Maidan ett år – idel förlorare utom USA-imperialismen och fascismen



Ett år har gått sedan protester började på Maidan i Kiev. Dags för en kort summering. Idel förlorare:Demokratin, ekonomin, befolkningens levnadsstandard, befolkningen i östra Ukraina, nationellta oberoendet, Ryssland, fredsmöjligheterna, samarbetet Väst-Ryssland, FN (som mestadels tiger), miljön (Ukraina har pressats på olje-fracking).
SvD skriver idag ”Uppgifterna (från SÄPO-chefen) att så många som trettio svenskar med högerextrema sympatier rest till Ukraina är ny”
DN:s chefredaktör Wolodarski skriver idag i sin signerade ledare ”Lögner och hot har blivit vardagsmat när Putin och hans utsända tar till orda”. Begrunda gärna detta i läsningen av artikeln.
Vilka har vunnit?: USA:s ledande skikt, dvs. USA-imperialismen och fascismen.

I höstas avböjde den demokratiskt valde presidenten Janukovits och hans regering ett ekonomiskt förslag från EU. Rysslands förslag var 25 gånger större än EU:s bud och innebar bland annat att Ryssland erbjöd sig att betala Ukrainas statsskuld på motsvarande 15 miljarder dollar. Därtill erbjöds gasleveranser till rabatterat pris.
*Vilken ansvarsfull politisk ledare skulle avvisa ett 25 gånger bättre ekonomiskt bud?
Sedan länge är Ryssland Ukrainas dominerande handelspartner, och Ukrainas industri är anpassad till detta i betydande grad.

New York Times skrev 12/12 2013 att ”I månader har IMF vägrat att de Ukraina ett lån på närmare 15 miljarder dollar som Ukraina behöver i mars 2014 för att betala sina skulder. IMF kräver att Ukraina ska acceptera hårda villkor som ökade priser på gas och budgetnedskärningar. Dessa villkor kan också medföra politiska protester och oro.”

Från USA och EU kom nu en hetskampanj som misstänkliggjorde Ryssland och dess bud.

Därefter skedde en av USA och EU i ord accepterad överenskommelse mellan Ukrainas regering och den västuppbackade oppositionen, följd av en fascistinfluerad statskupp följande dag. En statskupp med flera kända medlemmar i högerextrema eller fascistiska organisationer, snabbt accepterat av västs politiska ledare och dominerande massmedia.
Kiev 2 protest-main_si

Dagens Nyheter skrev på bästa nyhetsplats 21/2 ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovitj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament.Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter. Det blir mycket svårt att svika de givna löftena.” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. USA och EU välkomnade detta dokument, där alltså även våldet på Majdan skulle utredas.
Janukovytj untitled

Ja, DN hade rätt – det var ”för bra för att vara sant” . En statskupp ägde rum följande dag, utan protester bland dem som sa att de gillade överenskommelsen dagen innan. När oppositionsledaren Klitscho meddelade överenskommelsen på Majdan stormades scenen av högerextremister och Yarosh, en av högersektorns ledare förklarade att man inte tänkte lägga ned vapnen förrän presidenten avgick enligt New York Times. Beväpnade aktivister från Maidan intog sedan snabbt parlamentet och presidentens residens. President Janukovitj försvann, rädd för att bli arresterad eller dödas sedan hans bil hade beskjutits.

Under trycket av massvåld lämnade 72 ledamöter från Janukovitjs Regionernas parti partiet. Diverse omröstningar skedde i radan, Ukrainas parlament med decimerad numerär på omkring 326 av 450 ledamöter. Man kan ifrågasätta hur fria de var. Utanför dörrarna stod beväpnade människor. Självförsvarshundraden, som hållit centrala Kiev i sitt grepp i månader påstod snabbt att de kontrollerar hela huvudstaden. Ny riksåklagaren kom från fascistpartiet Svoboda, liksom vice talmannen. Parlamentets talman Rybak misshandlades tills han gick med på att avgå, och flera andra folkvalda parlamentariker har också misshandlats, fått bostäder brända eller har hotats.
Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitled

En summering av händelser.

1. Janukovitj valdes till president 2010 i ett val med närmare 70 % valdeltagande. OSSE prisade valet som en ”imponerande uppvisning i demokrati”.
2. USA har sedan flera år satsat 5 miljarder dollar (vice utrikesminister Nuland) för att få ökat inflytande i Ukraina och gav öppet stöd år fascistpartiets ledare före statskuppen. Nuland och Arseny Yatseyuk images

3. Rysslands utlovade ekonomiska stöd till Ukraina december 2013 var 25 gånger större än EU:s bud.
4. Protesterna på Maidan mot korruption, oligarkernas makt, vanstyre är förståeliga, men baserades delvis på desinformation. Dominerade av fredliga demonstranter men med ökande inslag av beväpnade högerextremister.
5. 20/2 ingick en överenskommelse mellan demokratiskt vald president och opposition med stöd av USA, EU. Överenskommelsen hade kunnat bana vägen för minskade spänningar mellan olika sociala och etniska grupper, minskat inflytandet från högerextremister, och gett bättre utvecklingsmöjligheter med Rysslands ekonomiska stöd som var 25 gånger större än EU:s bud. Dagens Nyheter skrev på bästa nyhetsplats ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovitj accepterade oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter. Det blir mycket svårt att svika de givna löftena.”
6. Det var för bra för att vara sant. Överenskommelsen accepterades inte av högerextremisterna bland alla demokratiskt sinnade på Maidan. Följande dag skedde en statskupp, där presidenten flydde, hotad till livet. Statskuppen stöddes genast av USA & EU, som därmed svek demokratin, liksom dominerande massmedia. Snabbt kom CIA-chefen till Kiev.
6. I den nya regeringen har fascistpartiet Svoboda 4 ministerposter, bl.a. som vice premiärminister och mer extrema Högersektorn har också män på ledande poster.
7. Statskuppen och Svoboda har hyllats av bland andra naziststämplade ”Svenskarnas parti”.

8. Sedan Sovjetunionens sammanbrott har en inringning skett av Ryssland.
NATO tillkom som en militärallians mot Sovjetunionen och dess allierade och kunde ha upplösts då Sovjetunionen föll ihop. USA lovade att inte expandera NATO:s gränser österut. Men NATO:s ansvarsområde har kraftigt ökat och NATO framstår som en krigsorganisation. En kolossal försvagning har skett av Rysslands geopolitiska situation. Flera före tidigare allierade är nu medlemmar i NATO: Albanien, Bulgarien, Polen, Slovakien, Tjeckien, Ungern och Rumänien. NATO-medlemmarna Estland, Litauen och Lettland ingick i Sovjetunionen medan Kroatien och Slovenien var delrepubliker i goda grannen Jugoslavien.
RyssKrig-768954
9. Ryssland har starka skäl att se Ukraina, och särskilt Krim, som en del av sin intressesfär, då Ukraina varit en del av Ryssland/Sovjetunionen i 200 år fram till 1991.
10. Folkomröstningen på Krim skedde i strid med FN-stadgan, liksom den långvariga inblandningen av USA i Ukrainas inre angelägenheter.
Folkomröstningen är enligt min mening mindre odemokratisk än statskuppen. Det finns stora likheter men också skillnader med den blodiga tillkomsten av Kosovo. Mot bakgrund av detta och den militära uppladdningen mot Ryssland bör ett acceptabelt val med mer än 96 % stöd för anslutning av Krim till Ryssland godkännas.
11. Sanktionerna mot Ryssland är i strid med FN-stadgan, och till nackdel för europeiska stater och företag.
12. Olika uppfattningar finns inom USA-EU-blocket. Europa är mer beroende av Ryssland i det korta perspektivet än tvärtom. Tyskland importerar 24 procent av all naturgas som Ryssland producerar och uppemot hälften av all den naturgas som Tyskland förbrukar kommer från Ryssland. Ukraina - ryskt stöd images
13. Ukrainas regering bemöter separatiststrävanden och strider i östra Ukraina med onödigt våld i stället för förhandlingar. Kiev har använt klusterbombar och för dem strider nazistinfluerade grupper som Azov-bataljonen. Premiärminister Jatsenjuk har sagt att separatisterna är ”icke-människor”. 14. Valdeltagandet var lågt i Ukraina, särskilt i de östra delarna.
14. Efter valet i Ukraina finns 29 kända fascister (långt till höger om SD som regel)i Ukrainas parlament med 410 platser. Däribland Oleh Lyashko, känd torterare, och misstänkt mördare.
15. Valet i östra Ukraina var bra då de ger ökad legitimitet åt representanterna för de så kallade separatisterna i kommande förhandlingar t.ex..
16. Att USA:s och NATO:s aggressiva utrikespolitik med krig i Irak, Afghanistan, Libyen och intervention i Syrien stöter på patrull är bra för världsfreden, liksom ett tryggare Ryssland med Krim.
17. De så kallade separatisterna får stöd av Ryssland i okänd omfattning.
18. Konflikten har medfört en demonisering av Ryssland, med desinformation.
19. Ett kallt krig har inletts och risken för storkrig har ökat. Huvudaktören här är USA.

Ekomomiska frågor
20. Inga uppgifter finns om minskad korruption, och presidenten är en oligark. Västpressen tiger om detta förhållande.
21. Ukrainas regering undertecknat en överenskommelse med EU, som kommer att innebär stora umbäranden för befolkningen, minskad ekonomisk självständighet och som var betydligt sämre än Rysslands erbjudande i höstas. Kiev har fått 760 miljoner av EU i år – att jämföras med Ryssland bud på 15 miljarder.
22. Ukraina är nära en statskonkurs. Kiev hade hoppats att få första delen av lånet på 17 miljarder dollar från Internationella Valutafonden, IMF, före jul. Men IMF verkar inte gå med på detta. Ukrainas valuta hryvnia har halverats i värde sedan Maidan började.
23. Kiev har stängt av banker och pensioner i stället för att öppna för förhandlingar.
24. Vice President Joe Bidens son Hunter Biden har blivit medlem i styrelsen för Burisma, ett Cypern-registrerat Ukrainskt olje- och gasföretag. Med hjälp av trupper från Ukraina har man börjat installera utrustning för olje-fracking i Slavyansk, trots omfattande lokala protester bl.a. då man ser det som ett utländskt rofferi av gas eller olja från Ukraina. Länder som Tjeckien, Nederländerna och Frankrike samt Tyskland beslutat att inte ge sig på miljöförstörande olje-fracking.
25. Ukraina kan idag fira 10-årsminnet av den väststödda ”orangea revolutionen”, som förde Jusjenko till presidentmakten, sedan Janukovits först vunnit ett val. Sedan vann Janukovits det av OSSE, EU och USA lovordade valet år 2010.
Poroshenko och Obama. images4YUZEIHV
26. Kuppen är en framgång för USA:s utrikespolitik.

Sammanfattningsvis, utan statskuppen mot den folkvalde presidenten Janukovitj 22/2, dagen efter en av EU och USA i ord lovordad överenskommelse med oppositionen hade
* Det ekonomiska läget och framför allt framtidsutsikterna varit betydligt bättre
* Den demokratiska legitimiteten har betydligt högre hos demokratiskt sinnade runtom i världen
* Krim hade tillhört Ukraina
* Inget krig eller separatism hade sett i östra Ukraina
* Risken för krig mot Ryssland varit mindre.
Eller hur?

Vad bör göras?
* Kiev måste avbryta sanktionerna mot landsmännen i öster
* Förhandlingslösning i stället för krig. Respektera Minsk-överenskommelsen.
* Erkänn Krim som del av Ryssland
* Upphör med de illegala sanktionerna Mot Ryssland
* Deklarera att Ukraina inte ska gå med i NAT0
* USA och EU måste, för att ha minimal demokratisk legitimitet, erkänna att en statskupp skedde i Ukraina i februari.


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

DN 23/11 SvD 23/11 Orangea revolutionen Michael Roberts blog Från Poroshenko till Putin – en nedförsbacke Pål Steigan 15/11 DN Debatt 13/9 M Hudson i CounterpunchPål Steigan Counterpunch om USA:s UkrainapolitikYatsenjuk och Nuland DN 30/7DN 23/2 DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch


11 svar till “Maidan ett år – idel förlorare utom USA-imperialismen och fascismen”

  1. Till DN:s ledare finns följande kommentar av mig, som felaktigt tillskrivs annan person:
    ”Wolodarski skriver ”Lögner .. har blivit vardagsmat när Putin … tar till orda”. Detta gäller betydligt mer tyvärr DN:s bevakning. T.ex: DN skrev 21/2 ”Det lät för bra för att vara sant. President Janukovytj accepterade oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning… En övergångsregering ska styra i väntan på nyval… Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter. ” Dagen efter kom statskuppen, som DN direkt accepterade. ” (Max 500 tecken).

  2. Russia Today rapporterar idag ”Ukrainian President Petro Poroshenko was heckled by protesters as he tried to pay tribute to the victims of the last year’s Euromaidan riots in Kiev, which saw around 100 dead and led to a regime change in the country.

    “Shame on you!”, “Who are your heroes, Poroshenko?” and “Down with Poroshenko!” people shouted as the president lit a candle at the memorial at Institutskaya Street in central Kiev.

    Ukrainas regering har inte presenterat en hållbar utredning av dödsfallen. Goda belägg finns för att många av dessa orsakades av beväpnande fascister. En seriös utredning kunde kanske visa något sådant och kullkasta propagandabilden att Janukovits regering låg bakom allt.

    USA:s vicepresident Biden hade tänkt besöka Maidan, men man var tvungen att avblåsa besöket.
    Ukraina Poroshenko och Biden 141121

  3. Fascismen är starkast i Moskva just nu. Umberto Eco har en rätt bra lista av vad som kännetecknar fascism i sin artikel ”UR-FASCISM” som publicerades 1995 i New York Review of Books. Väl värd att läsa!
    http://www.pegc.us/archive/Articles/eco_ur-fascism.pdf

    Av de fjorton punkterna i listan tycker jag rätt många stämmer in på Putins Ryssland. Putins krigshandlingar är inte värda att försvaras.

    • Per Danielsson
      Samtliga krig du syftar på orsakades av Usa-stödda aggressioner. Ryssland ingrep som en reaktion. Om man i motsats till dig genomskådar Usa-propagandan går det lätt att försvara Ryssland. Usa vill bevara sin parasiterande hegemoni medan alla dess hatobjekt vill kunna samexistera fredligt och utvecklas, men det anglosaxiska imperiet unnar ingen annan något.

      • USA har inte skickat in trupper i Ukraina. Det har däremot Ryssland.

        Putin är rädd för att Ukraina ska lyckas med upprensningen av korruptionen. Det hotar de korrupta fascisterna i Moskva om folk i Ryssland märker att det går att ordna till ett icke-korrupt, rättsäkert och demokratiskt land, vilket Ukraina långsamt men säkert håller på att bli.

        Väst är sannerligen inte oskyldigt till hur korruptionen fick breda ut sig i Ukraina. Massor av korrupta företag, ägda av ledarskiktet i Ukraina, baserade sig i väst och hade inga problem att tömma Ukraina på rikedomar som de förde ut ur landet.
        Den här artikeln beskriver hur det gick till: http://li.com/docs/default-source/publications/ukraine_imr_a4_web.pdfsfvrsn=6

        Icke desto mindre är det Ryssland, styrt av FSB, som underblåser våldet i Ukraina. Putin är väldigt smart och använder en taktik som är svår att bekämpa för oss här i väst.

        • Det saknas belägg för att Putin skulle vara rädd för att Ukraina ska lyckas med upprensningen av korruption. Snarare tvärtom. Ju mindre korruption i Ukraina desto större möjlighet till vettigt ekonomiskt utrymme för Ryssland.

          Inte blir det lättare att Ukrainas president är en oligark – dvs. en som lyckats roffa åt sig rikedom då försöket till socialism gick i stöpet.

          Våldet i Ukraina: Den nuvarande regeringen och styret går tillbaka på långvarig infiltration av USA & Co via NGO:er och stöd till fascistisk statskupp och nu hårda tag med spärrade bankkonton och klusterbomber från Kievs sida i stället för fredsförhandlingar. Sannolikt har USA stort inflytande på denna politik. USA -det i särklass med krigiska landet efter Andra Världskriget.

          • Putin och hans klick är inte intresserade av annat än att behålla makten och öka sin rikedom. Ryssland är mycket korrupt, och som sagt vore ett Ukraina med betydligt mindre korruption än under Janukovytj ett farligt exempel för Putin.

            Pratet om fascistisk statskupp i Ukraina är lite tröttsamt. Janukovytj avsattes av parlamentet, och ingen vettig människa kan hävda att parlamentet var dominerat av fascister vid den tidpunkten. Läs länken i min förra kommentar om hur Janukovytj och hans kompisar plundrade Ukraina, med god hjälp av västvärlden! Att han avsattes var en välgärning för Ukrainas folk, men ett riktigt bakslag för Putin (och antagligen för en del banker i Europa).

            Utan militärt våld kommer inte Putin och FSB att lyckas destabilisera Ukraina. Det är bara att titta på de senaste valen hur mycket mer västorienterade Ukrainas väljare har blivit den senaste tiden. Det är Putins förtjänst.

  4. Utdrag ur dagens Nyhetsbanken:

    ”Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier uttalade sig i veckan mot Ukraina medlemskap i Nato och Europeiska unionen (EU). ”Det finns partnerskapsrelationer mellan Ukraina och alliansen, men inte medlemskap”, sade han i en intervju med Der Spiegel. ”Moderniseringen av Ukraina är ett långsiktigt projekt. Hittills finns det ingen mening med att spekulera i om det skulle vara möjligt att gå med i EU”, sade ministern.
    Amerikanska utrikesdepartementets talesman Jeff Rathke rapporterade att Washington stödjer Ukrainas önskan att gå med i Nato, men sade att ”det slutgiltiga beslutet” bör tas av Kiev.
    (regnum.ru, ria-novosti 19/11, tass 20/11, moscow times 20/1)