Våldtäkter i krig: ”Yankiees go home” mot våldtäkter och brott av USA-soldater i Japan

Våldtäkter som vapen i krig har fått ökad uppmärksamhet. ISIS sysslar med detta bland sina brutaliteter. DN har för 6 år sedan haft artiklar som:EU-pengar till våldtäktsoffer i Kongo-Kinshasa Jag har själv här publicerat bland annat Sexuella övergrepp mot flickor i Tyskland, av franska soldater i Mali och av svenska i Kongo. Den fanns en tid på en känd bloggsite sexism och kapitalism. Och vi har förhoppningsvis inte glömt FN-skandalen med Anders Kompass. SvT.

Nu för tiden återpublicerar jag relevanta inlägg på kvällarna, som jag publicerade ett år tidigare. Om de fortfarande kan vara av intresse. Här nedan ett sådant inlägg!

Jag har översatt en liten artikel av Christof Lehmann på nsnbc om protester mot brott av och närvaron av USA-militärer i Okinawa och Japan i övrigt, vilket jag hört om i minst 50 år. Vad har USA där att göra? Japanska protester kräver att USA-trupper lämnar Japan efter en epidemi av våldtäkter och mord

Japan protester mot USA-soldater
Artikeln.
Massiva protester hölls då Japan sörjer en ung kvinna, som mördades av amerikansk militär personal på den japanska ön Okinawa. Den 19 juni protesterade tusentals demonstranter mot en våldtäkt och mord framför parlamentet i huvudstaden Tokyo genom att kräva ett tillbakadragande av amerikanska militären från Okinawa och från Japan i allmänhet.
I Okinawa, Japans sydligaste prefektur gick tiotusentals ut på gatorna för att uttrycka sin vrede över den oproportionerliga närvaro av amerikanska militär personal på ön Okinawa och den tsunamin (störtflod) för brott som följer i kölvattnet av närvaron av amerikanska trupper i landet.
Militär personal och civila amerikaner som arbetar för militären har gång på gång kopplats till särskilt brutala och våldsamma incidenter av våldtäkt, mord och våldtäkt följt av mord på kvinnor i trakten.
USA:s militär personal, amerikanska civila som arbetar för militära och entreprenörer har upprepade gånger varit kopplade till särskilt avskyvärda och våldsamma incidenter av våldtäkt, mord och våldtäkt + mord på lokala kvinnor.
Den senaste händelsen avser en före detta marinsoldat som arbetade som civil anställd av USA:s militär på Kadena flygbas. Polisen anmälde att mannen erkände våldtäkten och mordet på den 20-åriga flickan och visade polisen till den plats där han hade placerat hennes kropp.
Den tragiska och brutala handlingen skedde knappt sex veckor efter det en amerikansk sjöman vid basen Camp Schwab greps för våldtäkt på en japansk kvinna i en Haha hotell. Den senaste ”incidenten” var bara en av mer än 500 brutala brott som utreds enligt japansk lag, inklusive omkring 120 våldtäkter som begåtts av amerikanska styrkor i Okinawa sedan 1972 då USA:s militära ockupation återgått till japansk administration. Man bedömer att otaliga andra brott inte rapporteras.
Den japanska regeringen är emellertid praktiskt taget maktlös mot amerikanska soldater i Japan. Fast ”ockupationen” återgått till japanska förvaltning 1972 får regeringen i Tokyo inte kräva att amerikanska trupper dras tillbaka, även om den ville. Japan betecknas tillsammans med Italien och Tyskland fortfarande som en fiende-stat enligt FN.
Detta innebär att varje medlemsstat i FN kan starta ”förebyggande militära operation eller krig” mot Japan utan krav på krigsförklaring. Regeringen i Tokyo har ingen möjlighet att kräva att amerikanska trupper dras tillbaka.

Japan_Protests_Jun-2016-300x154

Det finns dock åtgärder som realistiskt kan genomföras av nationella, regionala och lokala myndigheter. Nya lagar och administrativa åtgärder skulle till exempel allvarligt kunna begränsa rörligheten för amerikanska trupper samt för civila som är anställda av, eller arbetar för militären.
Man kan förklara offentliga restauranger, barer, biografer, hotell, och områden utanför en exakt definierad radie runt militärbaser för ”tabu”. Det är särskilt lokala lagstiftare som kan genomföra dessa åtgärder ”administrativt”.”

En översikt om Okinawa Översiktsartikel om Okinawa Ett utdrag ”The confrontation pits the Prime Minister and Cabinet of Japan against the Governor and people of Okinawa. Since assuming office (for his second term) in December 2012, Abe has pursued a radical agenda, not only oriented towards enforcing his will over Okinawa but towards transforming the national polity: reinterpreting the constitution, committing Japan to global military support for the US, and joining the Trans-Pacific Partnership. Yet for none of these things did he have a mandate, and it is salutary to remember that the political dominance (holding 61.3 per cent of seats in the lower house) that allows Abe such concentration of power rests on an electoral victory in December 2012 in which his coalition secured just 33.4 per cent of the votes in the proportional system. That is, since only 52.4 per cent of people voted, Abe’s team gained the support of just 17.4 per cent of eligible voters.”

* Mycket kontroversiella planer finns att bygga en ny bas USA:s marinkår på en närbelägen ö NY marinkårsbas nära Okinawa?

intressant.se, , , , , ,

  10 comments for “Våldtäkter i krig: ”Yankiees go home” mot våldtäkter och brott av USA-soldater i Japan

Comments are closed.