Syrien: Sveriges Radio vaknar efter 7 års slummer?

I detta inslag på morgonnyheterna 26/6 intervjuar reportern Johan Mathias Sommarström, Sveriges Radio en man i Homs som lämnat terroristorganisationen al-Nusra ”Han lämnade rebellerna i Homs” under 2:17 min.

* Vidare finns en längre rapport som rekommenderas Radionyheterna
Ca 12 minuter in i programmet och pågår i c:a 5 minuter.

Under 7 års tid, sedan krigets start, har Sveriges radio och TV okritiskt återgett angriparen USA:s version. Jag har påtalat detta i många artiklar och har också anmält program till Granskningsnämnden. Granskningsnämnden accepterar propaganda för terrorism på SvT

Jag återger intervjun med en kort kommentar.

Programinslaget. Sveriges Radio
I Syrien var Homs den första större staden som regeringsstyrkor återtog kontrollen över. Vår korrespondent har träffat en före detta rebellsoldat som hoppat av.
Syrien rebell 180627Före detta rebell: Fyrbarnspappan Abu Obeida Adnan kände sig tvungen att ansluta sig till rebellerna. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Det krasar under fötterna i ett av alla sönderbombade hus i gamla Homs.
Området är en enda katastrof. Inte en byggnad är hel.

En av grupperna som slogs här var extremistiska Ahrar al Sham, när de förlorade slaget om gamla Homs fortsatte de slåss i utkanterna av staden. En som anslöt sig var fyrabarns pappan Abu Obeida Adnan.

Jag kände mig tvingad att ansluta mig eftersom jag inte hade några pengar. Jag har fyra barn som måste ha mat så jag anslöt mig för pengarna.

Han berättar att han fick ett automatvapen, men ingen utbildning.
Retoriken var hård. De som inte var sunnimuslimer var kättare. De som inte anslöt sig fick ingen mat och ingen tillgång till mediciner.
al-nusraal-Nusra
Nej, bara deras egna soldater fick mat och pengar.

Ahrar al Sham och Nusrafronten finansierades och lydde order från Gulf-länder. De lydde deras minsta vink. De kunde bestämma att vi skulle attackera regeringssoldater eller förstöra byggnader och då gjorde vi det.

Han kritiserar också hur de till slut gav upp och lät sig evakueras.

De var som djävlar. De brydde sig bara i att samla pengar och när de hade tillräckligt kunde de gå med på vapenvila och låta sig evakueras till Idlib.

Han säger att han ångrar att han anslöt sig men han tog sig ur deras grepp efter att han fängslats av dem då han druckit alkohol. Han lyckades fly och skrev sedan under ett försoningskontrakt med myndigheterna. Han gick fri mot att han lämnade in sitt vapen. (Slut)

Kommentar: Rapporten är i linje med flera rapporter om den syriska regeringens humana policy mot terrorister som ger upp.Syriens regerings humana inställning till Amnesti (”Amnesty”) Fast MSM som regel tiger om detta – dessa mästare i ”fake news by omission”.

Jag mailade reportern igår kl 18.30 ”Hej!

Intressant reportage om den syriske ex-terroristen idag.
Men när ska public service rapportera om det mycket starkt belagda stödet till ISIS, al-Nusra från USA? Enligt auktoritativa USA-källor? I den här bloggartikeln finns 17 källor, bl.a. från BBC, Resuters, Newsweek och diverse politiker och generaler i USA. http://jinge.se/allmant/usas-kongress-vill-inte-stoppa-stodet-till-isis-och-andra-terroristorganisationer.htm

Hälsningar

Anders Romelsjö, bloggare, professor emeritus”

* Får se om han kommer att rapportera om USA-stödd terrorism nu!

Några artiklar om USA:s stöd till terrorister.
USA:s färska och äldre stöd till terrorister i Syrien VIKTIG ARTIKEL.
USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC)
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien
Sveriges Syrien-bistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien

Kriget i Syrien: Ett hundratal artiklar
i Andra om: , , , , , , , , , ,, , ,

  13 comments for “Syrien: Sveriges Radio vaknar efter 7 års slummer?

 1. Viva Syrien!
  27 juni, 2018 at 07:44

  Ja, vad ska SR göra. Just nu pågår stor rensning av al Nusra halshuggare pågår i södra och norra Syrien. Det är ingen som lyssnar länge till falskton symfonin om moderata rebeller, diktator X, Y, Z och sjukhuset som bombats för femtio-elfte gången som bombats dirigerat och anfört av svensk och väst media de senaste sen sju åren. Folk har börjat fatta att det handlar om något helt annat, som t ex detta

  http://21stcenturywire.com/2018/06/26/aor-podcast-where-is-gaza-heading/

  Den pågående rensningen beskrivs här!

  https://syrianperspective.com/2018/06/nusra-takes-huge-losses-in-south-and-north-as-saa-liberates-new-areas.html

 2. Korp
  27 juni, 2018 at 08:38

  Man bör även fråga sig när svensk(västmedia) ska vakna i ukrainakonflikten
  Omkring 600 medlemmar av den så kallade nationella brigaden? En vigilante enhet utarbetad från ultranationalistiska Azovbataljonen har marscherat genom Ukrainas huvudstad Kiev, och är redo att använda våld för att införa ”ukrainsk ordning”.
  https://www.rt.com/news/417444-azov-patrol-national-brigades/

  Revolutionen, som inte var en revolution (det var en statskupp) har resulterat i fler än 10 000 döda, enligt FN:s höga kommission för mänskliga rättigheter. Många Euromaidan-deltagare hänvisar till händelserna som en revolution. Det var absolut inte en revolution som definieras som standard i ukrainska, ryska eller polska ordböcker, vars definitioner betonar grundläggande förändringar och skapandet av ett nytt system.
  Putin har redan från början insisterat att Ryssland inte är en deltagare i Ukrainakonflikten och har därmed inget ansvar för någon efterkrigsrekonstruktion. Ryssland har dessutom sagt att det erkänner ukrainska suveräniteten över enklaverna.
  Det finns många arga, desillusionerade människor i Ukraina, som är dödligt trötta på politiken, och ett nytt utbrott kan vara mycket mer våldsamt än 2014. Det finns många fler vapen, utbildade militärveteraner från volontärbataljonerna och National Guard.
  Spänningen ökar i Donbass. Från åtta våldsbrott från 23-24 juni ökade den ukrainska armén brutalt till 15 överträdelser från 24-24 juni . Under dessa 48 timmar användes tunga artilleri och tankar mot flera platser i södra Donetsk folkrepubliken (RPD).
  Sammantaget använde den ukrainska armén mot de mest drabbade områdena Sakhanka, Kominternovo och Leninskoye 22 mm, tanks sex gånger och 120 mortar 122 mm artilleri. mm 30 gånger.

  http://dnipress.com/fr/posts/regain-de-tension-dans-le-donbass-et-augmentation-des-bombardements-dans-le-sud-de-la-rpd-deux-civils-blesses-en-48-h/

  • Martin Kullberg
   27 juni, 2018 at 14:26

   Det tog 7 år för Syrien narrativet att kollapsa, men Ukraina-narrativet kommer kollapsa det med tids nog.

   Med tanke på de Ukrainska fascisternas totala oförmåga att skapa förbättringar i de materiella levnadsförhållandena för folkflertalet Ukrainare, så kan man nog vänta sig en inversion i landet inom inte allt för avlägsen framtid.

 3. Martin Kullberg
  27 juni, 2018 at 09:05

  Nu var första inslaget lite kort, men även om det inte sägs rakt ut, så skall vi ha klart för oss att dessa främmande makter som är verksamma i Syrien är invasionsarméer. Men en dag kommer SR och andra tvingas att säga det också, precis som de efter 7 år var tvugna att kalla regeringskontrollerade områden för ”befriade”.

  Jag har länge påtalat att terrorarméerna kört med hård värnplikt i de områden de drar fram, att de marscherar på pengar. Det bekräftas nu alltså i vanlig media.

  Att narrativet mer och mer kollapsat har man ju kunnat se i flera tidningars kommentarsfält på nätet. För ett antal år sedan kunde kommentarerna till ETC artiklar som tyckte synd om terrorarméer vara fulle med kommentarer som också tyckte synd om terrorarméerna. Men senaste året har de tystnat och varje artikel som ETC publicerat av konflikten har varit fulla av kommentarer som är kritiska till ETC stöd till terrorister.

  Lögnen har korta ben och sanningen kommer alltid finnas där hur mycket lögnaren än ljuger å ändras inte sanningen. Det är en läxa om idealism och postmodernism, snacka går ju, men snacka å det går…

  • ERIK
   27 juni, 2018 at 13:44

   J M Sommarström har tidigare fronderat mot den gängse skildringen av händelserna i Irak och Syrien. Perfekt journalistik är det väl inte men ack så mycket bättre än alla andra. Synd att han är helt ensam och att hans inslag inte får genomslag. Han nämnde i SR att förstörelsen av Mosul och Raqqa genom USA bombningar var minst lika förödande som de i östa Aleppo och antalet civila som dödats. I övriga medier var det tyst om konsekvenserna av USAs bombningar annat än det goda att de tvingade IS ut ur städerna. Precis som under Vietnamkriget måste vi få medierna att sluta vara propagandister för USA, Israel och Saudierna.

   • Martin Kullberg
    27 juni, 2018 at 14:23

    Jag tycker det är MYCKET talande att de som åker till områdena ger en helt annan beskrivning, Magda Gad är också en som faktiskt åkt till regionerna och bevittnat vad som sker. Det finns flera andra som varit på plats, flera som denna blogg länkat till. Det gemensamma för samtliga dessa är att vad de säger är något helt annat än vad media som sitter på hemmaplan eller som intervjuar aktivister i något grannland rapporterar. Den dramatiska skillnaden mellan vittnesrapporter från journalister på plats och vittnesrapportering som kommer i andra eller tredje hand är mycket avslöjande. Det är också talande att hur media söker vissa andrahandskällor som skall vittna om vad som sker, på ett sätt som inte är förutsättningslöst, de får skeva vittnesmål från aktivister, de söker också främst upp dessa ”mediaaktivister”. De luras men de vill också bli lurade.

 4. ERIK
  28 juni, 2018 at 09:11

  Så här skildrade Rapport regeringsoffensiven mot IS belägring av Daraa
  https://www.svtplay.se/video/18187798/rapport/rapport-27-jun-19-30-3?start=auto&tab=2018
  (spola fram ca. 12 min)
  Vår regering och våra medier säger sig stå på den ”syriska oppositionens” sida och mörkar inför svenska folket att det är att ställa sig på jihadisternas sida. USA kollisionen bekämpar IS i Syrien enligt våra medier men att deras bomber orsakar förödelse och döda civila nämns aldrig. Rapport nämner bara förödelsen och att civila dör men inte att rebellerna är IS och Nusrafronten.

  Vid bombningar dör civila. UKs bombningar av tyska städer lade dem i grus. Krigshjälten Churchill beordrade bombmattorna, men vi vet mer om tyskarnas beskjutning av London genom dokumentärer och spelfilmer. Det ansågs och anses försvarligt men inte Syriens försvar av eget territorium mot terrorister. USAs ”krig” mot IS är misslyckat men får ändå mest uppskattning utan reservationer av medierna.

  • Martin Kullberg
   28 juni, 2018 at 13:01

   Det fina med islamistiska terrorister är att de alltid dör två gånger. En gång som syriska frihetskämpar och en gång som oskyldiga civila.

 5. Viva Syrien!
  30 juni, 2018 at 10:04

  Viva Syrien! Rensningen har nått gränsen till de sionist-ockuperade Golan-höjderna.

  http://www.presstv.com/Detail/2018/06/30/566517/Syria-Israel-Golan-Daraa

Comments are closed.