Trycket ökar på Centerpartiet


Nu avslöjar Ekot att FRA redan ägnat sig åt olaglig lagring av data. Man har lyssnat på telefontrafik och därefter sparat denna trots att det saknas lagligt stöd.

DN: ”Datainspektionen har fått en anmälan om misstänkt olaglig lagring av data om över 100 ryska personer som FRA ska ha spanat på. Uppgifterna har inte gällt terror, eller liknande, vilket krävs för att de ska få lagra . Den anonyma anmälaren ifrågasätter huruvida FRA (Försvarets radioanstalt) haft stöd av lagen för sin verksamhet när uppgifterna sparats, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund till Sveriges Radios Ekoredaktion. FRA har enligt anmälaren avlyssnat bland annat telefonkontakter med Ryssland under 1990-talet. I något fall har det gällt datorförsäljning, i andra kontakter med rysk träindustri och omskolningsprojekt för arbetslösa specialister, uppger Ekot.”

Också borgerliga chefsredaktörer börjar nu agera för att öppet visa sitt missnöje. Nu väntar vi bara på att Dagens Nyheter visar upp sitt avståndstagande mot en utökning av spionfabrikens uppdrag.

Johan Hammarqvist i Norra Skåne: ”Under förra mandatperioden profilerade sig centerpartiet som en värnare av den personliga integriteten. Det har partiledaren nu sålt ut. Hon gjorde upp med kollegorna i regeringen och ställde sin i flera delar kritisk riksdagsgrupp inför fullbordat faktum. Och nu står de där och ska med partipiskans hjälp tvingas rösta för en lagstiftning om massiv övervakning vare sig de tror på den eller inte”, skriver Hammarqvist.”

Hur det kommer sig att Maud Olofsson bytt fot i den här frågan vet inte jag. Men jag förstår att det skadar centerpartiet, dessutom utsätter det ett flertal ungdomspolitiker för ett hart när omänskligt val. Ska de följa partipiskan eller ska de stå upp för de åsikter de sade sig ha i valrörelsen? Oavsett hur man agerar nu så kommer centerpartiet och de övriga borgerliga att hamna i en svekdebatt, en debatt som i slutändan antagligen spär på politikerföraktet.

Det är ingen betjänt av, framförallt inte det som vi i dagligt tal brukar kalla för – demokratin.

DN12 SvD12 AB1 Svensson it

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]FRA, Demokrati, Spionlagar, Maud Olofsson, Centerpartiet, Federley, CUF, LUF, MUF, KU, Demokrati, Partipiskan, Politik[/tags]


3 svar till “Trycket ökar på Centerpartiet”

  1. Jag tror att det här med avlyssningarna är en påverkan från USA där de tycks avlyssna det mesta. De borgerliga har ju USA som förebild. Möjligen är det USA som vill att Sverige också skall avlyssna och utövar påtryckningar på vår regering.

  2. Tja, snart halvtid och profileringsdags, det är väl återigen som Groucho uttryckte saken:

    ”Those are my priciples and if you don’t like them … well,I have others”

  3. Maud Olofsson byter även ståndpunkt om andra tunga saker, som exempelvis kärnkraften, hur lätt som helst, i den goda avsikt att vässa alliansens politik i ännu sannare nyliberal anda.”Vassare” är ju Olofssons paradord…