Inte Hillary Clinton som vice president


Jag gläds med amerikanerna åt valet av Barack Obama som demokraternas kandidat i valet till ny amerikansk president.


Inte så mycket
för att jag tror att Obama kommer att innebära någon större förändring trots allt tal om ”change”, mer utifrån det faktum att en afroamerikan står så nära den absoluta toppositionen i USA. Historiskt sett har USA utmärkt sig för att vara lika rasistiskt som Israel, därför är det bra att nu Barack Obama har vunnit primärvalskampanjen. Det är en seger, inte bara för honom utan även de många afroamerikanska medborgarna i landet.

Man ska inte glömma bort att närmare nittio procent av de ungefär två och en halv miljon amerikaner som sitter i fängelse är just – icke vita. Man ska inte heller glömma att en absolut majoritet av de svarta amerikanerna är de som har allra lägst inkomst, högst arbetslöshet, minst sjukförsäkringar och sämsta bostäderna. Att nu en av dem närmar sig Vita Huset med stora steg är en seger inte bara för Obama, utan för hela landet.

Men, och det tror jag är en viktig tanke, om Hillary Clinton står på valsedeln i höst som vicepresidentkandidat så riskerar Barack Obama att förlora. Vill man verkligen ha förändring så är det ingen bra idé att släppa fram Clintons till den positionen. Det finns många tänkbara personer i det demokratiska partiet och Obama riskerar att förlora på att inte stå till hundra procent för just ”change”. Dessutom riskerar han att Hillary Clinton

tillsammans med Bill kommer att skapa intriger och en massa händelser bakom ryggen på sig själv.

Jag anser att Obama ska ta partiets nominering på allvar, det finns orsaker till att medlemmarna inte valde Hillary Clinton.

DN123 AB12 SvD12 Politiken Dagbladet

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Obama, Clinton, Primärvalet, Demokraterna, USA, Afroamerikaner, Presidentvalet, Amerika, Politik[/tags]


7 svar till “Inte Hillary Clinton som vice president”

 1. Hillary som vice vore en katastrof för Obama. Det tror jag att han är medveten om, men frågan är om han kan gå emot partiet i det avseendet?

 2. Han borde låta Hillary Clinton bli hälsominister. Låt henne sedan införa sin allmänna sjukförsäkring istället för Obamas variant. Bill kan få bli USA:s chefsförhandlare i post Kyoto avtalet…

  Det är avgörande att Clintons stöttar Obama annars så vinner McCain klart i november… Dessutom har dom de facto nästan halva partiet bakom sig.

 3. Det var en historisk nomineringsprocess.
  Dels en kvinna och dels en person med afroamerikanskt ursprung.
  Det är nåt att glädjas åt.
  Sen hoppas jag att Obama visar sig vuxen uppgiften och att han inte bara är en strålande talare. Han är ju i de här sammanhangen mycket ung och oerfaren.

 4. Det är USA vi pratar om. Chansen att en svart man eller vit kvinna skulle ha en chans för presidentposten är så liten att det spelar egentligen ingen roll vad man tycker om dem.

 5. Obama afroamerikan??
  Vad kännetecknar en afroamerikans familjehistoria? Kännetecknar detta också Obamas familjehistoria?

 6. ”Den 46-årige Barack Hussein Obama är afroamerikan i ordets alla bemärkelser. Hans far kom från Kenya och hamnade i USA på ett stipendium, hans mor är en vit kvinna från Kansas. När sonen var två år skilde sig föräldrarna och fadern återvände till hemlandet. Han är numera död, men Obamas farmor lever fortfarande i en liten kenyansk by.

  Mamman gifte om sig med en indonesisk man, och mellan sex och tio års ålder bodde Obama i Indoensien. Sedan flyttade han till sina morföräldrar på Hawaii.”

  sv.rt

 7. Så Obama riskerar att förlora mot McCain om han tar med Clinton som vice? I själva verket lär det vara tvärtom.
  Du skriver ”det finns orsaker till att medlemmarna inte valde Hillary Clinton” – ett märkligt uttalande med tanke på att striden varit så jämn.. man kan också se det som att nästan hälften valde bort Obama.
  Jag har förstått att du inte gillar Clinton, du önskade t.ex. att hon skulle kasta in handduken långt innan alla väljare fått säga sitt.. och trodde att ”omvärlden börjar ifrågasätta den amerikanska demokratin” då hon fortsatte kampen (demokratiskt?). Men faktum är dock att hennes politiska idéer har ett stort stöd och det är rimligt att Obama – i en eller annan form – tar hänsyn till det. Dessutom lär han behöva hennes erfarenhet, t.ex. hans uttalanden, fram och tillbaka, om Jerusalems status visar tydligt hur grön han är i dessa sammanhang..