LO tipsar folk om den riksdagsledamot som bor närmast!

Idag berättar Dagens Eko att LO tagit initiativet att skicka ut brev till dem som bor grannar till en riksdagsledamot. De vill att grannarna ska påverka vederbörande när det gäller förändringarna i sjukförsäkringen.


Idén är inte så pjåkig alls.
Nuvarande regering har hittat på ett kopiöst antal dumheter som försämrar för vanligt folk, man har sänkt pensioner, sjukpensioner och fördyrat A-kassan och fackisavgiften. Dess-
utom struntar man helt i miljön och satsar på att bygga nya motorvägar samtidigt som man fördyrar kollektivtrafiken. Järnvägarna, som är betydligt bättre för miljön, är minst sagt styvmoderligt behandlade.

Man har också för avsikt att ratificera Lissabonfördraget och nu bjuder man in krigsförbrytare som Condoleezza Rice samtidigt som man mer eller mindre avskaffar Sveriges försvar för att så småningom tvångsansluta oss till Nato.

Jag funderar på att ta fram alla borgerliga riksdagsledamöters hemadresser så vi som bor nära dem kan gå dit och säga vårt hjärtas

mening till dessa människor. Jag kan publicera dem här på bloggen så att det blir lätt att söka på sitt eget postnummer för att hitta de närmaste.

Bra idé som LO kom med, eller hur? Ekot SvD1

[tags]LO, Riksdagsledamöter, Politik, Högerregeringen, Social Nedrustning, Miljöpolitik, Nato, Lissabonfördraget, Hemadresser, Påverkan, Besök[/tags]

  31 comments for “LO tipsar folk om den riksdagsledamot som bor närmast!

 1. Kurt
  30 maj, 2008 at 17:07

  I dagens samhälle är det ju mycket lätt att ordna adresser, om man t ex kombinerar:

  http://birthday.se
  http://hitta.se
  http://www.ratsit.se

 2. ingrid
  30 maj, 2008 at 18:47

  Politiken är bisarr!
  Men, men jag fick mig ett riktigt gott skratt endå.

  Men konstigt… varför passar inte LO på att samtidigt skicka ut brev till vänsterfalangensväljare och varför sänder inte LO ut brev till sossemaffian på Rosenbad och sossetanten Anna Hedborg (som ju lagat till hela det här grundreceptet som Reinfeldt och alliansen sedan kryddat på med lite smått och gott och sedan slängt upp på bordet för servering).

  Vad sysslar damerna Salin och Hedborg med? Det många som vill ha svar nu.

  Bisarrt var ordet.

 3. gruv.arb
  30 maj, 2008 at 19:38

  ”ingrid says:
  Vad sysslar damerna Salin och Hedborg med? Det många som vill ha svar nu.”

  Som det verkar, ingenting.

 4. 30 maj, 2008 at 20:40

  Jag måste säga att jag skrattade gott när jag hörde nyheten. Pratet över häcken betyder så mycket, så mycket. Och gud förbjude att man blir ovän med grannarna. En superb idé enligt mig.
  Trevlig helg!

 5. Mikael
  30 maj, 2008 at 23:36

  Det var väl elakt gjort, för nu riskerar ju riksdagsplatsen att bli ett heltidsjobb.

 6. 31 maj, 2008 at 00:22

  Mycket bra idé av LO. Lustigt att de som skriar högst är liberalerna i partiet för Kärnvapen, Kärnämnen och Kärnkraft (kkk). De om några borde väl tro på personligt ansvar?

 7. blingbling
  31 maj, 2008 at 00:50

  Tack Ingrid, du besparade mig jobbet med att påminna om vilka som beställde respektive genomförde utredningen som ligger till grund för de föreslagna förändringarna. Såssarna har definitivt en hel del att förklara.

  I beaktande av graden av fulspel från politiskt håll tycker jag väl inte att LO:s vinkel är så värst hårresande, jag föreställer mig att det bör kunna bli tiotusentals människor som vill komma till tals med sina folkvalda om förslaget klubbas igenom.

 8. Olov Dahl
  31 maj, 2008 at 01:49

  Ja lägg gärna ut deras adress så kan jag åka till var och en och bjuda dom på tårta och kanske ett glas skumpa. ;)

 9. ingrid
  31 maj, 2008 at 01:59

  Die Quelle
  Man kan få sig en tillfällig garvis. Visst kan man det.
  Men hur kan det egentligen, vid närmre eftertanke vara en superb idé? När själva grundbulten, till den nya sjukförsäkringen är skapad och anlagd av damen, (den sk. socialdemokraten) Anna Hedborg? Som är lika förklädd som Sahlin och övriga i maffian på Rosenbad.
  Superbt att LO och Wanja Lundby Wedin i denna alltför sena timme till stora delar spelar upp en beställd teatervals? För S- maffian har ju som sagt redan utfärdat order via Hedborg…
  Det hela är mer tragikomiskt.
  Bisarrt.

 10. 31 maj, 2008 at 08:09

  Är tämligen skeptisk. Hur glada skulle vi vara om några av dessa fundamentalister i bilistpartierna skickade ut brev till grannarna för miljöpartiets väljare? Sverigedemokraterna skickade ut till de som röstat in invandrarpolitiken?

  Man ska nog vara väldigt försiktig med sånt här.

 11. 31 maj, 2008 at 08:12

  Äsch! Politiker ska väl få höra folkets röst? :-/

 12. el persson
  31 maj, 2008 at 09:24

  @ Jinge.
  Visst bör de få höra folkets röst. Men denna metod har en bismak av Helvetesdjävlarna och Banditerna: ”Vi vet var du bor, glöm inte det!

 13. 31 maj, 2008 at 09:46

  Mycket av den politik som drivs idag har legat i annan påse förut. Det är bra att påminnas om det. Vad gäller LOs tilltag så tycker jag att detvar osedvanligt dumt.

 14. 31 maj, 2008 at 10:20

  @Mary:

  Hade jag en borgerlig politiker som granne så skulle jag låta vederbörande veta min åsikt. Och politikers adresser är sällan hemliga. Jag tycker att det var harmlöst.

 15. blingbling
  31 maj, 2008 at 11:19

  Jag ser det som tämligen självklart att man som folkvald bör kunna stå för den politik man är med och driver igenom, det går att se det som en sanity-check att om man inte törs konfrontera de som berörs av ens handlingar så bör man tänka igenom sina ställningstaganden en gång till.

 16. 31 maj, 2008 at 14:05

  Jag tror att man redan vet om man bor granne med en politiker och oftast talar man om saker som berör också. Det ärinte nödvändigt att bli påmind om det av tredje person. Men LO visar färg… som Sanna Raymna skirver på SvDs ledarsida idag.

 17. 31 maj, 2008 at 14:09

  @Mary:

  Menar du att det är fel att folk vet vilka som är deras representanter i riksdagen? Eller är det bara fel att veta var de bor och hur de ska få tag i dem?

 18. palle
  31 maj, 2008 at 14:59

  Är man det minsta insatt i det svenska politiska systemet så vet man att riksdagsledamöter blott är röstboskap och att partilinjen är det som gäller. Besluten tas annanstans – av högvilten i partihögkvarteren, men agendan sätts av media!

  Därför är det utomordentligt korkat av arbetarrörelsen att sälja Aftonbladet. I princip all media ägs av de som står på borgerlighetens sida. SVT och SR följer i princip DNs linje nästan alltid.

  LO-topparna vill väl visa att man gör något och försöker engagera fotfolket, men lär inte bli förvånade över att effekten uteblir. Det är ju trots allt en PR-grej ämnad åt de egna.

 19. Blondie
  31 maj, 2008 at 17:33

  Det är fullkomligt smaklöst av LO att föra en sådan kampanj, och till er som i tidigare kommentarer påstår att ni ska leta upp dessa människors adresser för att avlägga ett eget besök hemma hos dessa ledamöter, måste jag fråga:
  Hur fungerar ert tannkesätt egentligen?

  Ska ni verkligen åka hem till dessa ”fasansfullt ondskefulla” personer för att (som ni säger) göra er mening hörd??
  Ring då och framför klagomål eller liknande, eller skriv en insändare, whatever, men kom inte och påstå att ni ska gå och trakassera människor när de sitter hemma med familjer på privattiden..

  Tänk om alliansen någonsin gjort något liknande, då hade ni allt ylat om hur oetiskt och kränkande den här sortens förföljelse är!

 20. blingbling
  31 maj, 2008 at 17:34

  Förvisso är de folkvalda måhända röstboskap, men dom kan bevisligen trycka på knappar vid voteringarna också. Det räcker här att en handfull råkar trycka ’fel’ för att sänka förslaget. Det kan ju dessutom hända att någon engagerad medborgare råkar finnas på plats för att dokumentera resultatet av röstningen utifall …

  Jag tror på en mer direkt dialog med våra politiker än hittills, ett rent samvete lär ju vara bästa huvudkudden, och nog måste väl kontakten med väljarna vara det viktigaste i en politikers vardag tillsammans med uppgiften att sörja för medborgarnas bästa ?

 21. 31 maj, 2008 at 17:34

  @Blondie:

  :-)

 22. Callisto
  31 maj, 2008 at 18:38

  Publicera deras jobb-mail, det är okej och räcker mer än väl. Annars föreslår jag att du publicerar din adress också, så man kan få tag på dig med om man har något på hjärtat? Även politiker har rätt till ett privatliv. Det är inget annat än svårartade trakasserier att börja inkräkta på individers privatliv för att man inte delar deras åsikter. Jag förföljer inte Gudrun eller Mona för att jag inte håller med dem. Jag skulle också allvarligt avråda en person som ville göra det. För mig är ett öppet och tryggt politiskt klimat viktigt för demokratin. Att börja traska in på folks privata sfärer är bara lågt. Skriv en insändare istället. Eller aspa på egen riksdagsplats.

 23. 31 maj, 2008 at 19:02

  @Callisto:

  Det är svårt med ironi på nätet, alla förstår inte ironiparenteser och även om de gjorde det så skulle det förta en hel del av det skrivna. Samtidigt så tycker jag att det är rätt så intressant att det är borgerliga som protesterar. Det skulle inte blivit några kommentarer från er om det hade varit en socialdemokratisk regering…

 24. Bertil
  31 maj, 2008 at 19:12

  Ett smart sätt att skapa debatt! :-)

 25. Ola
  31 maj, 2008 at 19:57

  Det är roligt se hur dessa högermän nu skriker ut sin vrede över att svenska folket får veta vad dom tänker göra. Och dom brukar altid säga att det är i tjänst dygnet runt därför dom har så hög lön. Undrar hur dom hade tänkt sig det skulle bli om det blev personval ännu mera..Ska dom gömma sig då oxå. Nej jag tycker att det var rätt av LO. Ser att tjänstemänens fack oxå har protesterat. Men Arbetsgivarna dom är glada..Nu slipper dom ansvaret för dom som slitit ut sig på jobbet efter sex månader

 26. Daniel A
  31 maj, 2008 at 20:13

  Jag förstår inte vad som är så hemskt.
  I GP så illusterar dom ibland våra riksdagspolitiker med namn och bild samt även var på en karta dom bor så att det blir lite mer personligt.
  Det är ju faktiskt ett ansvar mot folket man har. Eller är det så tragiskt att jag har en sorts romantiserad bild om att dom är folkvalda och inte är där för pengarnas skull, samt även ansvarsfriheten.
  Tänk om man drev ett företag på samma sätt som riksdagspolitikerna agerar ibland.
  Revisorerna hade blivit helfnoskiga.

 27. Daniel A
  31 maj, 2008 at 20:21

  Sedan kanske det blir lite före extremt dock om man kombinerar olika tekniker.
  Jag kan ju se på satelitbilder att min lokala m-riksdagsman bor i villa (vilken av dom gör inte det?:) och har den enda poolen i området.
  Men som jag skrev innan så är jobbet ett kall, inte nåt vanligt arbete.

 28. Jan Garefelt
  31 maj, 2008 at 22:18

  Det är ett grovt övertramp på ledamöternas personliga integritet att kliva in i deras privata sfär.

  Inte ens Johan Persson eller Thomas Bodström förtjänar detta, alldeles oavsett hur valhänt de handskas med andras personliga integritet!

  LO fiskar i grumligt vatten!

  mvh /Jan Garefelt

 29. 1 juni, 2008 at 11:29

  Jan Garfelt: riksdagsledamöter HAR ingen personlig sfär så länge dersa uppdrag varar! De förutsätts vara i tjänst dygnet runt och numera får de även ersättning för sin mer än väl tilltagna semester. De ska tåla att bli ställda mot väggen av förbannade/glada väljare och förklara sin politik och sina beslut var än de påträffas.

  Det är du som fiskar i grumliga vatten.

 30. Jan Garefelt
  1 juni, 2008 at 16:23

  @Niclas Eriksson:

  Menar du att riksdagsledamöter ska vara beredda på att okända knackar på deras dörr för att prata politik när som helst? Skoja inte med mig – partierna har redan svårt att ragga kvalificerat folk till riksdagen!

  Ska man ställa politikerna mot väggen för deras politik, ja då ska det ske på den politiska arenan – i bloggar, debattartiklar, debatter, intervjuer mm. Men INTE i hemmet, annat än om man är inbjuden.

  Går vi ifrån detta så kommer vi snart nog att ha skrämt bort de sista normala människorna från politiken. Bara skrapet blir kvar, vaktat av dubbla led med livvakter. Är det så du vill ha det?

  mvh /Jan Garefelt

 31. 1 juni, 2008 at 18:43

  Niclas Eriksson verkar inte vilja hålla isär sak och person. Ingen kan förväntas stå till svars för sitt arbete dygnet runt. Inte ens våra politiker.

  Det finns gott om offentliga arenor för meningsutbyte och debatt. Man BEHÖVER inte trakassera folk hemma på deras fritid.

  Om man inte begriper att det kan upplevas hotfullt av någon att bli utsatt för det LO nu gjort så har man nog inte alla skruvar rätt åtdragna. Det enda LO:s metodik gör att flygtta gränserna för vad som är okej, och man kommer att få allt färre som vill och vågar engagera sig politiskt. Politiken är fortfarande ett jobb. Vi ÄGER inte våra politiker dygnet runt. Det vi kan ha att säga kan sägas under deras arbetstid.

Comments are closed.