Meningslös kartläggning av hemlösa


Nu har sossarnas Morgan Johansson äntligen bestämt sig, för att göra ingenting, som vanligt.

Ekot skriver: ”Under nästa vecka ska Sveriges alla hemlösa räknas. På Socialstyrelsens uppdrag ska frivilligorganisationer och kommunernas socialtjänster samla in uppgifter om alla hemlösa de har kontakt med.”

Och det är att sätta fingret på problemet direkt. Många av de hemlösa undandrar sig av olika skäl all kontakt med socialtjänsten och andra myndigheter. Det finns idag minst 10 000 människor i Sverige som saknar bostad helt. Dessutom finns det barnfamiljer som saknar fast bostad.

Vad det innebär för barnen kan var och en räkna ut. Här ute i Handen (Haninge Kommun) så tillfrågades socialchefen för något år sedan hur många hemlösa det fanns. Svaret blev – noll.

Just den vintern visste jag om tre stycken tält i skogen vid sjön Rudan där det bodde folk. Dessutom så bodde det då som nu människor i det närbelägna garaget i järnvägstationens södra del.

En lördagsmorgon i februari när jag var ute på en promenad så kom två personer ut ur ett av tälten.

En kvinna och en man. Det var omkring 10 minusgrader den natten.

Stockholms förre socialborgarråd Kristna Axén Olin skapade något som hon kallade ”tak-över-huvudet-garantin” vilket i praktiken innebar att hon åkte runt med Frälsningsarméns buss två timmar för att dela ut mackor och kaffe till de hemlösa.

När de medföljande press-fotograferna hade fått sina bilder och hoppat av klev hon också av.

Uppdraget var slutfört.

Hon hade sett till att komma med på bild i tidningen.

Någon förändring för de hemlösa blev det inte.

Myndigheterna borde i stället för att låta politiker kampanja och profitera på hemlösa se till att det startas ett antal lågtröskelboenden dit de kan få komma. Där ska finnas motivationspersonal som kan slussa de som klarar att avstå från missbruk vidare i vårdkedjan.

Att kartlägga de hemlösa är bara ett sätt att skapa sig anstånd för att göra ingenting! Lika typiskt moderater som socialdemokrater!

Läs Ekots artikel!


8 svar till “Meningslös kartläggning av hemlösa”

 1. Tar vi upp knarkare och psykare från dyngan, så åker vi ju själva ner ett hack, hm / GP

 2. Jag menar att en bit av orsaken till att det folket inte får nån stöttning av samhället, mer än att utdömda fängelsestraff
  som kan ge tak över huvet en period, sedan ut på gatan igen.
  Rättsväsendet måste ju få sin beskärda del för att kunna pröjsa sina segelbåtar

  Kan vi kliva på dom så, har dom ju ett värde för oss andra.

 3. Avd Cyniska klubbens årsmöte.. :)

  Rättsväsendets personal har förhållandevis få segelbåtar med tanke på att statens kaka numer är liten och osäker. Men jag hajjar hur du menar. Du menar att de har ett värde för alla borgare och nyliberaler. Men vi som inte tillhör den kategorin har ju sämre råd med att vara solidariska, ändå är vi betydligt mer solidariska. Märkligt va?

 4. om alla i sverige gav en krona var så skulle vi få ihop 9 miljoner kronor, om alla skulle ge en femma var så skulle vi få ihop 45 miljoner… ”ingen kan göra allt men alla kan göra nåt” det stämmer. det är stopp på att ge pengar till tsunami-offrena för att dom har fått för mkt pengar, kan vi inte lösa problemen i vårt egna land? tänk på alla som staten har gjort hemlösa i ”vårt avlånga land”. det är väl också en katastrof värd att ge pengar till? eller känns det mer nobelt o speciellt o hjälpa ett annat land så att dom andra länderna tycker bättre om oss? popularitetsfråga?

 5. Visst. 5.- skulle räcka långt. Men det är ingen motsättning mellan det och att hjälpa länder med U-landsbistånd.

 6. För varje räddad själ, så blir det en plats på kåken över. platsen på kåken är säkert betydligt dyrare än att få in en utstött under samhällsparaplyet. / GI

 7. Anna har en bra poäng. Men jag tycker att det vore synd om vi bytte ut vår välfärdsstat mot en stat där välfärden är beroende av välgörenhet.