Jag gillar stormar, men..

Som jag skrev igår så är jag barnsligt förtjust i rejäla busväder, något som jag skrivit om många gånger förut och som jag lär fortsätta med tills jag blåser bort.


Nu har man försatt Storbritannien
och Nederländerna i krisberedskap eftersom situationen påminner om den som 1953 tog två tusen människors liv (Ekot) tre hundra (Aftonbladet). I Norfolk har man redan uppmanat 7500 hushåll att lämna sina hem eftersom vågorna beräknas bli extremt höga, oljeriggarna i Nordsjön är stängda och man förbereder nu på ett verkligt extremt väder. Även om jag är förtjust i fulväder så räcker det gott med fälld skog och ett eller annat avblåst tak.

Ekot: ”Myndigheterna i Nederländerna och Storbritannien jämför förhållandena med dem 1953, då mer än 2 000 människor omkom i översvämningar.

Efter ett möte mellan regeringen och krisgruppen Cobra i Storbritannien beslutades sent på torsdagskvällen att fördämningarna i Themsen som ska skydda London mot översvämningar skulle stängas.

Vindarna väntas också bli mycket kraftiga längs hela den brittiska och skotska Nordsjökusten och det talas om ”extrem fara för liv och egendom”.”

Jag läste på Zanas blogg igår att jag har en själsfrände, och jag känner till åtskilliga andra som är barnsligt förtjusta i fulväder. Jag tror att det handlar om gener, vi är inte så urbaniserade som vi tror.

För ett par veckor sedan såg jag Al Gores oscarsbelönade dokumentär An Inconvenient Truth, som var tämligen skakande. Det finns mycket som talar för att hans framtidsvision stämmer, det finns också fakta som tyder att det blir värre än så. Stämmer det så kan vi räkna med flera stycken oväder som det år 1953
– varje år.

Det är ett utomordentligt otäckt framtidsperspektiv som utmålas, och som vanligt finns det en kader av nyliberaler som säger att det är fel, fel, fel… Variationer i temperaturen

har alltid förekommit och det finns ingen anledning att ändra livsstil, allt är bara hysteriskt tjafs. Att dessa ”liberaler” ofta är samma människor som står på barrikaderna som ”drogliberaler” kan möjligen vara en förklaring till att de inte oroar sig. De kanske har rökt något olämpligt.

Nu lär vi inte få upp något mer omfattande oväder hit till Stockholmstrakten tyvärr. Hade jag möjlighet att snabbt ta mig ner till den bohuslänska skärgården så skulle jag slänga mig på ett X2000. Men tyvärr måste man ha någon typ av stuga om man ska överleva busväder ute i arkipelagen någon längre stund. Jag får göra det till ett projekt, kolla hur man får tag i vindpinad stuga och hur man tar sig dit från Göteborgs station. Det borde räcka med att ha ett par tusenlappar i kakburken till nästa gång en rejäl storm är i antågande på västkusten.

Fram till dess får jag väl fortsätta med att hålla i hatten på hemmaplan.


Källor: Zana AB Ekot SvD SvD2 DN DN2 AB2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Väder, Miljö, Busväder, Fulväder, Storm, Snö, SMHI, Al Gore, An Inconvenient Truth, Växthuseffekten, Politik[/tags]

  10 comments for “Jag gillar stormar, men..

 1. Ken
  9 november, 2007 at 10:13

  Jag är redo! Hit med ovädret! :-)

 2. WayaDonDios
  9 november, 2007 at 10:45

  Excellent beskrivning av det känslomässiga tillståndet för oss som gillar oväder. Rolig är du… Jag blåser gärna bort med såna som du så kan vi i flerfalden rysa och frysa av beundran och skräck för vädrets kraft!

 3. Thomas
  9 november, 2007 at 12:32

  Jag kommer att tänka på en text jag skrev som ung, sista versen:

  Ge mig lite fast substans, jag är trött på färdigtuggad mat.
  Känner jag måste bort nånstans, snart blir jag desperat.
  Jag ville stå på en klippa vid havet mitt i stormens dån.
  Känna naturens kraft nu vill jag härifrån.

  Tvålfagert lent som smör och sockersött.
  Blir en äcklig smet som gör mig trött, så trött.

  Man kan väl känna ett behov av påtaglig verklighet som svar på allt låssastjafs som flyter ur TV:n i form av såpor och andra sopor, kvällstidningarnas låssasnyheter och politiker som helt bortkopplade från naturen gör allt för att slippa göra något rejält åt miljöhoten, egoismen och bekvämligheten som leder mot ekologisk kollaps.

 4. Daniel
  9 november, 2007 at 16:47

  Det är ganska enkelt att härma det här vädret, om du känner för det.
  Det är att köpa en ganska stark fläkt som rör sig, sedan sprayar du dig i ansiktet med vatten då och då, och tar flygsmällaren du har i andra handen och smäller till i ansiktet några gånger också. Sedan får man ju inte glömma att som göteborgare ska man ju alltid vara glad och le, så försökt att se samtidigt som du slår dig själv. Jag tror att det blir en ganska realistisk känsla :)

 5. Bartender Tonic
  9 november, 2007 at 19:20

  ”Synd att Collin sågar odubbade däck, det gör ju att dom blir ännu sämre och kommer att läcka ut luft. Använder han möjligtvis Fogsvans, eller Bågfil när han sågar sönder däcken?” :) Skämt åsido! Stormar, snö och ruskregn är alltid spännande och trevligt att beskåda så länge det inte drabbar människa, djur eller egendom så klart!

 6. Ken
  9 november, 2007 at 21:55

  Va? Jag har inte sett den endaste tillstymmelse till oväder ännu! När kommer det?

 7. 9 november, 2007 at 22:22

  Ptja, säg det. Det kanske fastnade nere i Småland?

 8. Ken
  10 november, 2007 at 10:29

  Antiklimax. Här har det i natt blåst ända upp till 7,6 m/s. Inte mycket att hänga i Julgranen. Men lite snö har vi fått under natten som inte ens syns på marken, men på bilarna. Just nu snöar det väldigt lite.

Comments are closed.