Rör inte mitt snus!


Att tobakspriserna gått upp som de gjort beror givetvis på att få moderater snusar eller röker. Därför anser man att man utan vidare kan straffa nikotinisterna.


Nu har Cancerfonden
gett sig in i debatten också, men dem kan man inte misstänkliggöra på samma sätt eftersom deras motiv är ädla, till skillnad från regeringens. Man behöver inte applådera för den sakens skull, och det tänker jag inte göra. Men mina 12-13 gram portionssnus varje dag innebär definitivt ett stycke ökad livskvalitet, och den snusen får ingen röra.

DN: ”En Sifoundersökning som Cancerfonden låtit göra, och som presenteras i dag, visar att 63 procent av rökarna mellan 15 och 29 år skulle röka mindre om det var svårare att få tag i tobak. Mer än hälften, 57 procent, av svenskarna är också positiva till att förbjuda tobaksförsäljning i livsmedelshandeln.”

Jag anmäler avvikande uppfattning, och det erkänns, det är delvis på grund av personliga motiv. Jag är nämligen något så ovanligt som en vänsterpartist som tycker att öl och vin ska få säljas i livsmedelsaffärer, och då kan jag plötsligen inte göra ett lappkast när det gäller snuset. Men det som upprör mig egentligen är att vi lever i ett land där man på olika sätt satsar på att lagstifta bort individuella dumheter. För visst är det korkat att dricka sprit och röka. Vi vet att det inte är bra för hälsan, men att göra varorna svårtillgängliga stigmatiserar bara brukarna.

Går jag till systemet så vill jag inte skämmas för det. Alkohol har också trevliga egenskaper i rätt mängd, precis som snus. Ska vi ha tillbaka


tobakshandlarna som fanns i varenda kvarter förr i tiden, vad var det då som gjorde att tobaken släpptes till matvaruhandlarna?

Ska vi ha ett samhälle där lagarna förändras utifrån olika forskarrapporter hit och dit, eller ska vi ha ett samhälle där vi förutsätter att individen själv kan ta ansvar för sin förbrukning av olika produkter som saluförs?

Jag påstår inte att det är en alltigenom lätt fråga, men visst krävs det lite eftertanke både åt ena och andra hållet innan man sätter igång att lagstifta?

Jinge

AB DN HD SDS SvD

Andra om: , , , , , ,

[tags]Tobak, Alkohol, Cancerfonden, Lagstiftning, Förbud, Moderaterna, Politik[/tags]


19 svar till “Rör inte mitt snus!”

 1. @Anders:

  Jodå. Jag har egentligen inga problem med det, men visst skulle det vara trevligt om man kunde köpa vin i mataffären. Men visst, jag beklagar mig inte för att tvingas gå till bolaget heller.

 2. Såna här dagar kan man känna ett visst hopp av att tobaksindustrin har en stark lobby!

 3. ”Ska vi ha ett samhälle där lagarna förändras utifrån olika forskarrapporter hit och dit, eller ska vi ha ett samhälle där vi förutsätter att individen själv kan ta ansvar för sin förbrukning av olika produkter som saluförs?”

  Menar du att knark också ska legaliseras (ok, tobak och alkohol är ju också knark på sätt och vis, men jag syftar på tyngre grejer)?

  Annars håller jag med om att man ska ta det försiktigt med forskarrapporter hit och dit, inklusive sådana som handlar om CO2 utsläpp och global uppvärmning ;-) .

 4. @palle:

  Givetvis inte. Mina liberala tendenser får inte misstolkas så. Narkotika är förbjudet och ska så förbli.

 5. Tobak och sprit kostar väl samhället en jäkla massa pengar i vårdkostnader för de som blir sjuka?
  Så länge som vi har någorlunda fri sjukvård så är det de styrandes skyldighet att se till att folk drar ner på konsumption av varor som är ”skadliga”.

  Dock tror jag inte att snus är i närheten så farligt som rökning är.

  Dessutom så kostade väl prishöjningen på tobak under 90-talet samhället mer än det smakade – eftersom det ledde till ökad smuggling vilket gjorde att öststatsmaffian fick in en fot i landet…

 6. ”Bland kristdemokrater och miljöpartister vill hela 90 procent ha en nollvision medan bara en tredjedel av moderaterna och folkpartisterna i riksdagen är för en sådan” står det i alla de Twingley-kopplade källorna du länkar till. alltså är det inte moderaterna, utan de andra partierna och då i synnerhet kd och mp, som är det största problemet i just den här frågan.

 7. Rent ekonomiskt borde rökning vara en stor vinst för samhället. Dels eftersom skatten drar in pengar och dels för att rökare drabbas av sjukdomar som sparar in massa pensionspengar.

  Jag tycker att det är sorgligt att man ska hålla på och dra ut på korståg mot tobaksbrukare. Låt oss vara i fred för guds skull!

 8. Freddi! Du menar alltså att mitt resonemang är grundat på fördomar om högern?

  Nä nä nä!

  Det är bara det att jag skiiter i vad de andra borgerliga tänker och tycker eftersom (m) bestämmer allt..

 9. Jinge: Inte då! Bara att i just det här fallet, så är moderaterna inte värst. Om du har rätt i att m bestämmer allt, behöver vi inte oroa oss för en nollvision i frågan.

 10. Förvånande ord från dig Jinge. Statlig kontroll framför individens rätt att välja är (väl?) själva stommen för VPK:s ideologi – hur mycket vänster är du egentligen om du hävdar valbarhet och egna valmöjligheter framför statlig överförmyndarhet?

  Eller är jag ute och cyklar?

  /Anders_333

 11. Anders_333!

  1) Till att börja med så finns det väl inget parti som heter ”VPK” väl? :-)

  2) Statlig kontroll framför valfrihet är en högermyt. (jag förstår att du gillar den)

  3) jag har aldrig diskuterat valbarhet.

  4) Att få välja själv står på inget sätt i ett motsatsförhållande till socialism

  5) Nej, i den frågan är jag inte överens med majoriteten i partiet, men vad gör det? Är ni moderater överens i allt?

 12. TACK Jan-Inge!

  Äntligen en som vågar bryta sig loss från hälsovågen i Sverige.

  Min åsikt: Det är inte hälsotänkande längre, utan hälso-Nazism! De har förbjudit oss rökare från så gott som varenda plats, och jag gissar på att snusarna snart också åker dit på samma nitlott.

  De förbjöd rökning från krogen av förståeliga själ, bartenders skall inte behöva jobba i en sådan miljö. Så vi kan se ljust på det när vi går till krogen nu. Istället för röklukt så känner vi doften av gammalt urin…

  Svenskarna har nog läst ”Mein Kampf” ála hälsoverket nu de senaste åren… Och jag är bara en av få som börjar tröttna.

  MVH
  Fredric
  VISR (Vi Som Röker)

 13. Cigaretter kan vi slopa helt. Jädra otyg som slängs överallt och pajar lungorna för andra. Ang. systembolaget förstår inte jag varför de gör reklam. Ska vi dricka mer?

 14. Cigarettrökare SKA bort från offentliga platser. Inget konstikgt eller fel med det. Det stinker död katt och gör folk sjuka, även i små doser. Det går inte att försvara cigarettökning med ett enda litet argument i hela världen.

 15. Jinge:

  Jag misstänkte väl att det där K:et i VPK skulle fånga din uppmärksamhet. Jorå, dom heter nog V P K fortfarande – även om dom inte stavar det så :-)

  Men jag hör vad du säger…

 16. Helt rätt! Vilket stort skämt, sverige i ett nötskal, världens räddaste och mest lättlurade folk. Snart måste vi ha cykelhjälm när vi spelar fotboll. det jag vill säga är att det går inte att lagstifta mot allt som kan vara lite farligt, det kommer liksom inte att göra vårt samhälle bättre, snarare tvärtom vi kommer bli mer inskränkta av lagar o paragrafer, fortsätter det så här så kommer vi sakta men säkert att förlora vår individuella frihet. Det värsta är att det sker gradvis Om några år kommer en snusdosa kosta multom, och strax därefter kommer den att förbjudas helt. HELT SINNESsjukt. Dags att vakna svenska medborgare! Snusare som ickesnusare, livsnjutare som regelryttare! Kubas invånare är stolta över sina ciggarer. Vart har vi den stoltheten?

 17. Vad gäller snuset så är det kniviga att EU egentligen inte gillar snus av folkhälsoskäl. Det är t.ex. i princip förbjudet i England även om de har specialbutiker med undantag för skandinaver.

  Personligen varken snusar eller röker jag. Rökning kan jag förstå att man reglerar eftersom det drabbar andra genom passiv rökning. Snusning däremot skadar ju ingen annan än användaren.