Svensk insatsstyrka redo för krig 2015


Denna dikt är ett nytt gästblogginlägg av Leif Öhman, Randijaur, Lappland. Han har tidigare arbetat på SSAB i Luleå och är tillsammans med sin fru Elizabeth aktiva i den radikala föreningen Myggholken i Jokkmokk. Han debuterade med ”Krigsförberedelser i Norrbotten” 25/8 2012, följt av ”Staten rycker in i Ojnareskogen” fyra dagar senare. Sedan kom flera fina dikter som ”Låt oss resa oss! Poesi från krigsövningarna i Norrbotten”, ”På verkstadsgolvet i NJA/SSAB – en tillbakablick”, ”Dricks till servitören”. Senare har vi kunnat publicera ”Boom över Kallak”, ”Tallivaara””Godmorgon eller gonatt” och ”Sorken stjäl potatis”.

Den 19/9 2013 fick jag publicera en ny dikt med anknytning till kampen för bra miljö och reell demokrati i Lappland ”En dikt för en bättre miljö, för demokrati och miljön. För egen del föredrar jag, som gillar poesi, Leif Öhmans dikt framför t.ex. Tomas Tranströmers diktning därför att dikterna är mer konkreta, mer lättförståeiliga och ofta anspelar på en viktig samhällsfråga. Senaste inlägget här var dikten ”Generaler och mineraler” 18 maj var en sådan dikt.

Han är engagerad i kampen mot att utnyttja Norrbotten för krigsövningar tillsammans med NATO. Här följer dels ett kort nytt inlägg från Leif, dels en repris på hans första, längre, lika aktuella artikel i samma fråga.

Artikeln.
” Rubriken är hämtad ur NSD:s mittuppslag 10 maj. Under augusti kommer övningar att ske i Norrbotten. Det handlar om NBG (Nordic Battle Group). Sverige tar över beredskapen 2015, redo för krig.
*
EU fattar beslut om när NBG ska rycka ut. Styrkan ska alltid vara beredd för fredsbevarande eller krigsinsatser var som helst i världen. 2 400 soldater måste vara beredda, 346 från flygvapnet, delar av dem ”Expeditionary air wing (Eaw)” (cirka 70 personer) finns på F21 i Luleå.
”Det som skedde när Sverige stod i beredskap senast var att man plockade ut stridsflyg för en insats i Libyen, det var ett svenskt bidrag i en NATO-insats”, säger Peter Cauwenbergh, chef för Eaw.
Behövs det mer resurser kan EU bygga på med resurser från Eufor (European union force), 25 000 man från EU:s samlade medlemsländer.

”Sverige deltar i krisinsatser, när det behövs sådana, i EU:s namn. Vi deltar inte i militära operationer av något annat slag.” (Marita Ulvskog (S).

EU och NATO disponerar en specialstyrka som inte är så känd: Eurocorps. Det är inte känt hur stor denna styrka är, men det rör sig kring 60 000 man. Skillnaden mellan NBG och Eurocorps är att Eurocorps är permanent. Organisationen bildades av Frankrike och Tyskland i början av 90-talet.Luxemburg, Spanien, Belgien, Turkiet är exempel på medlemmar. Allt fler ansluter sig nu.

På fråga om Sverige ska med i Eurocorps svarade dessa:

Karin Åström (S) riksdagsledamot: Tveksam. Min magkänsla säger nej.
Anna Ibrisagic (M) EU-parlamentariker: Svårt. Stödet för detta är svagt i Sverige.
Marita Ulvskog (S) EU-parlamentariker: Avstår. EU är ingen militär union.
Fredrik Reinfeldt (M) statsminister: NEJ.
Karin Enström (M) försvarsminister: Ett deltagande i Eurocorps är inte aktuellt.
NATO untitled

Reprisen på ”Krigsförberedelse i Norrbotten” från augusti 2012
”NATO tränar och riskkapitalister jagar mineraler i Norrbotten, min hembygd.
Man behöver inte som jag ha växt upp i Norrbotten för att bli både skrämd och upprörd över uppgifterna nedan, som kommer från militära källor och som jag fått via föreningen Myggholken i Jokkmokk (Leif & Elizabeth Öhman).

Under två veckor 27/8-6/9arrangerar Norrbottens flygflottilj en internationell flygövning, Nordic Air Meet, NOAM, som genomförs för fjärde gången. I år deltar 65 stridsflyg från sex olika länder och därtill tankerflygplan och ledningsflygplan. Som mest planeras 54 stridsflyg vara i luften samtidigt, av dessa är ungefär 20 svenska JAS 39 Gripen. Det gör övningen till Europas näst största flygövning i år. I Arvidsjaur var träning av drönare huvudnumret.

”Den officiella målsättningen är att piloter från olika nationer får samöva med olika flygplanstyper i stora sammansatta flygstyrkor där taktik och procedurer övas. Övningen genomförs från tre olika baser; F 21 i Luleå, Vidsel utanför Älvsbyn och Rovaniemi i Finland i det unika och stora övningsområdet från Lycksele i söder till Kiruna i norr.”

Anders Romelsjös kommentar: Frågan har en viss, men i det politiska sammanhanget betydelselös personlig valör för mig. Jag har bott i Luleå, min far var några år högstadielärare i Vidsel, och jag besöker varje år Älvsbyn, där vi syskon delar föräldrarnas lilla hus i en by utanför Älvsbyn.

Sex länder deltar i NOAM nämligen Sverige, Finland, Schweiz, USA och Storbritannien och Danmark. Där deltar alltså tre NATO-länder USA, Storbritannien och Danmark) tillsammans med tre länder som inte är med i NATO.

Protester mot krigsövningarna
Dessa övningar har lett till protester, framför allt lokalt. Så blir fallet även vid årets övning. Det är särskilt den nu 10 år gamla föreningen Ofog som är aktiv. Finns skäl att göra dess plattform bekant.

”Ofog kämpar för nedrustning, internationell solidaritet och en rättvis fredlig värld. Vi jobbar mot världens största krigsorganisation NATO och EUs ökade militarisering, mot kärnvapen samt mot vapenindustrin, såväl den svenska som den globala.Vi är ett religiöst och partipolitiskt obundet nätverk..”.
Ofog är också med i ”The European Antimilitarist Network consists of a wide range of groups from across Europe dedicated to antimilitarism and the use of non violent direct action.”

Hur militären ser på krigsövningarna?
Leif Öhman, Myggholken, Jokkmokk klagade i ett brev till F21 över bullerstörningar från flygplanen utanför Jokkmokk. Han fick ett informativt och mycket vänligt brev från flygsäkerhetsofficeren på F21, vilket jag nu med Leifs tillåtelse citerar från.

”Vi här på F21 har jobbat hårt för att sätta norra sverige på den politiska kartan och därmed också försökt övertyga alla i vår omgivning varför det är så oerhört viktigt att vi har ett starkt försvar i nordkalotten.

Inte minst för den stora närvaro som Ryssland har i de norra delarna med intresseområden kring naturtillgångar (gas, olja, fiske). Som ett hjälpmedel och påtryckningsmedel anordnar vi gärna flygövningar uppe i norr, där det bor betydligt färre personer än på de flesta andra håll i Norden.” ”Vi gör allt vi förmår i att undvika bebyggda områden, och områden med särskild bullerkänslighet. ”Sannolikt har det buller du upplevt i Randijaure varit en luftstrid mellan väldigt många stridsflygplan från ett antal olika länder.”

”Det andra bullret som du anmäler rör sig om en svensk JAS som bedriver CAS (Close air support) i Urban miljö (alltså i detta fall Jokkmokk).” ”Orsaken till att vi ibland måste öva CAS i bebyggelse är att på ena sidan (på marken) står en FAC (forward air controller) som leder in flyg och tränar sig inför Afghanistaninsatser och då måste man hitta något området som har bebyggelse och är likt det som striden sen skall föras i.”

Avslutande kommentarer:Detta är ett av flera exempel på att Sverige är mycket nära lierat med krigsorganisationen NATO.
Krigsövningarna sker också för att öka slagkraften i det imperialistiska kriget i Afghanistan.
De syftar också till att träna inför eventuell konflikt i mineralrika Nordkalotten-området, där många riskkapitalbolag jagar mineralfyndigheter av olika slag. Och den politiska debatten om detta saknas i stort sett. Ett undantag är en ledare i NSD (Norrländska Socialdemokraten) av chefred Olov Abrahamsson 14/8 som bland annat skriver ”Förhållandet mellan länderna i Barentsområdet och Arktis borde präglas av mer av dialog, samförstånd och mellanfolkligt utbyte, mindre av militär upptrappning.”
Vår alliansfrihet är ett minne blott – vi tränar för fler krig – kanske också på Nordkalotten!


i Andra om: , ,, , , , , , ,

NSD 10/5DN 16/6DN 18/6 NSD 14/8 2012Aftonbladet Ofog Afghanistansolidaritet

  5 comments for “Svensk insatsstyrka redo för krig 2015

 1. 22 juni, 2014 at 11:59

  En sjö som lutar till den milda grad som på bilden, är inte fotografen rädd för att vattnet ska rinna ut innan bilden är tagen?

  • 22 juni, 2014 at 13:42

   Åk dit får du se – det är svindlande vackert!

   • 26 juni, 2014 at 14:37

    Säkert, men det är inte bara jag som störs av sådant, att vrida rätt en bild tar högst 4-5 sekunder. Jo jag vet att det är vackert, jag har tillbringat 20-25 somrar med att flugfiska i Kaitum och uppströms i älven. Harr & öring har stått på menyn och någon gång röding. Så jag har stått och sett upp mot Kebne många gånger, men jag har aldrig i hela mitt liv sett en lutande sjö.. Inte förrän nu..

 2. Gammal krigare
  22 juni, 2014 at 13:32

  Vem ligger bakom denna propaganda att vi ska ställa upp med soldater för NATO och EU? Ett rent vansinne i dagens läge. NATO-medlemskap kanske hade varit befogat direkt efter 2a Världskriget men absolut inte nu. Att EU vill expandera och USA vill leka världspolis är upp till dom. Sverige ska hålla sig utanför sånt vansinne. Den där gruppen, OFOG, är inte bättre. De är extrema åt andra hållet och vill göra Sverige försvarslöst och öka invandringen så att svenskar blir en minoritet i sitt eget land. Vi lever sannerligen i stollarnas tidevarv.

  • 22 juni, 2014 at 13:43

   OFOG har nog ungefär samma uppfattning som Du om NATO-medlemskap. De sysslar inte med invandringsfrågor efter vad jag vet.

Comments are closed.