Sverigedemokrater dömda för förtal av bloggare


Bloggaren Fredrik Jönsson, som är aktiv i Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund anmälde två SD-politiker i Landskrona, och nu är de dömda.

Helsingborgs Dagblad: ”Ordförande i sverigedemokraterna i Landskrona Stefan Olsson och hans sambo dömdes på fredagen till att betala skadestånd till vänsterpolitikern Fredrik Jönsson från Malmö eftersom de förtalat honom på en blogg.

Stefan Olsson och sambon Carina Herrstedt, även hon kommunpolitiker för sd i Landskrona, påstod på sin gemensamma blogg den 1 september förra året att politikern Fredrik Jönsson deltagit i en attack mot sverigedemokraternas utbildningsmöte i Eslöv i oktober 2006.

På bloggen skrev de:
”Fredrik som deltog i attacken mot oss i Eslöv och krossade en massa fönsterrutor”.”

Ibland förekommer det rätt hårda person-
angrepp i den s.k. bloggosfären. Jag känner ändå inte till något tidigare tillfälle som det har lett till en fällande dom. En intressant sak med Tingsrättens dom är att de inte betraktat Fredrik som en offentlig person, en som i så fall får finna sig i att omskrivas på ett mindre smickrande sätt. Det gör att jag ser fram mot en fortsättning av detta i Hovrätten. Möjligen har Olsson och hans sambo vett nog att undvika ytterligare utgifter, men visst skulle det vara intressant?

Jinge

HD SDS

Andra om: , , , , , , ,

[tags]Sverigedemokraterna, Bloggosfären, Främlingsfientliga, Stefan Olsson, Carina Herrstedt, Förtal, Fredrik Jönsson, Politik[/tags]


12 svar till “Sverigedemokrater dömda för förtal av bloggare”

 1. Kul att de blev dömda, men klart att det går vidare.
  Har det verkligen någon betydelse om han räknats som offentlig person eller inte? Man får väl inte förtala offentliga personer heller?

 2. Där har du helt andra gränser Marcus. Man kan vara rätt så grov mot t.ex. politiker utan att riskera något annat än sitt eget rykte.

 3. #2 Jinge – Iofs, men är det inte mer att man kan kalla en politiker idiot eller liknande? Att anklaga någon för ett brott är väl ändå över gränsen, eller?

 4. Absolut. Men man bör väl oxo tillägga VARFÖR man anser att vederbörande är en idiot. Men visst finns det gränser för allt. Man bör inte, om inte annat för sin egen skull, kalla politiska meningsmotståndare för olika tillmälen. Anklaga dem för brott är givetvis allvarligare, om de inte kan antas begått dessa.

  Littorin fuskade medvetet och KÖPTE en låtsasexamen. Det är inte en anklagelse, det är fakta. Schenström söp sig nästan sanslös när hon hade ansvar för rikets säkerhet.

  Det finns dessutom en komplett odugling som rekryterat dessa spån. En gubbe som går på statsbesök i T-tröja…

  Och den dag jag VET att Reinfeldt begått ett brott så kan du förvänta dig att varannan bloggpost handlar om det… :-) Utan förskönande omskrivningar.

  Men om DU begår ett brott och jag hänger ut dig så är jag en svinpäls om det inte är ett ytterst allvarligt brott.

  Man kan alltid diskutera art och grad när det gäller sådana saker, men ska man anklaga någon för ett brott så är det bra om man har läst domen – eller – har en källa som t.ex. en större tidning.

  Det är intressanta frågor och man kan säkerligen få många olika svar på dem…

  Offentliga personer får anses ha hårdare hud än andra, det kommer sig väl egentligen av press- och yttrandefriheten. Sedan är det väl egentligen så att man kan kalla vem som helst för idiot. Men det är ett snygghetskrav att säga varför tycker jag…

 5. En orsak till sverigedemokraterna gillar att rikta in sig på Fredrik Jönsson är att han är funktionshindrad. Detta ses med oblida ögon i rassekretsar.

  Dock är det vanligare att de trakasserar invandrade politiker. Såhär lät det nyligen från en ökänd sverigedemokrat på Reza Javids blogg (Reza härstammar från Afganistan):

  ”… är du en jä*la patetsik blat*e kort och gott! Och kom inte en gång till och kalla mig för rasist ditt lilla afghantroll…”

  En av kommentarerna på bloggen är f.ö. signerad med ditt namn Jinge. Huruvida den är riktig eller ej vet jag inte.

 6. Jag blev polisanmäld av en moderat i Göteborg förra året. Visserligen mal rättvisans kvarnar långsamt i det här landet, men jag skulle blir ytterligt förvånad om det skulle dimpa ner ett brev från åklagarmyndigheten.

  Sen blev jag polisanmäld av just en sverigedemokrat (han var anonym, men det skulle inte förvåna mig om det var den lille Jormen) vilken jag kallat för rasist i en bloggdebatt. När jag nämnde att jag bara skulle bli glad om det gick till rättegång, tänk dig Jinge vilken triumf att få stå i en tingsrätt i en politiskt motiverad rättegång och få erkänna att ”ja, jag kallade sverigedemokraten för rasist, ge mig mina böter så jag kan gå härifrån”, så hörde jag aldrig av honom igen:)

 7. #6 Est L – Nu hänger jag inte med. Du tycker de ska överklaga så de har en chans att gå fria?

 8. Nicklas! Den lille jormen? :-)

  Jag kan inte garantera att han är – rasist, men visst är han främlingsfientlig. Mer intressant är varför han inte är medlem i Sverigedemokraterna, kan det möjligen bero på partiets försök att rensa ut folk som inte kan anses lämpliga som medlemmar av olika anledningar? Exempelvis vill de inte gärna ha med folk som dömts för brott, men det kan bero på att de har överskott på just sådana.

  Jormen är dessutom onödigt kaxig. Det låter på honom som han vore två meter och vägde 130 pannor, i själva verket är han cykelhandlarlärling och enbart 1,60 lång och vikten är knappt 50 pannor. Kanske är det orsaken till hans främlingsfientlighet, han tycker att svartmuskiga invandrare ser läskiga ut eftersom de alltid är betydligt större än han själv.

 9. Pjetro! Jag XXX-ade över länken trots att det är allmän handling. Är det du som lagt ut den så redigera bort personnummer och adress så får du gärna länka till den här, inte annars.

 10. Precis, just den Jormen tror jag det var.

  Man kan ju inte veta om det är samma Jorm bakom nicken, men just den Jormen gav goda bevis på att han var rasist.