Tack vare OS får vi information om Kina


Det är viktigt att vi kommer ihåg att det är tack vare de Olympiska Spelen vi får så pass mycket information om jordbävningen i Kina som vi nu får.

DN: ”De bor under en presenning som de spänt mellan några träpinnar. De har knappt ätit något sedan i måndags. De saknar bränsle, varmvatten, elektricitet, radio och telefon och vet inte vad som händer runt omkring dem. I bakgrunden ljuder sirenerna av några av de ambulanser som under tisdagen åkte i skytteltrafik mellan Dujiangyan och storstaden Chengdu med sin utbyggda akutsjukvård.”

Tragedin med jordbävningen beskrivs relativt väl att media i väst, och orsaken till detta är att den kinesiska regeringen gör vad den kan för att visa på en ny öppenhet, detta infaller samtidigt som väst utökat sin bevakning av landet både utifrån dess nya ekonomiska muskler, men också utifrån de olympiska spelen. Hade samma sak inträffat för några år sedan så hade landet snarast agerat som Burma, det hade varit betydligt svårare att få fram information.

Idag talas det om tolv-tretton tusen döda men mängder av saknade, bland annat ett stort antal barn som sägs ligga begravda under sina skolor, folk som befunnit sig inne i fabriker som rasat etc. I slutänden så kommer vi att få ett dödstal som betydligt överstiger dessa siffror, det rör sig säkerligen om minst tjugotusen dödade och det skulle inte förvåna mig om det närmade sig hundratusen.

När de olympiska spelen är igång framåt höstkanten kommer man fortfarande att gräva fram nya offer, varje dag.

Kina är en av de regioner där man vet att jordbävningar drabbar befolkningen med jämna mellanrum, men landet har ännu inte satsat speciellt mycket på att bygga jordbävningssäkert. Man har, sannolikt av ekonomiska skäl, inte kunnat göra det förrän nu under senaste åren, och det är något som gäller många länder runt jorden. När det gäller just Kina så är det ett land som bestämmer allt

åt den enskilda individen. Om en familj, trots myndigheternas uttryckliga förbud, skaffar fler barn än ett så kommer nästa barn inte att få fulla medborgerliga rättigheter. Det innebär inget pass, ingen möjlighet att studera vidare efter grundskolan, dessutom har Kina tvångsförflyttat många miljoner människor genom åren.

Det betyder att många av dem som nu drabbats av jordbävningen kanske inte kunnat flytta till en region med mindre risk för den här sortens naturkatastrof, de har inte heller haft möjlighet att bo i jordbävningssäkra hus.

Man kan förstås fråga sig om de hade utnyttjat den möjligheten om den hade funnits. Jag tänker ofta på Kalifornien, folk som väljer att bo på den amerikanska västkusten trots att de vet att alla experter väntar på ”The Big One”. Jag undrar över om det är något slags uttryck för defaitism eller om det handlar om något slags obrytbar tro på försynen?

Andra om: , , , , , , , ,

DN12 SvD1 Politiken 1 AB12

[tags]Kina, Jordbävning, Diktatur, OS, Olympiska Spel, Burma, Kalifornien, Jordbävningssäkert, Politik[/tags]


8 svar till “Tack vare OS får vi information om Kina”

  1. Din analys är pinsam. Det skiljer trettio års kapitalistisk utveckling mellan Kina och Burma, och den öppenhet som präglar Kina har successivt införlivats under den tiden, alldeles oavsett OS. De olympiska spelen hjälper till i så måtto att det är ett av villkoren, men det är inte på något vis avgörande.

  2. @Blogge Bloggelito:

    Om det är trettio års kapitalistisk utveckling mellan Burma och Kina så har det i vart fall inte utvecklats i öppenhet lika mycket. Kina är en diktatur och myndigheterna väljer fortfarande vad de ska gå ut med för information. Att OS hjälper till med ökad öppenhet som följd skrev jag, men enligt mitt fingerräknande så är det inte trettio år sedan massakern på Himmelska Fridens Torg. Eller du kanske menar att kineserna öppet redovisat hur många som dog? När var det? 1989/90?

    Eller tror du möjligen att de siffror som redovisas på antalet medborgare som döms till dödsstraff stämmer? Det gör det inte enligt de kineser vars röster når till väst. Eller har kineserna ny möjligen tagit bort alla spärrar mot misshagliga hemsidor? Kan kineserna använda Google utan spärrar?

  3. Tja, kineserna har öppet redovisat hur många de anser ha dött vid himmelska fridens torg. Siffran där ligger på 241 personer och över 7000 skadade. Det är bara det att den inte matchar den västerländska på 400-800. Snarast är det den västerländska siffran som gradvis har minskat från över 2000 till dagens betydligt lägre.

    Och nog är det stor, stor skillnad på Kina och Burma och har varit det länge.

  4. Kina är möjligen på rätt väg, men särskilt långt har de inte kommit. När folk inte har rätt att surfa på nätet och läsa vad de vill så visar det tydligt på vad det är. Om vissa utländska bloggar och andra hemsidor inte får läsas av kineser så kan man knappast kalla landet för öppet. Sedan är det en underlig ordning att kalla sig själva kommunister när de är ett av de snabbast växande kapitalistiska samhällena. Men det är onekligen en lite udda metod att knalla från hårdkokt kommunistiskt diktatur till kapitalistisk. Kollar man runt så hävdar många att kineserna avrättar uppemot 7000 människor om året, själva tror jag te talar om ett par hundra. Så visst har du rätt i att OS öppnar upp lite, men frågan är vad som händer efter OS, jag tror att Kina åter blir ett mycket slutet land.

  5. Tja, folk har inte rätt att surfa på nätet och se vad som helst i Frankrike och Tyskland heller om jag minns rätt. Prova att komma igenom filtren gällande förintelseförnekande sidor. :P

    Tro mig, det är inte svårt att komma förbi filtren i Kina. Men inte f-n är landet kommunistiskt, Taiwan är långt mer till vänster än Kina.

  6. Det är roligt att läsa vad folk har för åsikter om kina, och särskilt deras statsskick.
    Kinesiska staten har märkt att det kan vara svårt att hålla tyst om katastrofen, men det är en gammal tradition att göra det annars. Jag skulle hävda att Kina fortfarande är ett kejsardöme. Dom flesta renodlade monarkierna är diktaturer, se bara på Saudiarabien, Monaco, Vatikanstaten (teokratisk stat), Liechtenstein m.m.
    Jag tror inte att en majoritet av kineserna är intresserade av västerländsk demokrati. Det finns en mångtusenårig ämbetssammansättning som jag tror att många kineser är stolta över och vill delvis bevara som en del av den kinesiska kulturen. Jag tror också att västerlänningar skulle har svårt att förstå det här, då man alltid själv tycker att man har det bästa systemet och alla andra har sämre system.

    Sedan kanske jag bara vill förtydliga att jag inte stödjer brotten mot dom mänskliga rättigheterna m.m. men samtidigt så ska inte europeerna vara så självgoda för vi har också våra brister i våra system. I Sverige har vi ju en statschef som ärver sin titel, och vår regeringschef kan vi välja på livstid.
    Sedan fungerar kapitalismen alltid bäst i diktaturer… :)

  7. ”Jag tror inte att en majoritet av kineserna är intresserade av västerländsk demokrati.”
    Äntligen finns det nån som faktiskt fattar vad dagens kineser tänker. Den västerländsk demokrati ÄR tusen gånger bättre än det nuvarande statsskicket i Kina. Men frågan är tror ni att den PASSAR till Kina? Den som är bäst funkar inte alltid BÄST…
    Låt kineser finna den demokrati de vill ha. Det kommer att ta kanske 20 år till, men vi är glada och hopfulla. Att hålla på gnälla på varandra hjälper ju ingenting.