Kriminella gäng och rättsväsendet

Jag vet inte om det verkligen är fakta att våld och hot mot rättsvårdande myndigheters personal har ökat. Det framstår som att det skulle vara fallet när man läser tidningarna i alla fall.

Hanne Kjöller: ”Det finns i första hand två saker samhället kan göra för att bekämpa utvecklingen. För det första att trakassera individer från de kriminella gängen – som i många fall misstänks ligga bakom dåden. Alltså att göra livet besvärligt för dem genom att jaga dem för p-böter, bidragsfusk och allt annat som brukar följa i spåren av människor som anser sig stå över lagen. Och förstås att åtala dem för allt åtalbart.”

Att störa de kriminella är givetvis en bra metod. Det finns en del polisdistrikt som helt enkelt punktmarkerat de mest brottsaktiva. Metoden leder nästan undantagslöst till att ”buset” flyttar till ett lugnare ställe. Kan man införa den metoden för hela riket så får det till konsekvens att de antingen flyttar från landet eller så kommer de tvingas till att underordna sig det regelverk vi kallar Sveriges Rikes Lag.

Jag minns att Sigurd Denckerts villa sprängdes på 90-talet, en dog. Kriminalvårdschefer har skjutits ner på öppen gata, och många har utsatts för hotelser i en eller annan form. Att en åklagare drabbats av en bomb mot sin villadörr är visserligen ett extremt brott, men handlar det verkligen om någon ny typ av brottslighet?

Under alla omständigheter är det inte en dag för tidigt att man avsätter särskilda resurser för den grövsta kriminaliteten. Thomas Bodström, vars tidigare meriter är diverse förslag för att avskaffa den personliga integriteten, anser att Beatrice Ask är handlingsförlamad enligt Ekot.

Bodström i Ekot: ”– Det är väldigt allvarligt att vi har en splittrad regering i en så här viktig fråga. Då händer ingenting, då blir det möten, i stället för att ta krafttag mot den här typen av brottslighet.”

Vi minns alla Bodströms krafttag när han var justitieminister, det fanns väl knappast en enda dag som han inte hittade på nya förslag för att förbättra polisens möjligheter att spionera på svenskar – som inte ens behövde vara misstänkta för brott. Numera så försörjer han sig som advokat och får extra betalt i form av statsrådspension och lön som riksdagsman.

Med det sagt så kan han ju faktiskt ha rätt ändå, sådant har hänt förr. Det verkar som en majoritet av riksdagspartierna är positiva till en förstärkning av Rikskriminalen. Om det är den vägen man ska gå vet jag inte, ska man ta Kjöllers idé på allvar så är det väl närmast de lokala polisdistrikten som bör få bättre resurser.

Jag känner mig dock skeptisk till snabba förändringar. Ska man anställa ny personal varenda gång något får medial uppmärksamhet så kommer väl snart polisyrket att bli Sveriges vanligaste jobb. Då borde man satsa även på den ekonomiska brottsligheten, men det gör man inte. Och vi alla vet varför…

Vad Hanne Kjöller tycker att man ska göra åt moderater som anser sig stå över lagen framgår inte av hennes artikel.

Källor: AB DN SvD Ekot Brännpunkt

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Kriminalitet, Politik, Åklagare, Polis, Rikskriminalen, Moderaterna, Högerregeringen, Kriminella gäng[/tags]

  18 comments for “Kriminella gäng och rättsväsendet

 1. Kurt
  22 november, 2007 at 07:35

  Jag tycker att Hanne Kjölers förslag är utmärkt, och naturligtvis skall det gälla alla olika kriminella gäng, även moderater! Det finns ju ingen anledning att ge fribrev åt vissa kriminella gäng.

 2. 22 november, 2007 at 07:40

  Jag undrar om man inte skulle kunna punktmarkera det moderata och folkpartistiska buset på samma sätt och få dom att flytta till Danmark eller Uruguay eller Israel?

 3. 22 november, 2007 at 07:46

  Det är synd att belasta andra länder med våra egna problem Lennart. Gotska Sandön är obebodd, dit skulle de kunna flytta?

 4. Leo
  22 november, 2007 at 09:03

  Stopp, stopp för fasen Jinge!!
  Inte Gotska Sandön för det moderata och folkpartistiska buset. Sandön är en av sveriges vackraste platser.. tänk att möta Carl Bildt där tex. eller cedershöldarna, eller Nordin eller Beatric Ask eller alla dessa frimicklare från Folkpartiet..brrr

  Israel blir nog bra!

 5. Sara G skriver
  22 november, 2007 at 09:46

  Varför inte Madagaskar?

 6. Daniel
  22 november, 2007 at 10:43

  Jag tycker att ni ska vara lite återhållsamma här. Låt mig föreslå Spetsbergen. Det är en naturskön plats, som lämpar sig alldeles utmärkt till fritidsaktiviteter, kroppsarbete och frisk luft. Det är nog säkerligen också ganska billigt att hyra. Och fanimig garanterat rymningssäkert. En utmärkt plats för olika sorters kriminella gäng att utbyta erfarenheter och möjligheter. Blir dom uttråkade, finns ju alltid en gruva att jobba i för att hålla värmen. :)

 7. blingbling
  22 november, 2007 at 11:51

  Det här är en klassisk poängknipare och dessutom väldigt användbar för att dra fokus från andra besvärande förhållanden.

  Händelsen i Nacka som du refererar i exemplen riktade sig inte mot åklagaren ifråga utan mot hans dotter som vid tidpunkten hade tvivelsaktiga affärsbekanta. Hoppsan.

 8. nature
  22 november, 2007 at 12:14

  Vad den organiserade brottsligheten gör, är precis samma sak som staten gör.

  Tänk skatt som beskyddararvode, och tänk fogden som torped; Moms (25 %) företagsskatt (ca 30 % av visten) torped = först skattekontoret och sedan kronofogen!

  Denna centralmakt vill slå vakt om sitt våldsmonopol = polisen = centralmakt.
  Av vem tror ni den organiserade brottsligheten har lärt sig alla knep av?

  PS Är det inte så här moderaterna resonerar när de säger att skatt är stöld? DS

 9. Daniel
  22 november, 2007 at 14:10

  Dessa anarkistiska tankegångar från nyliberalt håll om staten och skatten är trams. Vad vi har kvar då är ett sorts stamsamhälle som för oss flera tusen år tillbaka i tiden. Och nog för att vissa tycker att det var bättre förr, och är lite konservativt lagda, men drar dom inte gränsen nånstans?

 10. 22 november, 2007 at 14:30

  Det var intressant genomgång av de kriminella gängens uppkomst som organisationer som AB hade dock. Alla gängen började organisera sig i Sverige omkring 1992-1995, alltså från något år efter det famösa kronförsvaret, det som kraschade stora delar av landet och orsakade att den stora arbetslösheten och bantandet av skolor och övrig offentlig sektor, bröt ut.

  Jag säger förstås inte att det har något samband, men ett intressant sammanträffande är det onekligen.

 11. 22 november, 2007 at 15:21

  Hej Nature (#10), du har naturligtvis rätt. Istället borde vi privatisera våldet, låta alla sätta upp sin egen polisstyrka/militär. För om alla är poliser sitter snart alla i arrest och då blir det svårare att begå brott.

  Egentligen borde vi privatisera lagstiftningen också. Jag längtar efter att stifta en lag mot hängande byxor och kan vi alla här bilda en specialtrupp och arrestera nidingarna blir samhället en skönare syn.

  Och med egenskapad lagstiftning och polisstyrka kan jag döma dem till vatten och bröd samt tvångsrekvirera skatteskrapan som fängelse. Billigt och bra. Egentligen kanske det räcker med att hänga ett lås på dörren där och kasta in Wasa Sport genom fönstren.

 12. blingbling
  22 november, 2007 at 22:16

  #13

  … var lite affärsmässig:

  Naturligtvis ska du erbjuda dina fångars släktingar möjlighet att betala för business-class förvaring av sina anhöriga mot ett skäligt tillägg. Sen kan du alltid sälja optionella strafftidsförkortningar. Och naturligtvis skattar du inte en spänn för intäkterna utan hänvisar till att det är en del av din jordbruksfastighet.

 13. Rawia Morra
  22 november, 2007 at 23:08

  Hampus,

  Wasa Sport? Hur grym är du egentligen? Den är ju gjord av hö :)

 14. 22 november, 2007 at 23:18

  Vad är det för grymt med Wasa Sport ??

  Det äter jag VARJE dag… :-/

 15. Rawia Morra
  23 november, 2007 at 00:15

  Jinge,

  Att tugga det känns som ett straffarbete! :)

  Jag föredrar lite tunnare varianter!

 16. Marcus R
  23 november, 2007 at 01:20

  Mästerkocken Leif Mannerström äter aldrig (och verkligen aldrig, iaf enligt hans kokbok Husmanskonst) orostat knäckebröd. Det får lite nötigare och grovare smak om man rostar knäcket lite. Väldigt gott faktiskt.
  Jag slutade dock sedan jag höll på att bränna ner köket när jag tänkte rosta ett par av de där tunna Wasa frukost och satte mig vid datorn under tiden…

 17. 23 november, 2007 at 07:17

  Blingbling (#14), jag har lite svårt att förstå varför jag ska erbjuda det. Jag lagstiftar ju bara om att deras pengar är mina i alla fall! Privatisering har sina fördelar.

 18. Viveka
  25 november, 2007 at 11:10

  Jag tycker att alla ”hojåkande” ligister ska tvingas vara utrustade med en GPS-sändare i ”hatten” och sedan kan polisen, med hjälp av exempelvis OpenSource rörelsen på Internet, bygga upp massor av webbplatser som levererar kartor, typ Google Earth och Microsoft Live World, med tillägg som den nya tekniken ger möjlighet till idag, att i realtid exakt se var ligisterna befinner och förflyttar sig.

Comments are closed.