Statsminister Löfven besöker terroriststödjande Saudiarabien, fördömer Syriens och Rysslands kamp mot terrorism

Pressmeddelande Statsminister Stefan Löfven besöker Saudiarabien Pressmeddelandet

Den 22-23 oktober besöker statsminister Stefan Löfven Saudiarabien för att diskutera det bilaterala samarbetet, utveckling i regionen, Syrien och andra aktuella frågor.

Statsministern kommer under söndagen den 23 oktober att ha överläggningar med företrädare för det saudiska kungahuset, utrikesministern och träffa landets kommission för mänskliga rättigheter. Statsministern träffar också saudiska näringslivsföreträdare.

Den 1 januari 2017 tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd. Högst upp på dagordningen finns Syrien vilket är ett viktigt skäl till att statsministern reser till regionen.
Stefan Löfven untitled
Saudiarabien är en viktig politisk och ekonomisk aktör med en nyckelroll för utvecklingen och säkerheten i regionen. Situationen i Syrien kommer att vara en prioriterad fråga under samtalen. Jag ser också goda möjligheter till ett ökat utbyte inom bland annat innovation och hållbarhetsfrågor.

SR Radio skriver i en snäll beskrivning av bakgrunden under rubriken ”Diplomatisk kris” Sveriges Radio
Vårvintern 2015 rasade de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Saudiarabien samman inför öppen ridå. Utrikesminister Margot Wallström (S) beskrev domen mot den saudiske människorättsaktivisten och bloggaren Raif Badawi som ”närmast medeltida” och avsåg då 1.000 piskrapp i kombination med tio års fängelse. Hon kallade landet för diktatur och kritiserade kvinnors brist på rättigheter. Saudiarabien svarade med att ta hem sin ambassadör, slutade utfärda nya affärsvisa och Wallström stoppades från att tala på Arabförbundets konferens i Kairo.
Den rödgröna regeringen våndades över om det militära samförståndsavtalet med Saudiarabien skulle avbrytas. I mars, efter att både kung Carl Gustaf och S-veteranen Björn von Sydow fått rycka in och lugna saudiska känslor, sades avtalet upp.

– Jag förutsätter att Löfven tar upp frågor kring bristen på mänskliga rättigheter under besöket, och att han ska träffa organisationer som arbetar med dessa frågor tyder ju på att så blir fallet.
Men framför allt handlar nog resan om att främja svensk export på en viktig marknad,
säger Mats Knutson, SVT:s politikkommentator.

Analysen bekräftas av pressekreterare Jonatan Holst.”

SR ”Även om syftet med Stefan Löfvens resa främst är politiskt kommer två företrädare för det svenska näringslivet att åka med till Riyad – Marcus Wallenberg, bland annat vice ordförande i Investor och ordförande i försvarskoncernen Saab, och Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare.”

28 april diskuterades här Sveriges kungspudel i Saudiarabien i en artikel av Roland Hedayat. Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden
”Margot Wallström och Stefan Löfvén har hävdat att ingen ursäkt har framförts. ”…Vi har kunnat reda ut missförstånd om att vi skulle ha kritiserat islam eller förolämpat den Saudiarabiska staten…”, upprepade Margot Wallström inför pressen efter Björn von Sydows återkomst, och samma budskap kom sedan från statsministern. Uttalandet och den förödmjukande resan till Riyadh med överlämnande av hemliga brev med hälsning från kung, regering och fädernesland utgör inte bara en ursäkt, utan en rejäl Kungspudel.
Saudi Kungen delar ut medalj

Löfvén/Wallströms uttalande om islam innebär att de upphöjer den våldsbejakande wahabistiska sekten till legitim representant för hela islam, en religion i många tappningar och som omfattar 1,5 miljarder människor i alla världsdelar. Det är ungefär som att vädja till Ku Klux Klan om att man inte har avsett att förolämpa kristendomen för att man råkat säga något klanen ogillar. Att wahabismen är Saudiarabiens statsreligion är i detta sammanhang irrelevant.
Björn von Sydow bugar för prins bin Salman

Enligt lagen får vapen inte exporteras till diktaturer, ej heller till länder i krig. Snälla Amnesty anser att man inte ska exportera till Saudiarabien, ett land som får anses vara en diktatur, där kvinnor inte har rösträtt och som har stränga sharialagar. Landet befinner sig i brutalt krig mot fattiga Jemen, som hotas av massvält. USA stödjer Saudiarabiens brutala krig och har nyligen bombat i Jemen enligt egna uppgifter.
I en artikel i Svenska Dagbladet 7/10 2015 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” skriver Bo Forsberg, Diakonia ”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”
”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”
Lövfen, flygplan-SaudiLöfven och flygplan med Eriye under planet

Och i måndags kunde massmedia, Newsvoice och denna blogg rapportera ”Wallenbergs SAAB-affär med Förenade Arabemiraten (UAE), ett land där äktenskapsbrott kan regleras med stening till döden, ser ut att gå i lås med hjälp av den svenska myndigheten ”Inspektionen för strategiska produkter” (ISP) som i realiteten är en ”cover” för att legitimera vapenaffärer med vilket land som helst som vill köpa svensk militär teknologi. SvD ISP:s generaldirektör Christer Ahlström ses på bild nedan.

Förenade Arabemiraten deltar i en militär koalition mot folket i Jemen ledd av diktaturen Saudi som också tagit för vana att stena kvinnor till döds vid påstådda äktenskapsbrott. Båda länderna bombar Jemen.

Och Saudiarabien stödjer sedan flera år av bl.a. FN, USA och Ryssland terroriststämplade organisationer som al-Nusra, och ISIS, som arbetar för att ersätta den folkligt förankrade sekulära regeringen i Syrien med fundamentalistisk kvinnoförtryckande variant av islam som bygger på wahhabistisk islam, som i Saudiarabien.
I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa t.ex. USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade ”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates”.

* Men USA har i högsta grad ansvar för terrorismens framväxt enligt bl.a. president Obama. DN återgav 13/5 2015 en intervju med Obama i den arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak.”
I en intervju erkänner generallöjtnant Michael Flynn att USA:s administration medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak.
Michael Flynn före detta chef för amerikanska Defense Intelligence Agency (DIA) bekräftar äktheten av en rapport från augusti 2012 som visar att USA:s ledning redan då visste att den syriska oppositionen tagit en sekteristisk riktning. Ändå sände man stora mängder vapen till vad man kallade ”moderata rebeller”, en allt svagare grupp till följd av avsaknad av lokal förankring och övergångar till al-Qaida, al-Nusra och senare IS(IS). Det överordnade syftet var att störta den alltför självständige Assad och hålla tillbaka Iran.
Syrien ISIL 450
29/7 i artikeln ”Turkiet – USA:s vapendragare i stöd åt IS för att störta Assad” (http://jinge.se/mediekritik/turkiet-usas-vapendragare-i-stod-at-is-for-att-storta-assad.htm) finns massor av belägg för USA:s roll som initiativtagare till kriget mot Syrien och som stöttepelare till al-Qaida och IS, trots retorik och vissa, svaga motåtgärder.

Statsministern och utrikesministern skrev 16/10 en artikel i Svenska Dagbladet om Syrien, med titeln ”En skam att bomberna faller”. SvD
syrien-forstorelse
Detta har analyserats av artikeln på bloggen i morse.

Ett utdrag från artikeln. Läs hela artikeln!
Löfven och Wallström skriver ”Vi behöver tillsammans med de övriga europeiska stats- och utrikesministrarna sätta tryck på syriska regimen och på Ryssland.”
Det syftar i stort sett enbart på företrädare för Natoländer i Europa. Kriget har pågått i fem år och den sidan som strider mot landets regering består av flera grupper. Två av dessa, IS/Daesh och Al Nusra (en Al Qaidaanknuten organisation som just bytt namn till Jabhat Fatah al Sham, troligtvis för att förvirra), har klassats som terrorgrupper av FNs Säkerhetsråd, bl.a. i Resolution 2054. Dessa terrorgrupper har fått olika former av stöd från Saudiarabien, Qatar, Förenade Arabemiraten, Turkiet, USA och Israel. Det borde vara motiverat att sätta press på dessa länder, men de nämns inte i artikeln.

Det första konkreta kravet i artikeln är ett omedelbart eldupphör och Ryssland beskylls i anslutning till det för att ha förhindrat ett beslut i FNs Säkerhetsråd. Det som inte sägs är att det fanns två resolutionsförslag varav det ryska innehöll krav på ett eldupphör som inte inkluderade utpekade terrorgrupper och det fransk/spanska innehöll krav på eldupphör och särskilt ett slut på bombningar av östra Aleppo.”

Sammanfattning:


1. Det är ett hån mot folkrätt, feministisk utrikespolitik och demokrati att företa en vänligt inriktad resa till ett land som sedan länge aktivt stödjer ledande terroristorganisationer i världen, och som självt bedriver brutalt krig.
2. Resan och t.ex. artikeln i SvD visar att Sveriges regering är desorienterad i utrikespolitiken. Man fördömer de som legalt bekämpar terrorism och söker ökat samarbete med länder som stödjer terrorismen, som Saudiarabien och USA.
3. Löfven kan lämpligen be Saudi betala en stor del av kostnaderna för flyktingarna i Sverige och andra länder, då Saudis krig och stöd till terrorismen är en viktig orsak till flyktingströmmar
4. Jag manar till politisk strid inom SAP och i regeringen för att upprätta en anständig, demokratisk utrikespolitik med respekt för FN-stadga och folkrätt.

Några artiklar om Jemen på bloggen.
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden (28/4)
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne (24/3).
FN-sanktionerat folkmord i Jemen (23/7 2015)
Destruktionen av Jemen (10/10 2016).
intressant Andra om:
, , , , , , , , ,

  14 comments for “Statsminister Löfven besöker terroriststödjande Saudiarabien, fördömer Syriens och Rysslands kamp mot terrorism

 1. headlamp15
  20 oktober, 2016 at 14:20

  Feministisk Utrikespolitik är ett riktigt äventyr. Man får beundra hela svenska folkets regering, skickligt synkroniserad med opinionen, dess framgångsrika navigerande mellan blindskären, dess modiga ministrar med högburet huvud och aldrig sviktande fingerspitzgefühl. Kan det vara så att dess stoltaste stund ännu ej timat, att vi fortfarande inväntar dess energiskt intelligenta formtopp? Feministisk Utrikespolitik får hjärtat att svälla av stolthet över att vara just svensk, född i den Humanitära Stormakten med den förnuftiga och självklara politiken, alltid redo att undervisa dem som sakna pannlampa, och inte förstå att den lätt kan inhandlas på Överskottsbolaget för 29:90.

 2. ERIK
  20 oktober, 2016 at 15:39

  Det är för djävligt hur långt landet förfallit. Säljer vapen till terroristländer som Saudiarabien och UAE vars in- och utrikespolitik borde vara grund för kyliga förbindelser. Vad säger SSU? Finns det inga vettiga personer kvar inom socialdemokratin numera. Varför inget uppror – har alla sålt sig till USA?

 3. Hallonen
  20 oktober, 2016 at 17:27

  Är inte förvånad av något längre – nu ser vi Socialdemokraternas rätta färger igen! Löfven säljer vapen till terrorstaten Saudiarabien med Wallenberg – svensk media/politiker applåderar, samtidigt kritiserar han Syrien och Ryssland när ISIS dödas i Aleppo…
  Tro mig, vi lever i sjuka tider och värre kommer det att bli med krigaren Löfven.

 4. headlamp15
  20 oktober, 2016 at 18:42

  Sätt lite etik(etter) på Löfven?

  • Here is the E-tickett
   20 oktober, 2016 at 21:40

   En Wallenbergare.

   Detta bidrag till tåvingen om att sätta etik(etter) på Löfven inlämnas med anledning av att Löfven tar en Wallenberg med sig till Saudiarabien i syfte att främja etisk resande.
   Till saken hör också att Wallenbergarna hade bjudit Löfven på en flott middag tillsammans med makan i helgen. Det ingår i svenska etik(etter) i att bjuda tillbaka. . Så det så.

 5. 21 oktober, 2016 at 06:46

  Amir Shara Addin Saudiarabien = ISIS ”det e lätt som plätt” Saudiarabien är den lagliga och ISIS är den olagliga, och NU försöker Sverige hitta en bra plats och vara en god vän till den lagliga ISIS,, Vilken skandal ? Världen är principlös och samvetslös

 6. 21 oktober, 2016 at 07:06

  Inom EU vill man ha hårdare sanktioner mot Ryssland för att landet bekämpar terroristerna i Syrien… Försynt av fråga: Borde man inte i stället införa sanktioner mot USA som i praktiken stödjer terrorister i Syrien?

  • ERIK
   21 oktober, 2016 at 08:59

   Löfven motiverade resan med att ”vi måste tala även med de vi inte delar åsikter med”. Viktigt med dialog påpekade han. I nästa inslag i SvT handlade det om EU mötet där hårdare eller mildrade sanktioner mot Ryssland skulle diskuteras. Löfven sa att han förordade hårdare sanktioner. Dialog med terroristuppbackare men inte med terroristbekämpare. USA styr vår politik till 100 %. Under WW2 gällde det export av malm till Tyskland och ”var så god passera” till transittrafik. Nu vapen till saudierna och UAE och hjälp till terrorister i Syrien och Löfven mycket upprörd över Aleppo men helt OK med samma sak i Mosul. Borde få stora Hycklarpriset!

   • M
    21 oktober, 2016 at 11:23

    … och inte ett ord om Yemen!

    Löfven och Wahlström bör få Hycklarmästarpriset!

 7. M
  21 oktober, 2016 at 11:18

  Missa inte Stefan Lindgren artikel:

  Vapenkrämaren Löfven

  http://www.8dagar.com/2016/10/vapenkramaren-lofven.html

  … och den gamla (från 2014!) artikeln i Resume av Janne Sundling:

  http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2014/06/29/lofvens-hemliga-vapenlobbying/

  • 21 oktober, 2016 at 11:49

   Stefan Lindgrens artikel är utmärkt. Utdrag:

   Att Stefan Löfvén nu åker till Saudiarabien med Marcus Wallenberg är helt stilenligt.

   Dessa båda vapenkrämare avlägger hedersbesök i det land som förutom USA bär den allra största skulden för de blodiga krigen i Mellanöstern.

   Han skakar hand med det medeltida kungahus som finansierar den blodiga revolten i Syrien som sedan fem år halshugger och slaktar – vuxna, kvinnor som barn – i en kampanj för att ta strupgrepp på en hel nation.

   Det verkligt otäcka i kråksången är att socialdemokratins toppar – Löfven, Persson, Jan Nygren (en gång föreslagen till partiordförande, men föredrog vapenkrämarjobb på Saab) – är så insydda i den svenska vapenindustrin (numera finns ägarna i de flesta fall i Nato-länder) att man kan misstänka att de inte vet var deras vapenlobbying börjar och deras hycklande bekännelser till frihet och fred slutar.

   Det är en sällsynt otäck form av korruption. Höga socialdemokrater har varit inblandade i vapenaffärer med Brasilien, Sydafrika, Tjeckien, Indien, Saudiarabien osv. Göran Persson är numera anställd av lobbyfirman JKL, som bl.a. arbetar för vapenindustrin.

   Sanningen är väl att en perfekt svensk vapenkrämare är en socialdemokratisk toppolitiker. Är det som i Löfvens fall en arbetare och ett barnhemsbarn måste det vara en önskedröm för den som ska kränga JAS-plan till fattiga länder där barn varken har mat, skola eller hälsa.

 8. 23 oktober, 2016 at 10:49

  Ja Löfvens fördömande av Syriens/Rysslands kamp mot terrorismen innebär helt enkelt att han stöder terrorister. Ledande politiker i Väst markerar nu allt tydligare sitt stöd för USA:s terroristvänliga strategi, man rättar in sig i ledet. Hos Skavlan fredag kväll satt Norges ordförande för Norska Arbeiderpartiet och sade att han stöder Hillary Clintons uttalande att hon förespråkar en militär lösning av kriget mot Syrien. Allt fler inser nog att det ej är ett inbördeskrig som pågår…

Comments are closed.