Signalerar Expressen mer trovärdiga rapporter om Syrien?

Denna artikel har skrivits av Martin Kullberg, och baseras främst på rapporter från journalisten Magda Gad, Expressen. Artikeln publicerades första gången för ett år sedan. Sedan dess har Magda Gad fått Stora Journalistpriset som ”Årets förnyare”. Hon har fått många andra utmärkelser för sin journalistik. En av de så få svenska journalisterna med verklighetsanknytning då det gäller bl.a. kriget i Syrien. Men vi kan idag inte besvarar frågan i titeln jakande.

Jag återpublicerar med tacksamhet denna intressanta artikel.

Martin Kullberg som flitigt bidrar på bloggen med kommentarer sände in en intressant, lång kommentar om en artikel i Expressen. Med Martins tillåtelse omvandlar jag den till en bloggartikel. Martin Kullberg är doktor i organisk kemi, och har forskat i USA under två år med cancerforskning och bioteknik. Han är entreprenör och arbetar med att utveckla miljöteknik. Martin Kullberg är också uppfinnare och utsågs till årets uppfinnare 2011 av stiftelsen SKAPA. Han har publicerat över 20 artiklar i olika vetenskapliga tidskrifter.

Han har bidragit med två gästblogginlägg också:
Ryska u-båten i bilder: En press- och experkavalkad och Unik rapport från 70:de firandet av segerdagen i Moskva

Artikeln.
Expressens Magda Gad, som varit ”inbäddad” journalist i Irak, börjar nu på det retirerande narrativet för det västerländska syriska debaklet. Hon berättar en ny historia som skall friskriva väst från deras relation med islamister och terrorister.
Expressen geting
Hon skriver:
”För att förstå IS och deras organisation och militära kompetens kan man titta på exemplet Raqqa i Syrien. Under arabiska våren började en mängd olika oppositionella grupper, slarvigt kallade ”rebeller”, ta makten från Assadregimen i olika syriska områden. En del av dessa var terrorgrupper som al-Nusra och al-Qaida. I början kunde många olika grupper dela på styret i samma stad.
Det gick att bokstavligen gå runt till de olika gruppernas ledare, som satt i olika beslagtagna hus, och möta dem, diskutera jobbmöjligheter och liknande.

I mars 2013 gick FSA, al-Nusra och Ahrar al-Sham in i Raqqa.
Staden föll på några timmar. Assads styrkor hade bara lämnat, de var dåligt samordnade och många hade deserterat. Senare kom även grupperna al-Faruk och al-Rassul. FSA (Fria Syriska Armén) och islamistgrupperna hade två saker gemensamt: de var emot Assad och de ville ha makt.
De olika grupperna delade staden mellan sig och man firade friheten från regimen. Men plötsligt började ledare från de olika milisgrupperna mördas och försvinna. Ingen visste vem som låg bakom.
Man var van vid förtryck och attacker från regimen men detta var något annat. Hjärnan bakom det hela var irakiern Haji Bakr, en tidigare överste i Saddam Husseins underrättelsetjänst samt vapenutvecklare som blev av med sitt jobb och sin makt när USA invaderade 2003. Nu tog han sin kunskap om hur man bygger en diktatur och en armé och tillämpade den – i och omkring Raqqa, Syrien.”

Hela inlägget finner ni här: http://imgur.com/a/LC2tU

Martin Kullbergs kommentar: Detta är tämligen avslöjande och en berättelse som på inget sätt friskriver väst från deras relation med islamister. Det finns flera anledningar till att denna berättelse är mycket besvärande för västs intervention i Syrien.

För det första, det kan inte varit en mordvåg och ett övertagande av FSA lokala celler av IS, utan att detta varit känt av underrättelsetjänster från väst och andra länder tämligen omgående. Men har det faktum att FSA exilledning uppenbart tappat kontrollen på marken lett till att man ställt in försvaret av FSA? Har man slutat leverera förnödenheter, vapen och andra resurser till dem? När man blev varse om att FSA plötsligt blivit en trojansk häst för IS, en förklädnad som IS klätt sig i för att tillskansa sig resurser från väst, slutade väst leverera? Nej, det gjorde de inte. Det var några år sedan som Raqqa blev IS högborg.
isis-dodar-islamic-state-henrettelseISIS i farten
För det andra, det går inte att mörda sig in i toppen på verkliga rörelser, verkliga rörelser har en lång rad människor under ledningen redo att iträdda ledande roll och driva visionen om frihet och demokrati vidare. Hade det varit så lättvindigt att ta över gerillagrupper som hon antyder, hade det inte funnits gerilla grupper vars kamp hållit ett år ens en gång. Al Qaida, IS, Nusra osv hade vi kunnat avveckla på några månader.

För det tredje, om de som stred för FSA hade gått med i FSA för en specifik kamp, om de hade tagit upp vapen frivilligt för att kämpa för sin sak, för demokrati och frihet. Så hade de inte fortsatt strida om den ambitionen ändrades så dramatiskt, det hade blivit inbördes strider och och ”revolutionen” hade kollapsat i interna strider och avhopp. Men ändå menar hon att de följde vilken ambition som helst utan minsta protest, mycket få avhopp, mycket lite interna strider. Vi frågar oss vilka som är lojala vilken sak som helst, som inte bryr sig om organisationens huvudsakliga ambition alls. Legosoldater bryr sig inte om vem som leder och vart, så länge pengarna strömmar in, så länge magen är full.

För det fjärde, denna information har ännu inte ändrat medias attityd till FSA och deras grupper, trots att de nu är medvetna att kontroll på marken saknas. Trots att man vet att flera av dessa organisationer på marken kan vara redskap för IS, så driver man sin berättelse om ”offer” och ”frihetskämpar” vidare.

Genom denna nya historia så bekräftar hon precis det som kritiker sagt från dag ett i konflikten. Kritiker har från början talat om att det inte rör sig om några idealistiska rörelser utan att det rör sig om legosoldater med utländskt stöd, det är nu bekräftat

av Magda Gad. Kritiker har länge hävdat att FSA och ”rebellerna” är oskiljbara från IS och islamister, det är nu också bekräftat av Magda. Kritiker har hävdat att väst medvetet stödjer islamister och Magda har bekräftat att man fortsatt ge stöd i form av resurser, vapen och propaganda efter att det blivit känt att deras allierade saknar kontroll på marken.

Det är ingen liten sak som Magda avslöjar, hon bekräftar kritikernas påståenden från början till slut, i detta kanske lite för ärliga facebookinlägg. Det måste nu stå klart att varje land bör undandra sitt stöd till diverse rebellgrupper i Syrien och bör stödja Ryssland och Syriens regering att återupprätta ordning och civilisation.

Några artiklar om Syrien.
Varför kapitulerar inte rebellerna?
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

i Andra om: , , , , ,, , Syrien, ,