Ny rättspsykiatrisk undersökning i Rödebyfallet

Den förra undersökningen visade att mannen som sköt ihjäl en av sina barns antagonister och skadade ytterligare en svårt var att betrakta som psykiskt sjuk vid skottillfället.

Senare, då han undersöktes av rättspsykiater, betraktades han som störd men inte psykiskt sjuk.

AB: ”Den man som åtalats för dödsskjutningen utanför Rödeby i höstas ska genomgå ytterligare en rättspsykiatrisk undersökning. Det har Socialstyrelsens rättsliga råd beslutat, rapporterar Sverige Radios Ekoredaktion.”

Den första bedömningen låter rimlig i mina öron. Bara det faktum att någon människa kan döda en annan tycker jag är ett starkt tecken på psykisk sjukdom. Det går givetvis inte att generalisera en sådan ståndpunkt eftersom varje sådan händelse måste bedömas på sina egna meriter men jag anar att det nu gått lite politik i frågan. Om Rödebymannen frikänns på grund av att han inte längre är psykiskt sjuk så kommer en sådan dom, om den inte undanröjs av högre rätt, att åberopas av många försvarare i kommande rättsfall.

Dessutom kan jag tänka mig att allmänheten på ett generellt plan skulle motsätta sig en sådan ordning. Men hade motsvarande händelse inträffat i Florida, en amerikansk stat med helt annorlunda syn på sådant, så hade mannen möjligen fått tillbringa natten på polisstationen och sedan släppts. Där anses det som försvarligt att tillgripa dödligt våld om man känner sig hotad.

Att socialstyrelsens rättsliga råd gör en ny oberoende bedömning tycker jag är bra. Kommer de fram till att det första utlåtandet är korrekt så ska mannen försättas på fri fot, och det ska ske samma dygn som man är färdig med utlåtandet.


Ett hus likt det i Rödeby

Jag har, precis som de flesta andra, följt medias rapportering kring detta men kan inte påstå att jag bestämt mig för vare sig den ena eller andra ståndpunkten. Hur man än ser på det inträffade så är det en tragedi med många bottnar. Den enda ståndpunkt som jag egentligen har, och det är givetvis en synpunkt som jag fått via att ha tagit del av medierapporteringen, är att polisen och socialtjänsten på ett tidigare stadium borde ha ingripit.

En synpunkt som givetvis är helt oantastlig…

SvD HD SydSv DN AB

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Rödeby, Rättspsykiatri, Socialstyrelsen, Tingsrätten, Kommunen, Polisen, Socialtjänsten, Skottdrama, Tragedi, Politik[/tags]

  3 comments for “Ny rättspsykiatrisk undersökning i Rödebyfallet

 1. Sune
  4 februari, 2008 at 08:00

  Jag tycker pappan är helt oskyldig. Kommer det ett gäng killar mitt i natten och börja slå på huset med vedträn och andra tillhyggen och troligen skriker något riktigt hotfullt till dem och polisen dessutom inte kan/orkar komma så måste man få fösvara sitt och sin familjs liv. Jag kan förstå att pappan är labil efter det inträffade. Jag tror inte han planerade att skjuta någon, utan blev vettskrämd och försvarade sig gott han kunde. Han blev nog helt förstörd när han insett att han skjutit någon person. Han är jägare, men det är stor skillnad på att skjuta ett rådjur och en människa. Nu får han lida med den erfarenheten resten av livet bara några ouppfostrade skitungar terroriserade hans familj i åratal medans polisen tittade på. Släng föräldrarna i fängelse, sparka ansvarig polisenhet och låt skitungarna göra samhällstjänst tills de blir 18 och sedan i fängelse ett par år. Mobba en familj i hemmet och dessutom en unge som är utvecklingsstörd faller väldigt lågt på min skala. Hade skitungarnas föräldrar bott i Japan så hade de tagit självmord i skam för länge sedan.

 2. Marcus R
  4 februari, 2008 at 09:34

  Det var inte var inte bara mannens rätt att skydda sin familj och sitt hus utan hans skyldighet.
  Samhället är skuld till det här och då syftar jag på polisen som inte orkade bry sig.

 3. 4 februari, 2008 at 13:12

  För några veckor sedan stod det (i Aftonlövet, tror jag) att det verkade som den s.k. 17-åringen var den verkliga anklagde i den här rättegången. Och med tanke på att han lyckats förstöra livet för ett antal människor – men enligt en intervju i Aftonbladet inte verkar fatta något och inte ha menat någonting – är det helt rätt. Möjligen har den killen också någon hjärnskada, eller är han dum i huvet helt enkelt? Ett fall för den faste paviljongen någonstans, kanske? Att han lyckats få med sig några andra tyder på en viss ledarförmåga och det kan vara ett skäl att sätta honom på ett ställe där han inte kan skada någon.

Comments are closed.