Languagetubes från MP angriper högern?


En översättning av begreppet språkrör till ett mer internationellt gångbart ord är svårt. De mest naturliga valen är inte lika roliga som languagetube.


Men jag kan ändå inte
låta bli för igår såg jag Peter Eriksson hålla ett tal inför den pågående kongressen där han – angrep högeralliansen. Det förvånade mig eftersom alla utspel och luftballonger som (mp) släppt ut på senare tid i högsta grad stryker högeralliansen medhårs, så plötsligt på kongressen så står Eriksson och kritiserar samma allians, en partigruppering som han och (mp) mycket väl kan tänkas regera tillsammans med efter nästa val.

DN: ”Miljöpartiet vill göra det med socialdemokraterna. Det vill även vänsterpartiet. Men varandra vill de slippa. Socialdemokraterna avvaktar och sörjer den tid de kunde regera ensamma. I en intervju i Svenska Dagbladet samma dag beskrev socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog koalitionsregering som den naturliga fortsättningen på det nära samarbete som de tre partierna haft under de senaste tio åren: ”Ska jag tolka stämningarna just nu så hamnar vi så småningom i ett läge där vi söker stöd för en majoritetsregering.””

Vädret är i alla fall hyfsat, tänker jag när jag skriver dessa rader tidigt på lördagsmorgonen 1025, millibar och solen står som spön i backen. Men uppriktigt sagt så börjar jag tröttna på partiets ständiga politisering av varenda småsak. Det verkar mer och mer som om (mp) har gjort det till regel att släppa ifrån sig uttalanden som är så pass spektakulära att de når tidningarnas ledarsidor. Substansen är inte central, det viktiga tycks vara att det ska gå att göra en rubrik av det sagda.

Det förvånade mig något att kongressen släppte igenom förslaget om medlems-
omröstning med så bred marginal som de faktiskt gjorde. Det var ett taktiskt beslut av partiledningen för att undvika alltför mycket debatt men samtidigt undrar jag förstås vad det innebär för partiet på sikt. För oavsett hur

det går i den interna medlemsomröstningen så har man nog slagit in en kil i det egna partiet. För hur än medlemsomröstningen slutar så riskerar man att förlora en del väljare i nästa val. Somliga kommer att välja Vänsterpartiet eller junilistan, andra i sin tur kan rösta på högern.

Sedan tror jag att Dagens Nyheter har fel i citatet ovan. Jag tror inte alls på någon större spricka mellan (v) och (mp). Det jag tycker mig se är att dessa languagetubes är populister av format, som dessutom har hyfsat begåvade spindoctors. DN1 SvD12 AB1

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]miljöpartiet, languagetube, språkrör, eu, kongress, regeringssamarbete, vänsterpartiet, rödgrön, politik[/tags]


2 svar till “Languagetubes från MP angriper högern?”

  1. ”Att inte veta om man står till vänster eller höger är bra”

    Men herre gud! Det var det värsta dravel jag hört i dag! Det är vad för slags ekonomiskt system det är tänkt att vi ska rösta om/ta ställning till, samt de lagar systemet föder. Att rösta för att man inte vet varför man röstar och på vad, verkar synnerligen dumt.

    Har ni föresten tänkt på att i en bemärkelse så diktaturer mer demokratisk än demokratier, och demokrati är mer diktatorisk? Virrigt?

    Demokrati = folkstyre! Får därför majoriteten av folket vad de vill ha dvs en blandning mellan Moderaterna och Socialdemokraterna, så kommer ju inte samhället att förändras nämnvärt, utan valet mellan dem båda är så hårfin att det inte finns något att välja mellan = mindre valfrihet = mindre demokrati = mer diktatur (i frånvaron av valfrihet alltså) i den bemärkelsen att samhället inte förändras!

    Diktaturer efter diktaturer faller = samhället förändras snabbare efter folkviljan; därför märks folkvilja mer = mer demokrati. Så i en diktatur så går samhället mot större och snabbare förändringar = mer demokrati!