Manifestation mot Israels angrepp på Gaza: Stoppa massakern! Medborgarplatsen söndag kl 13.30


Uppropet.

Förutom att bomberna fortsätter att falla har nu Israel även inlett en offensiv både till lands och till sjöss. Gazaborna har ingenstans att fly. Vi nås av rapporter om dödade barn som leker på stranden, av bombade sjukhus och dödssiffror som fortsätter att stiga. Men vi är också många som vägrar vara tysta medan massakern pågår. Vi uppmanar er alla att återigen komma med och fördöma Israels folkrättsvidriga angrepp; stoppa massakern! Slut upp för att påverka våra makthavare att vidta åtgärder mot Israels brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt: inför sanktioner och skicka förbrytarna till Haag!

Vi samlas återigen till en manifestation på Medborgarplatsen söndagen den 20 juli kl. 13:30. I solidaritet med det palestinska folket. Talar gör bland andra Samaa Sarsour (Ship to Gaza) och poeten Amer Sarsour.”

Se även Facebook-evenemanget: Stopppa massakern!

Arrangörer: Jerusalemkommittén, Palestinska föreningen i Stockholm, Palestinagruppen i Stockholm, Ship to Gaza och Judar för israelisk-palestinsk fred (JIPF).

Stoppa massakern!

Israel invaderade Gaza i fredags kväll massivt för att slå sönder den demokratiskt valda organisationen Hamas’ infrastruktur, dvs. infrastrukturen i Gaza. Beslutet fattades i tisdags.
DN skrev sent kvällen innan ”Israel, Hamas och den palestinske presidenten Mahmud Abbas förhandlade intensivt om ett eldupphör på torsdagskvällen. I stället avslutades dagen med att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gav order om att påbörja en markoffensiv.” Detta skedde genast efter en vapelvila, som kanske kunde ha lett till något helt annat om Israel var intresserat.

Gaza war 2014

Det är mycket möjligt att Israel nu vill ta kontroll över Gaza, även om detta förnekas. Man har ju tagit kontroll över andra länders områden, upprättat murar och olagliga bosättningar, med USA:s stöd.

FN:s generalsekreterare och Sveriges utrikesminister Bildt hör till dem som nu manar om ny vapenvila. Bildt säger dock att även Hamas inte var moget för vapenvila, då Israel ensidigt bryter den.

Enligt nyheterna hade redan för tre dagar sedan över 200 personer dödats och över 1500 skadats av Israels drygt 2000 flyganfall med F16-plan i Gaza under en vecka och sjukvårdsresurserna räcker inte till. Över 600 hus hade då bombats och över 1200 raketer hade skjutits från Gaza, och dödat en israel. Majoriteten är civila och många är barn. Observera att ISIS tagit på sig dödandet av de tre ungdomarna från Israel och att det saknas bevis för att Hamas gjort det (Tidigare blogginlägg). Det finns en risk att Hamas och andra grupper i Gaza åker på ett stort nederlag, och att stödet för Hamas minskar på Gaza.
”Jag har varit i Gaza under samtliga kriser sedan 1981. Men jag har aldrig sett sådan brutalitet från israelerna – inte på så kort tid. Hälften av de 1.232 skadade vi har fått in är kvinnor och barn. Det tycks räcka med att en misstänkt person finns i ett hus för att man ska ta beslutet att döda en hel familj på ett dussin personer,” säger den norske läkaren Mads Gilbert till DN.
Gaza - brand
Hamas avböjde det första förslaget till vapenvila, men accepterade det andra.

I DN skrevs då Nathan Schachar under rubriken att ”Inte ett enda av ­Hamas krav ­nämndes i dokumentet, enligt ­vissa källor inte ens ordet ­”Hamas”.  

Därefter har Hamas en tioårig vapenvila, under förutsättning av att berättigade krav tillgodoses. Dessa (kanske senare modifierat) har presenterats av ”Marwan” som kommentar 16/7 på denna blogg.

Dessa är Hamas rättfärdiga krav som publicerades i den arabiska tidning Al Manar
1 – Tillbakadragandet av israeliska stridsvagnar från gränsen till Gaza för att ge mer utrymme för palestinska jordbrukare att arbeta fritt på sina odlingsmarker .

2 – Frisläppandet av alla fångar som greps av Israel efter kidnappningen och morden på de tre israelisk bosättare .

3 – Häva belägringen av Gaza och öppna gränsövergångarna så att folket kan röra på sig fritt .

4 – Öppna hamnen och flygplatsen och låt de stå under FN kontroll .

5 – Utöka fiskeområdet så att fiskaren kan ha en yta på mil .

6 – Låt staden Rafah som är så närmaste till Israel att så under FN kontroll .

7 – Hamas är redo att underteckna ett eld upphör som sträcker sig i 10 år framåt i närvaro av internationella observatörer .

8 – Ge Gaza borna ett tillstånd för komma till Jerusalem för att be i Al aqsa moskén .

9 – Israel ska inte lägga sig i den interna palestinska politiken .

10 – Återupprättandet av industrizoner för att främja utveckling .

På Medborgarplatsen i Stockholm skedde en manifestation med flera tusen deltagare mot de senaste attackerna lördagen 12/7. En bild nedan. I onsdags skedde ett stort möte på Sergels torg, följt av en demonstration – se tidigare blogginlägg här. Nu vill man se tiotusentals på gatorna i protest mot Israels brutalitet.

GAZA 140712 II 10369588_795977733766639_2826025644134239199_n

DN skrev i fredags under rubriken ”Stor upprop mot insatsen i Gaza” att ”Alla militära handlingar från bägge sidor måste upphöra omedelbart. Sedan 2009 har det visat sig att militära insatser inte lett till fred eller säkerhet i Gaza eller Israel”, skriver ett trettiotal internationella hjälporganisationer i ett upprop. Bland dem finns ActionAid, Oxfam och Rädda barnen samt Diakonia och Individuell människohjälp”.

Några snapshot om bakgrunden.
* I samband med Israels tillblivelse 1948 genomförde judiska terrorgrupper omfattande raider in i de palestinska områdena, drev omkring 750.000 människor på flykt och förstörde över 500 palestinska samhällen. Sedan arabiska arméer ingripit kunde småningom en vapenvila uppnås. Omkring hälften av den tilltänkta palestinska staten hade då gått förlorad och bara lämnat Västbanken och Gaza, totalt 22% av mandatet Palestina, kvar att bygga en palestinsk stat på – något som dessutom ännu ej skett.
Palestina 8karta2

* Detta, och de ytterligare erövringar som Israel gjort i krigen 1967 och 1973, samt misslyckade försökt till fredsuppgörelser är en bakgrund till dagens situation.

* Är det för resten inte märkligt att Israels mycket nära allierade USA jämt ska vara fredsmäklare?

Gaza
* Under tiden 29/9 2000 – 26/12 2008 hade drygt 3000 personer i Gaza dödats av Israels militär. Försvarsminister Barak gav enligt israelisk press redan under försommaren 2008 order om att krigsmakten skulle inleda förberedelserna för en offensiv mot Gaza, redna redan innan de förhandlingar genomförts, som skulle utmynna i vapenstillestånd mellan Israel och Hamas. I juni ingicks vapenvila mellan Israel och Hams. Den 1/11 dödade israeliska trupper en palestinier. Därefter avfyrades raketer från Gaza mot Israel och som svar på detta kom anfall från Israel som dödade ytterligare sex palestinier. Ytterligare palestinier dödades i israeliska räder in i Gaza. Hamas ansåg därmed att vapenvilan var bruten.

Israel angrepp sedan Gaza i operation ”Gjutet bly” 27/12 i ett krig som pågick i 3 veckor.

Enligt en FN-rapport dödades under kriget 1434 palestinier, varav 709 enligt israelisk militär var stridande. Bland de döda fanns 288 barn och 121 kvinnor. Av 5303 skadade palestinier var 1606 barn och 828 kvinnor. Det beräknas av ungefär 21000 bostäder förstördes. Tretton israeler dödades under konflikten, därav 3 civila. Fyra av de dödade soldaterna dödades av misstag av de egna.

* 2012. Under åtta dagar av attacker av Israel mot Gaza i november dödades 162 palestinier och sex israeler. Delar av Gazas infrastruktur ödelades. Israel genomförde drygt 1 500 flygattacker under ”Operation försvarspelare” , medan ungefär lika många raketer avfyrades mot Israel under samma tid.

* Massmedia har nyligen rapporterat att ”Svensk åklagare inleder förundersökning om israeliska militärmaktens brott mot Ship to Gaza”, som rubriken lyder på hemsidan för ”Ship to Gaza”

* I december 2012 röstade 138 länder, däribland Sverige, för att Palestina skulle få observatörsstatus i FN, medan 9 röstade emot och 46 la ned sina röster. Hur reagerar då Israel? Jo, premiärminister Netanyaho beslöt att stoppa 120 miljoner dollar i skattemedel som skulle levereras till den palestinska myndigheten, ett uttryck för den apartheidpolitik Israel bedriver med stöd från USA:s president och regering.

* Och inte nog med det. Israels regering hade efter beslutet i FN beslutat att bygga 3 000 nya bostäder för illegala bosättare i östra Jerusalem och på Västbanken. Det är bra att Sverige liksom flera andra länder protesterar mot detta. Redan lever 600 000 israeler (10 % av befolkningen) illegalt på ockuperad mark.
Obama och Natanyaho images
*”Den 30 januari och 5 maj 2013 bombade Israeli Syrien, liksom nyligen.
Cirka 400 människor dog i anfallet våren 2013 och stor materiell förödelse uppstod. Med bombningarna har Israel öppet anslutit sig till den USA-ledda front av Natoländer, arabiska kungadiktaturer som sedan våren 2011 finansierat, beväpnat, utbildat och lett terroristinriktade rebeller i ett terrorkrig med syfte att skapa största möjliga kaos och förödelse i Syrien. Trots Israels uppenbara brott mot FN-stadgans artikel 2(4), det generella våldsförbudet, fördömer inget av riksdagspartierna bombanfallen.

* Varför har Israel fått bygga upp ett förråd på kanske 100 kärnvapen i Mellanöstern medan ”världssamfundet” (=den ekonomiska och politiska eliten i USA och dess allierade, samt de privatäga massmedia med sitt ofta strömlinjeformade jasägeri) håller tyst?i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , ,, ,

DN I 18/7DN kvällen 17/7SvD 17/7 Röda Malmö 17/7Demonstration 16/7 DN 16/7 DN 16/7 ”Norsk läkare” Nathan Schackar DN Ulf Bjereld GP DN 13/7DN 11/7PSG i StockholmPSG i Sverige Göran Rosenberg i ExpressenDN 10/7DN II 10/7 Svenssons blogg 9/7 Ship to GazaBilderblogg 9/7 Anna Westers blogg 9/7 >

Intervju med Putin mm Globalresearch artikelFria Tidningen 13/9 FIB-KulturfrontAron Lund 24/9 Björnbrum 27/9 ISTEAMS Ghoutarapport 16/9Time 16/9 om FN:s rapport Reuters 16/9 SvD 3/9 DN 27/8 DN 28/8 DN 2 28/8 SvD 24/3 Cold Lazarus Expressen Washington Post 24/3 DN 25/3 Nyhetsbanken om gaskrig Nyhetsbanken om kidnappning av FN-observatörer EU fördömer terrorister DN 23/3 DN 19/3 AFP China Daily Common Dream DN 24/3 SvD 24/3 Björnbrum Kildén & ÅsmanDN 21/3 SvD 22/3Svensson-bloggen Guardian Independent Amnesty SvD 15/3 Knut Lindelöfs blogg Aron Lund SKP-bloggen AFP V:s uttalande SvD 13/3 om Amnesty SvT Karen Leukefeld i Junge Welt Sunday Times 3/3 NyhetsbankenBjörnbrum Foto-Lasse Tipping Point Moska-mötet DN 2/3 Globalresearch om John Kerry Intervju med Assad 3/3 i Sunday Times New York Times 26/2 SvD 28/2 NY Times 28/2 kl 9.30 DN Dagens Industri 26/2 Wall Street Journal 25/2Daily Star Carl Bildts bloggTrend Nyhetsbanken 25/2 Kildén & Åsman SKP-bloggen 26/2 GlobalresearchSvD Nyhetsbanken Björnbrum Läkartidningen kommentarer Läkartidningen Syrien-artikel VoltairenetNyhetsbanken DN 14/2 SVD 14/2 P Giraldi EU om Syrien 18/2 SvD Clark i Democracy Now Middle East Online 18/2 Reuters AB 10/2Expressen 11/2 DN 10/2 SvT Agenda 10/2 kl 21.15SvD Telegraph Guardian Croneman NY Times DN 7/2SvD 9/2 Unconventional warfare dokument UW dokumentDN 22/1 Nyhetsbanken FIB-KulturfrontFIB-Kulturfront Profil Online DN 24/1 Björnbrum Veterans for Peace 19/12 Veterans for peace om Syrien Carla Stea i Globalresearch Hela pingstenSKP-blogg -uttlande från Syriens kommunistparti 5/1 Tarpleys artikel Pepe Escobars artikel Agrab Aron Lunds artikel på engelska USA-bloggen DN 25/12Björnbrum 23/12 SKP-bloggen DOHA-protokollet DN 26/12 SvD 25/12 SvD Clearinghouse SvD 20/12 ClearinghouseSvD 20/12 DN 20/12 SvT 20/12 FIB-KulturfrontCornucopia DN 16/12SvD 16/12 Michel Chossudovsky 14/12SvD II 14/12

  8 comments for “Manifestation mot Israels angrepp på Gaza: Stoppa massakern! Medborgarplatsen söndag kl 13.30

 1. 19 juli, 2014 at 23:44

  Israel warns foreign journalists covering Gaza fighting Reuters 23:36

 2. 20 juli, 2014 at 11:04

  ”In an unprecedented criticism of the Israeli siege of Gaza, a senior official in the Médecins Sans Frontières (MSF) humanitarian charity has described his organisation’s work among the 1.8 million besieged Palestinian refugees as akin to being “in an open-air prison to patch up prisoners in between their torture sessions”.

  http://www.independent.co.uk/voices/israelgaza-conflict-medical-charity-official-likens-job-to-patching-up-torture-victims-in-an-openair-prison-9613296.html

 3. Lars Petersson
  20 juli, 2014 at 12:45

  ”DN skrev i fredags under rubriken ”Stor upprop mot insatsen i Gaza” att ”Alla militära handlingar från bägge sidor måste upphöra omedelbart. Sedan 2009 har det visat sig att militära insatser inte lett till fred eller säkerhet i Gaza eller Israel”, skriver ett trettiotal internationella hjälporganisationer i ett upprop. Bland dem finns ActionAid, Oxfam och Rädda barnen samt Diakonia och Individuell människohjälp”.”

  Ja, problemet finns på ”bägge sidor”. Israels överlägsna militära förmåga gör givetvis att effekterna av denna förmåga blir större än effekterna av Hamas raketattacker (…som ju i antal inte ligger långt efter Israels attacker). Dock händer det att Hamas attacker får effekt och då också drabbar palestinier:

  http://www.timesofisrael.com/negev-bedouin-defenseless-as-man-killed-4-injured-by-gaza-rocket/

 4. Marwan
  20 juli, 2014 at 14:14

  Vet jag inte om du vill visa denna videon på den senaste massaker i Gaza Annars det kan du själv titta på .

  http://www.alwatanvoice.com/arabic/news/2014/07/20/569832.html

 5. 21 juli, 2014 at 15:14

  Bo Hellgren, som bl.a. arbetar med radioprogrammet ”Klarspråk” (www.klarsprakare.se) har sänt mig följande reflexioner som jag återger.

  ”Moshe Feiglin, vice talman i Knesset, som tycker att Israel ska ge fri lejd från Gaza för alla som vill leva och sen inleda ett slutgiltigt anfall och döda alla på Gaza. Jag tror vi nu är nära den slutgiltiga lösningen på palestinafrågan.
  Han säger det mer inlindat, såklart, han är ju politiker men meningen är densamma.

  http://www.israelnationalnews/

  Utifrån det finns det många frågor att ställa, T.ex

  Är det någon skillnad mellan vad Nazi-Tyskland gjorde mot judarna på 30 – 40-talet och vad vi ser att Israel gör mot palestinierna idag ? Är det någon som helst skillnad mellan hur Nazi-Tysklands medlöpare agerade då och hur Israel :s medlöpare USA, ””Europa”, EU och Sverige agerar idag ?
  Finns det med någon som helst möjlighet (med anständigheten i behåll), att hävda att FN:s deklaration om mänskliga rättigheter gäller alla ?
  De 13 israeler som hittills har blivit dödade p.g.a. sin regerings destruktiva politik, var dom medvetna om konsekvenserna av vad de deltog i och vilka risker de själva utsattes för ?. Dags för de israelska ungdomarna att säga nej till den militärtjänstgöring deras regering tvingar dom till ?
  Är kandiderar i det svensk valet den 14 sept. och alla vi andrai Sverige medvetna om dessa konsekvenser ?”

 6. 21 juli, 2014 at 15:47

  Bra artikel i DN Debatt ”Orimlig önskan. Varför ska palestinierna foga sig?”
  (http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/orimlig-onskan-varfor-ska-palestinierna-foga-sig/)

 7. 21 juli, 2014 at 20:50

  En släkting har skickat mig ett blogginlägg från Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg som skriver intryck från ett besök i Gaza ”Vi upplevde de israeliska militära enheter som hindrar normal samfärdsel för palestinierna på Västbanken. Systemet med checkpoints och andra fysiska hinder som vägspärrar, cementblock, metallstaket och jordansamlingar, allt syftande till att kontrollera och begränsa palestiniernas rörelsefrihet. Palestinierna är inte tillåtna att röra sig fritt i sitt eget land. De har på många år inte kunnat åka mellan Gaza och Västbanken, men inte heller fritt inom dessa territorier. Det sätt på vilket palestinier behandlas på Västbanken liksom i Gaza är djupt diskriminerande och mycket försiktigt uttryckt, att jämställa med apartheid.” (http://annerambergs.wordpress.com/2014/07/20/katastrofen-i-palestina-om-nodvandigheten-att-saga-ifran/)

 8. 21 juli, 2014 at 22:08

  Rapport från deltagare vid demonstrationen

  ”I söndags, den 20 juli, var vi uppskattningsvis ett par tusen på Medborgarplatsen. Det var varmt och flera mycket bra tal, bl.a. tal om att bojkotta Israel från riksdagsledamot i VP, Veronica Palm i soc.dem och Ship to Gazaresenären ifrån miljöpartiet. Att tala för bojkott av Israel och blir ju förpliktigande åtagande från viktiga representanter för partier som kan vara i maktställning efter 14 sept. Men viktigast är nog initiativen till de här protesterna bl.a.av Dror Feiler men också av Alex Suliman, 17 år medlem i SSU, som leder oss i skanderandet. Att kunna protestera tillsammans med så många andra, kanske upprepade gånger och därmed kunna göra något konkret för att påverka Israels brottslighet stärker motståndet hos oss, ökar energin bland oss som deltar och gör att en del som aldrig aktiverat sig politiskt, tar sina första viktiga steg, sätter sig in i en fråga och vi bli fler aktivister och politiskt medvetna.

  Den här gången samlade jag och min fru in 4743 kr och sålde Ship to Gaza-tröjor, Goldstonerapport och lite annat för ca 950 kr. På 2 protestmöten och en demonstration så har vi samlat in mer än 15 000 kr till Ship to Gaza, som ju verkar för att på ett politiskt klokt sätt tydliggöra det orimliga i Israels brott mot palestinierna.”

Comments are closed.