USA-generalen Votel vettigare än Trump och neocons om Syrien.


Denna artikel har översatts av hen Google Translate och mig. USA-generalen Votel gör vettiga kommentarer!

Den handlar om bedömningen i Syrienfrågan av en av USA:s mäktigaste generaler, Joseph Votel. Artikeln har legat klar för publicering sedan 21/3, men fått vänta pga. mer akuta frågor avseende USA:s angrepp på Syrien främst via ombud (terrorister som jag utförligt dokumenterat). Den visar på viss splittring i USA-ledningen syn. Det är inte alls första gången som Pentagons män har en mindre krigisk hållning.

Chefen för den amerikanska militärens centrala kommando general Votel gjorde några överraskande bedömningar av den nuvarande geopolitiska situationen i Mellanöstern under ett kongress-förhör 14/3, samma dag som Trump avskedade utrikesminister Tillerson. Utfrågningen kommer i stor utsträckning passera obemärkt i mycket av de vanliga medierna.

Assad har vunnit Iran-avtalet bör stå
Saudiarabien använder amerikanska vapen utan ansvar i Jemen

Den högste amerikanska generalen i Mellanöstern, general Joseph Votel utfrågades inför kongressen på tisdag och släppte dessa ”bombnedslag”:
Votel
Han sade att Iran-avtalet, som president Donald Trump hotat att dra sig ur, har spelat en viktig roll för att ta itu med Irans kärnenergiprogram.
”JCPOA hanterar en av de principiella hot som vi har från Iran, så om JCPOA försvinner måste vi finna en annan väg att hantera dess kärnvapenprogram”. JCPOA, eller ”Joint Comprehensive Plan of Action” är det formella namnet på avtalet som slöts med Iran i juli 2015 i Wien.

Trump har hotat att dra tillbaka Förenta staterna från överenskommelsen mellan Teheran och sex stormakter om inte kongressen och de europeiska allierade hjälper till att ”fixa” en uppföljningspakt. Trump gillar inte avtalets begränsade löptid bland annat.

Votel är chef för den amerikanska militärens centrala kommando, som ansvarar för Mellanöstern och Centralasien, inklusive Iran.
Tillerson hade anslutit sig till försvarsminister Jim Mattis i att pressa en skeptisk Trump till att hålla sig till avtalet med Iran.

”Det skulle annars bli en del oro (i regionen) om vi inte håller kvar vid JCPOA”.

Votel bekräftade att han hade samma bedömning som Mattis och generalstabschefen general Joseph Dunford.
Ett kollaps av Irans kärnvapenavtal skulle vara en ”stor förlust”, varnade också chefen för FN:s atomenergiprogram och gav uttryck för ett brett försvar av överenskommelsen.
Iran har stannat kvar inom överenskommelsen, men har skjutit diplomatiska varningsskott de senaste veckorna och sagt att man snabbt kan anrika uran om avtalet kollapsade.

Syrien
Votel diskuterade också situationen i Syrien under utfrågningen.
USA-ambassadören till FN Nikki Haley varnade på måndag att Washington ”är beredd att agera på egen hand om vi måste”, om FN: s säkerhetsråd misslyckades med att agera i Syrien.
 
Votel sa det bästa sättet att avskräcka Ryssland, är genom politiska och diplomatiska kanaler.
Syrien mccainjohn_grahamlindsey_021517gn2_lead (1)Krigshökarna Graham och McCain, neocons
Den republikanske senatorn Lindsey Graham frågade om det var för starkt att säga att med Ryssland och Irans hjälp har Assad ”vunnit” ”inbördeskriget” i Syrien.
”Jag tror inte att det är för starkt av ett uttalande,” sade Votel.
Graham frågade också om USA:s politik på Syrien fortfarande var att söka få bort Assad från makten.
”Jag vet inte att det är vår politik idag. Vårt fokus ligger är på ISIS nederlag, säger Votel.

Saudiarabien
I en diskussion med den demokratiska senatorn Elizabeth Warren uupgav Votel att Centcom inte vet när USA:s bränsle och ammunition används i Jemen.

Senator Warren citerade då rapporter om att amerikansk ammunition har använts mot civila i Jemen. Hon frågade: ”General Votel, när du får rapporter som detta från trovärdiga medieorganisationer eller externa observatörer, kan CENTCOM upplysa om amerikanskt bränsle eller amerikanska ammunition användes i den strejken?”

”Nej, senatorn, det tror jag inte” svarade Votel.

En förvånad Warren sa att vi måste vara på det klara med att Saudiarabien tar emot amerikanska vapen och amerikanska stöd. Och det betyder att vi har ansvar även för för hur dessa resurser används, säger hon. (Slut på artikeln)

Kommentar: President Trump har många generaler i höga positioner i sin administration. Trump, generaler och Wall Street mot FBI – strider inom ”den djupa staten”. Titeln på den just citerade blogg-artikeln säger en del. Och de är inte alls de mest krigiska, vilket kongressförhöret med general Votel visar.
Trump och generaler generalsinthewhitehouseTre marinkårsgeneraler i Vita Huset: Trumps stabschef John Kelly, försvarsminister Jim Mattis, och generalstabschefen Joseph Dunford.

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,