformation[/tags]


28 svar till “Usama bin Laden mördad”

 1. Jaha, nu vet vi att det vi under flera år trott är sant, att Osama bin Laden inte längre finns i sinnevärlden…
  De videosnuttar som vid lämpliga tillfällen kablats ut över världen har länge sett ut som de falsarier som brukar visas upp för misstroende besökare efter någon seans…
  Man kan inte annat än vara förbannad på pressen och nyhetsmedia som konsekvent undviker att ge oss sanningen.

 2. Ja med tanke på att det passerade utan kommentarer i media så verkar det vara ett känt faktum, inte bara hos intervjuare Frost…

 3. Det låter som ett fullgott skäl till varför andra stater, som utnyttjar namnet Bin Ledin, måste tysta henne.

  Det går inte att ha en president i Pakistansom omkullkastar hela USA:s politik genom att berätta SANNINGEN!

 4. Ja, Benazir Bhutto lär ju verkligen ha ”haft god koll” på läget i Pakistan, med tanke på att hon levde i en praktiskt taget framtvingad exil i tio år? Svenska tidningar utelämnar en hel del saker. T.ex Att Bhutto även var pro-shariaislamist (förvisso inte lika extrem som talibanerna)och knappast ”avsattes av militären”, utan blev tvingad att avgå pga korruption med GIGANTISKA proportioner.

 5. Jaha, det var ju det vi trodde.

  Alla bin ladenband är producerade av Memri och CIA.

  Ridå.

 6. Claes, även om en politiker lever i exil så hindrar det inte denna från att få all möjlig information, snarare tvärtom – och Benazir Butto kom varken som ett oskrivet blad eller som en fullkomligt fläckfri person tillbaka till sitt hemland.
  Men hon var den enda möjligheten för att demokrati skulle kunna genomföras i landet.
  Förövrigt finns det nog knappast någon vettig person som trott
  att bin Laden överlevt så länge i de pakistanska bergen, utan skrattat gott åt memris klantiga videos.
  Nu vet vi.

 7. De flesta pakistanska bedömare verkar ganska överens om att militären på något sätt är inblandad i mordet. Däribland Farooq Tariq (ledare för LPP), Farooq Sulehria och Tariq Ali och förutom Farooq Tariq också många andra av de oppositionsledare som träffade Bhutto nyligen.

 8. Max! Man är chanslös mot reklam som man själv känner sig tveksam till. Skulle jag ägna tid åt att lägga in sådant i AdSenses filter skulle jag inte få göra annat. Kunde jag så skulle jag själv klicka på sådan reklam för att låta dessa sidor bidra till bloggens kostnader :-)

  Tyvärr så gillar inte Google att bloggare klickar på de egna annonserna… :-I

 9. Jag läste i Al Jazeera och Al Arabia webb sidor på arabiska och det står att både Al qaida högsta ledaren i Pakistan Mahsood och mullan Omar har förnekat all inblandning i mordet på Benazer
  Bägge anklagar Pakistans militären och underrättelsetjänsten som anvariga för dådet
  Benazer har kritiserat de muslimska fundamantalisterna mycket hårt och lovat att bekämpa de
  Enligt Benazer sekreterare har hon dött av ett skott i huvudet
  En del muslimser är glada över hennes död och det har jag hört de i chat rummen medan de andra kritiserar de muslimimska fundamantalister

 10. ..”Med det sagt så kommer jag givetvis återigen fråga mig vad Pervez Musharraf har för roll i mordet på Bhutto. Jag har tidigare nämnt att Bhutto var hans enda realistiska konkurrent om presidentposten i valet i januari, var det möjligen så att han medvetet såg till att hennes säkerhet var praktiskt taget obefintlig den aktuella dagen?”..
  skriver Jinge

  Pervez Musharraf och hans närmaste fick frågan om den ev. bristande säkerheten runt Bhutto igår.. och svaret blev i princip det samma som SÄPO:s ansvariga för livvaktsskyddet svarade efter mordet på Anna Lind.

  Hon hade det skydd som bedömdes lämpligt med tanke på aktuell hotbild så någon brist eller försumlighet har inte begåtts på det området!

  ( den ”lilla komplikationen” att skyddsobjekten ifråga mördats-och som var uppgiften att förhindra- generar inte det minsta vare sig där som här, och journalisterna både här som där sväljer uppgifterna utan att blinka eller kommer med relevanta följdfrågor))

 11. mao det går att mörda ngn både aktivt och passivt.. och i det Pakistanska fallet har nog Pervez Musharraf huvudansvaret..

 12. Re: Palestinier #14: Det är mycket intressant att dessa båda, Al qaida högsta ledaren i Pakistan Mahsood och mullan Omar har förnekat all inblandning i mordet på Benazer på den nyhetsseiten på arabiska SAMTIDIGT som det står i västmedia att al Qaida tagit på sig ansvaret..

  Vem tror ni har bäst kontakt med dessa båda herrar??

 13. Man kan naturligtvis inte bara rakt av ta Bhuttos uttalande som en sanning om man inte vet vilket underlag hon hade för detta påstående. I och för sig torde hon trots exilen ha betydande kontaktnät i den Pakistanska politiken, men även prominenta personer kan svamla löst tyckande utan gediget underlag.

  Men oavsett vilket är det märkligt att det minst sagt remarkabla uttalandet inte följts upp.

  Vi kan bara hoppas att den demokratirörelse som så när höll på att driva bort Musharaf innan Bhutto seglade upp och fick allt ljus på sig överlever. Hållbar demokrati skapas av folkrörelser inte av fixstjärnor. Problemet är att de varken är för islamisterna eller USA och troligen har litet stöd hos kapitalisteliten och de feodala jordägarna i Pakistan.

  Troligen var Bhutto USAs och delar av elitens kompromisskandidat mot den genuina demokratirörelsen.

  Man kan också känna en viss demokratiska tveksamhet inför dessa indiska och pakistanska partier som styrs av vissa familjer och släkter. Men de kanske är det minst dåliga alternativet till genuin demokrati.

 14. hej Jinge och övriga, upplysning i all hast.
  jag har ingen blogg, men en hemsida sedan mitten av 90-talet (Gandhi Today startade som häfte/tidskrift -91)
  Hampus E. & TUFF m.fl. i svensk fredsrörelse etc. känner till min ringa existens.
  På senare tid också starkt engagerad i arbetet för en värdig flyktingpolitik (bl.a. inom FARR) tillsammans med vänner i Uppsala.
  Något som tydligen stör de som vill se ett ”rent” Sverige, från vilka jag kan få diverse underliga julhälsningar.

  Det var genom gårdagens besök på AfterDowningStreet.org som jag hittade Malloys kommentar ang. Bhutto-intervjun:

  http://www.afterdowningstreet.org/?q=node/29616

  Rekommenderar AfterDowningStreet.org
  som bokmärke.
  Inte minst för senaste nytt om rättsprocesserna mot Bushadministrationen.

  med vänlig hälsning,

 15. Enligt vissa sidor på Internet påstås det att hon menade den amerikanske journalisten ”Daniel Pearl”, istället för Usama. Bara så alla är med på det.

 16. Enligt mig så var det bara en felsägning. Läs igenom dessa intervjuer och döm själva i stället…

  http://www.reuters.com/article/worldNews/idUSN0131761420071001
  http://transcripts.cnn.com/TRANSCRIPTS/0711/03/cnr.06.html

  Den senare länken omnämns han ungefär i mitten.

  Varför skulle hon säga ”I don’t think General Musharraf personally knows where Osama bin Laden is”, eller ”I would hope that I would be able to take Osama bin Laden myself without depending on the Americans.”? Om hon nu redan trodde att Usama var död?

  Slip of the tongue. Inget annat. Hon menade Daniel Pearl.

 17. Anonym! Ja det verkar som om hon ”glömt” att han blivit mördad i dessa uttalanden. Hon kanske tänkte Peral och sade bin Laden. Det verkar rimligt.

  Annars hade det ju varit en knallsensation…

 18. Att vara anonym är ju modigt…

  Men jag tror inte heller hon menade Osama Bin Laden och även om hon gjorde det så känns inte källan särskilt tillförlitlig.

 19. Jag har lyssnat flera gånger på intervjun och håller med om det låter som om hon säger att Omar Sheik mördade Usama Bin Laden. Samtidigt måste det noteras att David Frost inte reagerar det minsta på detta, minst sagt, sensationella avslöjande. Är det vi som inte förstår vad hon faktiskt säger? Säger hon verkligen det vi tror?

 20. Osama–bin–Laden, felsägning kanske men nog är namnet så långt och uppdelat i tre delar att man tycker att hon skulle ha upptäckt felsägningen när hon sa det. Man tycker Frost skulle ha undrat. Det hade det varit naturligare att referera till Pearl för att tydliggöra vilken Omar Sheik som avsågs oavsett om han mördat Osama, det är ju Pearl han är känd för. Kanske var så att hon sa fel och menade Pearl, blandade helt enkelt ihop mordoffren och förövarna, men reagerade inte på sin felsägning för hon ”vet” att även Osama mördats.

  Man kan notera att förövrigt i ev hotbild mot Benazir nämns inte Osama men väl Osamas son. När hon refererar till svarsbrevet hon fått från Musharraf nämns tre intressenter som ev kan utgöra ett hot, en av dessa är Osamas son.

 21. Det kan vara så simpelt att David Frost inte hörde vad som hon sa. Det är inte så ovanligt i intervjuer att utfrågaren missar uppseendeväckande svar genom att han/hon redan har flyttat sitt fokus till nästa fråga och håller på att bearbetar den i tanken.

 22. På de arabiska nyheterna står att Benazer Bhuttos son Belwal 19 år gamal och med hjälp av sin far Wasef har blivit utnämda för att ta över ordförandeskap för Benazer parti
  Det är också möjligt att Benazer kropp kommer att grävas upp för att faställa döds orsaken
  Man anklagar general Musharaf för hennes död men det förnekas av pakistans myndigheter