USAID och NED bäddade för högerextremism och statskuppen i Ukraina mm.


Den amerikanska online whistleblower-tidningen Pando har läckt dokument som visar hur USA:s regering via USAID, den amerikanska byrån för internationell utveckling spelat en viktig roll i störtandet av Ukrainas president Viktor Janukovitj bland annat genom att finansierat flera oppositionsgrupper före Majdan och maktövertagandet.

Pando har publicerat dokument, som visar många exempel på finansiering av icke-statliga organisationers verksamhet i hela Ukraina, bland annat i Poltava och främst i den ukrainska talande västra och centrala delen av landet. Bland USA-baserade bidragsgivare finns miljardären George Soros, eBay grundare Pierre Omidyar liksom National Endowment for Democracy (NED), som till stor del finansieras av den amerikanska kongressen.

Enligt de läckta dokumenten har ett nätverk av samverkande NGO växt i inflytande i Ukraina genom att inrikta sig på pro – Janukovitj politiker med en väl samordnad kampanj mot korruptionen som byggdes upp i Ukrainas regioner innan man gick in i Kiev förra hösten.Dokumenten visar att från oktober 2011 till december 2012 försåg USAID organisationen Chesno med en rejäl summa på över 421 000 dollar och samtidigt anställde nio experter på sin personal vars uppgift det var att sköta NGO:s olika angelägenheter på regional nivå.

Statskuppen föregicks av en omfattande, långvarig inblandning i Ukrainas inre angelägenheter framför allt från USA, som enligt vice utrikesministern Victoria Nuland satsat motsvarande 5 miljarder dollar för att främja sina intressen. Detta har skett via USAID och NED, National Endowment for Democracy, bildat under Reagan och med den hökaktige USA-senatorn McCain i ledningen för en av 4 av dess institut. (http://www.youtube.com/watch?v=861DJLR4Cek&list=PLL18-DWyViGHa286zWXxAPSW6vZzIfC5Q).
Det rapporterades tidigare att Majdan-oroligheterna i slutet av 2013 drog stora mängder av västerländska utlänningar i Ukrainas huvudstad Kiev, inklusive ”välgörare” från USA, Tyskland och Polen.

Jag tror att majoriteten på Majdan strävade efter ökad demokrati och var på goda grunder missnöjda med korruption, oligarki och vanstyre, men bedömer och kan belägga att högerextremister fått mycket stort inflytande som motverkar demokratisk utveckling.

Det kraftigt befästa Majdan-lägret i Kievs Självständighetstorget var en central punkt för upproret mot Janukovitj. Det lockade några välkända offentliga personer från väst, bland dem de amerikanska republikanska senatorer John McCain och Ryan Murphy. McCain lovade demonstranterna stöd av den amerikanska nationen. En annan Majdan gäst var USA: s biträdande utrikesminister Victoria Nuland hand i hand med USA:s ambassadör till Ukraina, Geoffrey R. Pyatt. Det amerikanska paret träffade topp-rebeller och delade ut kakor till hungrande publiken.

ETC:s utsände på Majdan Linus Waltersson rapporterade igår på Dagens ETC under rubriken ”Fascistmilis tar kontroll över Kiev” hur poliskåren upplösts och ersatts av medborgargarden. Idag frågar Maria-Pia Boëthis ”Tänk om Occupy Wall Street lyckats skaffa sig en liknande maktposition med stöd från Sydamerika.”
Andra händelser
President Putin har efter anhållan om detta av ryska parlamentet fått tillstånd att få använda Ryska federationens väpnade styrkor på Krim för att garantera den i huvudsak ryska befolkningens säkerhet. Enligt massmedia nu har ryska trupper välkomnats på många håll och besatt baser på Krim. Ukrainas marinchef har anslutit sig till insatsen och uttalat sitt stöd den ryska opinionen på Krim. Inte ett enda skott ska ha avlossats och stora pro-ryska demonstrationer har ägt rum.
Den sedan länge planerade militärövningen har avslutats som planerat.
Ukraina - ryska trupper II untitled

Krims premiärminister Sergej Aksionov har tidigare meddelat att han tagit befälet över alla säkerhetsstyrkor, militär, flotta, skatte- och tullmyndigheter liksom gränsskyddet och gjorde en hänvändelse till Rysslands president Vladimir Putin att hjälpa till att säkra fred på Krim. Detta har också Jakunovitj, utsedd i val som rosats av OSSE och en gång välkomnats av EU och Obama.
Ukraina - ryskt stöd images

Insatsen har inte stöd i FN-stadgan och internationell rätt och kan kritiseras för detta. ”Omvärlden” (USA,EU, NATO m.fl)som gjort så många mycket större övergrepp mot FN-stadgan och internationell rätt protesterar skarpt. USA:s utrikesminister John Kerry rabblar upp internationella lagar som Ryssland kan ha brutit mot.

John Kerry nämner inte överfallet mot Irak med uppemot en miljon dödade och en splittrad, föröd och sönderslagen stat, om det råa kriget i Afghanistan långt utöver FN-beslut, om NATO-bombningarna i Libyen med tiotusentals dödade civila långt utöver FN-resolutionen. Detta nämndes i söndags av den försvarspolitiske experten Stefan Ring i Arena igår kväll, och han nämnde också Västs engagemang i Kosovo 1999, som han ansåg kunde ses som ett brott mot FN-stadgan. Vi har USA:s olagliga blockad och sanktioner mot Iran, Syrien och Kuba. Inte minst det ekonomiska och militära stödet i Syrien sedan våren 2011 till det alltmer tydliga al-Qaida-associerade rebellerna i Syrien, dödande av civila med drönare, undermineringsarbete i Venezuela och andra ställen.

Storskurken USA kastar sig över en mycket, mycket mindre ”skurk” – är inte detta hyckleri i kvadrat? Man erinrar sig Jesus fråga enligt Lukas och Matteus evangelium ”Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga”? Svar: Talespersoner för Imperialismen?

Guardian hade nyligen artiklar med de vettiga rubrikerna ”The Ukraine crisis: John Kerry and Nato must calm down and back off” och ”Ukraine: there’s no way out unless the west understands its past mistakes.”

Splittrad antirysk front? DN skriver på morgonen att ”En spricka kan anas mellan statsministern och utrikesministern i synen på Rysslands agerande, då den förre säger att ”Det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro på Krima och i östra Ukraina, men inte på det sätt dett sker”. Olika uppfattningar inom USA-EU-blocket kan skönjas. Europa är mer beroende av Ryssland i det korta perspektivet än tvärtom. Tyskland importerar 24 procent av all naturgas som Ryssland producerar och uppemot hälften av all den naturgas som Tyskland förbrukar kommer från Ryssland. Ryssland är en av de största exportörerna av olja till Sverige. Europa är helt enkelt beroende av rysk energi.
Helt tyst om den USA- och EU-stödda högerextremistiska, statskuppen i Ukraina.

DN skrev på bästa nyhetsplats 21/2 ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovytj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter.” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. USA och EU välkomnade detta dokument, där alltså även våldt på Majdan skulle utredas.

Ja, DN hade rätt – det var ”för bra för att vara sant” . En statskupp ägde rum följande dag, utan protester bland dem som sa att de gillade överenskommelsen dagen innan. När oppositionsledaren Klitscho meddelade överenskommelsen på Majdan stormades scenen av högerextremister som meddelade att man inte tänkte lägga ned vapnen förrän presidenten avgick enligt New York Times. Beväpnade aktivister från Maidan intog sedan snabbt parlamentet. President Janukovitj försvann, rädd för sitt liv.

Bilderna nedan visar Ukrainas två presidenter. Den enas segrade vid val 2010 med 69 % valdeltagande i ett val som den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSEs valobservatörer på plats berömde som en ”imponerande uppvisning i demokrati”, medan den andre tillsatts med stöd av beväpnade högerextremistiska/fascistiska grupper utan val.
Vad föredrar du – respekt för demokrati eller högerextremistisk statskupp?Turtjynov untitled
Janukovytj untitled

Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitled

Utrikesminister Bildt betonade igår kväll i TV-Rapport att den väl belagda statskuppen var legitim och skedde helt korrekt. Med en sådan utrikesminister måste man be Gud (eller liknande) att hålla sin hand över landet. Han kritiserade skarpt president Janukovity för att denne flytt (av befogad rädsla för sitt liv, hans bil hade beskjutit).

Det vore fullständigt omöjligt för en annan stat att på liknande sätt intervenera i USA:s eller något västlands inre angelägenheter. Utrikesminister Nuland menar att Svobodas ledare Oleg Tyahnybok och menar är lämplig att ingå i en regering -där Svoboda nu har 4 ministerposter, däribland posten som vice premiärminister. Hon blev nyligen ökänd genom sitt uttalande ”Fuck EU” (Strunta i EU) i ett avlyssnat telefonsamtal, där hon diskuterade sammansättningen i den kommande kuppregeringen med USA-ambassadören i Kiev. Även EU:s utrikespolitiske talesperson Ashton kan ses på foton med ledaren Oleh Tyahnybok för Svoboda vars beväpnade trupper dominerat bland de beväpnade grupperna på Majdan, mitt bland säkert många flera demokrater som protesterar mot korruption och vanstyre. Svoboda och Högersektorn har med tyst stöd från EU och USA kunnat genomföra statskuppen. Ingen kritik alls mot statskuppen från USA,EU och dominerande massmedia, fastän dessa stödde överenskommelsen 21/2. Sedan helomvändning.

Den nya regeringen
Den nya presidenten Oleksandr Turtjunov är en gammal allierad till Timosjenko, f.d chef för Ukrainas säkerhetsstyrkor 2005 och pastor i baptistkyrkan. Premiärminister blev Jatsenjuk, favorit hos USA:s utrikesminister och känd scientolog. Andrij Paruby blev chef för ”chef för det mäktiga Nationella säkerhetsrådet” (DN). Han är känd anhängnare till Stefan Bandera som ses som nazistkollaboratör och delaktig i massmord av bl.a. Europaparlamentet. Svoboda fick fyra tunga poster i regeringen, bland annat blev Oleksandr Sych vice premiärminister. Vitalij Klitjko har tilldelats Tysklands högsta orden för sin tjänster åt landet men är skattebetalare i USA. Tills helt nyligen samarbetade hans parti UDAR med USA-företaget PBN, specialiserat på ”strategisk kommunikation” i Ryssland, Ukraina och andra OSS-länder.

Svoboda betecknas officiellt och i bland annat Wikipedia som främlingsfientligt, antisemtiskt, rysshatande, har haft nazistiska symboler, vill att alla ska får bära vapen, att Ukraina ska skaffa sig taktiska kärnvapen, att ryska språkets ställning ska försvagas och har en chefsideolog betecknat ”Förintelsen som en guldålder”.

Docent PA Rudling, expert på Svoboda ger samma bild vid en intervju på Morgonekot nu kl 07.20.

Svenska högerextremister i Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti hyllar kuppen. Det nazistiska nätmagasinet Motgift skall organisera ”Ukraina-frivillig” och skriver ”Vi kan nu visa att vi står enade med vita, europeiska nationalister i annat än ord genom att sluta upp med våra kamrater. Vi har möjligheten att delta i en sann nationalistisk revolution.” Nordisk Ungdom som prifilerar sig som mer ”frihetliga fascister” har samlat in pengar till sina fascistiska vänner i Ukraina och haft en talare på Majdan.

Denna utlandsstödda statskupp med starkt inslag av högerextrema organisationer, som också kallas fascistiska eller rentav nazistiska, är enligt min mening inte legitim. Och inte enligt ledare i Ukrainas opposition, EU, USA, Tyskland, Frankrike och Polen 21 februari, men väl 22 februari och framöver.

• För alla hundratals miljoner, ja miljarder vänner av demokratin måste tyvärr tilltron de politiska ledarna i Väst och deras tal om demokratin samt tilltron till etablerade massmedia minska (kraftigt).
Vinnaren är fascismen och anhägnare av utländsk intervention, förlorare är demokratin och den stora gruppen genuint demokratiska människor på Majdan.
• Reellt demokratiska länder kan inte erkänna kuppregeringen.

Läget.
Förra fredag fattades ett bra beslut av Janukovytj och oppositionen, med stöd av EU och USA. Detta hade kunnat bana vägen för minskade spänningar mellan olika sociala och etniska grupper, minskat inflytandet från högerextremisterna och givit klart bättre möjlighet till ekonomisk utveckling med Rysslands ekonomiska stöd som var 25 gånger större än EU:s bud.
De länder som är verkliga demokratier har ett enda val:
– deklarera att detta är statskupp, vad annars?
– att avstå från att erkänna den nya fascistinfluerade och starkt utlandsberoende regeringen.
– avstå från att ha trupper i Ukraina
– arbeta för att invånarna på Krim (som överfördes till Ukraina 1954) i folkomröstning få besluta om de vill tillhöra Ukraina eller Ryssland – som i Ålandsfallet för drygt 90 år sidan, i Sudan etc..


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

Pando DN 3/3 DN 2/3 Guardian 2/3 Guardian 3/3 Dagens ETC 4/3 Annarkia SvD 1/3 Z-net DN 28/2 Synpunkt på anti-ukraina propaganda DN 1/3 Svenssonbloggen 1/3 Protester mot polisbrutalitet i USA Polis mot OWS
DN:s ledare 22/2 Expo Nuland om USA:s stöd DN 23/2
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2

  7 comments for “USAID och NED bäddade för högerextremism och statskuppen i Ukraina mm.

 1. Gammal krigare
  5 mars, 2014 at 17:34

  Jag tror att artikeln är en korrekt beskrivning av situationen i Ukraina, MEN med en viktig detalj som saknas. Kuppmakarna har ju Vänsterns stöd. Den Europeiska Vänstern och media stödjer ju kuppmakarna. Europas Vänster har vänt sig mot sin gamla förebild Ryssland. Med den information som finns tillgänglig så verkar det som om Ryssland handlat riktigt och skyddar ryssar i Ukraina. Jag tror Ukrainarna är splittrade i frågan. Det står utom tvivel att utländska krafter (EU, USA och fler) till viss del, eller kanske stor del, ligger bakom statskuppen.

  • 5 mars, 2014 at 18:04

   Jag tror du har fel denna gång. Vänsterfolk som jag känner till och vänsterbloggaree stödjer inte kuppmakarna, lika litet som Åsa Linderborg som hade en utmärkt artikel i Aftonbladet idag. Kuppmakarna stöds i praktiken av sådana som Carl Bildt, och hela det politiska etabliessemanget i USA och EU, och av riktigt högerextrema grupper i Sverige som nationaldemomkraterna och Svenskarnas parti.

   • Gammal krigare
    5 mars, 2014 at 19:40

    Jag vet inte vem av oss som gissar rätt, men en jävla sörja är det och inget gott kommer att komma av det. EU har utvecklats till nåt som kommer att bli värre än både Hitlers och Stalins imperium om de får hållas. Jag var emot EU 1994. Min magkänsla sa att det skulle bli skit med alltihopa och min magkänsla har sällan fel. De kopierade ju direkt FN’s administrativa uppbyggnad med inbyggd korruption redan från start med speciella förmåner och butiker för ”de utvalda”. Inget gott kommer av sådan korruption (och inkompetens). Men det riktigt skrämmande idag är hur EU och USA genom krig, statskupper eller valfusk avsätter regimer de inte gillar och istället inför sin egen nyordning. Att inte fler människor ser vad de håller på med.

    • Peter Grafström
     6 mars, 2014 at 01:51

     Jag är intresserad av vad Gammal Krigare syftar på när han tror att vänstern i Europa stöder kuppmakarna. Vilka inom vänstern menade han?
     Alla vet ju hur en del av vänstern ställde sig beträffande Syrien och Libyen.
     Anders kanske kan påpeka om han inte ser den här frågan

 2. Gammal krigare
  5 mars, 2014 at 17:45

  Jag glömde nämna en sak i min förra kommentar – Jag känner många som jobbar i USAID (eftersom de varit en del av vårt PRT i Helmand) och det är definitivt inga högerextremister. De är samtliga amerikaner som vill komma sig upp i politiken och ett par stinter i krigszoner, eller i länder som USA vill påverka i en viss riktning såsom Ukraina, ger dom kudos i Washington och de får efter några år utomlands fina poster i administrationen där. Politiskt så ligger de mycket nära Europeiska Vänstern och de är faktiskt ganska hippie-aktiga i sitt sätt fastän de klär sig i kavaj och slips. De jag känner är alla trevliga men deras ide’er om hur de ska förändra världen ligger mer i stil med Marx’s ide’er. Något som historien torde ha visat ej fungerar.

  • 5 mars, 2014 at 18:11

   Jag känner inte till några som arbetar där själv. Kan tänka sig att en del med någon typ av vänsteråsikter söker sig för att de vill arbeta för ökad demokrati. Och sådant arbete torde också ske. Men det underliggande är väl att USA:s intresse och USA:s demokratisyn ligger bakom. I USA har demokratin försvagat enligt jurister, valen ar en fasr med kapitalet så dominerande (se noggranna blogginlägg om detta tidigare, bl.a. ”Dollarocracy), men kommer efter Rumänien då det gäller pressfrihet enligt ”Journalister utan gränser” och man har ju NSA. (Sök på massmedia inom Kategorier på bloggsidan).

  • Нешко
   8 mars, 2014 at 04:48

   Jag skulle rekommendera att du lägger lite (mer) tid på att lyssna på John Perkins intervju här:
   http://youtu.be/yTbdnNgqfs8
   i synnerhet var noga på de delen mellan 18.20 och 20.20
   Det kommer förklara en del om USAID.

Comments are closed.