Seger för Mugabe i valet?!


Vi har nu fått det officiella valresultat från Zimbabwe enligt Svenska Dagbladet. SvD skrev igår omkring kl 18 ”Zanu-PF: ”Mugabe har vunnit valet. President Robert Mugabes parti Zanu-PF har vunnit parlamentsvalet med minst två tredjedelar, visar officiella siffror. Det är tillräckligt många för att ändra landets författning. Zanu-PF har fått 142 av de omkring 180 mandat som kungjorts av valkommissionen. Totalt finns 210 mandat.” DN hade också en artikel med liknande text. Vi publicerar en kommentar från Hans Öhrn som skrev gästblogginlägget om Zimbabwe för ett par dagar sedan. Kommentaren skrevs igår innan valresultatet var klart. Han är frilansjournalist (Öhrn Reportage & Medier) och presenterades närmare i nämnda gästblogginlägg.

Blogginlägget.

Mycket tyder på att president Robert Mugabe och hans Zanu-PF gick segrande ur onsdagens president- och parlamentsval. Inte minst reaktionen från den tidigare regeringskollegan och premiärministern Morgan Tsvangirai.

”Valet är av noll och intet värde”, deklarerade en uppenbart chockad Tsvangirai vid en presskonferens på torsdagen.

Något officiellt valresultat förelåg inte på torsdagskvällen och väntades heller inte komma förrän tidigast till helgen. Den officiella valkommittén, ZEC, har till på måndag på sig att tillkännage resultatet. Men redan tidigt på torsdagen gick Morgan Tsvangirai ut och fördömde valen.

”Det är ett bluffval som inte speglar folkviljan”, förklarade han och kallade valen en ”stor fars”.
Tsvangirai images

Valobservatörer från samarbetsorganisationen för länderna i Södra Afrika, SADC, förklarade dock att valen gått rätt till och ledaren för den Afrikanska unionens (AU) övervakare, Nigerias förre president Olusegun Obasanjo, sa i ett första uttalande att valen var trovärdiga och speglade folkviljan.

Den zimbabwiska valobservatörsgruppen ZESN, som består av enskilda organisationer som ofta står nära Morgan Tsvangirais parti MDC, uttryckte dock missnöje med valen. Enligt ZESN tvingades många väljare gå från röstlokalerna utan att ha kunna lägga sin röst eftersom de inte fanns med i vallängderna.

Enligt den statliga zimbabwiska tidningen The Herald fanns en plan från MDC att i samarbete med den sydafrikanska tidningen Mail&Guardian publicera valresultaten efterhand som de rapporterades in. Till saken hör att Mail&Guardian ägs av Trevor Ncube, entreprenör och stor medieägare från Zimbabwe och svuren fiende till president Mugabe. Enligt Zimbabwes vallagar är det förbjudet att publicera valsiffror innan ZEC officiellt tillkännagivit ett resultat.
Mugabe untitled

Herald spekulerade i att syftet med arrangemanget var att vid ett jämt val publicera siffror som tydde på att MDC och Morgan Tsvangirai vunnit och på så sätt få många människor att fira en seger i förskott. Ett motsatt officiellt resultat från ZEC skulle sedan skapa besvikelse och leda till sammanstötningar mellan MDC och Zanu-PF anhängare och i förlängningen till oroligheter som skulle undergräva trovärdigheten hos valen. Finns det någon grund för Heralds spekulationer skulle det kunna tyda på att Robert Mugabes och Zanu-PF:s segermarginal i valet är större än vad många bedömare hade väntat.

Mail&Guardian tillbakavisade på torsdagen spekulationerna i The Herald som ”rent nonsen” men meddelade samtidigt att sidan där valresultaten skulle publiceras låg nere på grund av ”tekniska problem”.


i Andra om: , , ,, , , , , , , , valfusk , , ,, ,

SvD 2/8 DN 2/8 Guardian 2/8SvD 30/7 Ab 30/7 DN 1/8 DN 2 1/8 DN 30/7 DN 12/6