Stenarna viner i moderaternas glashus

Peter Wolodarski sågar moderaterna i sitt ledarstick idag och han gör det snabbt, enkelt och elegant med 268 ord. Stenarna viner i moderaternas glashus heter det i hans avslutning.

Peter Wolodarski/DN: ”Nu funderar Ulrica Schenström på framtiden. Hon berättar att hon tar hand om sig själv, sin familj och sina vänner. Denna typ av svar är Schenström inte ensam om att ge. När Kristina Axén Olin nyligen avgick som finansborgarråd i Stockholm var beskedet snarlikt. De närmaste månaderna tänker hon ersätta arbete med hem och familj. Hon vill inte ta ställning till det ”tiotal seriösa jobb-
erbjudanden” som kommit. Man skulle kunna bortse från dessa uttalanden, om det inte vore för den skenhelighet de representerar. Schenström och Axén Olin har båda tillhört moderaternas topp. De har varit med om att med moraliska undertoner göra arbetslinjen till partiets huvudnummer, vilket medfört skärpta krav på sjukskrivna, arbetslösa och förtidspensionerade… …Uppenbarligen var denna arbetslinje inte avsedd för moderatledningen… …Stenarna viner i de nya moderaternas glashus.”

Att Ulrika Schenström blev fotograferad när hon var ”glad i hatten” är bekant för de flesta, att Kristina Axén Olin också har brukat bli ”glad i hatten” är lika bekant för stockholmarna som nu betalar hennes tillvaro som borgarråds-
pensionär. Huruvida damerna fortfarande blir ”glada i hatten” undandrar sig min bedömning, det är dessutom deras ensak. Men visst är det stötande att moderata politiker uppenbarligen inte omfattas av någon arbetslinje.

Dessutom kan vi säkerligen räkna upp ett ytterligare antal moderater som lämnat sina statsråds- eller statssekreteraruppgifter sedan de utsågs. Inte heller dessa har gått lottlösa från sina uppdrag. Att man kan få några miljoner i ersättning för att göra ingenting som

misslyckad politiker eller politisk tjänsteman är direkt stötande, samtidigt som socialtjänsten får ta hand om alltfler av dem som nu spärras ut från försäkringskassan och a-kassan.

Aftonbladet har idag en ledarartikel där de pekar på att arbetslinjen innebär att landets socialförvaltningar fått brant stegrade kostnader.

AB: ”Sju av tio kommuner skriver att Försäkringskassans stramare tillämpning av reglerna inneburit ökade kostnader för kommunen. Människor som nekats sjukersättning har helt enkelt inte haft någon annan att vända sig till.”

Så visst är det lätt att hålla med Wolodarski om att stenarna viner i moderaternas glashus.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Ulrica Schenström, Kristina Axén Olin, Moderaterna, Arbetslinjen, Glad i hatten, Pension, Försäkringskassan, Sjukpensionärer, Arbetslösa, Pensionärer, Utanförskapet, Cynism, Val 2010, Socialförvaltningen, Politik[/tags]

  4 comments for “Stenarna viner i moderaternas glashus

 1. Marcus R
  3 maj, 2008 at 09:34

  Hela riksdagen är ju ett glashus och har varit länge.
  Det är ett skämt att våra politiker får så mycket betalt för det de gör.
  Där är för många politiker som är lata på arbetstid.

 2. Kurt
  3 maj, 2008 at 10:24

  Nu är ju inte dessa några riksdagsledamöter, det är ju däremot Anne-Marie Pålson (m) som har sitt jobb som riksdagsledamot som ett sidouppdrag, medan huvudjobbet är att vara styrelseledamot.

 3. blingbling
  3 maj, 2008 at 10:29

  Jag tror att denna av Göran Perssons socialdemokratis ursprungligen instiftade arbetslinje kommer att kosta även nuvarande regering makten.

  Det syntes ganska tydligt att statsmaktens hårdare tag fick genomslag när det väl var dags för val, inte bara de direkt drabbade utan även anförvanter och vänner sympatiröstade för att få bort knölen, och det räckte för att få det politiska gungbrädet att tippa över.

  Det har talats om politikerförakt genom åren, och det finns nog fog för det också. Jag tror knappast att de människor som kommit i kläm genom åren från 2003 och framåt kommer att hoppa mellan socialdemokratin och moderaterna, dessa kommer snarare drivas in i allt mer extrema politiska ställningstaganden för att markera sitt missnöje med tingens tillstånd.

  Och – vem är egentligen denne Wolodarski att kritisera den maktelit som han tillsammans med sina kollegor varit behjälpliga med att lobba fram ?

 4. Sara G
  3 maj, 2008 at 10:30

  Peter Wolodarski hör i vanliga fall inte till mina journalistfavoriter, så nära mörkblå han i själva verket är.
  Men just i dag kom han med en femetta, när han riktade in sig på två verkligt tunga ex-makthavare, Schenström och Aksén, som helt undandragits från ”arbetslinjen”.
  Nu kan damerna, om de behagar, söka bot för sina orala problem – eller bara fortsätta med sina destruktiva vanor utan att behöva sakna ekonomisk trygghet.

Comments are closed.