Surjämtarna vädrar morgonluft!

Nu börjar tidningarna fundera över vilket slags konsekvenser som kan komma av Kosovos självständighetsförklaring, och man kan inte påstå att USA:s roll är alltigenom hedervärd.

Dagens Nyheter räknar upp en mängd olika konflikter och frihetssträvanden från olika grupper i de mest skiftande länder. Europas historia är fylld av krig som startats av maktfullkomliga despoter, eller av olika små grupper som närmast varit att likna vid separatister av olika slag. Men den verkliga aktören gömmer sig i vassen, dessutom överlåter de kostnaderna på Europeiska Unionen, med varm hand kanske ska tilläggas.

DN: ”Blir Kosovos utbrytning från Serbien startskottet för nya omritningar av världskartan? Självständighetsrörelser i många länder hoppas det, medan många regeringar fruktar det och ser Kosovos självständighet som ett nytt hot mot stabiliteten i Europa. När lyckönskningstele-
grammen började strömma in till Pristina i måndags kom ett av de första från turk-
cyprioternas ledare Mehmet Ali Talat, president i en utbrytarstat som efter 21 år fortfarande bara Turkiet erkänt.”

Nu är knappast ”surjämtarna” något större problem, inte heller de skåningar som flaggar rödgult sommartid. Jag tror inte ens att samerna kommer att göra revolution även om den gruppen faktiskt har berättigade krav på ett sammanhängande sameland som sträcker sig igenom fyra nationer. Nej det stora problemet blir förstås – kurderna. Varför tror ni att Turkiet fick så bråttom skicka in två divisioner (10 000 man) soldater? Det gjorde man trots vinterstormar och att inget särskilt hade hänt. Det handlade givetvis om att stämma i bäcken.

Lösningen på den gåtan har jag ännu inte hört någon journalist tala öppet om, möjligen beroende på okunskap, i värsta fall beroende på

blåögdhet. Fråga två blir givetvis om Turkiet skulle ha skickat in tio tusen soldater i Irak utan att ha talat med USA och fått deras välsignelse?

Nej det finns det väl ändå ingen som tror?

AB12 DN12 SvD1 Dagen

Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Surjämtar, Kosovo, USA, Kurdistan, Turkiet, Krig, Frihetsrörelser, Storpolitik, Politik, Befrielserörelser, Samer, Jämtland[/tags]

  8 comments for “Surjämtarna vädrar morgonluft!

 1. Max
  23 februari, 2008 at 07:37

  Så är det förstås. Turkarna passade på att markera för kurderna så inte de skulle få några idéer.

 2. 23 februari, 2008 at 07:58

  Tjetjenerna, abchaserna, sydoseterna, baskerna och kanske även nordirländarna skulle kunna bli ett problem (om de fick för sig att resa sig och slänga unionisterna i havet!)

 3. 23 februari, 2008 at 09:03

  Nord-Irländerna har ännu en protestantisk majoritet, om än extremt knapp.

 4. KAS
  23 februari, 2008 at 09:47

  Näru Jinge jämtar är inte sura jämt det är nog Jinge själv som är lite sur jämt han andas morgonluft. :)

 5. Akar
  23 februari, 2008 at 09:52

  Glöm inte bort serberna i Republika Srpska i Bosnien-Herc…

 6. Jöran Gemén
  23 februari, 2008 at 11:37

  Intressant hållning där. Problemet är bara att jag inte ser problemet. Hur skulle det te sig? Att en folkgrupp som har utsatts av årtioenden av förtryck, statsterrorism och har mycket brgränsade mänskliga rättigheter vill bryta sig loss från ett land för att skydda sig är knappast ett problem utan en lösning.

  Vasomfolk

 7. 23 februari, 2008 at 12:31

  Jag vet inte vad som är mest upprörande, det Turkiska övergreppet, eller KRGs tystnad? Massoud Barzani har i 4 års tid slagit sig för bröstet om ”ifall första Turkiska foten korsar gränsen så kommer första avlossade kulan vara från Kurdiskt håll”. Nu har marktrupper tydligen gått in och det finns inga uppgifter om motstånd. Jovisst, folk säger att man väljer sina slag, men inget av de slag vi har fått på halsen de senaste 2 seklen har varit ett val. Vi har alltid varit varit i underläge utan stöd – och vi har alltid överlevt. Jag hoppas verkligen att det är politiskt rävspel som ligger bakom detta svikande passiva hållning.

 8. 25 februari, 2008 at 02:27

  Så har USA en av sina största militärbaser i Europa i just Kosovo, om inte den största. Konstigt att vi inte hör talas om den saken.

Comments are closed.