Ubuntus Release Candidate släppt


Nu har jag just installerat Ubuntu 8.04 Release Candidate och jag måste nog medge att jag är tämligen såld.

För några dagar sedan installerade jag betaversionen men kan konstatera att denna RC är vida överlägsen betan. Nu är det bara fyra dagar kvar innan den ”riktiga” versionen släpps så det är bara att hoppas att den här versionen uppdateras till den skarpa. Jag konstaterar att pyttemjuk är på väg ut. Det vore helt underbart att helt bli av med dem.

Den som kör Vista vet vilket elände man har med att visa tex. DVD-filer, videos och andra filmer man plockat hem från nätet, Ubuntus filmspelare frågar om man vill hämta rätt codec och sedan gör den just det. Nu har jag inte testat speciellt mycket i ärlighetens namn, men en DVD med Tom Petty snurrar just nu och ser bra ut och låter bra.

När jag skulle spela samma skiva med min Vistainstallation så fick jag hämta hem en ny bunt codecs som skrev över alla gamla. Mycket irriterande eftersom jag ogillar att ha registret fyllt med sådant som kan betraktas som skräp redan bara efter ett kort tag.

En annan sak som slår mig så att jag nästan tappar andan, det är snabbheten. Oerhört stor skillnad mot Vista och jag tycker dessutom att den är betydligt snabbare än den gamla versionen. Fler rapporter kommer…

En extra tjusig grej är att nya snabba Firefox är 8-10 ggr snabbare under Ubuntu…

Jinge

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

[tags]Ubuntu, Release candidate, Windows, Vista, Micro$oft, Bill Gates, Datorer, Internet, Operativsystem[/tags]


7 svar till “Ubuntus Release Candidate släppt”

 1. Linuxbaserade operativsystem skiljer sig ju från Windows på så sätt att varje ny version mycket väl kan vara litet snabbare än den föregående på samma hårdvara. Något som vistaanvändare kan drömma om…

  Från det perspektivet skulle man nu kunna satsa på att utveckla billigare persondatorer istället för snabbare. Vilket också till viss del sker.

  Men så är det ju klart att datorspelarna ska ha sina allt mer verklighetstrogna spel ;)

 2. Kul att du gillar Ubuntu Jinge :-D (min favorit Linux-distibution med).

  Aewheros: Det börjar komma en hel del spel till Linux med :-)

 3. Nåt Thinstall hittar jag inte, å andra sidan har jag inte för avsikt att köra några Windowsprogram…

  apt-get ??

 4. Det där var ett raspigt exemplar Christer, men jag kollade i stället på deras hemsida. Men jag tycker att det vore skönt att bli av med ALLT Win, inte köra det från Linux. Möjligt att det är vettigt och det skulle vara nåt man inte KAN vara utan, men jag tvivlar på att det finns nåt.

 5. Så var det ja. Hade glömt det från då jag installerade förra gången, har inte gjort det mer än en gång för nåt halvår sedan. Jag har använt sådant som redan var inbyggt…

  Den redan tuffa grafiken har blivit tuffare, nya finnesser som man häpnar inför. De tidigare öppna fönstren uppför sig på ett helt nytt sätt när man försöker peta ut sidorna utanför skrivbordet… :-)

  Hittade ett promblem med Kino. Skulle regigera bort 27 minuter på en 30 minuter lång AVI men den vill inte läsa…