Kan Ryssland och Turkiet samarbeta om Syrien?

Som någon kanske märkt träffades Erdogan och Putin nyligen.Putin möter Erdogan i St Petersburg Jag skrev där bland annat ”Om Ryssland kan få Turkiet nära sin linje då det gäller Syrien kan detta få stor geopolitisk betydelse. Då måste förstås Turkiets stöd till terrorister upphöra, vilket ökar möjligheten för en seger för Syrien mot terroristerna och stöd från USA och allierade till vissa terroristgrupper. Detta skulle kunna medföra att stödet för NATO och USA kommer att försvagas i EU-länder, till gagn för världsfreden.”
putin%20erdogan
Den turkiska tidningen Hurriyet Daily News Hurriet Daily Newsskriver

Vid mötet i S:t Petersburg beslöt man att inrätta en treparts-mekanism mellan de två länderna om Syrien, liksom en direkt militär linje för att undvika oönskade händelser över syriska luftrummet enligt högre turkiska tjänstemän.
Den nya mekanismen består av representanter för underrättelsetjänster, utrikesministerier och militärer från de båda parterna och kommer att hålla sitt första möte i S:t Petersburg den 11 augusti.

Direkt militär linje inrättades.
Cheferna för Turkiets och Rysslands generalstaber har också enats om att etablera direkt kommunikation för att undvika en upprepning av oönskade händelser över Syrien som nedskjutningen av ett ryskt stridsflygplan på 24/11 2015.

Samma uppfattning om vapenvila i Syrien…
Fast Turkiet och Ryssland hade olika åsikter om Syrien, hade de samma uppfattning om behovet av vapenvila, humanitärt bistånd och att finna en politisk lösning, konstaterade utrikesminister Cavusoglu.
”Det kan finnas andra tankar om hur man kan nå en vapenvila. Vi är särskilt mot attacker mot civila. Vi godkänner inte attacker mot moderat opposition, men på terrororganisationer. Vi stödjer inte heller belägringen av Aleppo”, säger Cavusoglu.
Turkiet Casuvoglu
Han menar att Ryssland och den syriska regeringen har utfört bombningar på platser där civila och den moderata oppositionen är och säger att han påtalat detta för Ryssland. Speciellt bör al-Nusra och måttlig opposition särskiljas.”
Cavusoglu underströk att man betraktar radikaliseringen i Syrien som farlig, liksom i världen i övrigt.
Informationsutbyte om Syrien

Turkiska myndigheterna kommer att informera ryska myndigheter om var civila och moderata oppositionsgrupper finns, och kommer att be att först få fokus på kampen mot IS.
Problemet i Syrien kan inte lösas enbart genom ansträngningar av Turkiet och Ryssland, tillade han, och han vill ha uppriktiga samtal för en politisk övergångsperiod.

Inte alternativ till Väst.
Utrikesminister Cavusoglu understryker också att Turkiets försoning med Ryssland inte bör uppfattas som ett meddelande till Väst. ”Vi gör det för våra intressen, för regionala intressen. Vi utfärdar faktiskt tydliga budskap till väst” sade han.

”Många europeiska länder har visat om de är våra sanna vänner eller inte efter kuppförsöket. Våra framtid förbindelser med EU och västländer kommer inte påverka våra framtida förbindelser med Ryssland. Och vice versa ” sade han.

Cavusoglu sade Turkiet har mött politiska hinder från EU under de senaste 15 åren, och tillade: ”Om västvärlden förlorar Turkiet en dag, kommer det inte vara på grund av Turkiets goda förbindelser med Ryssland, Kina, Centralasien eller muslimska länder, men på grund av sina misstag.”
Min kommentar: Utrikesminister Cavusoglus uttalanden om Syrien ligger tyvärr nära de som kommer från USA:s utrikesminister Kerry. Man vill ha en övergångsperiod i Syrien – dvs. Assad ska bort. Medan man i de FN-ledda samtalen kom överens i höstas att Syriens befolknings själva skulle få bestämma sin framtid, bl.a. i FN-övervakade fria val. Han betonar vikten att skilja mellan terrorister och moderat opposition, trots att rapporter sedan länge slagit fast att dessa samarbetar nära, samt att många i den så kallade moderata oppositionen gått över till terroristgrupper. Liksom Kerry vill Cavusoglu att belägringen av Aleppo ska upphöra – medan denna sker i kamp mot den dominerande terroristgruppen al-Nusra (som bytt namn till Jabhat Fatah Al Sham). Det är väl belagt att Turkiet sedan länge stött terroristgrupper, inklusive IS med oljeköp. Att så bestämt uttala sig mot kända ryska ståndpunkter före kommande samtal kan te sig odiplomatiskt – såvida inte detta sker av oro, med USA & Co som avsedd mottagare. Utrikesministern uttalar en tydlig varning till EU. Utan tvekan förstärker Turkiets närmande till Ryssland landets förhandlingsposition visavi USA och EU.

Några andra artiklar om Turkiet.
Vem skulle tjäna på en statskupp i Turkiet
NATO- och EU-vännen Turkiet sänder vapen till terrorister
7000 rebeller ger upp i Syrien. Turkiet & Co sänder in 5000 till, medan EU och NATO tiger och fler flyr
Terroriststödjande Turkiet hjälper al-Nusra. Sverigefavoriten NATO tiger
USA:s försvarsminister kände till Turkiets köp av olja från IS
Angela Merkels EU säljer ut humanitet och skyddar IS-vännen Turkiet
Saringasen till attacken i Damaskus kom från Turkiet

Några artiklar om Syrien.
Turkiet hjälper al-Nusra
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,,

  4 comments for “Kan Ryssland och Turkiet samarbeta om Syrien?

 1. Spiken i kistan
  12 augusti, 2016 at 07:08

  Vilket drag. Putin är en strateg. Västpolitiker är springpojkar åt storbankerna.

 2. 12 augusti, 2016 at 08:22

  Pål Steigan skriver idag

  ” I samtalene med president Vladimir Putin i Sankt Petersburg foreslo den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan at Tyrkia og Russland kunne droppe dollaren i sin samhandel og i stedet bruke lire og rubel. Dette skriver den tyrkiske avisa Gunes.”
  ”Hvis Tyrkia virkelig skulle gjennomføre et sånt skifte i sin handelspolitikk overfor Russland, så ville det være et hardt slag for USA. Det vil føye seg til den tendensen vi lenge har sett fra Kina, Russland, Iran og andre land om å droppe dollaren og handle direkte i egen valuta.

  6. september 2012 erklærte kinesiske myndigheter at fra nå av er alle våre banksystemer og handelssystemer klare for å gjøre all kinesisk handel med olje i yuan og ikke i dollar. Dagen etter erklærte russiske myndigheter at fra nå av vil de selge så mye olje Kina måtte trenge og at de ville inngå kontraktene i yuan og ikke i dollar.

  Men for USA vil det være ekstra ille at det kommer fra en «alliert».” (http://steigan.no/2016/08/12/erdogan-foreslo-a-droppe-dollar-i-samhandel-med-russland/)

 3. Out u go Yankee!!!!
  12 augusti, 2016 at 21:10

  Dags att svenska folket sparkar USA/NATO ut precis som våra fantastiska damfotboll lag gjorde ikväll? Härligt, härligt!!!!
  Låt oss ta den segern till vår hjärtan!

Comments are closed.