Sverige som imperialistiskt land. Möte lördag kl 10-14


Visste Du att:


• Åren 1980 – 2008 55-dubblades Sveriges direktinvesteringar i utlandet.
• Svenska storföretags dotterbolag utomlands står för 2/3 av företagens omsättning.
• År 2015 fanns 3000 svenska koncerner med dotterbolag utomlands. Totalt 2 miljoner anställda, varav 1,4 miljoner utomlands. Total omsättning år 2015 var 5 000 miljoner SEK, varav 60 % utomlands.
• Svenska kapitalisternas tillgångar utomlands utgör 75 % av BNP jämfört med 55 % för Storbritannien och 50 % i Frankrike.

Några frågor

Vad betyder detta för
-utrikespolitiken?
-den svenska ekonomin och klasskampen i Sverige.
-Bör en ”Antiimperialistisk paraplyorganisation” inrättas? I så fall varför?
-Vilka är de viktigaste målgrupperna att nå nu?

– Vad är imperialism?
– Bör detta begrepp användas?

Föredragshållare.

Markus Limmergård är med i styrelsen för Folket i Bild Kulturfront, samt aktiv även i Aktivister för fred samt i Svensk-ryska vänskapsforumet.
Michel Diaz har varit politisk aktiv ända sen hon blev medveten om Attac rörelsen 2000. Sedan dess har hon varit förtroendevald i partipolitiskt och i partipolitiskt obundna rörelser. Hon är även en av grundarna för en ny feministisk sport i Sverige, Roller derby). Hon är här är som representant för Stockholms lokalavdelningen i riksorganisationen Nej till Nato.
Leif Albinson vill presentera sig som same.
Jan-Erik Gustafsson är mångårig ordförande i Folkrörelsen Nej till EU.
Lars Drake är med i styrelsen för FIB-Kulturfront samt aktiv i Nej till Nato och Ukraina-bulletinen
Hans Öhrn har tidigare arbetet flera år i Afrika, bland annat med biståndsprojekt. Han är med i styrelsen för föreningen Syriensolidaritet.
Lars-Gunnar Liljestrand har varit aktiv i styrelsen för Afghanistansolidaritet och FIB-juristerna. Han är en av författarna till boken ”Lagen mot Krig”, som kan laddas ned från siten Alliansfriheten.se, där Lars-Gunnar ofta publicerar artiklar i folkrättsfrågor.
Anders Romelsjö är ordförande i Stockholmsavdelningen av Folket i Bild Kulturfront, samt med i styrelsen för Syriensolidaritet och SWEDHR. Driver bloggen Jinge.se och snart bloggen Globalpolitics.se


5 svar till “Sverige som imperialistiskt land. Möte lördag kl 10-14”

  1. På något vis måste vi stå upp för att motverka den totala den stora okunnighet som NATO-företrädarna i riksdagen sprider. Det är i riksdagen belutet ska tas. Vår NATO-minister Hultqvist kör samma taktik som sossarna hade inför kärnkraftsomröstningen 1980. Med det menar ”Nej, men ändå ett JA”! Värdlandsavtalet är bara en förlängning av socialdemokratisk politik gentemot USA och NATO sedan 50-talet. Vi måste på alla sätt förklara och upplysa om att Sverige ska vara alliansfritt. USA och NATO möter allt större motstånd från resten av världem

    • ”USA och NATO möter allt större motstånd från resten av världen”. Inte från Baltikum och Polen som ligger närmast till Ryssland. Polen arbetar också hårt för att få in en amerikansk militärbas i landet.

      • Tycker Thomas Åkerblad att de är bra att USA upprättar baser i Polen och Baltstaterna?

  2. Mötet ägde rum i den fullsatta lokalen his Viktor Jara-föreningen. Föredragen var mycket bra enligt spontana kommentarer som jag hörde. Det var gott om kommentarer efter vare förslag, och också konkreta förslag om hur man skulle kunna utveckla arbetet för fred, solidaritet med drabbade och mot imperialismen. Mötet drog över tided med c:a 20 minuter.