Stormaktsintervention i Syrien utan folkrättslig grund

Sveriges Radio rapporterar USA:s planer på styrka i Syrien kritiseras av Turkiet att ”USA:s planer att sätta upp en militär styrka om 30.000 soldater i Syrien längs gränsen med Turkiet har mötts med stark kritik från turkiskt håll, främst för att styrkan mest är tänkt att bestå av kurdiska gerillakrigare. Nu ansluter sig också Iran till kritiken och även FN-chefen Antonio Guterres har på ett inlindat sätt framfört sina invändningar.”…”Planerna på en gränsarmé har också kritiserats av Ryssland, även om Ryssland och Turkiet stått på olika sidor i Syrienkriget, liksom givetvis av Assadregimen.
Där ser man planerna som ett led i att stycka upp Syrien i olika enklaver. Även FNs generalsekreterare Antonio Guterres har kommenterat planerna på ett sätt som uppfattats som vagt avvisande.”
I ett kort uttalande på en presskonferens sa han att för många länder har trupp i Syrien och det skulle vara mycket bättre om det syriska folket kunde lösa problemet på egen hand.

Guterres kallar till fortsatta fredssamtal utan villkor ”Guterres calls for resuming Geneva talks on Syria without preconditions” Syriska nyhetsbyrån Sana

Den folkrättsliga analysen nedan av redaktionen för Alliansfrihet.se Alliansfriheten.se: Inbjudan till intervention

I detta sammanhagn vill jag rekommendera boken ”Lagen mot krig”. Lagen mot krig lagen_omsl_2

Artikeln.
USA har meddelat att man planerar att sätta upp en ny ”gränsstyrka” på syriskt territorium mot gränsen till Turkiet. Styrkan skall bestå av 30 000 kurdiska soldater. Stormaktsintervention utan folkrättslig grund

Syriens regering har reagerat mot planen och fördömt den som en kränkning av Syriens territoriella integritet och uttalat att den syriska armén har som mål att sätta stopp för USA:s närvaro i landet.
António_Guterres_2012António Guterres
Från Turkiets president Erdogan kommer likaledes hårda utfall mot USA. Idag, den 16 januari, uppmanade han Nato att ta ställning mot USA:s planer och kallade dem ett försök att sätta upp en ”terroristarmé”. I ett tal till sitt parti sade Erdogan: ”Hallå Nato, ni är skyldiga att ta ställning mot dem som hotar och kränker medlemsländernas gränser.”

Det är den USA-ledda koalitionen mot Isil som agerar utan tillstånd från Syriens regering på syriskt territorium. Vi har på den här sajten visat hur koalitionen bryter mot folkrätten genom sin intervention i Syrien.

SDFTrupper i kurdiska SDF
Sverige deltar i Irak i samma koalition, och vi riskerar därmed att dras in i en potentiell stormaktskonflikt i Mellanöstern, eftersom Ryssland är Syriens allierade i kampen mot terroristerna. Vi medverkar också till att undergräva FN-stadgans icke-våldsprincip, då vi ingår i en koalition som olagligt intervenerar i ett annat land. Svenska regeringen tycks blunda för detta, och istället säger försvarsminister Peter Hultqvist att vi skall vara en ”trovärdig, lyhörd och aktiv del av koalitionen”. (Riksdagen 15/12 2017).

Det är kan inte vara ett svenskt intresse att uppträda som bäst i klassen för att kvalificera sig som militär partner till stormakter som bryter mot folkrätten. (Slut på artikeln)
Hultqvist och MatthisMattis, och Hultqvist som aldrig protesterat mot USA:s illegala krig i Syrien
Kommentar. USA:s illegala planer är i linje med deras generella tidigare och nuvarande Syrien-politik.
Och 29/12 rapporterar Reuters att USA:s försvarsminister Mattis, känd som ”Mad Dog Mattis” efter sin stora brutalitet mot civilbefolkningen i Fallujah, Irak, uttalar att han ”sees larger U.S. civilian presence in Syria”.

Under hösten har kommit rapporter från bland annat den stora tyska tidningen Sûddeutsche Zeitung om stora vapenleveranser till ”rebeller”, dvs. terrorister enligt Syrienexperter.
Även svenska media, som nyhetsprogrammet ”Rapport” i TV1 har rapporterat att man bussat många ISIS-krigare från Raqqa innan stadens befriades från IS. Man nämnde dock inte att det var USA och kurdiska SDF som genomförde transporten av c:a 3 500 IS-krigare med familj för strid mot Syriens armé i andra delar av Syrien – vilket faktiskt BBC och Reuters rapporterat. USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC)
Syrien 171115 BBC raqqa-secretBild från BBC:s program
Några artiklar som påvisar USA:s nuvarande och tidigare stöd till terrorister:

Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?

i Andra om: , , , , , , , , , , ,, ,

  8 comments for “Stormaktsintervention i Syrien utan folkrättslig grund

 1. Hans Skagerlind
  17 januari, 2018 at 18:00

  Folk och försvar – en konferens om faktaresistens.
  Ett öga – ett öra – en hjärnhalva. Det räcker inte för att orientera sig i den internationella politiken. I Sälen samlades den svenska eliten för att diskutera och dra upp riktlinjer för vårt framtida försvar. För att fatta långsiktiga och hållbara beslut måste man kunna analysera omvärlden och upptäcka de verkliga hoten mot fred och säkerhet.
  Utan att gå in på detaljer ska jag bara skriva Afghanistan, Irak, Serbien, Libyen och proxykrigen mot Syrien och Jemen. Sammantaget har USA:s och NATO:s krigföring skapat ofantliga flyktingströmmar och terrorism som har drabbat en rad europeiska länder. En miljon döda sedan millennieskiftet tycks inte ha någon betydelse för konferensdeltagarna i Sälen. Den verkligheten hör inte hemma på Folk och Försvar. Där råder faktaresistens. När moderaten Kristersson uttryckte uppskattning för att Sverige med trupp och JAS-insatser hade bidragit till eländet i Afghanistan, Kosovo och Libyen får han applåder.
  Det slår mig att församlingen består av personer som helt och fullt ut stöder de brott mot mänskligheten som har begåtts av USA och NATO sedan år 2000. Varför finns det inte journalister som kan ställa de raka frågorna? Stöder du USA:s krig mot Afghanistan? Stöder du USA:s och NATO:s krig mot Irak ? Stöder du krossandet av den Libyska staten? Inser du konsekvenserna av denna krigföring?
  Åsa Wikforss, professor i praktisk filosofi, har skrivit en bok som heter ”Alternativa fakta”. Den handlar om kunskapen och dess fiender. Den borde ha delats ut till deltagarna på konferensen men de hade kanske inte kunnat tillgodogöra sig innehållet. Förutom faktaresistensen var nästan alla utsatta för allvarlig och akut faktaintolerans.
  Hans Skagerlind

  • 17 januari, 2018 at 18:21

   Instämmer i bedömningen. Har publicerat 3 artiklar om Sälen-konferensen, skrivna av Sven Hirdman, Lars Drake och mig själv.
   Lars Drakes artikel

   Åsa Wikforss är bra i sin betoning av kunskap. Hon skriver om faktaresistens och alternativa fakta. Inget talar för att hon skulle instämma i kritiken som du och jag anför mot konferensen i Sälen. Jag har nämligen skickat henne dessa artiklar i mail, och i andra mail till henne diskuterar ”fake news by omission” i media. I boken är Donald Trump främsta exemplet på ”Alternativa fakta” – som i den etablerade pressen…

   Jag diskuterar och kritiserar hennes bokHur hantera ”alternativa fakta” i etablerade media?

 2. 17 januari, 2018 at 22:31

  Åsa Wikfors avslöjade sig som en riktig maktkramare på säsongspremiären att TV-programmet Idévärlden. Hennes begrepp om faktaresistens var riktat mot alla som ifrågasatte maktens analyser. Wikfors menade att de som skulle bedöma vad som vad riktiga fakta var de etablerade institutionernas förespråkare. Inga andra. Samma sak om begreppet evidensbaserat, vilket ju låter bra ända tills man ser vem som tillåts göra utvärderingen och hur många faktorer som utesluts. Katarina Barrling gör i programmet ett hedervärt försök att försynt räta ut Wikfors resonemang, vilket i praktiken är fullständig utskåpning av Wikfors. Se: https://www.svtplay.se/video/16626266/idevarlden/idevarlden-sasong-2-avsnitt-1?info=visa

  • 18 januari, 2018 at 00:06

   Instämmer Ulf. Mediemannen var en svaf figur i programmet. Och programledaren Daniel Sjödin nämnde Rysslands påverkan på val i USA, för vilket bevis saknas.

 3. 17 januari, 2018 at 22:37

  Det finns ett svenskt vittne som berättat om hus USA:s släppte ut ISIS ur Raqqa, nämligen den svenske ISIS-krigaren Michael Skramo, som själv fick hjälp av USA.
  Se: https://www.almasdarnews.com/article/infamous-swedish-isis-member-escapes-raqqa-eastern-syria/

  • 17 januari, 2018 at 23:59

   Han intervjuades också i Rapport under ett par minuter i helgen. Då nämnde Rapport att IS-krigare bussats ut från Raqqa, men man sa inte vilka som gjort detta – USA & SDF enligt BBC och Reuters.

   • ERIK
    18 januari, 2018 at 13:52

    ”USA & SDF enligt BBC och Reuters.” Även enligt Skarmo. I Rapportinslaget visades ett sms där Skarmo meddelade att USA och SDF ordnat med bussar och fri lejd för transporten ut ur Raqqa till områden nära Deir ez Zor som hålls av IS.

Comments are closed.