Intervju med Assad

Syriens president Bashar al-Assad ställer nu för första gången upp på en intervju med en svensk journalist. Det är Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé som gjort intervjun som sänds i Expressen-TV i dag. Assad hävdar bland annat att några av de farligaste IS-ledarna i Syrien är från Skandinavien.

Assad 150417
Dela

De farligaste IS ledarna i vår region är från Skandinavien”, säger Bashar al-Assad i en intervju med Expressen TV.

Han ger inga bevis för sitt påstående men säger att han har information om det.
Det är känt att över 130 personer från Sverige och över 100 vardera från Norge och Danmark rest till regionen för att ansluta sig till IS eller al-Qaidaanknutna Nusrafronten, men att någon av dessa skulle ha en särskilt betydande position i extremistgrupperna har inte nämnts tidigare.
Istället är det från länder som Syrien, Irak, Saudiarabien, Qatar, Libyen och Tjetjenien som de högsta och lokala ledarna, emirerna, uppges komma från.

För drygt ett år sedan sa den syriska utrikesministern i en BBC-intervju att flera västländer diskuterat underrättelsesamarbete om terrorister med Damaskus, men president al-Assad säger att det inte förekommer något samarbete mellan syrisk och svensk underrättelsetjänst.

Nej, det finns inga som helst kontakter mellan vår underrättelsetjänst och den svenska.”

Under intervjun återkommer Bashar al-Assad ständigt till det som blivit hans mantra i alla de intervjuer han gett under konflikten: Syrien är ett offer för utländska krafter som Saudiarabien och Qatar som finansierar terrorister med målet att förstöra Syrien.< Han vägrar att kommentera sin egen roll eller skuld i konflikten. På en fråga vilket ansvar han själv har i den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget svarar han undvikande att det är fel att jämföra med andra världskriget både humanitärt och politiskt. Syriens president Bashar al Assad säger också att han uppskattar att Sverige tar emot syriska flyktingar som flyr kriget i sitt hemland.

Det är bra att ge människor skydd, men om du frågar de som flytt Syrien på grund av kriget så vill de inte fly, de vill få slut på kriget och det är vårat mål”, säger Bashar al-Assad.

Just nu finns inte ens tillstymmelse till hopp om att kriget ska ta slut och kanske är det ett tecken på desperation när Syriens president via Expressen-TV uppmanar den svenska regeringen att övertyga EU om att häva sanktionerna mot Syrien, sanktioner som införts efter att den syriska regimen vägrat bidra till en fredlig lösning.

Inbördeskriget i Syrien är inne på sitt femte år. Nästan fyra miljoner människor har nu flytt utomlands men många fler är på flykt inne i Syrien. (Slut på intervjun)

* Vid samtal med den intervjuaande journalisten på Radio P1-nyheterna framkom att alla slags frågor fick ställas, att det var förvånansvärt (for journalisten) få säkerhetsarrangemang, att Assad var lugn och verkade flexibel.

Kommentarer – Anders Romelsjö
Osanning. Radio P1 påstår under hänvisning till Expressen-reportern Sommarström att Syrien vägrat fredsförhandlingar. Helt fel. Syrien har hela tiden deltagit i FN:s fredsförhandlingar. Man har med rätta ifrågasatt de utlandsstöda rebelledarnas representativitet, men har ändå deltagit i förhandlingarna

Nedan ges belägg för att kriget väsentligen beror på en av USA sedan länge planerad intervention, och sedan fokuseras på belägg för att USA:s Mellanösternpolitik främjat framväxt av terrorismen, och det inte bara indirekt!

Bakgrund.
* Förre presidentkandidaten general Wesley Clark (D) uppgav i en intervju 2007 att han redan hösten 2001 fick uppgifter i Pentagon att USA planerade att destabilisera bl a Syrien och Libyen (http://www.youtube.com/watch?v=6ARihMrxdjU).
Wesley Clark untitled

* Förre CIA-agenten Philip Giraldi uppgav hösten 2011 att ”NATO är redan i hemlighet engagerat i Syrien under ledning av Turkiet som USA:s ställföreträdare” (www.theamericanconservative.com, 19 december 2011).
* Enligt dokument från Wikileaks har USA:s utrikesdepartement finansierat opposition mot Syriens regering i London sedan 2006.
* 1 april 2012 beslöt USA och drygt 70 andra stater (”Syriens vänner”) att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och med motsvarande 130–140 miljoner svenska kronor, varvid den största summan kom från USA vid ett möte i Istanbul
* Al-Qadia deklarerade i februari 2012 via sin högste chef Ayman al-Zawahri att organisationen stödde de syriska rebellerna.
* Hillary Clinton medgav samma månad att al-Qadia också arbetade för att störta Assads regim, liksom USA:s regering.

* 24 mars 2013 rapporterade New York Times om kraftigt ökat vapenstöd till rebellerna i Syrien från USA via Kroatien. Levererat av CIA och betalt av Saudiarabien.
* 27 januari rapporterade Reuters att USA:s kongress bakom lyckta dörrar nyligen godkänt ökat vapenstöd till rebellerna. Vem tror inte att en del av USA:s vapenstöd hamnar hos den dominerande rebellgruppen på marken.
* Los Angeles Times rapporterade 22/3 2013 att USA ökat stödet till rebeller i södra Syrien som ”en sista chans” att vända inbördeskriget.
* Genom att de ”moderata rebellerna” varit så svaga, och att många gått över till a-Qaida etc. har dessa USA-vapen hamnat hos al-Qaida och IS.

Rapporter under senare tid om att amerikanska och brittiska flygplan som transporterar vapen till ISIS har skjutits ned av irakiska styrkor har bemötts med förnekelse i västländerna. En central myt är att Washington beväpnar ”moderata syriska rebeller”, för att både störta den syriska regeringen och besegra ”extremist-rebellerna”.

ISIS trupper med flagga images
En distinkt kontrovers är om al Qaida-grupper (särskilt Jabhat al Nusra och ISIS) har uppstått som en slags reaktion på de upprepade amerikanska interventionerna, eller om de faktiskt är Washingtons betalda agenter. Framträdande ISIS-ledare har suttit i amerikanska fängelser.

Vad finns det för bevis på att Washington har hemliga förbindelser med ISIS?
* I september 2014 sa general Martin Dempsey, USA:s militäre överbefälhavare inför kongressen att ”Jag vet viktiga arabiska allierade finansierar ISIS”. Senator Lindsey Graham, i försvarsutskottet, svarade ”De finansierar dem eftersom Fria syriska armén inte kunde slåss mot Assad”.

* Nästa månad gick USA:s vicepresident Joe Biden ett steg längre och förklarade att Turkiet, Qatar, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien ”var så fast beslutna att besegra Assad … att de gav hundratals miljoner dollar och tiotusentals ton vapen till vem som ville kämpa mot Assad … [inklusive] al Nusra, al-Qaida och ISIL. ” Som om Washington var oskyldigt till vad som utförs av dess viktigaste allierade.
Biden

* Efter kollapsen för ”fria syriska arméns” grupper, har samarbetet mellan al Nusra och de nyare av USA och Saudiarabien uppbackade grupperna (Dawud, Islamiska Front, den syriska revolutionära fronten och Harakat Hazm) hjälpt till att dra uppmärksamhet från Israels stöd till al Nusra runt de ockuperade Golanhöjderna. Efter 2013 finns många rapporter om att ”rebell fighters”, inklusive från al Nusra, behandlas på israeliska sjukhus.

* * Då viktiga arabiska allierade till USA backar upp ISIS och med uppgifter om betydande samarbete mellan av USA beväpnade ”moderata rebeller” och ISIS, är det ganska logiskt att tro att USA:s och ”koalitionens” flyg till ISIS områden (förment för att bekämpa extremister) kan innebära hemliga vapenleveranser. Det är precis vad ledande irakiska källor började säga i slutet av 2014.

* Enligt uppgifter från både irakiska och iranska medier sa den irakiska parlamentsledamoten Majid al-Ghraoui i januari att ”ett amerikanskt flygplan levererade vapen och utrustning till ISIS vid al-Dour i provinsen Salahuddin”. Bilder publicerade av ISIS visade detta. USA bekräftade uppgifterna men sade att detta var ett ”misstag”. I februari sade irakiska parlamentsledamoten Hakem al-Zameli att Iraks armé hade skjutit ner två brittiska plan som transporterar vapen till ISIS. ”Vi har upptäckt vapen tillverkade i USA, europeiska länder och Israel i områden som befriats från ISIL:s kontroll i Al-Baqdadi regionen”, sade al-Zameli.

I Libyen har Abdel Hakim Belhaj, en viktig amerikansk samarbetspartner i störtandet av Gaddafis regering nyligen meddelat att han är ledare för den ”islamiska staten” i Nordafrika. Han satt i amerikanska fängelser i flera år innan han kom till Libyen. Som tidigare ledare för al-Qaida-kopplade ”Libyan Islamic Fighting Group”, sedan den Tripoli-baserade ”Dawn-gruppen” har Belhaj försvarats av Washington och lovordats av amerikanska kongressledamöterna John McCain och Lindsey Graham.

* Bevisen på hemlig relation och samarbete mellan Washington och ISIS är alltså betydande och bidrar till att ge USA ett fotfäste för att hålla sig kvar i regionen, och försvaga både Syrien och Irak. USA:s ”krig” mot ISIS är ineffektivt. Studier av ”Janes Terrorism och Insurgent databas” visar att ISIS’ attacker och mord i Irak ökat kraftigt sedan USA:s flygattacker började.

* Andra uppgifter om stöd av USA & Co till IS.
* Uppgifter finns på flera håll att CIA utbildat ISIS soldater i Jordanien.
* Enligt Michel Chossudovsky i Globalresearch blev NATO i början av kriget i Syrien aktivt involverat i rekryteringen av tusentals muslimska soldater i samarbete med den turkiska överkommandot, enligt israeliska underrättelsekällor (Debkafile, 31/8 2011). Den turkiska armén utbildade dem och säkrade deras passage in i Syrien. Även brittiska och franska specialstyrkor uppges ha aktivt tränat syriska rebeller i Turkiet.
* Wahhabitiska präster och andra finansiärer har bedrivit pro-ISIS propaganda på TV-kanaler i Qatar, och att regeringarna i Saudiarabien och Kuwait tillåtit detta.
* SVD 6/10 uppskattar att ISIS har tillgångar motsvarande 2 miljarder dollar och uppger att ISIS rear ut oljan de kontrollerar.
* EU-länder är bland köpare av denna olja vars export Turkiet underlättat. EU:s ambassadör i Irak Jana Hybášková uttalade (2/9 2014 i Europa-parlamentet) ”We have blocs of trucks, some of them contain 5000 trucks in one spot, and we have five places like this of illicit trading of oil. Unfortunately we have European member states buying this oil.”

USA:s ineffektiva flygbombningar av IS.
Det är ”märkligt” att USA:s bombningar i Syrien och Irak har skadat IS så litet.
Sedan augusti 2014 har det amerikanska flygvapnet med stöd av en koalition av 19 länder utfört över 16 000 flygattacker mot Syrien och Irak som påstås vara riktade mot IS styrkor. Sextio procent av attackerna utfördes av mycket avancerade flygplan (Defense News, 19 januari 2015.) IS saknar effektiva motmedel mot flygattackerna och opererar till stor del i eller nära ökenområden där styrkorna är ganska lätta att identifiera. Max Boot, säkerhetsrådgivare vid Foreign Relations: ”Obamas strategi i Syrien och Irak fungerar inte … eftersom den amerikanska bombkampanjen mot ISIS har varit anmärkningsvärt återhållsam”. (Newsweek den 17 februari 2015). NATO:s bombräder mot Serbien varade tre månader 24/3-10/6 1999 och var mycket effektiva, liksom flygattackerna mot Irak 2001.
Detta motiverar verkligen frågan: I vilken utsträckning är USA:s flygattacker ett falskspel, en dimridå för att komma åt Syriens folkvalde president Assad, öka inflytandet i Irak och få stöd och förståelse för de trupper som sänts och ska sändas till Irak från USA och andra länder – däribland kanske Sverige. (Newsweek 12/1)

* Om USA menar allvar med kampen mot terrorismen skulle USA & Co aktivt arbeta för:
* Ett samarbete med Syriens regering och armé som är huvudkraften i kampen mot terrorismen på marken.
* Söka tillstånd av Syriens regering och i FN:s säkerhetsråd för bombningar i landet.
* Respektera att bombningar i Syrien är ett brott mot FN-stadgan och internationell rätt.
* Arbeta för en vapenvila mellan de ”moderata” rebellerna och Assad.
* Helt upphöra med utbildningar av rebeller som ska strida mot Assad, vilket försvagar kampen mot IS och terrorismen.

USA:s sex alternativ (ur blogginlägg 16/3).
Uppgifterna kommer från en artikel av Thierry Meissan, och alternativen överlappar.
• Att bekämpa IS och ödelägga Syrien Denna ståndpunkt har Raytheon, som är världens ledande missilproducent.
•Bygga på IS för att ödelägga Syrien. Detta är John McCains standpunkt. Den är extremt riskabel och dyr och faran är stor att den leder till konflikt med Ryssland och Iran.
• Försvaga IS och stödja ”den moderata oppositionen” (som i praktiken inte finns). Anti-terrorist-medarbetare till Obama stödjer den lingen, men har svårt att visa att den kan lyckas.
•Försvaga och besegra IS i samarbete med de enda länder som kan klara detta, nämligen Syrien och Irak. Detta ligger nära Rysslands och Irans linje, och det finns förespråkare för den linjen inom Obamas administration.
• Att försöka hålla IS i schack och hoppas att den dör ut.
• Att belägra IS och försöka hindra att den sprids.

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , , , ,

Sveriges Radio Expressen 17/4 Intervjun med Assad i januari 2015 Intervju med Assad januari 2013 Intervju med Assad- FIB-juristerna Pål Steigan 9/3 Tim Andersson på Globalresearch Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9 Pål Steigans blogg M ChossudovskyTehran Times DN Debatt 27/8Daniel PipesIndependent 24/8Ron Pauls artikelRune Lanestrands blogg
DN 8/8 DN 13/8 Tampa Bay News 12/8 Svensson-bloggen 26/7 New York Times 27/6 2013 New York Times 27/6 DN 26/6 SvD 26/6 John Kerry i Kairo Russia Today om ISIS DN 24/6 Globalresearch 18/6 2014 Globalresearch 11/6 DN 12/6 Iraksolidaritet Mike Powers, Iraksolidaritet DN 14/4 Seymour Hersh Blogginlägg om gasattacken 5 april Daily Star Dailykos om Turkiet

  2 comments for “Intervju med Assad

  1. 18 april, 2015 at 10:08

    Expressen har intervjuat utrikesminister Margot Wallström, som säger ”Men den svenska utrikesministern fäktar bort stödet från diktatorn. Bashar al-Assad har genom sitt brutala våld på sin egen befolkning förlorat all legitimitet och trovärdighet, säger Margot Wallström.”

    Jag måste framföra att hon rimligen kan ses som en desinformatör i USA-imperialismens intressen. Hur pass mycket hon vet om Syrien och sin egen roll är oklar. Hon orsakar stor skada i landet, för Syrien och för möjlighet till en fredlig lösning genom sitt uttalande. Stor skandal!

Comments are closed.