Ukrainas fascisterUlla Johansson från Göteborg, som är pensionär, författare och debattör har medverkat i böckerna “Mona Elsa Ulla“, “Främmande besök“, “Kvinnor i butik, kvinnor på fabrik“ och givit ut boken “Flyktigt förbi“ 1998 samt ”Valets pris” 2008 och ”Frånstulna framtidens samhälle” 2009. Hon har här publicerat flera blogginlägg. Hon har diskuterat Sovjetunionens fall och en bok om CIA och även haft inlägg om Syrien. Detta kort inlägg fokuserar mycket värdefullt på USA:s samarbete med nazister och fascister efter Andra Världskriget, med Ukraina som aktuellt exempel.

Blogginlägget.
USA:s stöd för fascisterna i Ukraina började inte på Maidan i höstas. Men redan efter krigsslutet 1945. Jag har i dagarna läst två artiklar som redovisar detta. ”Seven Decades of Nazi Collaboration: America’s Dirty Little Ukraine Secret”.(Foreign policy In Focus). Clara Weiss och Konrad Krefts ”Nationalism and fascism in Ukraine: A historical overview.”

– Foreign Policy In Focus text består av en intervju med Russ Bellant, författaren till boken ”Old Nazis, the New Right and the Republican Party”. Clara Weiss och Konrad Krefts artikel (World Socialist Web Site) har mycket gedigna noter och källförteckningar.
– Gör denna redovisning för att visa vilka texter jag åberopar vad gäller informationen om Washingtons tidiga stöd till Ukrainas fascister.

Stetsko-Yaroslav och HW Bush
Genast efter krigsslutet begav sig USA:s underrättelsetjänst ut för att besöka flyktinglägren i Europa och där rekrytera de från sina hemländer flyktande fascisterna. Stepan Banderas folk bland andra. Erbjöd dem en fristad i USA. Som givetvis accepterades och dessa grupper fann sig väl tillrätta i sitt nya hemland. Etablerade sig, hade framgång. De ukrainska immigranterna fick även ett politiskt inflytande och stödde republikanerna i deras valkampanjer.”Foreign Policy In Focus” visar ett foto där George H.W. Bush möter Yaroslav Stetsko – folkmördare och krigsförbrytare. Stepan Banderas vapenbroder. Reagan tar emot Stetsko i Vita Huset och kallar honom en hjälte.
USA:s ledning tvekade inte att öppna sitt land för fascisterna. Under kriget en fiende som i striderna i Europa kostade hundrasjuttiotusen amerikanska soldaters liv. Efter kriget blev de samarbetspartners. USA samarbetar med mördare och krigsförbrytare utan att ha några som helst betänkligheter inför att satsa på den sortens allians. Några av fascisterna placerades på Radio Free Europe för att där driva propaganda riktad in mot Östeuropa.
En stormakt visar inte en sådan välvilja utan att räkna med något i utbyte. De ukrainska immigranterna i USA hade givetvis kontakter i sitt gamla hemland och kunde påverka även där. Sprida proamerikansk propaganda. Banden till Ukraina fanns och fascismen inne i Ukraina kunde hållas vid liv. Clara Weiss och Konrad Kreft skriver att grupper ur yttersta högern sprang fram som svampar ur jorden i de gamla sovjetländerna efter Sovjetunionens sammanbrott. Så också i Ukraina. Där Svoboda nu står som arvtagare till Stepan Bandera och Yaroslav Stetsko. Bandera som de ständigt hyllar. – Hyllningar till en mördare och krigsförbrytare.
Ukraina - Hyllning till Bandera svoboda-1-1024x682

Fascisterna försöker trots detta att ”rentvå” sig. Kallar sig nationalister.
och vill inte vidgås förbrytelserna under andra världskriget. Förbrytelser som en hel värld känner till men Svoboda och de andra grupperna förnekar. Morden på tiotusentals polacker och judar har inte hänt. Eller var en krigets nödvändighet. De motsäger sig själva när de nyåret 2014 marscherar-demonstrerar på Kievs gator under hyllande av Bandera och med en del deltagare iklädda krigets nazistuniformer (Bilden ovan). Även Carl Bildt medverkar till nedtoningen genom att kalla Svoboda just nationalister. En helt medveten mörkläggning från hans sida.
Svobodas ledare och McCain imagesCAZYG1LL

Ukraina Ashton & Svobodas ledare untitled
Victoria Nuland och John McCain låter sig under Maidans höjdpunkt fotograferas tillsammans med Svobodas Oleh Tyahnybok (liksom EU:s Ashton. Bilderna ovan. Som ett stöd till dem som kallas ”nationalisterna”. – Linjen håller. Från krigsslutet och fram till idag. Ett ”regimskifte” har iscensatts i Ukraina. Satsningen på flyktinglägrens ukrainska fascister har till slut lönat sig för USA.

Länkar till de artiklar som utgjort underlag:

http://fpif.org/seven-decades-nazi-collaboration-americas-dirty-little-ukraine-secret/

http://www.wsws.org/en/articles/2014/06/09/fasc-j09.html

Clara Weiss och Konrad Kreft refererar till docent Per Anders Rudlings arbete ”The OUN, the UPA, and the Holocaust: A Study in the Manufacturing of Historical Myths”. Rudling behandlar försöken att rentvå krigets ukrainska fascister. – Verkar vara en intressant analys. – Som jag tyvärr ännu inte läst.”

Anders Romelsjö: En summering av händelser.

1. Janukovitj valdes till president 2010 i ett val med närmare 70 % valdeltagande. OSSE prisade valet som en ”imponerande uppvisning i demokrati”.
2. USA har sedan flera år satsat 5 miljarder dollar (vice utrikesminister Nuland) för att få ökat inflytande i Ukraina och gav öppet stöd år fascistpartiets ledare före statskuppen.
3. Rysslands utlovade ekonomiska stöd till Ukraina december 2013 var 25 gånger större än EU:s bud.
4. Protesterna på Maidan mot korruption, oligarkernas makt, vanstyre är förståeliga, men baserades delvis på desinformation. Dominerade av fredliga demonstranter men med ökande inslag av beväpnade högerextremister.
5. 20/2 ingick en överenskommelse mellan demokratiskt vald president och opposition med stöd av USA, EU. Överenskommelsen hade kunnat bana vägen för minskade spänningar mellan olika sociala och etniska grupper, minskat inflytandet från högerextremister, och gett bättre utvecklingsmöjligheter med Rysslands ekonomiska stöd som var 25 gånger större än EU:s bud. Dagens Nyheter skrev på bästa nyhetsplats ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovitj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter. Det blir mycket svårt att svika de givna löftena.”
5. Det var för bra för att vara sant. Överenskommelsen accepterades inte av högerextremisterna bland alla demokratiskt sinnade på Maidan. Följande dag skedde en statskupp, där presidenten flydde, hotad till livet. Statskuppen stöddes genast av USA & EU, som därmed svek demokratin, liksom dominerande massmedia.
6. I den nya regeringen har fascistpartiet Svoboda 4 ministerposter, bl.a. som vice premiärminister och mer extrema Högersektorn har också män på ledande poster.
7. Statskuppen och Svoboda har hyllats av bland andra naziststämplade ”Svenskarnas parti”.
8. Sedan Sovjetunionens sammanbrott har en inringning skett av Ryssland. NATO tillkom som en militärallians mot Sovjetunionen och dess allierade och kunde ha upplösts då Sovjetunionen föll ihop. USA lovade att inte expandera NATO:s gränser österut. Men NATO:s ansvarsområde har kraftigt ökat och NATO framstår som en krigsorganisation.
En kolossal försvagning har skett av Rysslands geopolitiska situation. Flera före tidigare allierade är nu medlemmar i NATO: Albanien, Bulgarien, Polen, Slovakien, Tjeckien, Ungern och Rumänien. NATO-medlemmarna Estland, Litauen och Lettland ingick i Sovjetunionen medan Kroatien och Slovenien var delrepubliker i goda grannen Jugoslavien.
RyssKrig-768954
9. Ryssland har starka skäl att se Ukraina, och särskilt Krim, som en del av sin intressesfär, då Ukraina varit en del av Ryssland/Sovjetunionen i 200 år fram till 1991.
10. Folkomröstningen på Krim skedde i strid med FN-stadgan, liksom den långvariga inblandningen av USA i Ukrainas inre angelägenheter.
Folkomröstningen är enligt min mening mindre odemokratisk än statskuppen. Det finns stora likheter men också skillnader med den blodiga tillkomsten av Kosovo. Mot bakgrund av detta och den militära uppladdningen mot Ryssland bör ett acceptabelt val med mer än 96 % stöd för anslutning av Krim till Ryssland godkännas.
11. Sanktionerna mot Ryssland är i strid med FN-stadgan.
12. Olika uppfattningar finns inom USA-EU-blocket. Europa är mer beroende av Ryssland i det korta perspektivet än tvärtom. Tyskland importerar 24 procent av all naturgas som Ryssland producerar och uppemot hälften av all den naturgas som Tyskland förbrukar kommer från Ryssland. Ukraina - ryskt stöd images
13. Alla eventuella ryska framstötar för att införliva andra områden måste bestämt avvisas -har ej setts. Allt undermineringsarbete av USA, CIA och dess NGO:er måste avvisas.
14. Ukrainas regering bemöter separiststrävanden och strider i östra Ukraina med onödigt våld i stället för förhandlingar.
15. Ukrainas regering har nyligen undertecknat en överenskommelse med EU, som kommer att innebär stora umbäranden för befolkningen, minskad ekonomisk självständighet och som var betydligt sämre än Rysslands erbjudande i höstas.
14. Att USA:s och NATO:s aggressiva utrikespolitik med krig i Irak, Afghanistan, Libyen och intervention i Syrien stöter på patrull är bra för världsfreden, liksom ett tryggare Ryssland med Krim.


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

DN 21/5 DN 2 21/5 Massakern i Odessa Ron Pauls uttalande Bild am Sonntag Neue Rheinische Zeitung 22/4 Undertecknare av uppropet DN 3/3 DN 2/3 Guardian 2/3 Guardian 3/3 Annarkia SvD 1/3 Z-net DN 28/2 Synpunkt på anti-ukraina propaganda DN 1/3 Svenssonbloggen 1/3 Protester mot polisbrutalitet i USA Polis mot OWS
DN:s ledare 22/2 Expo Nuland om USA:s stöd DN 23/2
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2

  19 comments for “Ukrainas fascister

 1. Mats Larsson
  12 juli, 2014 at 16:08

  Anders, dina 14 punkter tar inte upp presidentvalet den 25 maj, vilket gav Porosjenko
  54.7% av rösterna.
  Du nämner heller inte rapporten från Amnesty, som kom för någon dag sedan.

  Vill man förstå vad som hände i västra Ukraina under och efter kriget får man
  gräva djupare än vad Ulla Johansson gör.

 2. Нешко
  12 juli, 2014 at 16:18

  Har någon hört talas om att det har kommit över en halv miljon flyktingar till Ryssland från Ukraina?
  Har ni hört talats om vad USA genom sin talesman tycker om detta? Ju då, dessa är bara civila som kommit för att hälsa på sin farmor eller för att njuta av den friska luften i fjällen (närmaste fjäll är kanske 500 km bort).

  Har ni hört talas om vad ukrofascister gjort efter att de gått in i Slavjansk? Jag hörde rykten om detta för ett par dagar sedan men för bara en halv timme sedan såg ja ett vittnesmål i en video från den ryska Pervyj Kanal (kan inte hitta direktlänk för videon var en skärminspelning från nyheterna).
  Videon finns här: http://voicesevas.ru/news/yugo-vostok/2728-voyna-na-yugo-vostoke-onlayn-12072014-hronika-sobytiy-post-obnovlyaetsya.html med rubriken 16-27, Реалии событий в Славянске из первых уст (tidsstämpel 16:27).
  En rödögd yngre kvinna (som flykting) berättar att hon sett med egna ögon hur ukrofascister korsfäst en treårig pojke framför ögonen på hans mor med budskapet: ”så diskuterar vi med terroristerna”. Skulden är att pappan är med i DFR (Donbass folkrepublik) styrkorna.
  Rykten från några dagar sedan var att fascisterna spelat in detta och skickat till pappan.

  Har ni hört talas om någon svensk reporter som var med på plats i Slavjansk efter ”befrielsen”?
  Nej för detta är inte längre intressant för DN och resten av svenska prestitutes http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Prestitute

  Ni har väl sett (någon) video med den (ö)kända svenska krypskytten Mikael Skilt https://www.facebook.com/TruthfromUkraine/photos/a.1462094710680543.1073741828.1452285018328179/1510359722520708/?type=1 bland fascisterna (ännu mer ökända bataljonen Azov) och svensk media har väl rapporterat om det. Jo, SR Margareta Svensson gjorde en intervju … just det den 4. mars.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5800080
  Kanske någon info om några andra utländska legoknektar? De gömmer sig inte direkt så det borde inte vara så svårt att hitta några skulle man tro.

 3. 12 juli, 2014 at 17:48

  Har lagt in ett inlägg om Amnesty – men har ej studerat Amnestys rapport om Ukraina. Organisationen verkar ha bättre rykte än vad den förtjänar.
  Man kan fråga sig om vad som är det bästa för de ryska separatisterna at göra . Vad sker om de ger upp?

  • Нешко
   13 juli, 2014 at 03:08

   Anders, i samma video, samma kvinna har i början av klippet, vet inte hur jag skulle beskriva det, uppgivet, tröstlöst sagt att hennes egen mor i Kiev har berättat för henne i telefon att hon kommer mörda henne om hon dyker upp och så upprepade hon ”min egen mor” (även hennes man är i DFR styrkorna).
   I går läste jag också om en annan frivillig 20-årig kille i DFR-styrkorna född Slavjansk vars bröder är i Kiev. Han berättar att hans egen bror kallar honom för terrorist medan han berättar att han inte kunde stå ut längre med beskjutningen av civila. I Ukrainsk media berättar man i samma rapport hur ATO (anti-terrorist operation) anfaller städerna men i samma nyhet uppger man att det är den andra sidan som beskjutit och dödat civila samtidigt som man kan se videoklipp från dessa städer där folk säger att de var beskjutna av ukrofascisterna. Mer konkret var det exempelvis en nyhet om beskjutning av bussen som transporterade gruvarbetare (5 män dog, 14 skadades) där man påstod att det var Novorussia-styrkor som gjort det samtidigt som jag lyssnade på överlevande som berättade att det var ukrofascisterna som beskjutit dem. Observera att gruvan är under kontroll av Novorussia. Av en slump kollade jag en nyhet på yahoo från Ukraina där man upprepade precis samma lögner som ukromedia.
   Fram till för bara ett par-tre veckor sedan hade inte Novorussiska styrkor nästan någon som helst tung artilleri men trots det påstår man att man beskjutit eget folk. Ukrofascister bokstavligen jämnar stadsområden och byar där media inte har tillgång till och där exempelvis inga styrkor finns med marken.
   Det är en kontinuerlig strid av rapport om övergrepp mot civila, vittnesmål om 100-tal unga kvinnor (de äldre kvinnorna bittert sa att dessa var snygga med antydan varför de blev kidnappade), jag har läst om en 13-årig flicka som yngst som mitt på dagen kidnappas av svartklädda beväpnade och maskerade män (kännetecken för nazguard – frivilliga oftast från Pravi sektor samt utlänningar) för att aldrig höras igen från dem. Polisen lägger sig inte i något längre.

   Jag kan hitta fram där den enligt ”mätningarna” för tillfället mest populära ”politikern” Oleh Ljasjko ledaren för Radikala partiet ”förhör” en om jag minns rätt en 64-årig gubbe efter övertagandet av Slavjansk om vad han gjort i Slavjansk (mannen var vaktmästere på skolan) där han hotar honom med 7 och 15 år fängelse.
   Det här är från maj:
   https://www.youtube.com/watch?v=LLI-KDtzOLw
   Det här är från början av mars:
   https://www.youtube.com/watch?v=M7PU6jZpP58

   I Ukraina är idag en fullständig kaos, polisen har kollapsat och pravi sektor/”maidan” har absolut fria händer att göra precis det de vill (vilket de också gör) och de utgör ryggraden för de nya militära styrkorna. På nätet finns publicerad en rapport på några sidor beställd av Ukrainas ”regering”, betald av USA och framtagen av en av dem amerikanska organisationerna
   Mariopolj under bataljon Azov (Pravi Sektor) kontroll:
   https://www.youtube.com/watch?v=bcGEG_ENGdA
   Ukraina idag:
   https://www.youtube.com/watch?v=fY_cGkbuh90
   osv. osv.

   Det är sanslöst att exempelvis svensk media inte rapporterar om ett numera öppet fascistiskt land i Europa.
   Du minns nog vad som var bortförklaring för att införa flygförbudszon i Libyen (falsk rapport om libysk flyg som anföll civila) och försök till att göra samma i Syrien. Nu när även OSCE har rapporterat om avsiktlig anfall mot center av Lugansk om daglig (bl.a. flyg)beskjutning av städerna är alla tysta och USAs Jane Psaki på direkt frågan från RT-repport om ukrofascists beskjutning av civila med illustration av bilderna hävdar att Ukraina har full rätt att ”försvara sig” och att detta är legitimt.

   Till slut en film ”Welcome to Nulandistan: Propaganda and the Crisis in Ukraine”
   http://youtu.be/yu8KTiLsLJw

   Efter att du läst/sett ovan Anders, vad tror att det sker om man lägger ner vapen (vilket är ett krav för vapenvila som EU/USA hävdar är en ”fredsplan”)?

   • 13 juli, 2014 at 07:50

    DN har idag ett uttalande av Ukrainas nuvarande president som ger stöd åt din rapport ”Rebellerna kommer att få betala för varenda en av våra militärer med tiotals och hundratals av deras egna, har Ukrainas president Petro Porosjenko sagt”. (http://www.dn.se/nyheter/varlden/tusentals-flyr-ostra-ukraina/)

    • Нешко
     13 juli, 2014 at 11:14

     I föregår tror jag att någon av ministrarna från Ukraina (hälsominister eller något liknande ministeriet) kom ut med en rapport att det var ca. 450 bekräftade döda civila hittills, 9 barn och 30-tal kvinnor om jag nu minns detaljerna och att det var ca. 270 döda stridande (jag är osäker nu om det var regeringssidan eller Novorussia) vilket gör att det är nästan dubbelt så många civila som dödats hittills även enligt Kiev. Bara några timmar sedan gick man officiellt ut från regeringen och förnekade dessa tal utan att ge några nya.
     Ukrofascister sedan ca. en månad tillbaka massivt använder MRLS system Grad och Uragan samt annan tung beskjutning mot städerna oftast på nätterna som har övergått till dygnet runt
     http://en.wikipedia.org/wiki/BM-21_Grad
     http://en.wikipedia.org/wiki/BM-27
     ett krigsbrott i sig.
     Sådan beskjutning ger oftast ett minimalt med skadade bland militären för de är väl förskansade i bunkrarna även om de skulle ha egna positioner i närheten medan det ger maximalt antal döda civila och stora skador på civil infrastruktur. Observera också att det är enbart den Ukrainska sidan som har ett internationellt legitimitet och därmed är (bör vara) tvungen att följa de lagarna som reglerar hur man skyddar civila i en krigssituation.
     Under gårdagen bara i en mindre stad, Marinka dog över 20 civila efter Grad-beskjutningen (på gårdagens video kunde jag se 4, tyvärr kan jag inte hitta just det videoklippet).
     https://www.youtube.com/watch?v=xZDwIe6EKlc
     Så här såg det ut i Slavjansk efter att ukrofascister tagit över den (uppsamlade raketdelar under städning av staden för att visa för omvärlden)
     http://i.piccy.info/i9/88547a019cd5d685fc18bb13d7647b8f/1405157569/153093/756506/_1.jpg
     Så här rapporterar den starkt antiruska ”nyhetsbyrån” Vice News från Savjansk:
     http://youtu.be/sMBvMuuTOWU
     OBS! Kolla i synnerhet den delen 6:10 till 6:25 samt 10:45 och framåt samt svaret på frågan 11:09
     Även på CNN visar man följande och har korrespondent på plats:
     http://youtu.be/HJhrlSfekdo
     … och svenska prestitutes?

   • Нешко
    13 juli, 2014 at 18:55

    Nu har jag igen snubblat över länken om senaste parlamentariker Ljasjkos ”förhör” av en man i Slavjansk:
    Ukraine deputee and captured Slavyansk citizen: http://youtu.be/IpdsOsF2xm0
    Mannen är 62 år.

  • Нешко
   14 juli, 2014 at 10:46

   Ytterligare en analys som antyder vad som händer om Novorossiya ger upp:
   The Truthseeker: ’Genocide’ in Eastern Ukraine
   http://youtu.be/1JFY6Xug6X8
   Spola fram specifikt till 8:55 och framåt.

  • Нешко
   15 juli, 2014 at 00:20

   Dagens MLRS Grad beskjutning av Lugansk:
   http://youtu.be/11L8cOk00So
   Mirnoij, förorten till Lugnask
   http://youtu.be/LCG1kReNQ-Q
   och resultat:
   http://youtu.be/iCoGEF59YSc
   http://youtu.be/m2MxAGMc_X0
   Tänk bara hur det skulle se ut om Porosenko inte hade lovat stoppa beskjutning av städerna.

 4. 12 juli, 2014 at 21:34

  SR rapporterar ”Amnesty International larmar i dag om hundratals fall av kidnappningar och tortyr i östra Ukraina, där regeringsstyrkor strider mot proryska separatister. I en rapport som publicerades i dag har människorättsgruppen samlat bevis på grymheter som bortförda offer utsatts för.” Flest övergrepp står separatisterna för.

  In an updated version of it’s “White book on violations of human rights and the rule of law in Ukraine”, the Russian government asks what it calls “the Western patrons of the Ukrainian authorities” to “finally prompt Kiev to stop the annihilation of people in the south-east, who have the legitimate right to have an equal say in determining the future of their country.”

  Moscow insists that “after his inauguration President Petro Poroshenko announced the need for a ceasefire…but the bloodshed continued and civilians were still dying.”.

  http://www.neurope.eu/article/new-russian-white-paper-accuses-west-ukraine

  • Mats Larsson
   13 juli, 2014 at 13:57

   Jag frågade en ung ukrainare idag om vad som händer i Charkov, där han
   är född och uppväxt och där hans föräldrar bor. Det är lugnt i Charkov.
   Hans analys var ungefär så här. I Donetsk och Lugansk fick separatisterna
   hjälp av kriminella att beväpna sig, så de kunde hålla stånd tills hjälp
   anlände från Ryssland. Någon motsvarande hjälp fick de inte i Charkov.
   Charkov i egenskap av gammal universitetsstad är också mer pro-europeisk
   än Donetsk och Lugansk.

   För någon månad sedan hörde jag en intressant diskussion mellan några
   ukrainare och ryssar. Man hade identifierat ett ord som användes av
   en separatist på ett youtube-klipp. Man var helt överrens om att ett ryskt
   ord han använde inte används av rysktalande personer i Ukraina. Ingen
   tvekan om, ansåg de, att denne kom från Ryssland för att delta i striderna.

   • Нешко
    13 juli, 2014 at 16:32

    Mats, ingen förnekar att det finns frivilliga från Ryssland på Novorusias sida (det finns några serber med, några andra från slaviska länder fast dessa oftast deltar inte direkt i striderna utan arbetar inom logistik och med humanitär hjälp). Tre nyckelpersoner i DFR är ju ryska medborgare: Strelkov försvarsminister, Boroday premiärminister och sedan ett par dagar tillbaka nytillsatt minister för inre säkerhet, mins inte namnet nu.
    Däremot det finns bara några procent frivilliga som inte härstammar från Ukraina vilket även en ukrainsk journalist kunde vittna om (samt ett antal andra utländska) då han för 3-4 veckor sedan ackrediterades i Donetsk samt fick röra sig fritt inom DFR i synnerhet i och omkring Slavjansk innan han återvände till Kiev. Om du är intresserad kan jag försöka gräva fram info om honom och hans artikel jag läst.
    Ryssar i Ukraina fram tills nyligen hade ingen nationell organisation i Ukraina utan kunde välja antingen mellan kommunisterna eller regionernas parti. Ingen av de direkt representerade ryska befolkningens intresse De etniska ryssar och ukrainare som känner starkt samband med Ryssland var helt oförberedda för det som skulle komma, hade ingen organiserad elit och representanter inom regionernas parti var antingen direkt styrda av olika oligarker eller var i beroende ställning mot dem. Administrativa strukturer inklusive poliskåren var fram till nyligen underordnade Kiev även i själva Donetsk. Först i föregår fick Donetsk polis välja att antingen svära lojalitet DFR eller avgå (efter eget val). Så maktövertagandet förhalades av olika skäl under väldigt lång tid bl.a. för att man hoppades på att man skulle kunna förhandla fram en fredlig överenskommelse med Kiev. Det finns/fanns flera fraktioner inom anti-Maidan där en hel del från början enbart ville ha en autonomi från Kiev. I en sådan situation var det självklart att man accepterade organisatorisk hjälp från ryska medborgare.
    Å andra sidan har USA betalat och förberett fascisterna sedan självständigheten men även ända sedan andra världskrigets början. För några dagar sedan kom det fram hur USA rekryterade fascister (krigsförbrytare) från flykting- och fångläger i Västeuropa i synnerhet från Ukraina från att ta de till USA och organiserad de i motståndsrörelse mot Soviet. Georg Bush senior visades på bilden skakande hand med en gammal banderitisk krigsförbrytare från Ukraina (skyldig för flera tiotals tusen avrättningar av polacker och judar i västra Ukraina) som gav bidrag för hans kampanj. Jag kan gräva fram den bilden också. CIA har sedan första ”orange” revolutionen haft direkt styre av säkerhetstjänster i Ukarina samt USAs ambassad betalade för kamper i vilka fascister tränades i vapenhantering och stridskonst.
    Bakom fascisterna står hela administrationen och militära makten tillsammans med USA och NATO.

    I en fascistisk repressiv polisstat där samtliga ordningsstrukturer fullständigt kollapsat är det klart att man tog till självorganisation och att man köpte vapen där man kunde göra det även om det innebär att betala kriminella för det (kriminella tillhör ingen nation). Även om Hollywood inte är en bra referens kan situationen med kriminella grupper och vapensmuggling i Ukraina delvis illustreras med filmen ”Lord of War”.
    Däremot ingen med någon insyn i och objektiv bedömning av situationen kommer påstå att vapen i någon större mängd kom från Ryssland. Ja, en del vapen i synnerhet antitank och antiflyg handhållna system kom från Ryssland, men majoritet består av ammunition.
    Den största anledningen att junta lyckades kväva uppror i Charkov var att man lyckades snabbt sätta in säkerhetsstyrkor från västra Ukraina som massarresterade ledarna för upproret (70-tal) och inledde terrorkampanj mot alla som protesterat (med hjälp av högra sektorn).
    När man har alla maktmedel/maktstrukturer till förfogande, stöd från USA/NATO/EU + beväpnade fascistiska organisationer (högra sektorn mfl.) och drar sig inte att utnyttja dessa fullt ut blir det otroligt svårt att organisera något motstånd. Fast motståndet finns i form av partisanrörelse i flera städer i Charkiv.

   • Нешко
    13 juli, 2014 at 19:49

    På tal om ”deltagare i striderna” finns en del som öppet pratar om det.
    Här: http://youtu.be/ZdKcQ3bRAPs
    finns italienare, svensk och fransman.
    De första två är fascister och är i Ukraina av ideologiska skäl fast får välbetalt för det de gör.
    Italienaren säger att han pratar enbart för sig själv och inte vill prata om hans landsmän som själva för avgöra om de vill träda fram och berätta.
    Den sistnämnde är professionell legoknekt som berättar att hans rekryter (han själv inkluderad) struntar i ideologin utan arbetar där det finns konflikt och bra betalt.
    Novorusians arme förstörde en vägspärr igår där man hittat mängd med utländska dokument (polska) samt NATO-utrustning. Under en viss tid berättas det om att Ukraina får flygplan och pansar från gamla Östblocket numer en del av NATO tidigare konserverade och undanställda. I första hand handlar det om Poland och tidigare Östtyskland. NATO säger att de inte har något med det att göra utan varje land bestämmer själv om de vill inleda bilateralt militärt samarbete med Ukrainas legitima regering. Enligt ryska källor är det polska piloter som flyger dessa plan i och med att Ukraina inte hittar egen militär som vill flyga dem.
    USA hade för några dagar sedan avsatt, om jag nu minns rätt $23 miljoner för ”non leathal” hjälp till Ukraina. Denna ”non leathal” hjälp innehåller skyddsvästar, optik, ”mörkerseende”, kommunikationsutrustning osv. Det är vad som är officiell hjälp. Man kan bara gissa vad annat som kommer in ”inofficiellt”.

 5. Mats Larsson
  15 juli, 2014 at 12:14

  Stefan Lindgren har skrivit en läsvärd och intressant blogg om Ukraina:

  http://www.8dagar.com/2014/07/kriget-over-till-forsta-frosten.html#more

 6. 15 juli, 2014 at 13:52

  En sakupplysning.
  Den i artikeln ”Ukrainas fascister” (daterad 12 juli) nämnda
  artikeln av Clara Weiss och Konrad Kreft om fascismen i Ukraina
  http://www.wsws.org/en/articles/2014/06/09/fasc-j09.html
  finns i svensk översättning (sedan slutet av juni):
  http://www.marxistarkiv.se/europa/ukraina/nationalism_och_fascism_i_ukraina.pdf

Comments are closed.