JAS, bidde inte ens en tummetott


För några månader sedan avslöjades det att mutor, bestickning och agenter var inblandade i den ”hyr-affär” som blev resultatet av den Tjeckiska statens tänkta upphandling av JAS.


Vad som egentligen avslöjades
är väl inte klarlagt men man tycks förstå att tjeckiska politiker fått rejäla sedelbuntar från några s.k. ”agenter”. Idag valsar JAS 39 Gripen vidare i medierna och nu handlar det om den affär som gjorts med Sydafrika.

DN: ”Saab och British Aerospace använde hemliga agenter för att sälja Jas till Sydafrika 1999. Det visar ett avtal som DN har läst. 1,9 miljarder har gått till ospecificerade utbetalningar till agenter och företag i Sydafrika.

Den brittiska polisen bekräftar för DN att man just nu utreder misstankar om mutor genom hemliga agentavtal i samband med Jas-affären i Sydafrika. På grund av det känsliga utredningsläget vill man inte lämna några kommentarer.”

Den här soppan börjar dock inte med någon av dessa affärer. Det startade långt tidigare då politiker från alla läger beslutade sig för att lilleputtlandet Sverige skulle ha ett egenutvecklat stridsflygplan. Man ansåg det vara viktigt eftersom inte var mer än 200 år sedan landet var inblandade i direkta stridigheter.

Hela vapenindustrin behövde stöd ansåg man varför lilla Sverige har lyckats bli storproducent av alla möjliga sorters vapensystem. Det enda dessa tycks ha gemensamt är – mutor. Ibland får man höra att en förutsättning för att göra internationella vapenaffärer är pengar under bordet i en eller annan form, de marknads-
liberala ställer den retoriska frågan – vill vi inte exportera och tjäna pengar?

Bortsett från varenda moralisk aspekt man kan lägga på detta så bortser dessa från det viktigaste, vem har betalat för utvecklingen och tillverkningen av dessa vapen? Jo det är de svenska skattebetalarna som betalt varenda krona, varenda miljon och varenda miljard. Och det har genom åren blivit ett kopiöst antal miljarder.

Då så säger väl vän av ordning, det är väl bra att dessa ”agenter” lyckas sälja ett antal JAS-plan?

Det vore det säkert om vi som betalat för dessa plan fick tillbaka något av våra investerade pengar. Men så är icke fallet. När vi lyckas övertyga främmande makt att de ska köpa den flygande jordfräsen så går inte några pengar tillbaka till skattebetalarna. De går till Saab och andra delar av krigsindustrin. Det blir således krigsindustrin, främst Wallenberg och Investor, som håvar in de stora slantarna. Vi skattebetalare får i stället subventionera fortsatt utveckling av planet, och andra flygmaskiner som vi inte ens ska ha som den illa beryktade Neuron, det förarlösa flygplanet.

Enligt Dagens Nyheter finns det oförklarade bokföringsposter på fyra miljarder i Jasaffären med Sydafrika. Av dessa härrör 1,9 miljarder från ersättningar till ”hemliga agenter”. Dessa mellanhänder har sannolikt fått ett tresiffrigt antal miljoner för egen del, men de verkligt stora pengarna har försvunnit i ett svart hål, ett hål som med största sannolikhet utmynnar i ett antal politikers fickor.

Vad dessa herrar har för kostymer vet inte jag, men jag inser att de alla anser att det är av yttersta vikt att de har rymliga fickor. Och det är vi andra som ser till att dessa hålls fyllda till bristningsgränsen. Till oss bidde det inte ens en tummetott… Källor: DN DN2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]JAS, Saab, Investor, Wallenberg, Gripen, Vapenindustrin, Skattebetalarna, Högerregeringen, Mutor, Agenter, Jordfräs, Politik[/tags]


9 svar till “JAS, bidde inte ens en tummetott”

 1. OK , Om JAS påstås att det betalats mutor. Jag är övertygat om att av de avslöjanden som gjorts, samt de som sannolikt kommer, kommer att visa att det ej är den svenska delen som har gjort fel.
  Om den engelska kollegan kan man tro vad som helst, där finns nog inga skrupler.
  Du undrar hur vi ska fåt illbaka något av ”våra investeringar” i JAS-Gripen projektet. Jag har ibland skojat med en del av involverade personer. Jag brukar fråga så här:
  ”Om vi nu ska lägga ut ca 25 % av produktionen i form av Motköp, och vi upprepar detta gång på gång , vad har vi då kvar?”
  Nästa fråga: ”Får vi överhuvudtaget något kvar av den utveckling av FPL 39 som vi, och övriga brukare förutsätter?”
  Svaret på dessa frågor torde vara att om vi vill ha ett samhälle som ligger i topp när det gäller utveckling på det aeronautiska området, med allt vad det innebär med jobb, och fortsättningsvis kunna få ”vår fågel” att flyga så får man tyvärr acceptera det behövs, och finns ett behov av mycket bra flygplan. Utvecklingen av specifika system kommer man att utveckla tillsammans med kunden. Jag har ingen uppfattning om hur mycket jobb som genererats av satsningen på Gripen, men jag är fullständigt övertygad om att det har varit bra för de samhällen som berörts.

 2. Till att börja med så måste man första att Gripen skapades när kalla kriget var en realitet. Sverige var då neutralt, om mer teoretiskt än praktiskt. Men det innebar bland annat att Sverige hade en unik taktiska som strategisk försvarssituation,. Man gjorde då bedömmningen att det skulle bli billigare att bygga ett vapensystem anpassat för svenska förhållanden, än att anpassa ett köpt system.
  Fördelarna med att bygga Gripen var:
  Ett vapensystem annpassat för våra specifika krav
  Större säkerhet för leverans i kritiska lägen
  Klar markering av alliansfrihet
  Säkrare och billigare drift
  Sysselsättnings effekter
  andra spin-off-effekter.
  Glöm inte heller att det andra alternativet hade varit F-16 från USA och hade ni velat se svenska piloter i samma sorts flygplan som används i Irak och Israel?

 3. John Westman och Håkan:
  Det intressanta är emellertid att det är svenska skattebetalare som betalar hela kalaset, medan det är Wallenberg et consortes, som håvar in vinsterna, och att nyliberaler alltid hävdar att skatter är av ondo.

  Eller menar nyliberaler, liberaler och libertarianer (eller vad de nu kallar sig) att det bara är skattepengar som går till behövande svenskar, sjuka och arbetslösa, som är av ondo?

 4. ”John Westman och Håkan:
  Det intressanta är emellertid att det är svenska skattebetalare som betalar hela kalaset, medan det är Wallenberg et consortes, som håvar in vinsterna, och att nyliberaler alltid hävdar att skatter är av ondo.”

  Bara för att sansa diskussionen en aning: vi ska ju faktiskt koma ihåg att en stor del av den vinsten går tillbaka till Sverige, och förmodligen skapar en hel del jobb. Samt skattas, och dessa pengar går också säkert till sjuka och arbetslösa.

 5. Tack Calle, kunde inte sagt det bättre själv. Mutor är givetvis inte godtagbart, men jag är inte lika övertygad som John Westman att den svenska delen är oskyldig.
  Problemet med ett försvar är som en vanlig försäkring, om man inte råkar ut för en olycka så är det bortkastade pengar. Dock så går det inte att förutse. Så vi måste ”försäkra” oss. Brösttonerna nu mellan USA och Ryssland är ett sorgligt exempel varför försvart behövs. Vi vet faktiskt inte vad som händer imorgon.

 6. Lustigt att det finns de som vrider och krumbuktar sig för att försvara 1,9 miljarder i fel fickor. Varför inte göra det till ett öppet politiskt handlingsprogram för sjukvården: Mera mutor –
  bättre vård! Kanske något för sd?

 7. St Just
  Sd vill i alla fall inte ställa Sverige i samma position som landet var under 30-talet. På grund av en huvudlös demobilisering under 20-30 talet blev vi tvungna att agera fega krypare under stora delar av andra världskrigets. Detta har i sin tur lett till ett sådant dåligt samvete från medelklassen att vi lika huvudlöst gör allt för att utplåna allt som skulle kunna kallas svenskt.

  Redan de gamla kommunisterna visste vad som händer ett land utan försvar eller vilja att försvara sig. Se vårt försvar som en försäkring mot gamla ryssland och ytterligare krig, för vem vet vad som kommer hända rysslands politiska led inom en tioårsperiod – eller du kanske gör det St Just?.

 8. Miljardbeloppen är inte småpotastis.
  Igår visade Uppdrag Granskning vilka förödande konsekvenser för den fattiga befolkning i Sydafrika Jas-affären hade.
  Istället för 1 miljard som ACN tyckte borde räcka för en militär upprustning i landet så blev det 14 miljarder – på grund av Perssons och Blairs påtryckningresa och Saab och dess engelska dotterbolags miljarder i mutorpengar.
  ANC var innan helt oemottaglig för mutor, men efter den affären har regeringen degraderas och fått problem, enl en vit sydafrikansk fd parlamentledarmot, som snabbt som ögat blev utesluten på grund av sitt grävande efter sanningen. Han är numera bosatt i London.
  Alla vet att de globala vapenaffärerna
  är till största delen kriminella och mutor till miljardbelopp är vanligt förekommande.
  Att Persson inte var omedveten om det är det ingen som tror på.
  Jag tycker att det var en avskyvärd handling att pracka på Sydafrika Jas-plan som de inte behövde och därmed riskera miljoner fattiga sydafrikaners liv och hälsa.
  Shame on Persson!!!
  Krig är en rutten och primitiv anomali, som vi för länge sedan borde ha förkastats.

 9. Jag blir så trött på alla töntiga dåliga kommentarer som ”Jordfräs” och alla andra dåliga mot argument som sägs om det Svenska Jas 39 Gripen. Ni borde ta mig katten skämmas.
  Inte nog med att ni grämer er om familjen Wallenberg som ni istället borde tacka. Mycket av det som de åstadkommit genom generationer drar du nytta av idag! Heders till dom istället. Sen och det är kanske det värsta, ni klagar på ett av världens mest avancerade stridsflygpan som utvecklats av våra fantastiskt duktiga ingenjörer,tillverkade av mycket duktiga människor som bidrar med de skattepengar som du så väl behöver. Dessutom så flygs de av en elit av flygare som tillhör de främsta inom flyget. Hur tror du de känner sig. Det har inget med politiker eller sk.mutor att göra. Hur känner du dig när du vet att du gjort nåt bra och lyft en bra lön medans andra gör ner vad du anser är bra presterat. Tycker du lönen känns berättigad eller känns den som en stöld i nåt bedrägeri? Tänk efter!
  Om sen inte planet någonsin kommer att användas i strid. SO What! Då är det ju bra för under tiden har utvecklingen genererat en massa andra fina tekniker som vi alla har behov av. Kostnader skall dessutom ställas i relation till motsvarande och då är Jas kostnaden småpengar. Olyckor under utvecklingsfasen är en bråkdel av andras som man aldrig talar om.
  Var stolt av att ”lilleputtlandet Sverige” kan utveckla dylik teknik/produkter. Det är det inte många andra länder som kan. Svensk Teknik är högt erkännd utomlands medans vi har ett antal kverrulanter/förståsigpåare här hemma som vill göra sig märkvärdiga genom att pådyvla andra mindre insatta svenskar med en massa struntprat som i långa loppet skall få oss svenskar att känna oss värdelösa och att vi inte duger till annat än att bygga ”Jordfräsar”. Det är lågt!